Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Davutoğlu ekonomiyi uçuracak 9 maddeyi açıkladı

Davutoğlu ekonomiyi uçuracak 9 maddeyi açıkladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören hamle dönemini başlattıklarını söyledi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Ekonomide Öncelikli DönüÅŸüm Programı Eylem Planı’nı düzenlediÄŸi basın toplantısıyla açıkladı.

KonuÅŸmasında, 2008’den sonra dünya küçülürken Türkiye ekonomisinin büyümeye baÅŸladığına dikkat çeken DavutoÄŸlu, "Ak Parti iktidarları son 200 yıllık reform çabalarının altın 12 yılıdır. Ekonomi ciddi bir reform sürecinden geçti ve ekonomik göstergeler pozitif yönde gerçekleÅŸti. Yabancı yatırımların 2003-2014 arasında 145 milyar dolara çıkması yatırım ortamının ne kadar cazip olduÄŸunu gösteriyor. Siyasal istikrarın sürdürülmesi ve ekonomik öngörülebilirlik çok önemli. Ä°nsan odaklı kalkınma konusuna çok önem vereceÄŸiz. Türkiye’nin iki önemli kaynağı insan ve coÄŸrafya. Ä°nsan kaynağının nitelikli hale gelmesi dönüÅŸümün ana unsurudur. Teknolojik bir dönüÅŸüm sürecindeyiz. Bunları yönetme kabiliyetinin geliÅŸtirilmesi gerekir. Bu da ancak Ar-Ge ve inovasyon ile olur" dedi.

DavutoÄŸlu, reform programının 9 maddesini ÅŸöyle sıraladı:

"1- İthalata olan bağımlılığın azaltılması

2- Teknoloji alanlarında ticarileşme programı

3- Kamu alımları yolu yerli üretime destek

4- Yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı

5- Enerji verimliliÄŸinin geliÅŸtirilmesi

6- Tarımda su kullanımının etkin hale getirilmesi

7- SaÄŸlık endüstrilerinde yapısal geliÅŸim

8- Sağlık turizminin geliştirilmesi

9- Taşımacılıktan lojistiÄŸe dönüÅŸüm programı".

DavutoÄŸlu, “Bu sektörel dönüÅŸüm planı, eylem planının en önemli özelliklerinden biri de ÅŸeffaf olması. Bir takvimi de bugün ilan ediyoruz zaten. Detaylara girdiÄŸinizde izleme mekanizması da var. Ä°lgili kim sorumluysa hesap verebilir olacak. Herkes ne yaptığını biliyor. Hangi yıl, hangi ay proje tamamlanacak, ne ÅŸekilde yürütülecek performans deÄŸerlendirmesi yapılacak. Bu, bir temenni paketi deÄŸil, uygulama paketi” dedi.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Ankara Palas’ta öncelikli dönüÅŸüm programları eylem planlarına iliÅŸkin basın toplantısı düzenledi. DavutoÄŸlu, 62. Hükümet Programı’nın 2015 seçimlerine kadar deÄŸil, 9 yıllık bir programı kapsayacak ÅŸekilde ele alındığını belirterek, 2018 sonuna kadar ulaÅŸmaya çalışılacak hedeflerin paylaşılacağını ifade etti. 5 ana prensip hakkında bilgi veren DavutoÄŸlu, bunlardan birincisinin siyasal istikrarın korunması ve güven ortamı olduÄŸunu ifade etti. Ä°kincisinin insan odaklı kalkınma ve insan kaynağının geliÅŸtirilmesi olduÄŸunu söyleyen DavutoÄŸlu, “Türkiye’nin kaynakları itibarıyla zaafları ve avantajları göz önüne aldığımızda iki önemli potansiyelin altını çizdik, insanımız ve bulunduÄŸumuz coÄŸrafya” diye konuÅŸtu.

