Konya
17 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yurt dışındaki vatandaşlara 'sandığa gidin' çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yurt dışındaki vatandaşlara 'sandığa gidin' çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışındaki vatandaşlara hitaben, "Hangi engeli koyarlarsa koysunlar, sizler, sizler için ilan edilen tarihler içerisinde sandığınıza giderek oylarınızı muhakkak kullanın" dedi

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yurt dışındaki vatandaÅŸlara hitaben, "Hangi engeli koyarlarsa koysunlar, sizler, sizler için ilan edilen tarihler içerisinde sandığınıza giderek oylarınızı muhakkak kullanın ve kullanacağınız oylar Batı'daki tüm ülkelere, dünyadaki tüm ülkelere en güzel cevap olacaktır. Sizin iradenizi kimsenin ketmetmeye, kimsenin engellemeye hakkı yoktur. 16 Nisan inÅŸallah Batı'da, tüm dünyada önüne engel konulan vatandaÅŸlarımın da sevindiÄŸi günler olacaktır diye düÅŸünüyorum" dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, TRT ortak yayınındaki "CumhurbaÅŸkanı Özel" programında gündeme iliÅŸkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemine neden ihtiyaç duyulduÄŸunun sorulması üzerine ErdoÄŸan, nerelerde sıkıntı yaÅŸandığını, nerelerde rahat çalışma zeminin yakalandığını 14 yıllık sürede öÄŸrenme fırsatı bulduklarını bildirdi.

"Mevcut sistem ülkede istikrarı tehdit ediyor"

AK Parti'nin girdiÄŸi ilk seçimde yüzde 34,4 oy oranına ulaÅŸtıklarını, neredeyse anayasayı deÄŸiÅŸtirebilme noktasına gelindiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, "Buna raÄŸmen birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldığımız için orada da bunu baÅŸaramadık. Çünkü zaman oluyor içinizden de fire verebiliyorsunuz, böyle bir durumla da karşı karşıya kalabiliyorsunuz" ifadesini kullandı.

Ä°kinci seçimde oy oranlarının arttığını ancak milletvekili sayılarının düÅŸtüÄŸüne deÄŸinen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, üçüncü seçimlerde yüzde 50 oy oranına yaklaÅŸtıklarını ama milletvekili sayısının biraz daha düÅŸtüÄŸünü anlattı. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini hedefleri olmasına raÄŸmen gerçekleÅŸtiremediklerini belirten ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti: 

"Muhalefet ÅŸöyle bir yaklaşım tarzı içinde bulunuyor: Siz, beyaza 'Beyaz' diyorsunuz, muhalefetin huyudur özellikle bizde, siz 'Beyaz' diyorsanız o 'Siyah' diyecektir. Bunun yolu nedir? Bunun yolu sadece Parlamentoda bu iÅŸi tartışmak, konuÅŸmak deÄŸil. Hemen bazı bakanlarımız hakkında bakarsınız bir-iki hafta içinde gensoru gelir. Bu gensoruyla siz tabii Parlamentoda tıkanıyorsunuz, sizi çalıştırmıyorlar. Biliyor ki 'Bu sayım benim yeterli deÄŸil, bu geçecek' ama buna raÄŸmen o gensoruyu vermek suretiyle orada bir tıkanmayı, patinajı meydana getiriyor. Aradan bir müddet geçiyor bakıyorsunuz tekrar bir gensoru. Güven oylaması olaylarında benzer sıkıntılar yaÅŸanıyor. Bütün bunların yanında ülkede istikrarı tehdit ediyor mevcut sistem. Ä°stikrar ve güven aslında kalkınmanın, baÅŸarının olmazsa olmazıdır. EÄŸer biz bugün baÅŸarılı olabilmiÅŸsek, baÅŸarılı olabilmemizin arkasında yatan gerçek ÅŸudur, o da biz, yani aynı ekolden gelen insanlar olarak gerek Sayın Gül ve benim baÅŸbakanlığım dönemim, Sayın DavutoÄŸlu ve Sayın Binali Bey dönemi, biz tabii aynı ekolden geldiÄŸimiz için bizde sıkıntı söz konusu deÄŸil"

"Sisteme baÄŸlı bir istikrar 16 Nisan müjdesiyle bence rayına oturacaktır"

Yapılan yatırımlara iliÅŸkin örnekler veren ErdoÄŸan, saÄŸlıkta ciddi reformun yapıldığını, bunun dünyaya örnek olduÄŸunu, Avrupa'nın deÄŸiÅŸik ülkelerinden hastaların Türkiye'ye tedavi için gelmeye baÅŸladığına da dikkati çekerek, saÄŸlıkta devletçilik anlayışına teslim olan yapıyı da ortadan kaldırdıklarını bildirdi. 

