Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN International'a konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN International'a konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN International'a mülakat verdi

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, "Åžu anda Trump’ın yaklaşım tarzları doÄŸrusu bizleri mutlu ediyor. Temenni ederim ki bu ikili karşı karşıya oturup konuÅŸmamızla birlikte belirleyeceÄŸimiz yol haritasında bunu görmemiz halinde Türkiye ve Amerika stratejik ortak olarak, stratejik bir müttefik olarak, NATO içerisindeki iki önemli ülke olarak bizler çok ÅŸeyleri baÅŸarabiliriz, halledebiliriz diye düÅŸünüyorum." dedi.

ErdoÄŸan, CNN International'a mülakat verdi. "ABD BaÅŸkanı Donald Trump sizi tebrik etmek için aradı, söyledikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?" sorusuna CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ÅŸu cevabı verdi:

"Öncelikle bu bir tebrikti ve üstelik de Paskalya Bayramı'nı yaÅŸadıkları bir anda araması, gerçekten ayrıca beni de mutlu etti. Alınan bu netice sebebiyle tebrik ederken, bundan sonraki süreçte iliÅŸkilerimizin daha da güçlenerek gideceÄŸi noktasında, bu noktadaki kendi düÅŸüncelerini, Suriye konusundaki düÅŸüncelerini paylaÅŸma imkanını ben de buldum kendileri de buldu. Kendilerine özellikle ÅŸunu söyledim: Fazla gecikmeden artık seçimden sonra telefonla olmaktan öte, yüz yüze görüÅŸmek suretiyle Türkiye-Amerika iliÅŸkilerini güçlenerek daha ileri taşıyalım dedik, mutabık kaldık. Öyle zannediyorum ki kısa bir zaman içerisinde bu buluÅŸmayı gerçekleÅŸtireceÄŸiz."

Donald Trump'ın kendisine bu konuda hemen talimatını vereceÄŸini söylediÄŸini aktaran ErdoÄŸan, kendisinin de protokolüne gerekli talimatları verdiÄŸini bildirdi.

ErdoÄŸan, "Trump ile Suriye konusunda daha ileri seviyede bir iÅŸbirliÄŸi konusunda anlaÅŸtınız mı ve bu muhtemel destek Suriyeli Kürtlerin, özellikle Rakka’daki mücadele esnasında kullanılması iliÅŸkin herhangi bir noktaya vardı mı?" sorusuna karşılık, DEAÅž gibi bir terör örgütünün baÅŸka bir terör örgütüyle yok edilemeyeceÄŸini vurguladı. Trump'ın DışiÅŸleri Bakanı'nı ve CIA Direktörü'nü geçen günlerde Türkiye'ye gönderdiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, onlara da "Biz, Amerika koalisyon güçleri, Türkiye, biz DEAÅž’la mücadeleyi rahatlıkla baÅŸarabilecek bir noktadayız." dediklerini belirtti.

"Aslolan maçı kazanmaktır"

Referandum sonuçlarına iliÅŸkin de deÄŸerlendirmede bulunan ErdoÄŸan, sandıktan çıkan sonucu futbol maçı sonucuna benzeterek, "Ben futbolun içinden geliyorum. Ve futbolun içinden gelen ÅŸahsım ÅŸöyle bir ÅŸeyi biliriz biz: Maçı 1-0 da kazansanız 3 puan alırsanız, 5-0 da kazansanız 3 puan alırsınız, aslolan maçı kazanmaktır." dedi.

Uluslararası gözlemcilerin seçim sonuçlarına iliÅŸkin eleÅŸtirilerinin hatırlatılması üzerine ErdoÄŸan, bu hafta seçimlerin yapılacağı Fransa'da OlaÄŸanüstü Hal (OHAL) uygulaması olduÄŸuna dikkati çekti. Türkiye'de OHAL'in üçer ay aralıklarla uzatılmasına raÄŸmen Fransa'nın bu uygulamayı 1,5 yıl gibi bir süreyle uzattığını anımsatan ErdoÄŸan, "Kimse bunu konuÅŸmuyor. Bu kadar açık ve net her ÅŸey ortada. Åžimdi Türkiye üzerinde ne yazık ki Batının bir kumpası var, tabii bu kumpas tutmadı. Åžu anda bunu hazmedemiyorlar." ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye'de kutuplaÅŸmanın söz konusu olmadığını dile getirerek, yüzde 52’ye yakın bir oy oranıyla "evet"in seçimi kazanmasını Türkiye'de bir kutuplaÅŸma olarak deÄŸerlendirmenin yüzde 52'ye haksızlık olacağını vurguladı. ErdoÄŸan, "Bir defa 'yüzde 52’nin oyu muteber deÄŸil yüzde 48’in oyu muteber'; bu bir defa demokrasilerde asla savunulacak bir ÅŸey deÄŸildir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, idam cezasına iliÅŸkin sözlerinin hatırlatılması üzerine ise ÅŸunları söyledi:

"Åžu anda 54 yıl bizi kapısında bekleten bir Avrupa BirliÄŸi var. Soruyorum; hangi ülkeyi 54 yıl kapısında beklettiler? 50 yıl, 40 yıl, 30 yıl bekletilen bir baÅŸka ülke var mı? Ama Türkiye 54 yıl Avrupa BirliÄŸi kapısında bekletildi. Bu, bir defa siyasi iliÅŸkiler açısından tahammül edilir, katlanılır bir ÅŸey deÄŸildir. Kaldı ki biz bugüne kadar Avrupa BirliÄŸi müktesebatı içerisinde ne varsa bunların hepsini kabullenmeye, ona göre de düzenlemeler yapmaya gayret ettik. Ama Avrupa BirliÄŸi bunların hiçbirine uymadı ve bize de verilen sözleri yerine getirmedi. 3 milyon Suriyeli mülteci var burada ve bunlarla ilgili olarak geçen yılın Temmuz ayında 3 milyar avro bize verileceÄŸinden bahsedildi. Ondan sonra ikinci bir 3 milyar avro daha verileceÄŸinden bahsettiler. Åžu ana kadar ne yazık ki UNESCO vasıtasıyla gelen rakam 725 milyon avro ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸinden de gelen 550 milyon dolar. Bizim yaptığımız harcama sivil toplum kuruluÅŸlarla beraber yaklaşık 25 milyar dolar. Åžimdi böyle bir Avrupa BirliÄŸi’yle biz karşı karşıyayız. Vizeler meselesi. Vizeler kalkacaktı ve bu konuyu da yerine getirmediler. Hiçbir sözlerinde bugüne kadar durmadılar. Åžu ana kadar 14 fasıl halledilebildi ve fasılları artırdılar, daha önce 15 fasıldı, 'Türkiye geliyor' diye fasılların sayısını 35’e çıkardılar. Bizim ÅŸimdi burada Ä°ngiltere gibi bir ülke Brexit’le bir karar aldığına göre, biz de Türkiye olarak Parlamentoda bu iÅŸi çözdük çözdük, yoksa millete gideriz, milletimiz ne diyorsa bunun kararını alırız."

ErdoÄŸan, "Siz AB müzakere sürecine kapıyı kapatırsanız, mülteci akımını kesme noktasındaki anlaÅŸma tehlikeye düÅŸer mi?" sorusuna karşılık da telaÅŸa gerek olmadığını, bunların hepsinin ayrı ayrı masaya yatırılacak konular olduÄŸunu anlattı. Türkiye'nin sözlerini tuttuÄŸunu, öncelikle Avrupa BirliÄŸi'nin bugüne kadar tutmadığı sözleri tutması gerektiÄŸini kaydeden ErdoÄŸan, "Ha sözlerini tutarlarsa otururuz konuÅŸuruz, süratle ne gibi adımlar atıyoruz bunu planlarız. Bir defa Avrupa BirliÄŸi Türkiye’ye karşı kapısını kapatmıştır." dedi.

"Trump ile Avrupalı liderleri karşılaştırmak yanlış"

ErdoÄŸan, soru üzerine, herhangi bir Avrupalı lidere "sen Nazi artığısın" demediÄŸini ancak "bu sistem Nazizmdir" dediÄŸini aktararak, ÅŸahıslar üzerinde deÄŸil sistem üzerine oynadığını, bunu birbirine karıştırmamak gerektiÄŸini söyledi. Halihazırda Trump ile Avrupalı liderleri karşılaÅŸtırmanın da yanlış olacağını dile getiren ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Çünkü biz ÅŸu anda Sayın Trump’la henüz çalışmalara baÅŸlamadık. Åžimdi baÅŸlayacağız çalışmalara. Bizim derdimiz liderler noktasında Sayın Trump’la münasebetlerimizi ne kadar ileri taşırsak, ne kadar baÅŸarılı çalışmalar yaparsak, çünkü biz Amerika ile stratejik müttefikiz. Sayın Obama’yla maalesef bunu baÅŸaramadık, böyle bir ÅŸey olmadı. Ama ÅŸu anda Trump’ın yaklaşım tarzları doÄŸrusu bizleri mutlu ediyor. Temenni ederim ki bu ikili karşı karşıya oturup konuÅŸmamızla birlikte belirleyeceÄŸimiz yol haritasında bunu görmemiz halinde Türkiye ve Amerika stratejik ortak olarak, stratejik bir müttefik olarak, NATO içerisindeki iki önemli ülke olarak bizler çok ÅŸeyleri baÅŸarabiliriz, halledebiliriz diye düÅŸünüyorum. Bu noktada bir sıkıntı söz konusu deÄŸil."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "eski CIA BaÅŸkanı John Brennan ve diÄŸer Amerikalı senatörlerin Türkiye'de 15 Temmuz'da yaÅŸanan darbeden sorumlu olup olmadığının" sorulması üzerine, bu konuların Trump ve diÄŸer ilgili ABD'li yetkililerle görüÅŸüldüÄŸünü söyledi.

