Domates kurtarılacak
Kısa bir süre önce kurulmasına rağmen yürüttüğü bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettirmeyi başaran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türk tarımına ivme kazandıracak yeni bir proje yürütecek ve domates üretimini olumsuz etkileyen organizmaların, kimyasal madde kullanılmadan ortadan kaldırılması amaçlanıyor
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından yürütülecek “Domates Güvesi ile Biyolojik Mücadelede KullanılanHD73 Irkının Üretim KoÅŸullarının Ticari Formülasyonunun Hazırlanarak Üretiminin Yapılması” adlı projenin açılış töreni Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin konferans salonunda gerçekleÅŸtirildi.
DOMATES ZARARLISIYLA MÄ°LLÄ° BÄ°R MÜCADELE YAPILMADI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanlığıTarımsal AraÅŸtırmalar ve Politikalar Genel MüdürlüÄŸünden Dr. Suat Kaynak, “Bizim projelerimize herkes baÅŸvurabilir. Bizim istediÄŸimiz, projeyi özel sektör ile birlikte yürütmektir. Bütçenin, yüzde yetmiÅŸini bakanlık olarak biz veriyoruz ama projelerin yüzde otuzunu da diÄŸer ortakların karşılamasını istiyoruz. Böylece yapılan araÅŸtırma geliÅŸtirme projelerinin tarafları da projenin bir parçası olmuÅŸ oluyor. Bu projeleri desteklemekteki amacımız, Türkiye’de tarımın ihtiyaç duyduÄŸu üretime direk destek olabilecek yerli ürünler üretebilmektir. Ne yazık ki ÅŸu ana kadar milli imkânlarla domates zararlılarıyla mücadele edecek bakteriler üretilmemiÅŸ, bu projeyle de bunu baÅŸarmak istiyoruz. Türkiye’de zararlılarla mücadele için yurt dışına 600 milyon dolar ödeniyor. Büyük bir sektör ve bu sektörde milli ürünler üretmek istiyoruz, bu alandaki eksikliÄŸimizi tamamlamak istiyoruz” dedi.
DOMATES ZARARLISI, KÄ°MYASAL KULLANMADAN YOK EDÄ°LECEK
Proje hakkında bilgi veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur ÇökmüÅŸ ise, “Kit ArGem dediÄŸimiz, toplamda 25 milyon TL ile desteklenen, Kalkınma Bakanlığınca kabul edilmiÅŸ projemiz var. Ülkemizde üretilmeyen, yurt dışından ithal ettiÄŸimiz, özellikle gıda alanında daha sonra saÄŸlık alanına da geçecek, kimyasal kullanmadan, bakterilerle domates güvesini öldüren kit üreteceÄŸiz. Dolayısıyla ülkemizde üretilmeyen, dışarıdan ithal ettiÄŸimiz bu kitleri kendi imkânlarımızla üretmenin altyapısını kuracağız. Bu daha sonra özel sektöre de açılacak. Ä°stenen kitler milli olarak üretilmiÅŸ olacak. Bu projemiz, en büyük projelerimizin başında geliyor. Domates güvesi ile mücadelenin yapılacağı bakterilerden üretilerek formülasyonun oluÅŸturulacağı kitler, Konya Åžeker ve PANKOBÄ°RLÄ°K ortaklığı ile üretilecek. Bu kitleri, Konya Åžeker’in seralarında uygulayacağız, Pankobirlik ile Türkiye’de ticari olarak satılmasını saÄŸlamış olacağız. Proje, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin yürütücülüÄŸünde, Konya Åžeker, PANKOBÄ°RLÄ°K ve Zirai Mücadele Merkez AraÅŸtırma Enstitüsü’nün ortaklığında yürütülecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘Ä°NSANLAR DOÄžAYI BOZUYOR’
PANKOBÄ°RLÄ°K Genel BaÅŸkanı Recep Konuk’un vizyonunun bu projelerle daha iyi anlaşıldığını ifade eden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet BaÅŸkanı Dr. Mikdat Çakır da bu tür projelerde çiftçinin milli olarak kendi ihtiyaçlarına çare olabildiÄŸini kaydetti. Mikdat Çakır, “Ä°nsanlar kimyasallarla doÄŸayı bozuyorlar. Önce ticari kaygılarla bozdular ve tekrar düzene sokmak için de bizim paramızı alıyorlar. Bu parayı dışarı göndermemek için yapılabilecek iÅŸ bu ürünleri kendi imkânlarınızla üretmenizdir. Ä°ÅŸte bu projenin amacı budur. Dünyada herkes tarım ve gıda isminden kaçarken Recep Konuk, Gıda ve Tarım Üniversitesi kurdu, bunun ne demek olduÄŸunu anlamamız gerekiyor. Bu büyük bir vizyondur. Türkiye’de hiçbir üniversitenin arkasında üretici güç yok. Üretici gücün kurduÄŸu bir üniversite yok. Topraktan çatala kadar gelen alanda hakimsiniz. Çünkü sizi kuran çiftçiler sizin altyapınız. Bakanlık için de ÅŸu önemli ben tarladan sofraya kontrol edeceÄŸim bir alana girmek istiyorsam pancar ekimi sistemini iyi görmem, iyi okumam lazım Türkiye çapında uygulayacağım zaman bu sistemi kullanma becerisini göstermem lazım. O zaman milli güç oluyor” dedi. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.