Üretim teknolojisindeki intibağın üçüncü ana prensip olduÄŸunu anlatan DavutoÄŸlu, “Üretim teknolojisindeki biliÅŸime geçmediÄŸinizde bunun bedeli çok ağır oluyor. Teknolojik deÄŸiÅŸim ve üretim alanını yönetebilme kabiliyetimizi geliÅŸtirmek. Türkiye’den bir kilogram ihracat yapıldığında 1,6 dolar, Almanya 4.5 dolar kazanıyor. Bizim geliÅŸmeler olan ülkeler arasındaki mesafemizi kapatmamız lazım. Onun için sanayileÅŸmede kaybettiÄŸimiz yüzyılı yeni üretim teknoloji baÄŸlamında kaybetmemeliyiz. Ar-Ge eylem planlarını sektörel dönüÅŸümde ele aldığımızı da görecektir” dedi.

EKONOMÄ°K BÜTÜNLÜKDördüncü ana prensibin ekonomik bütünlük olduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, “Ekonomi entegre bütündür ve bütünlükten oluÅŸur. Bütüncül bir eko anlayış geliÅŸtirmeden ÅŸu veya bu sektörü öne çıkararak yapısal sektörü büyütmek mümkün deÄŸil. Reel sektörü desteklemeyen bir finans sektörü anlamını kaybeder. Güçlü bir finans sektörü yoksa reel sektör taze kan bulamaz, kendini idare edecek ortamı bulamaz.. Bütçe disiplini, finansa sektörünün saÄŸlamlığı arasında doÄŸal bir kaçınılmaz irtibat vardır. Bunların hiçbiri birbirine feda edilebilecek alanlar deÄŸildir. 2001'de reel sektör çöktüÄŸünde finans sektöründe de bankalar batmaya baÅŸladı. Bu dönemde en temel ilkelerimizden biri ekonominin bir bütün olarak yönetilmesi, bütüncül bir ekonomi anlayışını gerek kamuda gerek özel sektör kamu iliÅŸkilerinde ve toplumun genelinde hakim olmasıdır Bu ilkeler çerçevesinde ülkedeki her türlü yapısal dönüÅŸümü bütün bir perspektifte görüyoruz. 25 eylem planına bakıldığında, üç kategoriyle bunları kademeli olarak ilan etmemizin arkasında bu anlayış var” diye konuÅŸtu.Dört yıl içinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın 1.3 trilyon dolara çıkarılmasının hedeflendiÄŸini belirten DavutoÄŸlu, cari açığın 5.2 'ye, iÅŸsizliÄŸin yüzde 7 oranına çekileceÄŸine iÅŸaret etti. 417 eylem planının olduÄŸunu söyleyen DavutoÄŸlu, “Bugün ilan edeceÄŸimiz 9 sektörel dönüÅŸüm eylem planı ağırlıklı olarak reel sektörle ilgili. Sonraki dönüÅŸüm programları 8'i makro ekonomi, sonraki 8 insan odaklı dönüÅŸümlerdir” dedi.BeÅŸinci ana prensibin, ‘dünyayla tam entegrasyon içinde hareket edebilmek’ olduÄŸuna iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, “ Kapalı ekonomiler, dünya ekosuna kapalı hiçbir sistem o geliÅŸmeleri de takip edemez, krizleri yönetme kabiliyetini kaybeder ve kriz sonrası dönemlere hazırlıksız yakalanır. Özal döneminde baÅŸlayan dünya ekonomilerine açılım, küresel ekonomik yapıya intibak, süreci önümüzdeki dönemlerde de ivmelendirilerek artırılacaktır. Biz bunu edilgen bir aktör olarak yapmayacağız. Türkiye akan nehir üzerinde bir yaprak misali seyrediyor deÄŸil, aksine küresel ekonomik geliÅŸmeleri anlayışın nabzını tutan ve yönetebilen bir ülke olmak durumundayız. Gelecek hafta G20 için Avusturalya’ya gideceÄŸiz ve küresel ekonominin bütün alanları en önemli 20 büyük güç arasında istiÅŸare edilecek. 1 Aralıkta da G20 dönem baÅŸkanlığını alacağız. O dönem herkes ÅŸahit olacak ki Türkiye’deki ekonomik birikim, kapasite, entellektüel düzey ekonominin anlamda küresel ekonomiyi 1 yıl yönetebilecek, deÄŸiÅŸik alanlarda ilham verebilecek katkılar yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Ä°THALATA OLAN BAÄžIMLILIÄžIN AZALTILMASI PROGRAMIÖncelikli dönüÅŸüm programları eylem planlarının 9’u hakkında bilgi veren DavutoÄŸlu, “Birincisi ithalata olan bağımlılığının azaltılması, ÅŸu anda da ekonomimizin ciddi meydan okumalarının cari açığın karşısında ithalat bağımlılığı var. Ara malların giderilmesi konusunda da. Türkiye’nin ticari envanterini ciddiye alarak tedarik stratejisini güncelleyeceÄŸiz. MTA'nın yurt dışında madencilik faaliyeti yapmasına imkan saÄŸlayacağız. Enerji üretim tesislerinde kullanılan teçhizatın yurt içinde üretilmesi. Sanayi stratejisi belli aralıklarla revize edilecek. Yeni yatırım destek programları oluÅŸturacağız. TeÅŸvik paketinde teknoloji yoÄŸunluklu alanlarda belli bölgelere yeni teÅŸvik paketleri hazırlamanın çabası içindeyiz. Elektrikli araçlar için prototip akaryakıt imkanlara geliÅŸtireceÄŸiz. Kümelenme faaliyetlerini destekleyeceÄŸiz.. Serbest bölgelerin cazibesini artıracağız. Yenilikçi üretim yasasını güçlendireceÄŸiz. 2018’de ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkarmaktır” dedi.

