Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Aybet New York Times'a yazdı
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Aybet, "New York Times" için kaleme aldığı makalede 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını anlattı
CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı Gülnur Aybet, "New York Times" için kaleme aldığı makalede 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını anlattı.
Türk halkının pazar günü yeni bir anayasanın kabul edilip edilmeyeceÄŸini ve ülkenin hükümet sisteminin deÄŸiÅŸtirilip deÄŸiÅŸtirilmeyeceÄŸini belirlemek üzere sandık başına gideceÄŸini belirten Aybet, AK Parti'nin, Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) desteÄŸiyle "mevcut sistemdeki kusurları düzeltmek" için anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifinde bulunduÄŸunu anımsattı.
Hükümetin anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifinin baÄŸlam dışına çıkarıldığını ifade eden Aybet, aslında yönetim ÅŸeklini iyileÅŸtirmeyi hedefleyen halk oylamasının muhaliflerce CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın iktidarı ele geçirme çabası olarak sunulduÄŸunu kaydetti.
Türkiye'nin siyasi sisteminin temelinin 1980 darbesinden 2 yıl sonra darbeci generaller tarafından yazılan bir anayasaya dayandığını ve bu anayasada 6 hükümet tarafından 18 kez deÄŸiÅŸiklik yapıldığını kaydeden Aybet, 2007'de ise cumhurbaÅŸkanını doÄŸrudan halkın seçmesini saÄŸlayan deÄŸiÅŸikliÄŸinin referandumda kabul edildiÄŸini ancak mevcut sisteminin "tutarsız ve verimsiz" olmayı sürdürdüÄŸünü ifade belirtti.
Aybet, "Mevcut anayasada ne parlamenter ne de baÅŸkanlık sistemi var; ÅŸimdiki anayasada doÄŸrudan seçilmiÅŸ bir meclis ve doÄŸrudan seçilmiÅŸ bir cumhurbaÅŸkanıyla aslında iki baÅŸlılık söz konusu. Hem cumhurbaÅŸkanı hem de baÅŸbakan halk oyuyla seçildiÄŸinde iki lider arasındaki büyük bir anlaÅŸmazlık kilitlenmeye ya da siyasi krize neden olabilir." diye yazdı.
Türkiye'nin böyle krizlere karşı dirençli olmadığını, 1992'de dönemin CumhurbaÅŸkanı Turgut Özal ve BaÅŸbakan Süleyman Demirel arasında yaÅŸanan gerginliÄŸin Türkiye'ye uluslararası iliÅŸkilerinde sorunlara yol açtığını ve 2001'de de dönemin CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer ve BaÅŸbakan Bülent Ecevit arasındaki anlaÅŸmazlığın ekonomik krize neden olduÄŸunu anlatan Aybet, 2007'deki referandumun ise daha etkili bir yürütme organı için atılan bir adım olduÄŸunu ama istikrar konusunda sadece kısmi bir adım olarak kaldığını belirtti.
Aybet, baÅŸbakanlığın kaldırılıp iktidarın cumhurbaÅŸkanlığı sistemi içinde sıkı bir ÅŸekilde yer almasıyla bu çeliÅŸkilerin giderileceÄŸini vurguladı.
Pazar günü yapılacak halk oylamasında ülkenin siyasi sisteminin geleceÄŸine Türk halkının karar vereceÄŸini, ErdoÄŸan da dahil hiçbir cumhurbaÅŸkanının halkın iradesi üstünde olamayacağını vurgulayan Aybet, kamuoyu yaratmaya çalışanların ve siyasi rantçıların anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini ve tartışmaları çarpıtmaya çalışsa da nihai kararı seçmenin vereceÄŸinin altını çizdi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.