ErdoÄŸan, tüm bunları deÄŸiÅŸtirdiklerini, tüm illerde, büyük ilçeleri hastaneye kavuÅŸturduklarını belirterek, ÅŸehir hastanelerini de yapmaya baÅŸladıklarını, bunlardan Yozgat ve Mersin'dekinin tamamlandığını hatırlattı. Ä°lk etapta 30 büyük ÅŸehirde söz konusu hastanelerin kurulacağını dile getiren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yapılan adalet ve emniyet saraylarını anımsattı.

Enerjide önemli kazanımların saÄŸlandığını, barajlar ve göletlerle ülkenin donatıldığını vurgulayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Bütün bunları, bu kadar istikrarlı bir ÅŸekilde sürdürmenin en önemli yolu, tabii bunu ÅŸahsa baÄŸlı olarak konuÅŸmuyorum, sisteme baÄŸlı hale getirirsek bu çok daha ideal bir ÅŸekilde gidecektir. Onun için sisteme baÄŸlı bir istikrar, sisteme baÄŸlı bir güven inÅŸallah bu 16 Nisan müjdesiyle bence rayına oturacaktır diye düÅŸünüyorum." dedi.

"15 Temmuz kararlılığı devam ediyor"

Gerek 15 Temmuz ve sonrası, gerekse 1970'ten bu yana yaÅŸanan sürecin halihazırdaki cumhurbaÅŸkanlığı sistemi önerisine nasıl yansıdığının sorulması üzerine ErdoÄŸan, 15 Temmuz'un çok önemli ÅŸeyler öÄŸrettiÄŸini belirtti.

FETÖ'nün darbe giriÅŸiminin olduÄŸu gece her ÅŸeyin belli olduÄŸunu, milletin ak süt içindeki o ipliÄŸi ayırır duruma geldiÄŸini anlatan ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

"O kararlılık hala devam ediyor, bitirmedi iÅŸi. Åžimdi nereye gidersek, hangi meydana gidersek gidelim artık 10 binler, 50 binler bakıyorsunuz o meydanlarda. Daha büyük meydanlara gitmedik oralarda da inanıyorum ki yüz binler bizi bekliyor. Çünkü bir ÅŸeyin kararını veriyor ÅŸimdi. '15 Temmuz'un anayasal bir teminat altına getirilmesini istiyoruz' diyor. Niye diyor bunu? Åžimdi kim 'hayır' diyor, bakıyor. Kandil'deki teröristler 'hayır' diyor. Kim bunlar, PKK. Beyanatlarını veriyorlar ve diyorlar ki 'hayır' deyin. Kim diyor? Feto'cular 'hayır' diyor. Bunlar deÄŸil miydi 15 Temmuz'da milletime karşı bu darbe giriÅŸiminde bulunanlar. Benim vatanımı parçalamak isteyenler bunlar deÄŸil miydi? Åžimdi hesaplaÅŸma günü ne zaman? HesaplaÅŸma günü inÅŸallah 16 Nisan. Demokratik hakkını o gece nasıl demokrasiye sahip çıkarak benim vatandaşım koruduysa ÅŸimdi o gecenin devamı anlamında inÅŸallah 16 Nisan'da da sandıkta demokratik hakkını çok daha güçlü bir ÅŸekilde kullanacaktır diye düÅŸünüyorum"

"Milletim bizi mahcup etmeyecek"