ÖNCELÄ°KLÄ° TEKNOLOJÄ° ALANLARINDA TÄ°CARÄ°LEÅžTÄ°RME PROGRAMIÖncelikli teknoloji alanlarında ticarileÅŸtirme programının ikinci dönüÅŸüm programı olduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, “Bu programın içerdiÄŸi önemli eylemler. Öncelikli sektörlerde prototip geliÅŸtirme sürecini destekleyeceÄŸi. Teknolojik ürün yatırımlarını geliÅŸtireceÄŸiz. Ülkemizde akredite test altyapısını güçlendireceÄŸiz. GiriÅŸimcileri desteklemek için erken aÅŸamaya yönelik bir fon kuracağız. Yenilikçi giriÅŸimcilerin ticarileÅŸtirme projelerine dayanak olacak…kuluçka merkezleri ve hızlandırmalar kuracağız. Raylı sistemler, kümelenme çalışmalarını destekleyeceÄŸiz. 2018 yılına kadar öncelikli sektörlerdeki ürün e marka sayımızı artıracağız” diye konuÅŸtu.

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJÄ° GELÄ°ÅžTÄ°RME VE YERLÄ° ÜRETÄ°M PROGRAMIÜçüncü önemli programın kamu alımları yoluyla teknoloji geliÅŸtirme ve yerli üretim programı olduÄŸunu anlatan DavutoÄŸlu, “Yerli firmaların paylarını artırmayı hedefliyoruz. kamu kurum ve kuruluÅŸlarında farkındalığı artıracağız. Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım tedariÄŸi için kamu ihale kanununda gerekli düzenlemeleri yapacağız. Ürün bazlı yeni tedarik programları oluÅŸturacak ve uygulayacağız. Yerli firmaların kamu ihalelerinden daha fazla pay almasını saÄŸlayacağız” diye konuÅŸtu.

