Düğünlerin baştacı
Konya düğünlerinin vazgeçilmez yemeği düğün çorbasının tarihine ve tarifine göz atalım.
Türk mutfağına ilk olarak 1650 yılında gelmiştir. M.Ö. dört bin yıllarında Afrika’dan Hindistan’a geldi. Alanyalı Kaygusuz Abdal’ın şiirlerinde çiçek bamyasının adının geçmesinden anlayabiliriz ki Güney Anadolu’ya XV. Yüzyılında giriş yaptı.
Konya düğünlerinin yıllardır vazgeçilmez geleneği olan bamya çorbası, emek isteyen bir yemek. Çiçek bamyasını kurutma sürecinin püf noktası ise ipe dizerek kurutmaktır. Kurumuş bamyaları pişirme süresi yaklaşık bir saati buluyor. Bamyanın dışındaki tüyleri tamamen temizlemek için kalburda veya da bez arasında yıkanır. Bir tencerenin içine iki üç dilim limon koyarak bamyayla birlikte biraz haşlanılır ve ipleri çıkartılır. Kuşbaşı et ve birazda kuyruk yağı, etin suyu çekilene kadar pişirilir. Bir soğan ve birazda salçayla eti kavurduktan sonra bamyalar eklenir. Birazda limon veya da koruk suyu eklenen bamya çorbası yarım saate yakın kısık ateşte pişer.
Konya’nın geleneksel yemeği haline gelen bamya çorbasına narin bir yemek diyebiliriz. Püf noktalarına dikkat edip, kısık ateşte piştiği takdirde enfes bir lezzet oluyor. Düğünlerin baş tacı olan çiçek bamyası çorbasını düğün pilavı eşliğinde yiyebilirsiniz. (Fatmagül Kızmaz - Rümeysa İSPİR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.