ErdoÄŸan, tavandan ümidini kestiÄŸi için tabana hitap ettiÄŸini belirterek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Yenikapı ruhunu teessüs ettirelim istiyorum. Onun için AK Parti, MHP, CHP, HDP, Saadet Partisi ve BBP'ye gönül vermiÅŸ kardeÅŸlerime diyorum. Gelin liderlerin gerçekleÅŸtiremediÄŸi bu reformu hep birlikte inÅŸallah 16 Nisan'da sandıkta gerçekleÅŸtirelim. 339 milletvekili AK Parti ve MHP'den olmak üzere bu halk oylaması kararını aldı. Parlamentoda bu iki partinin omuz omuza vermesiyle böyle bir adım atıldı. Tabii bu yeterli deÄŸil. Yeterli olan 367 idi. Onu saÄŸlayamadığımıza göre ÅŸimdi iÅŸ asillere kaldı. O da millet. Milli irade zaten en önemlisi. Meclis'te de baÅŸkanın arkasında 'Hakimiyet kayıtsız ÅŸartsız milletindir' yazıyor. Biz bu hakimiyetin gerçek sahibi olan milletimize diyoruz ki gelin siz tabanda el ele millet olarak 'Ey parlamentodakiler siz yapmadınız ama ÅŸimdi biz bu anayasanın en azından cumhurbaÅŸkanlığı sistemine yönelik olan boyutunu halledeceÄŸiz'. Burada anayasanın tümüyle bir deÄŸiÅŸikliÄŸi söz konusu deÄŸil. Sadece cumhurbaÅŸkanlığı sistemine yönelik boyutu söz konusu. Onu biz yapacağız. Onun için de ben milletime inanıyorum. Milletim bu eksik kalan kısmı inÅŸallah 16 Nisan'da sandıkta gerçekleÅŸtirecektir. Bu güvenim var. Bunu gittiÄŸim her yerde, meydanlara okuyorum. Milletim bizi mahcup etmeyecek diye de inanıyorum"

"16 Nisan'a kadar ömrümün olduÄŸunu bana kimse garanti edemez"

Åžahsıyla alakalı sorunun cevabının çok önemli ama deÄŸerler silsilesi içinde çok da basit olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Benim 16 Nisan'a kadar ömrümün olduÄŸunu bana kimse garanti edemez. Burada olan arkadaÅŸlarımın, aynı ÅŸekilde garanti edemez. Bugün 7 hanım kardeÅŸim, Ankara'daki kadınlar gününü anmak için geliyorlardı ama onları kaybettik. 

Samimi olmamız lazım. Bunlar samimiyetsiz yaklaşımın bana göre ifadesidir. Biz kendimize bir sistem yapmıyoruz. Biz ülkemizin geleceÄŸi için bir sistem inÅŸa ediyoruz. Bu sistem geleceÄŸi kurtarmak, geleceÄŸi saÄŸlama almak için kurulan bir sistemdir. Parlamenter demokrasi ile ülkemiz yönetilmedi mi? Yıllar yılı parlamenter demokrasi içinde koalisyonlar, darbeler görmedik mi? Ä°stikrar, güven var mıydı? Sürekli olarak hükümetlerin deÄŸiÅŸtiÄŸi dönemler yaÅŸadık ve sık sık hükümetlerin deÄŸiÅŸmesi, ülkemizde istikrarsızlığın en önemli boyutu oldu"

"Türkiye'nin artık rejimle ilgili attığı bir adım yok"

Türkiye'de sık sık hükümetlerin deÄŸiÅŸtiÄŸi dönemler yaÅŸandığını, bu durumun ülkede istikrarsızlığın en önemli nedeni, boyutu olduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, 1950'den bu yana 67 yılda 48 hükümet kurulduÄŸunu söyledi. ErdoÄŸan, bu süre içerisinde Ä°ngiltere'de 15, Almanya'da 24 hükümet kurulduÄŸunu, ABD'de 17 baÅŸkan seçildiÄŸini, Fransa'da 11 cumhurbaÅŸkanının görev yaptığına dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°talya'da da 41 hükümet kurulduÄŸu için çözümü, tek parti iktidarını zorunlu kılmakta buldular son yaptıkları seçimde. Bu iÅŸ bir gerçeÄŸi gösteriyor. Artık, bu iÅŸ böyle yürümez. Bizim ne yapıp yapıp, burada bu sistem deÄŸiÅŸikliÄŸini, dikkat edin, bunlar ne yapıyor? CHP, iÅŸi saptırıp 'Bunlar rejim deÄŸiÅŸikliÄŸine gidiyor.' diyor. Bizim, böyle bir derdimiz falan yok. Bu iÅŸ 1923'te bitmiÅŸ. Türkiye'nin artık rejimle ilgili, alakalı attığı bir adım yok. Artık sadece bir sistem deÄŸiÅŸikliÄŸiyle biz ülkemizde geleceÄŸi inÅŸa etmenin adımını atıyoruz. Yapılan iÅŸ bu. Biz de faniyiz. Dolayısıyla fani olan deÄŸil, baki olan bir yapıyı oluÅŸturalım. O da nedir? Sistemdir. Ä°nÅŸallah bu devletin, bu milletin bekayı temadisi bu kurulacak olan sistemle devam eder."