YERLÄ° KAYNAKLARA DAYALI ENERJÄ° ÜRETÄ°M PROGRAMIDördüncü dönüÅŸüm programının ‘yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı’ olduÄŸunu söyleyen DavutoÄŸlu, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı amaç ediniyoruz. Kurumlararası koordinasyonu güçlendireceÄŸiz. GüneÅŸ, jeotermal alanından envanteri yenileyip kapasitemizi geniÅŸletecek çalışmaları hızlandıracağız. 2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payını yüzde 35’e çıkarmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

ENERJÄ° VERÄ°MLÄ°LİĞİNÄ°N GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°LMESÄ° PROGRAMIBeÅŸincisinin ‘enerji verimliliÄŸinin geliÅŸtirilmesi programı’ olduÄŸunu anlatan DavutoÄŸlu, “Bu çerçevede enerji verimliliÄŸi konusunda bilinçlendirme faaliyetleri hızlandıracağız. Enerji verimliliÄŸi yatırımlarını finansmanları için yeni yatırımlar gerçekleÅŸtireceÄŸiz” dedi.

TARIMDA SU KULLANIMININ ETKÄ°NLEÅžTÄ°RÄ°LMESÄ° PROGRAMIAltıncısının ‘tarımda su kullanımın etkinleÅŸtirilmesi programı’ olduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, “Sulama oranını artırmayı ve modern sulamayı yaygınlaÅŸtırmayı hedefliyoruz. mevcut sulama tesislerinin rehabilitasyonun gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Açık sistemleri kapalı hale getirmeye dönük programı sürdüreceÄŸiz. YaÄŸmurlama, damlama sulama yollarını yaygınlaÅŸtıracağız. Arazi toplulaÅŸtırma çalışmalarımıza hızla devam edeceÄŸiz. Çiftçiler baÅŸta olmak üzere etkin su kullanımı ve tasarrufu konusunda bilinçlendirme çalışmalarımızı hayata geçireceÄŸiz.. Sulama ÅŸebekelerine modern izleme sistemlerini yaygınlaÅŸtıracağız. Su yönetimi ve fiyatlandırma modelini gözden geçireceÄŸiz. Modern sulama tesis sayısını 2018'e kadar her yıl yüzde 10 artıracağız” ifadelerine yer verdi.

SAÄžLIK ENDÜSTRÄ°LERÄ°NDE YAPISAL DÖNÜÅžÜM PROGRAMIYedincisinin, ‘saÄŸlık endüstrilerinde yapısal dönüÅŸüm programı’ olduÄŸunu anlatan DavutoÄŸlu, “Bu alanda ihracat verilerimizi artırmayı planlıyoruz. SaÄŸlık endüstrilerini yönlendirme komitesi oluÅŸturacağız. Yerli Ar-Ge ve dönüÅŸümü oluÅŸturmak üzere Türkiye saÄŸlık endüstrileri kurumunu kuracağız. Biyoteknolojik ilaç, biyomalzemeler alanlarında araÅŸtırma altyapımızı geliÅŸtireceÄŸiz. Plazma ürünler ve aşıların Türkiye’de üretilmesini saÄŸlayacağız. SaÄŸlık sektöründe de üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸini artıracak, ÅŸirket kümelerini artıracağız. 2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacımızın yüzde 20'sini, ilaç ihtiyacımızın yüzde 60'nı yerli üretimden karşılar hale geleceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

SAÄžLIK TURÄ°ZMÄ°NÄ°N GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°LMESÄ° PROGRAMISekizincinin ‘saÄŸlık turizminin geliÅŸtirilmesi’ olduÄŸunu açıklayan DavutoÄŸlu, “Medikal, termal, ileri yaÅŸ saÄŸlık turizmini geliÅŸtireceÄŸiz. Tesis ve kurumlara yönelik akreditasyon altyapımızı güçlendireceÄŸiz. Fiyat farklılaÅŸtırmalarına iliÅŸkin mevzuat düzenlemelerini yapacağız. Tıp eÄŸitiminde yabancı öÄŸrenci kontenjanını artırarak yeni bir insan kaynağı oluÅŸturacağız. 2018 sonunda bu alandaki yerimizi 9 milyar doların üzerine çıkarmayı planlıyoruz” diye konuÅŸtu.