Amerika'ya yapacağı seyahatte bunları birebir karşılıklı olarak görüÅŸmek suretiyle "FETÖ denilen alçağı" isteyeceklerini belirten ErdoÄŸan, "Åžu anda kesinlikle deliller ortada, belgeler ortada ve bu darbe giriÅŸiminin 1 numaralı failidir. Ha arkasındaki bunun üst aklı nerelerdir, onlar da çıkacak ortaya tabii. Neyle çıkacak? Yargı sürecinde çıkacak. Ha bunlar kimdir, ÅŸu mu, bu mu, yargı sürecinde onlar çıkacak. Åžu anda bunu benim dillendirmem, yargıyı yönlendirme olur ki bu doÄŸru olmaz. Ama vakti saati gelince çıkacaktır. Türkiye’deki yargı bu konuları çok daha açık, net ortaya koyacaktır ve failler belli olacaktır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ErdoÄŸan, ÅŸu anda konu üstünde çalıştıklarını ve bu konuyu detaylı olarak Trump ile görüÅŸeceklerini söyleyerek, "Åžu anda bize bu tür verilmiÅŸ bir söz henüz yok. Umudum var, umudum var, bu umudumu da korumak istiyorum." diye konuÅŸtu.

"Çift baÅŸlılığı ortadan kaldırıyoruz"

ErdoÄŸan, referandum sürecinde Türk sisteminin reforme edilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret ettiÄŸi hatırlatılarak, "Bu sistem sadece Recep Tayyip ErdoÄŸan için mi daha iyi, tek bir adam için mi daha iyi acaba" sorusunun yöneltilmesi üzerine, her zaman meydanlarda söylediÄŸi gibi bu sistemin Tayyip ErdoÄŸan’a ait bir sistem olmadığını, kendisinin bir fani olduÄŸunu onun için her an ölmeye mahkum olan bir insan için böyle bir sistem hazırlanamayacağını anlattı.

Kendisine yönelik "tek adam" sözlerini de eleÅŸtiren ErdoÄŸan, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal, hem partisinin genel baÅŸkanıydı, hem de CumhurbaÅŸkanıydı, ardından Ä°nönü hem partisinin genel baÅŸkanıydı, hem de CumhurbaÅŸkanıydı. Bu ifadeyi kullanan ana muhalefetin başındaki zat kendi geçmiÅŸini bilmiyor." görüÅŸünü dile getirdi. 

Kendilerinin ÅŸu anda çift baÅŸlılığı ortadan kaldırdığını vurgulayan ErdoÄŸan, "Åžimdi biz hem baÅŸbakan, hem cumhurbaÅŸkanı olmasın istiyoruz. Yani vitrin aksesuarından ülke yönetimini kurtaralım, böylece çift baÅŸlılık olmasın, sadece cumhurbaÅŸkanıyla ülkeyi yürütmede çok daha güçlü hale getirelim, hesabımız bu, atacağımız adım bu." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yönetimin diktatörlüÄŸe gittiÄŸi yönündeki eleÅŸtirileri de yanıtlayan ErdoÄŸan, "diktatör" ifadesinin 14-15 sene önce de kullanıldığını ancak o zaman böyle bir sistem olmadığını hatırlattı. Diktatör olmak için illa cumhurbaÅŸkanı ve tek baÅŸkanlık olması kaydının olmadığının altını çizen ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Sandıktan eÄŸer diktatör çıkar diyorsanız, bu sandıktan çıkana çok büyük bir zulüm olur, haksızlık olur. Aynı zamanda sandıkta tercihini kullanan insanlara karşı da çok ciddi bir saygısızlık olur. Demokrasi nereden güç kazanıyor? Halktan. Buna biz milli irade diyoruz. Milli irade nasıl tecelli ederse, buna herkesin saygı duyması lazım. Hayır çıksaydı ne olacaktı, o zaman ne diyeceklerdi? Mesela ben böyle bir ÅŸeyi demezdim, ben saygı duyarım derdim, niye? Milletimin tercihi de onun için. Åžimdi evet çıktığına göre, bakın hemen ana muhalefet süratle Yüksek Seçim Kuruluna itiraz gitti, 'ardından Anayasa Mahkemesine gideceÄŸim' diyor, 'ardından Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne gideceÄŸim' diyor. Ya bunların hiçbirinin ilgi alanı deÄŸil bu. Ä°lgi alanı olmadığı halde buralara gitmekten bahsediyor. Ve sen 7 kez kaybettin, ÅŸimdi 8. kez kaybetti. Batı ülkelerinde bir kez, iki kez seçim kaybeden genel baÅŸkanlığı bırakır, bak bu da siyasetin ahlakıdır. Ama bunlarda böyle bir ahlak yok. Onun için Türkiye’de biz halkımızın iradesine saygı duyarız ve 14-15 sene içerisinde nasıl bir diktatörlük yapılmış çıkarsınlar da bunu göstersinler. Herkes rahat rahat istediÄŸini konuÅŸuyor, istediÄŸini söylüyor. Ama asıl diktatörlük peÅŸinde olanlar bütün o terör örgütlerini destekleyenlerdir ve bunların arkasında da Batının o güçlü medya organları var."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-