Konya
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

DEÄžER FARKI HALKIN NABZI

DEÄžER FARKI HALKIN NABZI
Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, Konya’daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili çalışmaların aynı bölgede değer farkı oluşturmaması gerektiğini söyledi. Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal da halkın nabzının tutulmasının önemine dikkat çekti

Konya Postası Gazetesi Kentsel DönüÅŸüm çalışmalarını Åžehir Plancıları Odası BaÅŸkanı Münir Günay ve Konya Müteahhitler BirliÄŸi BaÅŸkanı Åžaban Topal’a sordu. Günay, çalışmaların aynı bölgede deÄŸer farkı oluÅŸturmaması gerektiÄŸine dikkati çekerken, Topal ise Kentsel dönüÅŸümde halkın nabzının tutulmasının önemli olduÄŸunu vurguladı.

GÜNAY: KENTSEL FIRSAT ALANLARI DOÄžRU KULLANILMALI

Kentsel dönüÅŸüm kavramının yanlış kullanıldığını, doÄŸrusunun Kentsel Fırsat Alanları olduÄŸunu kaydeden Åžehir Plancıları Odası BaÅŸkanı Münir Günay, bu fırsatların doÄŸru kullanılmasının kente önemli katkı saÄŸlayacağını söyledi.  Günay, kentsel dönüÅŸümün bir fonksiyon deÄŸiÅŸikliÄŸi olduÄŸunu ve konutun yıkılarak tekrar konut inÅŸa edilmesinin bir kentsel dönüÅŸüm olmadığını ifade etti. Kentsel dönüÅŸüm kavramı yerine Kentsel Fırsat Alanları ifadesinin kullanılmasının daha doÄŸru olacağını belirten Åžehir Plancıları Odası BaÅŸkanı Münir Günay, çalışmaların kent için fırsat alanı olması gerektiÄŸini kaydetti.

AYNI BÖLGEDE DEÄžER FARKI OLUÅžMAMALI

Kentsel dönüÅŸümün fonksiyon deÄŸiÅŸikliÄŸi olduÄŸunu yineleyen BaÅŸkan Günay, bir sanayi sitesinden konut, ticaret veya sosyal donatı alanlarının yapılmasının kentsel dönüÅŸüm olacağını aktardı. Günay, “ÖrneÄŸin Meram Belediyesi’nin Bakanlıkla birlikle yürüttüÄŸü çalışma kentsel fırsat alanları çalışmasının içeriÄŸini dolduruyor. Kentsel fırsat alanında baÅŸarılı olma konusunda Konya’yı genel anlamda deÄŸerlendirmek gerekirse, sonuç almadan  bir ÅŸeyler söylemek zor. Ancak bu konuda aynı bölgede 1 milyonluk dairelerin yanında 200 bin TL’lik konutlar var. Aynı bölge içinde böyle bir deÄŸer farkının oluÅŸması planlamanın sosyal kısmının göz ardı edilmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Paylaşımın eÅŸit olması gerektiÄŸine vurgu yapan Günay, planlamanın önemli bir kısmının sosyal hayat olduÄŸuna vurgu yaptı. Planlamada sosyal boyuta dikkati çeken Günay, Karatay’da yapılan kooperatifleÅŸmenin hobi bahçelerini meydana getirdiÄŸini hatırlattı.

DÖNÜÅžÜM BERABERÄ°NDE TEKRAR DÖNÜÅžÜM GETÄ°REBÄ°LÄ°R

Kentsel Fırsat Alanları’nın sonuçlarının 100-150 yıl sonra ortaya çıktığını dile getiren BaÅŸkan Münir Günay, ÅŸu anda yapılan çalışmaların sonuçlarının da ileriki yıllarda kentin kaderini etkileyeceÄŸini söyledi. Konya’da 60-70 yıllık binaların dönüÅŸümünün gerçekleÅŸtiÄŸini belirten Günay, “Kentsel Fırsat Alanları’nı iyi deÄŸerlendirirsek Konya’ya güzel bir katkı saÄŸlamış oluruz. EÄŸer bunu iyi deÄŸerlendiremezsek dönüÅŸüm beraberinde dönüÅŸümü getirir. Konya’daki mimari konusunda da belediyelerde bulunan Estetik Kurullar var ve cephe boylarıyla ilgili müdahaleler var. Özellikle planlama konusunda BüyükÅŸehir Belediyesi’nin cephe boyu ve kat yüksekliÄŸi sınırlaması var. OluÅŸmuÅŸ bir mimarimiz var mı diye sorulacak olursa sadece Konya deÄŸil ülke genelinde böyle bir ÅŸey yok” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Günay, mimari yapının oluÅŸmasının bir süreç olduÄŸunu ve bunun zamana yayılması gerektiÄŸini ifade etti.