LOJÄ°STÄ°ÄžE DÖNÜÅžÜM PROGRAMIDokuzuncusunun ‘lojistiÄŸe dönüÅŸüm programı olduÄŸunu anlatan DavutoÄŸlu, “Bütüncül bir lojistik mevzuatı hazırlayarak yürürlüÄŸe koyacağız. Ulaşımda elektronik sistemleri yaygınlaÅŸtıracağız” dedi.Temel hedefin aslında ülkedeki verimliliÄŸi ve öngörülebilirliÄŸi artırmak olduÄŸunu söyleyen DavutoÄŸlu, “Siyasi istikrar bu çerçevede ülke ekonomisindeki kalkınmayı uluslararası ekonomiye kazandıracak lojistik alanda yapılacak çalışmalar aslında cumhuriyeti tarihinin en önemli yapısal dönüÅŸüm hamlelerinden birisini baÅŸlatıyoruz. Sadece 5-10 yıllık planlar çerçevesinde deÄŸil ay bazında takip ederek geliÅŸim seyrini izleyeceÄŸimiz önemli dönüÅŸüm programıdır. Uygulamada getirdiÄŸimiz her yeniliÄŸin sonuçlarını paylaÅŸacağız. Türkiye’de çaÄŸdaÅŸlaÅŸmanın son aÅŸaması anlamında küreselleÅŸmeyle gelen meydan okumalara karşı gelen bir ekonomik yapıya kavuÅŸacağız” ifadelerine yer verdi.

DOÄžU VE GÜNEYDOÄžU’DAKÄ° YATIRIMLARDavutoÄŸlu, açıklaması sonrası gazetecilerini sorularını cevaplayarak, ilgili bakanlar da sorulara cevap vermek üzere söz aldı. Bir gazetecinin, “Bazı bölgelere teÅŸvikleri artıracağınızı söylediniz. Çözüm süreciyle birlikte DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’daki yatırımlar nasıl gerçekleÅŸtirilecek” sorusuna DavutoÄŸlu, “Ülke ekosundaki geliÅŸmelerin bütün ülke sathına yayılmasına büyük önem veriyoruz. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’da güven ive istikrar ortamının güçlendirilmesi sebebiyle ciddi yatırım cazibesi oluÅŸmuÅŸtu. Son yıllar çözüm sürecinin ivme kazanmasıyla ekonomide ciddi canlanma gözlendi. Zaten teÅŸvik paketinde DoÄŸu ve GüneydoÄŸu 6. bölge olduÄŸu için en fazla teÅŸvike mazhar durumda. Huzur ile istikrar ile bu teÅŸvikler biraraya geldiÄŸinde önümüzdeki dönemde DoÄŸu ve GüneydoÄŸuda çok büyük ekonomik kalkınma hamlesinin ve ekonomik iyileÅŸmenin olacağına inancımız tam. Son 6-7 Ekim’de iÅŸyerlerinin hedef alınması sadece çözüm sürecine darbe vurmak amaçlı deÄŸil, yatırımın artması üzerinden ekonomik altyapıya darbe vurma amaçlıydı. Bizim de zararları tazmin yoluna gitmemizin sebebi huzur ile kalkınmanın birlikte gerçekleÅŸeceÄŸi konusunda hükümetimizin kararlı mesajımızdı. Her ne surette olursa olsun kamu düzen ve huzurun saÄŸlanması ile DoÄŸu ve GüneydoÄŸuya yatırımların yönelmesi arasında olumlu baÄŸlantıyı korumaya devam edeceÄŸiz” karşılığını verdi.

