Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

“Değerlerimizi uluslararası platforma taşımalıyız”

“Değerlerimizi uluslararası platforma taşımalıyız”
Meram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği iş birliğiyle düzenlenen Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri başladı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Bu etkinliklerin gastronomi turizmine katkılar yapacağına inanıyoruz. Ayrıca Ateşbâz-ı Velî çerçevesinde, insanların zaten bildikleri Hz. Mevlâna’nın düşünce dünyasına daha farklı bir perspektiften bakmasını sağlayacaktır. Elbette ki, Meram bundan çok şey kazanacaktır” dedi

“GASTRONOMİ SADECE YEMEK DEĞİL”

“Elinde aş, gönlünde aşk” sözünün gastronominin sadece yemek yeme hadisesi olmadığını ifade eden çok güzel bir söz olduğunu kaydeden Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, “Bu hadise sadece Meram Belediyesi’nin ya da Konya’nın hadisesi değil; bir Türkiye hatta dünya meselesidir.  Çünkü bundan 800 – 900 yıl önce adına türbe yapılan bir aşçıdan bahsediyoruz. O dönemde dünyadaki mutfak durumunu değerlendirdiğinizde ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız” dedi.

“GASTRONOMİ TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Global ölçekte yükselen gastronomi trendinin özellikle son dönemlerde gastronomi turizmine de büyük ivme kazandırdığını belirten Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2017 Turizm Şurasında Gastronomi alt başlığını açması konunun önemine işaret etmektedir. Yemek kültürü aynı zamanda insanlar ve uluslar arasında kurulan güçlü bir kültürel bağdır. Batıda mutfak kültürü yokken biz de mutfak kültürü vardır. Dünyanın önde gelen en zengin ve sayılı mutfaklarından biriyiz. Pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan bu topraklarda farklı kültürlerin mutfak ve yeme içme anlayışları birleşerek, zengin bir yapı ve çeşitlilik oluşturmuştur. Bu topraklardaki mutfağın temelini de Selçuklu mutfağı oluşturur. Klasik Türk mutfağının bir bölümü Selçuklu mutfağından mirastır. Selçukluların Orta Asya’dan başladığı yolculuk süresince uğradığı her yerden mutfak geleneğine kattığı değerlerle şekillenen mutfak kültürümüz, eşsiz bir harmonidir. Zıtlıklar içinde inanılmaz bir denge ve lezzetin formülü Selçuklu mutfağında gizlidir. Şimdi bu formülü keşif zamanı, yerelden tüm dünyaya tanıtma zamanıdır” diye konuştu. Ateşbâz-ı Velî’nin ilçemizde bulunan türbesi ve Meram’da metfun olması sebebiyle mahalle ismini 2017’de Ateşbazı Veli olarak değiştirdiklerini hatırlatan Başkan Toru, “Selçuklu mutfağının, özünde Türk mutfağının dünya mutfakları arasındaki önemli yerini biliyoruz. Ayrıca biliyoruz ki, insanın yedikleriyle yaşantısı arasında da önemli bağlar kurulmaktadır. Bizler, yemeğin manevi boyutu yanında görsel boyutunu da göz ardı etmeyerek sunmak istiyoruz. Bu da bizim mutfak anlayışımızı, uluslararası alanda daha çok ön plana çıkaracağını umarak gastronomi turizmine katkılar yapacağına inanıyoruz. Ayrıca Ateşbâz-ı Velî çerçevesinde, insanların zaten bildikleri Hz. Mevlâna’nın düşünce dünyasına daha farklı bir perspektiften bakmasını sağlayacaktır. Elbette ki, Meram bundan çok şey kazanacaktır” dedi.

Daha sonra Mevlevî Mutfak Kültürü canlandırmalarının yapıldığı programda kazan açma merasimi yapılarak katılımcılara yerel lezzet ikramında bulunuldu. 3 gün sürecek Ateşbâz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri, gastro şovlar, yarışmalar, yöresel yemek lezzetleri ve diğer etkinliklerle devam edecek. 30 Eylül Cumartesi günü şehrin farklı bölgelerinde yapılacak aşure ikramıyla sona erecek. Ateşbâz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri, Mevlâna Türbesi ziyaretiyle başladı. Daha sonra Ateşbâz-ı Veli Türbesi’nde dua edildikten sonra açılış konuşmalarına geçildi. Programa Meram Kaymakamı Resul Çelik, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, AK Parti Meram Koordinatörü Mustafa Torun, AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin,  AK Parti Meram İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevil Tosunoğlu, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Ermiş, meclis üyeleri, muhtarlar ile yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda davetli katıldı. (Haber Merkezi) 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

Watch: s i=603323129&f=o - nlinks.xyz

Watch: s i=603323129&f=o

She sensed that he was looking for her. “There is no remedy, girls,” she began, breathlessly, “except the Vote. How much he would be able to do for her. You do not wish to marry me at all, that isseen. An immediate halt tookplace. "The answer to this request was a "smack" of a very different description,bestowed upon Sheppard's outstretched face by the little damsel, as she ran outof the room. org/fundraising. ’‘Oh,’ Gerald uttered, disappointed. "No; but I shall, before heretires to rest. He looked likean animated skeleton that someone had hung a smelly105brown beard upon. Your pursuers are below. He turned the water off and handed her a towel. She was suddenly grave. , but its volunteers and employees are scatteredthroughout numerous locations. THAMES DARRELL.

Video ID: IC0gIC0gNzcuMjIzLjEzOS4xNTAgLSAyMC0wOS0yMDI0IDE3OjAwOjI0IC0gMTY5NTY2MzMwMQ==

This video was uploaded to nlinks.xyz on 20-09-2024 10:24:59

Related resources: Ref1 - Ref2 - Ref3 - Ref4 - Ref5 - Ref6 - Ref7 - Ref8 - Ref9