HAFRÄ°YAT MALZEMELERÄ° GERÄ° DÖNÜÅžÜME KAZANDIRILMALI

Kentsel fırsat alanlarından çıkarılan hafriyat malzemelerinin deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini dile getiren BaÅŸkan Günay, bu malzemelerin geri dönüÅŸümünün mutlaka saÄŸlanması gerekliliÄŸine vurgu yaptı. Münir Günay, “Kentsel Fırsat Alanları’ndan çıkarılan malzemelerin geri dönüÅŸümü saÄŸlanması daha iyi olur. Hatta bunun örnekleri de var, mesela Ä°stanbul. Ä°stanbul’da deprem sonrasında bununla ilgili merkezler oluÅŸturuldu, bu durumu Konya örnek alabilir. Çünkü bu malzemelerin içinde kimyasal maddeler bulunuyor ve bunların ayrıştırılması gerekebilir. Bu konuda geri dönüÅŸüme önem verilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyorum ve bu anlamda profesyonel hizmetler verecek merkezlerinde planlamada yerlerinin ayrılması gerekiyor. Bunlar yapılırkende kentin hakim rüzgar yönü ve kentin geliÅŸme aksları ön planda tutularak yapılmalı” diye konuÅŸtu. Günay, Kentsel Fırsat Alanları’ndan yeniden dönüÅŸüm yapılacak ürün çıkmasının kentin ve herkesin kaybı olacağını sözlerine ekledi.

TOPAL: KENTSEL DÖNÜÅžÜMDE HALKIN NABZI ÖNEMLÄ°

 “TÄ°P yönetmelikte balkonlar yüzde 20 üzerinde kullanılamıyordu ancak tasarı ile yüzde 30’a çıkarılma imkanı elde edilebilir. Bunun yanında yapılaÅŸmanın yatay olarak yapılması isteniyor. Biz ÅŸuanda Konya’da arsanın yüzde 20-30’unu kullanabilirken tasarı ile yüzde 50’ye kadar kullanma imkanı elde edilecek. Hem avantajı hem de dezavantajı var. Konya’da yatay binadan ziyade dikey binalar yapılması daha faydalı olacağını kanaatindeyiz”

Konya Müteahhitler BirliÄŸi BaÅŸkanı Åžaban Topal ise, kentsel dönüÅŸümün faydalı olduÄŸunu ancak çalışmalar yapılırken mutlaka halkın nabzının tutulması gerektiÄŸini söyledi

Hükümetin aldığı kararla gecekondu ve eskiyen yapıların yenilenmesi için baÅŸlatılan kentsel dönüÅŸüm çalışmaları Konya’da da devam ediyor. Konya’da gerçekleÅŸen kentsel dönüÅŸümü deÄŸerlendiren KOMÜT BaÅŸkanı ÅŸaban Topal, kentsel dönüÅŸümün faydalı olacağını, eskiyen binaların herhangi bir afet durumunda can ve mal kaybına neden olmaması için yenilenmesi gerektiÄŸini kaydetti. Topal, kentsel dönüÅŸümde halkın nabzının tutulmasının önemli olduÄŸunu söyledi. 

“TOPLUMUN NABZI TUTULMALI”

Konya’da kentsel dönüÅŸümün belli bölgelerde yapıldığını ifade eden Konya Müteahhitler BirliÄŸi(KOMÜT) BaÅŸkanı Åžaban Topal, Ä°stanbul ve Ä°zmir diÄŸer illerde yapılan kentsel dönüÅŸümden farklı olduÄŸunu belirtti. Konya’da kentsel dönüÅŸümün  ada bazında yapıldığını dile getiren Topal, büyük ÅŸehirlerde Meclis’e veya Bakanlığa sunulan kararlar ve sınırlar çerçevesinde yapıldığını söyledi. Konya’da yerleÅŸik bir imar planının bulunduÄŸunu kaydeden BaÅŸkan Topal, “Kentsel dönüÅŸümün mutlaka faydası var. Konya’da en çok kullanılan yönü ise kira yardımıdır. DiÄŸer ÅŸehirlerde kira yardımının yanında kredi yardımı da bulunuyor ancak zaten ya kredi yardımını ya da kira yardımını seçebiliyorsunuz. Kentsel dönüÅŸümde gerçekleÅŸen kira yardımlarının bazı etkileri oldu, kira fiyatlarının artması gibi. GeçmiÅŸ yıllarda kira yardımında devlet yardımından vatandaşımız iyi faydalanabiliyordu ancak bu artışlar biraz fark oluÅŸturdu. Genel anlamda kentsel dönüÅŸüme bakıldığında ise Konya genelinde avantajları var. Özellikle Karatay ve Meram bölgesindeki eski yapıların tekrar yapılmasını hızlandırıyor. Selçuklu ilçesinde de Hacıkaymak ve Fatih Işıklar bölgesinde dönüÅŸüm var. Konya’da yapılaÅŸmada 17 kata kadar bina yapılabiliyor” ifadelerini kullandı. Kentsel dönüÅŸümde ihtiyacın ön planda olduÄŸunu kaydeden Topal, toplumun nabzının mutlaka tutulması gerektiÄŸini dile getirdi.