"GörülmemiÅŸ operasyonlar zinciri devam ediyor"

Halk oylaması sonucunda cumhurbaÅŸkanlığı sisteminin kabul edilmesi halinde, terörle mücadele ve ekonomik büyüme kapsamında neler yapılacağına iliÅŸkin soru üzerine ErdoÄŸan, terörle ilgili olarak son birkaç ay içerisinde devletin, hükümetiyle, askeriyle, polisiyle, güvenlik korucularıyla bugüne kadar görülmemiÅŸ operasyonlar zincirini devam ettirdiÄŸini vurguladı.

"Ä°nanıyorum ki, bu yeni cumhurbaÅŸkanlığı sistemi ile biz terörle mücadelede çok daha seri neticeler alacağız. Niye? Åžu ana kadar arkasında bölücü terör örgütlerini gören eÅŸ baÅŸkanlar vardı. Çıkıyor, açık açık 'Bizim arkamızda PKK var. Bizim arkamızda YPG var, bizim arkamızda PYD var, bizim arkamızda DHKP-C var.' diyor. Ne kadar terör örgütü varsa, bunları söylüyor. Bütün bunlar sayılıyor ama öyle bir yapı var ki bu yapı içerisinde bunlara anında bir müdahaleyi yapamıyorsunuz. Ama baÅŸkanlık sisteminde olay, böyle olmaz. BaÅŸkanlık sisteminde bunun kararını net, hemen kesin verir ve adımı atarsınız. Çünkü, bu iÅŸler öyle gecikmeye tahammülü olan iÅŸler deÄŸil"

"Cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık birleştiriliyor"

"Bu sistemle CumhurbaÅŸkanlığı çok güçlenecek. Acaba Meclis zayıflayacak mı?" sorusu üzerine ErdoÄŸan, bu noktada yeni anayasa maddelerini doÄŸru okumayan bazı siyasiler olduÄŸunu ifade ederek yeni sistemin çift baÅŸlılığı ortadan kaldırdığını söyledi.

Yeni sistemde karar mercinin tek olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Sayın ana muhalefet başının arka arkaya yaptığı gafları gördünüz. Ä°ÅŸte 'BaÅŸbakan bir partiden cumhurbaÅŸkanı bir baÅŸka partiden olursa burada doÄŸacak çeliÅŸkiler millete niye anlatılmıyor' gibi böyle, bu tür maalesef saçmalıklarla karşı karşıya kaldık. Gel ÅŸunu bir oku ya, 18 maddeyi bir oku, burada ne var. Burada bir defa cumhurbaÅŸkanlığı ile baÅŸbakanlık birleÅŸtiriliyor. Artık baÅŸbakan yok. Artık sadece cumhurbaÅŸkanı var ve cumhurbaÅŸkanının da takdir edeceÄŸi bir kabinesi var. Bu kabine de tamamen dışarıdan. Ä°çeriden olması halinde milletvekilliÄŸi düÅŸüyor" 

"Parlamentonun denetim gücü artıyor"

Yeni sistemle yürütmenin cumhurbaÅŸkanında olacağını kaydeden ErdoÄŸan, bu konuyla ilgili tarihçi Halil Ä°nalcık'ın SöyleÅŸiler ve KonuÅŸmalar kitabından bir bölüm okudu.

ErdoÄŸan, parlamentonun yasama yapma yetkisinin ortadan kalktığına dair ciddi bir gündem oluÅŸturulmaya çalışıldığını ifade ederek sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Böyle bir ÅŸey yok. Tam aksine güçlendiriyor. Parlamentonun denetim gücü daha da artırılıyor. 'Buna hiç dokunma' diye bir ÅŸey yok. Öyle bir ÅŸey kesinlikle söz konusu deÄŸil. Aynı ÅŸekilde bir seçim kararı mı alma noktasında adım atmak ister, parlamentonun yetkisi yine aynen var. Ama böyle bir karar alındığı zaman cumhurbaÅŸkanlığı seçimiyle aynı günde yapılacaktır. CumhurbaÅŸkanlığı böyle bir adım atacak olursa tabii burada bir oran var, o oranın olması lazım. Aynı ÅŸeyi cumhurbaÅŸkanı yapacak olursa, yine aynı günde hem cumhurbaÅŸkanlığı seçimi hem de parlamento seçimi olacak. Bu konuların bir kenara atılması insanı ciddi manada üzüyor"

