Bu alana iliÅŸkin 2013 yılının başında bir yönetmelik yayımlandığını, damacanaların takibine kurallar getirildiÄŸini ve iÅŸletmelere yapılan takiplerin sıklaÅŸtırıldığını belirten Ä°lter, damacanaların artık üretim aÅŸamasından ömrünün bitimine kadar olan tüm aÅŸamaların elektronik olarak takip altına girdiÄŸini ifade etti. Ä°lter, elektronik takip yapılabilmesi için öncelikle özel bir yazılım geliÅŸtirildiÄŸini anlatarak, damacana takip sisteminin 4 aÅŸamadan oluÅŸacağını bildirdi. Ä°lk aÅŸama olan Ambalajlı Su Takip Programı kapsamında, ambalajlı su firmalarına iliÅŸkin tüm bilgilerin takip altında olacağını vurgulayan Ä°lter, "Sistem sayesinde firma bilgileri alınabilecek, kaynak, depo, su, isale hattı ve imalathane bilgileri coÄŸrafi bilgi sisteminde takip edilebilecek. Ä°ÅŸletmenin çalışma saatleri, analiz sonuçları ve denetim bilgileri alınabilecek" dedi. Ä°lter, programın kullanıma açıldığını ve veri giriÅŸlerinin devam ettiÄŸini dile getirdi. Damacana yıkama suyu sıcaklığının kontrolü sensör ile saÄŸlanacak Ä°kinci aÅŸamada damacanaların yıkama suyu sıcaklığının takip edildiÄŸini anlatan Ä°lter, sürece iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi: "Dolum tesisinde damacanaların yıkanmasında kullanılan suyun sıcaklığı online olarak takip edilecek. Yıkama sularının 55-70 derece arasında olması gerekiyor. Önceden yerine giderek kontrol yapılıyordu, ÅŸimdi ise oraya yerleÅŸtirilecek sensör sayesinde suyun sıcaklığı istediÄŸimiz zaman aralıklarıyla merkezimize suyun sıcaklık deÄŸerlerini gönderecek. Böylece, mikrobiyolojik kirlilik azalacak. Üçüncü aÅŸamada da iletkenlik ve debi takibi yapılacak. Buralara konulacak sensör sayesinde kaynak ve imalathanede suyun pH, iletkenlik ve debisi karşılaÅŸtırılacak ve bu sayede kaçak kaynak kullanımı önlenecek. Son aÅŸamada da damacanaların kaç yıl kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı çip yöntemi ile gerçekleÅŸtirilecek." Bunlarla ilgili çalışmaların yapılan protokol sonrasında TÜBÄ°TAK ile yürütüldüÄŸünü aktaran Ä°lter, "Bir aksilik olmazsa nisan ayı sonlarına doÄŸru kaynak ve imalathanede kullanılacak sensörlerin özelliklerini açıklayacağız ve firmalar da bir yıl içerisinde bunları yerleÅŸtirecekler. Sıcaklık ölçümleri için geçerli olacak sensörler için özellikler de yine nisan ayı sonunda açıklanacak" diye konuÅŸtu. "4 hafta üst üste sorunu gideremeyen iÅŸletmenin ruhsatı iptal" Ä°lter, damacanaların uygunsuzluÄŸu durumunda ciddi idari para cezalarının getirildiÄŸinin altını çizerek, "Bunlar, aktif olarak da uygulanmaya baÅŸlandı. ÖrneÄŸin, bir damacanın piyasa denetiminde numune alınıyor. Bunda mikrobiyolojik kirlilik tespit edildiÄŸinde tek bir seri için 15 bin lira idari para cezası uygulanıyor" dedi. Ä°lter, 2013 yılı içerisinde yaklaşık 8 bin saha denetimi gerçekleÅŸtirildiÄŸini anlatarak, ÅŸunları kaydetti: "Geçen yıl 450 adet idari para cezası uygulandı. Önceki yıllarda bu çok daha az uygulanabiliyor, herhangi bir uygunsuzluk durumunda firmalara uyarı yapılıyordu. Åžimdi, direkt idari cezayı uyguluyoruz. Firmalar, sularını uygun hale getirene kadar piyasaya su arz edemiyor. Fabrikanın üretimi durdurulduÄŸundan, iÅŸletme gerekli önlemleri alıyor, bu aÅŸamadan sonra yapılan incelemede su uygun çıktığında iÅŸletmenin faaliyetine devam etmesine izin veriliyor. Bir su firması, suyundaki uygunsuzluÄŸu 4 hafta üst üste gideremezse ruhsatı iptal ediliyor. Firmanın uygunsuzluÄŸunun kaynağı suya farklı bir su katılması ÅŸeklinde olduÄŸunda, firma o markayı baÅŸka bir ÅŸekilde de kullanamıyor."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.