TARIM POLÄ°TÄ°KALARITarım Bakanı Eker, tarım politikaları konusunda üretici ve tüketici arasındaki makası izlemek için bir komitenin kurulduÄŸunu belirterek, “Üretici ve tüketici arasındaki makası izlemek için bir komite oluÅŸturuldu. Ä°lgili tüm bakanlıklarının müsteÅŸarlıklarının üye bulunduÄŸu. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark bundan daha yüksek . Bunun birçok sebebi var, aradaki hazırlama zincirinin bununla ilgili olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Üretici tüketici fiyatı arasında gıdada ciddi fark olduÄŸunu öngörüyoruz. Orta ve uzun vadede aldığımız tedbirler var, kuraklık test merkezi kuruldu. Halen elimizde 12 binin üzerinde hububat çeÅŸidi var. Belli dönemlerde ÅŸiddetli bir kuraklıkla karşılaÅŸabiliyoruz. DoÄŸal bir süreç bu. Bunun da etkilerinden olumsuzluklarından etkilenmemek için orta ve uzun vadede tedbirlerimiz var, sulama bunlardan birisi. 10 milyar lira çiftçilerimize destekleme öngördük. DiÄŸer maliyetlerini karşılamada kendilerine yardımcı oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

DavutoÄŸlu, teknik komite düzenli olarak çalışmalarını Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na getirecek. Bakanlıklar arası ve kurumlararası koordinasyon alınacak tedbirlerin devreye sokulması için çok önemli. Kısa vadede çıkacak krizlere tepki verecek siyasi istikrar ortamı olamazsa bizim kuÅŸak zaten ciddi risklerle karşı karşıya. Sulama teknolojisindeki her geliÅŸim, hem suyun etkin kullanımını karşılar suyun korunması için de büyük önem taşır. Kısa, uzun , orta vadede alınacak tedbirleri birbirinden ayırmak mümkün deÄŸil.Bir gazetecinin, “GeçmiÅŸ dönemdeki sosyal taraflarla uzlaÅŸmayla ilgili düzenlemelerin olacağı anlayışınız devam edecek mi” sorusuna DavutoÄŸlu, “Ancak biraz sabır diyoruz. 3. Pakette kapsamlı bir ÅŸeklide yer alacak. Hiçbir ÅŸekilde gözardı etmediÄŸimiz bir husus” karşılığını verdi.

Çalışma Bakanı Çelik, aynı soruya, “Mutlaka çözüme kavuÅŸturulması gereken baÅŸlık. EmeÄŸin istismarın açısından son derece ciddi sorunlarla karşı karşıya. Önümüzdeki dönem içinde yoÄŸun bir ÅŸekilde tartışacağımız konu baÅŸlığı” cevabını verdi.

Eylem planının uygulamaya geçmemesi durumunda herhangi bir yaptırımın öngörülüp görülmediÄŸinin sorulması üzerine DavutoÄŸlu, “Bu sektörel dönüÅŸüm planı, eylem planının en önemli özelliklerinden biri de ÅŸeffaf olması. Bir takvimi de bugün ilan ediyoruz zaten. Detaylara girdiÄŸinizde izleme mekanizması da var. Ä°lgili kim sorumluysa hesap verebilir olacak. Herkes ne yaptığını biliyor. Hangi yıl, hangi ay proje tamamlanacak, ne ÅŸekilde yürütülecek performans deÄŸerlendirmesi yapılacak. Bu, bir temenni paketi deÄŸil, uygulama paketi” diye konuÅŸtu.

“MADENLERÄ°MÄ°ZÄ°N ELDEN GEÇMESÄ° LAZIM”

BaÅŸka bir gazetecinin, “Ermenek’te tarım yapan insanların bir süre sonrası madenci olduÄŸunu gördük, tarımsal anlamda yeni bir düzenleme yapılacak mı” sorusunu DavutoÄŸlu, Türkiye’de tarımsal alanların dönüÅŸüme baktığımızda sanayi…”Ermenek’te çok tarım arazisi yok ama tarım hayatın ciddi bir parçası. Bizim tarımda reform üzerinde çalıştığımız husus, özel mülkiyet sebebiyle parçalanmış alanların birleÅŸtirilmesi. Tarımı verimli kılacak ÅŸekilde yeni destekler verilmesi. Bütün bunlar bu havzalarda uygulanması. Maden sektörüne geçiÅŸ deÄŸil, maden sektörünün de teknolojik yenilenmeye ihtiyacının olması. Madenin giriÅŸi, havalandırmasından baÅŸlayarak bütün madenlerimizin elden geçmesi lazım. Teknolojik yenilenmeye geçilmesi lazım. Yeni düzenlemelerle rezerv kullanımında yıllardan bağımsız olarak teknolojik düzenlemeyi esas alan düzenlemeleri getireceÄŸiz” ÅŸeklinde cevapladı.

