‘Dilimizi bilmeyenin kanunu bilmemesi normal’
Mültecilerin Türkiye’de küçük yaşta evlenmelerini değerlendiren Avukat Yusuf Karataşlı, “Ülkemizde ki yasaları bilmeyenler için yaptırım gücü yok” dedi
Türkiye’ye gelen mültecilerin küçük yaşta imam nikahıyla evlenmeleri tartışmalara neden oldu. Yasal olarak Türkiye’de 12 yaşında dini nikâh ile evlenmek yasak ve hukuki uygulamaları var, ancak Türkiye’ye gelen mültecilerin küçük yaşta dini nikâhla evlenmelerinin bir cezai yaptırımı yok. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Yusuf Karataşlı, Türk Ceza Kanun’da diğer ülkeler içinde geçerli olan ve uygulamada farklı durumların olduğunu belirten Avukat Yusuf Karataşlı, “TCK’nın 30.maddesine göre ‘işlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmaz’ olarak yer almıştır. Kusurluluğu etkileyen hata hallerinden olan “hukuki hata” olarak sınıflandırılır” dedi.
Bazı durumların hukuki hata olarak değerlendirildiğini söyleyen Karataşlı, “Hukuki hata, failin, gerçekleştirdiği olaydan haberdar olmakla birlikte, yapmış olduğu hareketin hukuken yasak bir hareket olduğunu kesinlikle bilmediği, bir hata halidir. Bu hata türüne ülkemizde hukuki hata da denilmektedir ki, bu oldukça yerinde bir tespittir. Çünkü bu hata şeklinde, hukuki açıdan bir değerlendirmenin yapılıp yapılmadığı değerlendirilmektedir. Yani örnek verecek olursak ülkemizde birçok mülteci yaşıyor. Bizim dilimizi bile bilmeyen insanların kanunlarımızı bilmemesi çok normal. Onların ülkesinde yasal olan bir durum bizde olmaması ve bunu bilmemesi gerekir. İşte bu durum karşında hukuki olarak failin gerçekleştirdiği olaydan haberdar olmaması durumu” şeklinde konuştu.
“YASALARI BİLMEYENLERE YAPTIRIM GÜCÜ YOK”
Hareketin failine ceza verilmeyen durumu kanun koyucunun ne demek istediğini açıklayan Karataşlı, “Kanun koyucu, fiili hata halinden farklı olarak, hukuki hatayı, kastı ortadan kaldıran bir hata hali olarak değil, tersine kusurluluğu“ ortadan kaldıran bir hata hali olarak düzenlemiştir. Dolayısıyla, kaçınılamaz bir hukuki hata halinde, tipe uygun, hukuka aykırı bir hareket kasten gerçekleştirilmesine rağmen, eylem “kusurlu” olduğu için, hareketin failine ceza verilmeyecektir” dedi. Ülkemizde ki yasaları ülke dışından gelmiş insanların bilmediğini söyleyen Karataşlı, “ Yasaları bilmeyenler için yaptırım gücü yok. Örnek verecek olursak. Kendi ülkesinde 12 yaşında bir çocuğun dini nikâhla evlenmesi yasak değil. Ancak bilindiği üzere bizim ülkemizde yasak. Bu durumu bilmeyen ve bizim ülkemizde böyle bir şey yaşamış olan insana ki iki tarafında bu durumu bilmemesi gerekiyor. O zaman suç işlemiş sayılmıyor. İnsanlar bu durumun yanlış olduğunu söylüyor fakat kanunlar böyle” dedi.
“AVRUPADA DA AYNI DURUM VAR”
Avrupa da ki ülkelerde de aynı durumun geçerli olduğunu söyleyen Karataşlı, “Hukuk her yerde adil davranmaya çalışıyor. Yani bizim ülkemizde yasak olan bir uygulama eğer dışardan gelmiş bir insanın ülkesinde yasak değil ve insanlar bunu bilmiyorsa bir işlem yapılmaz. Bu sistem Avrupa’da ki ülkelerde de hukuk sistemi böyle. Yani toplumumuz için yanlış görünse de bizim ülkemizin vatandaşı olmadığı ve yasları tam anlamıyla bilmediği için ceza verilmez” dedi. (Aysun KARABAYIR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.