"Başardığımız anda 2023 yılında ilk 10'a gireriz"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, her zaman halka daha iyi hizmeti nasıl verebileceklerinin gayreti ve derdi içerisinde olduklarına iÅŸaret ederek, ÅŸu görüÅŸlere yer verdi:

"Güçlü bir sisteme ihtiyacımız var. Lider ülke Türkiye, anlayışına ihtiyacımız var. Bunu baÅŸarabilmemiz için de çok daha güçlü yasal zemine sistemi oturtmamız lazım. Bunun yanında da tabii lider, gerçekten o güçlü yasal zeminde icraatlarını yapması gerekiyor. Birçok yerde ben patinaj yaptım. Özellikle bürokratik oligarÅŸi birçok yerde önümüzü kesti. Bürokratik oligarÅŸi ile inanıyorum ki mevcut sistemle çok daha fazla ileri gidemeyiz ama reisi cumhurluk sistemiyle bu bürokratik oligarÅŸiyi çok daha farklı ÅŸekilde tanzim etmek mümkün. Bunu baÅŸardığımız anda Türkiye o zaman gerçek sıçramasını yapacaktır. Çünkü bizde o potansiyel var, Türkiye'de o güç var. Bunu baÅŸardığımız anda inanın 2023 yılında biz ilk 10'a gireriz" 

"Onlarla bir araya gelmeyi çok arzu ediyorum"

ErdoÄŸan, Almanya'da bazı bakanların yapacağı toplantıların iptal edilmesinin anımsatılıp, "Orada ne oluyor?" ÅŸeklindeki soru üzerine, ÅŸunları ifade etti:

"Bizim seçim aslında Almanya'da yapılmıyor, burada yapılıyor da... Orada tabii bizim yaÅŸayan vatandaÅŸlarımız var. Benim çilekeÅŸ yurt dışındaki vatandaÅŸlarım yıllar yılı, her gidiÅŸimizde 'ben ne zaman bu demokratik hakkımı kullanacağım' diye sorardı. Ekranları başında onlar bizi izliyor. Ankara'dan tüm yurt dışındaki vatandaÅŸlarımıza kalbi selam ve selamlarımı gönderiyorum. Artık bu hakkınızı kazandınız. Åžimdi ilk kez deÄŸil, bundan önce milletvekili seçiminde de oylarınızı kullandınız. Ama bu defa cumhurbaÅŸkanlığı seçiminde ilk kez oy kullanacaksınız. Dolayısıyla bu seçimde önünüze birçok engeller geldi. Bakanlarımızı konuÅŸturtmadılar. Benim de arzum var. Onlarla bir araya gelmeyi çok arzu ediyorum. Åžuanda arkadaÅŸlarımız çalışmaları yürütüyorlar. Ama ekrandan sesleniyorum, hangi engeli koyarlarsa koysunlar, sizler, sizler için ilan edilen tarihler içerisinde sandığınıza giderek oylarınızı muhakkak kullanın. Kullanacağınız oylar Batı'daki tüm ülkelere, dünyadaki tüm ülkelere en güzel cevap olacaktır. Sizin iradenizi kimsenin ketmetmeye, kimsenin engellemeye hakkı yoktur. 16 Nisan inÅŸallah Batı'da, tüm dünyada önüne engel konulan vatandaÅŸlarımın da sevindiÄŸi günler olacaktır diye düÅŸünüyorum"

"Almanya baÅŸta olmak üzere Avrupa'daki Türk varlığının Avrupa ülkeleri tarafından nasıl görüldüÄŸünün" sorulması üzerine ErdoÄŸan, "Kıskanıyorlar… Onların bizlerle olan gönül bağını çok iyi biliyorlar. Onu bildikleri için zaten bunu engellemek istiyorlar. Çünkü biz orada hangi kapalı salona gitsek, stadyuma gitsek oraları biz tıklım tıklım doldurduk. Bunu bildikleri için de engellemenin yolunu arıyorlar. Ama bizim Avrupa'da olsun, tüm dünyada olsun vatandaÅŸlarımızla gönül bağımızı kimse koparamaz. Biz onları Allah için sevdik. Bu baÄŸ kopmayacak. CumhurbaÅŸkanı olarak onlardan isteÄŸim, milletim adına o iradenizi ortaya koymaları ve haklarını en güzel ÅŸekilde kullanmaları" yanıtını verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-