EKER: “MADENCÄ°LİĞİN KANALINDA TARIM DIÅžINA ÇIKMIÅž BÄ°R ALAN YOK”Tarım Bakanı Eker, aynı soruya, “MadenciliÄŸin kanalında tarım dışına çıkmış bir alan yok. Tarım alanına tarımsal faaliyet alanına çıkarıp madenciliÄŸe tahsis etmiÅŸ deÄŸiliz. Bu bilgi doÄŸru deÄŸildir, teyide muhtaçtır” karşılığını verdi.

O bölgede son yıllarda verilen teÅŸviklerle tarım hayatının canlandığına dikkati çeken DavutoÄŸlu, “Verilen teÅŸviklerle bu sefer daha teknoloji yoÄŸunluklu, iyi ÅŸartlarda sulamanın saÄŸlandığı tarım alanları oluÅŸuyor” dedi.

YERLÄ° OTOMOTÄ°V ÜRETÄ°MÄ°Yerli otomotiv üretimindeki desteÄŸe iliÅŸkin, soruya DavutoÄŸlu, ”Bu çaÄŸrımız her zaman sabit. Teknolojik atılımlara çok büyük destekler saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz” cevabını verdi.Aynı soruya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “56 tana AR-GE merkezimiz otomotiv sektörüyle ilgili. Dolayısıyla otomotiv sektörü AR-GE açısından Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi. Biz, bu sektörün güçlenmesi için sürekli çalışma yapıyoruz” karşılığını verdi.

YENÄ° GÜMRÜK KAPILARININ AÇILMASIYeni gümrük kapılarının açılıp açılmayacağına iliÅŸkin bir soruya Gümrük Bakanı Canikli, “Yeni gümrük kapılarının açılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Gürcistan, Ä°ran ve Irak baÅŸta olmak üzere ilave gümrük kapılarının açılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut kapılardaki iÅŸlemlerin hızlandırılması noktasında tek durak projesi son aÅŸamaya geldi. Tamamını tek durakta ve eÄŸer gerçekleÅŸtirebilirsek tümünü bakanlığımız tarafından yapılacak hale getireceÄŸiz. Tabii bu hızlandırılırken güvenliÄŸin elden bırakılmaması gerekir. Gümrük mevzuatına aykırı iÅŸlemlere gerekenin yapılması gerekiyor. Bütçede çok büyük bir kaynak aktarıldı. Bazı gümrük kapılarımızda iÅŸleyiÅŸte sıkıntılar var, Sarp Sınır Kapısı bunun başında geliyor. Yeniden inÅŸa ediyoruz” cevabını verdi.

YERLÄ° ENERJÄ° KAYNAKLARININ KULLANIMI

DavutoÄŸlu, yerli enerji kaynaklarının kullanımının artırılmasına iliÅŸkin, “Nükleer enerji baÅŸta olmak üzere yerli üretimin enerji tüketimindeki payı gittikçe artacak. Bu, hem enerji güvenliÄŸimiz açısından önemlidir. Enerji güvenliÄŸi de ekonomik gelecek bakımından en önemli alan. Türkiye’de ciddi güvenlik arzını oluÅŸturacak doÄŸal kaynaklar yok. Bunu nasıl kapatabiliriz? Elimizdeki doÄŸal kaynakları daha iyi kullanarak. OluÅŸan enerji stratejimiz var. Åžimdiki cari açığımızın kademeli ÅŸekilde azaltılmasını öngörüyorsa bu enerji açığımızın kapatılmasıyla olur. Enerji güvenliÄŸimiz ile ilgili her türlü tedbiri alacağız” dedi.

Toplantıya, BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel ErdoÄŸan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli katıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-