KENTSEL DÖNÜÅžÜM ESKÄ° BÄ°NALARIN YENÄ°LENMESÄ° Ä°ÇÄ°N VAR

Özellikle Karatay ve Meram’da kentsel dönüÅŸüme ihtiyacı olduÄŸunu kaydeden BaÅŸkan Åžaban Topal, Konya’da gecekondu bulunmadığını ancak kaçak yapıların mevcut olduÄŸunu söyledi. GeçmiÅŸ yıllarda yapılan kaçak yapıların dayanıklı olmadığını aktaran Topal, “Kentsel dönüÅŸümde devlet herhangi bir acil veya afet durumunda önce hasar görecek binalar bunlar ve bu bilindiÄŸi için kentsel dönüÅŸüme gidiliyor. Bence isabetli de bir karardır.  Aynı zamanda bu durum ÅŸehrin yapı ve dokusunu yeniden yapmak anlamına geliyor. Bunu da yaparken kendi kültürel deÄŸer ve kullanılan malzemelere dikkat etmemiz gerekiyor. EÄŸer dikkat edilirse ÅŸehrin ihityaçları var ve bunlarda göz önüne alınmalıdır. Sadece konut yapıp teslim etmek yeterli olmaz, bunun bütün sosyal donatı alanlarını düÅŸünmemiz gerekiyor. Yani vatandaÅŸlarımız konutu aldığı zaman akÅŸam evine girip yatıp sabah iÅŸe gitmemeli, zaten taleplerde site tarzı binalara geliyor. Bu insanlarımızın sosyal hayata ve eski adetlerine ne kadar düÅŸkün olduÄŸunun bir göstergesidir” diye konuÅŸtu. Ä°nsanların site kültürünü sevdiÄŸi ancak bu kültürde kaynaÅŸmanın artması  gerektiÄŸini ifade eden BaÅŸkan Topal, sitelerde oturan insanların sosyal aktivitelerini geliÅŸtirmelerini  ve site içindeki diyaloÄŸun artırılması gerektiÄŸini söyledi. Eski mahalle kültürünün oluÅŸturulması için gerekli çalışmaların devlet tarafından yapılmaya baÅŸlandığını söyleyen Topal, sokak kültürününün canlandırılması için bazı giriÅŸimlerin olduÄŸunu dile getirdi.

Konya’da arsa probleminin olup olmamasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulunan Topal, “Merkez dediÄŸimiz Zafer, Alaeddin ve Bedesten gibi bölgelerde oturmak isteyen insanlarımız var çünkü ihtiyaçlarını buradan karşılamak istiyorlar. Bundan dolayı da merkezde fiyatlar yükseldi. Arsa oranları da müteahhit sayısının artmasından dolayı yükseldi. Bu durumun daha iyi ve memnuniyet verici olması için oranların biraz düÅŸmesi gerekiyor. EÄŸer oran düÅŸerse daire fiyatları da düÅŸer ve insanlarımızın da daire alma imkanı artar. Arsa üretimi ihtiyaç ve ÅŸehrin çevresinde arsa üretilirse merkezdeki fiyat düÅŸecektir” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Konya’nın merkez sayısının artması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Topal, merkezi konuma gelen yerlerdeki yoÄŸunlaÅŸmanın azaltılması ve bunun dağıtılmasının daha faydalı olacağını söyledi.

‘KONYA MÄ°MARÄ°SÄ°NDE ÖZE DÖNMELÄ°YÄ°Z’

Konya’da binaların mimari yapısı konusunda bazı eleÅŸtirilerin olduÄŸunu kaydeden Topal, Osmanlı, Selçuklu ve günümüz ÅŸartlarının mimariye yansıtılması gerektiÄŸini söyledi. Binaları görsel anlamda süslenmesinin yeterli olmadığını söyleyen BaÅŸkan  Åžaban Topal, “Mimari anlamda hiç bir deÄŸer ya da kültürü olmayan  yöne gitmenin doÄŸru olduÄŸunu düÅŸünmüyorum. Bence öze dönük yani Osmanlı ve Selçuklu mimarisi tarzında yapıların olması gerekiyor. GeçtiÄŸimiz günlerde ÅŸunu duymuÅŸtum: ‘Biz nasıl Osmanlı ve Selçuklu’ya sahip çıkıyorsak bundan 40-50 yıl sonrada bizim yaptığımız yapılar tarih olacak. Dolayısıyla Osmanlı, Selçuklu ve mevcut kültürümüz karıştırıp bir eser çıkartmamız gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız artırılabilir. Bence öze dönük binaların yapılması daha faydalı olacaktır” sözlerini kullandı.  Aslım bölgesine kentsel dönüÅŸüm veya inÅŸaat sahalarından çıkan hafriyat malzemelerin döküldüÄŸünü ve orada bulunan özel ÅŸirketin geri dönüÅŸüm saÄŸladığını söyleyen Topal, bu malzemelerin müteahhitlere dolgu malzemesi olarak satıldığını ifade etti. Bu çalışmanın daha detaylı olabileceÄŸini belirten Topal, yetkililerin bu konuda çalışmalar yaptığını söyledi.(MUSTAFA KARAYA)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-