'Dünya Rohingya Müslümanlarının acılarına gözlerini kapatamaz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, Bangladeş'e yaptığı ziyarete ilişkin, "Dünya Rohi̇ngya Müslümanlarının acılarına gözleri̇ni̇ kapatamaz" başlıklı makalesi CNN International'da yayımlandı
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan, "Türkiye'nin burada yaÅŸanan krizi tek başına çözmesini beklemek makul bir yaklaşım deÄŸildir. Bu nedenle dünya liderleri, Türkiye'nin adımlarını takip ederek bölgede kalıcı çözümü saÄŸlayacak kapsamlı ve uzun vadeli bir strateji geliÅŸtirmelidir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Emine ErdoÄŸan'ın, BangladeÅŸ'e yaptığı ziyarete iliÅŸkin "Dünya Rohi̇ngya Müslümanlarının acılarına gözleri̇ni̇ kapatamaz" baÅŸlıklı makalesi CNN International'da yayımlandı.
Makalede, dünyanın en büyük vatansız grubu konumunda bulunan Rohingya Müslümanlarının on yıllardır tehlike altında yaÅŸadığını belirten Emine ErdoÄŸan, 25 AÄŸustos'tan itibaren bu azınlığa yönelik artan saldırılarda binden fazla insanın hayatını kaybettiÄŸini, on binlerce sivilin ise komÅŸu BangladeÅŸ'e sığınmak zorunda kaldığını ifade etti.
ErdoÄŸan, Türkiye olarak tarihe "bir sonraki soykırım" olarak geçebilecek bu süreci durdurmak için bölgedeki diplomatik ve insani çabaları hızlandırdıklarını kaydetti.
Çok geç olmadan dünya liderlerinin bu adımları takip etmesi gerektiÄŸini vurgulayan Emine ErdoÄŸan, makalesinde ÅŸunları kaydetti:
"Rohingya Müslümanlarının yaÅŸadığı acılar bugün baÅŸlamamıştır. 1982 tarihinde kabul edilen bir kanun uyarınca vatandaÅŸlıktan mahrum bırakılan bu azınlık, günümüzde seçme-seçilme haklarının da aralarında bulunduÄŸu bir dizi siyasi ve toplumsal haklardan faydalanamamaktadır. Üstelik karşı karşıya kaldıkları zorlu ekonomik koÅŸullar, günlük hayatın her alanında etkisini göstermektedir. Açıkçası ülkede yaÅŸananlar, ırkı, rengi, cinsiyeti, dili, dini, görüÅŸleri ve kökenleri ne olursa olsun herkesin insan haklarının devletler tarafından korunmasını zorunlu kılan Ä°nsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 2. maddesini açıkça ihlal etmektedir."
"Ä°nsani krizi gözardı etmek mümkün deÄŸildir"Makalede, Emine ErdoÄŸan, aynı ÅŸekilde Rohingyalıların haklarının keyfi ÅŸekillerde kısıtlanmasının, Çocuk Haklarına Dair SözleÅŸme ile Ulusal veya Etnik, Dinsel veya Dilsel Azınlıklara Mensup Olan KiÅŸilerin Haklarına Dair Bildiri'nin hükümleriyle uyumsuzluk gösterdiÄŸine iÅŸaret etti.
Önceki yıllarda Rohingya Müslümanlarına yönelik ÅŸiddet olaylarında artış meydana geldiÄŸini, bunun sonucunda birçok kiÅŸinin yerlerinden edildiÄŸini veya hayatlarını kaybettiÄŸini anımsatan ErdoÄŸan, makalesinde ÅŸu görüÅŸlere yer verdi:
"YaÅŸanan geliÅŸmeleri incelemek için Myanmar'a ilk kez 2012 yılında gittiÄŸimde, çoÄŸunluÄŸu Rohingya Müslümanlarından oluÅŸan yaklaşık 200 kiÅŸi yaÅŸanan olaylarda hayatını kaybetmiÅŸti. GeçtiÄŸimiz yıl içerisinde güvenlik koÅŸulları daha da kötüleÅŸmiÅŸ, on binlerce insan neredeyse kesin olarak öldürülmekle kendisi de ekonomik sorunlarla boÄŸuÅŸan komÅŸu BangladeÅŸ'e sığınmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalmıştır. Bölgede yaÅŸanan insani krizi gözardı etmek mümkün deÄŸildir. Uluslararası Göç Örgütü'nün 31 AÄŸustos'ta yayınladığı verilere göre, 18 bin 500 Rohingya Müslümanı, BangladeÅŸ'te bulunan mülteci kamplarına ulaÅŸmıştı. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri ise bu sayıyı 270 bin olarak güncelledi."
"Katliamdan kurtulanlarla ve ÅŸahitlerle görüÅŸtüm"Emine ErdoÄŸan, geçen haftalarda BangladeÅŸ-Myanmar sınırında bulunan Kutupalong mülteci kampını ziyaret ettiÄŸini anımsatarak, "ÇoÄŸunluÄŸu kadın ve çocuklardan oluÅŸan Rohingya Müslümanları bana sevdiklerinin ve akrabalarının nasıl katledildiÄŸine dair korkunç hikayeler anlattı. Bazıları, eÅŸlerinin katlediliÅŸini izlemek zorunda bırakılmıştı. DiÄŸerleri ise köylerinin yakılıp yıkılmasına ÅŸahit olmuÅŸtu. Hayatta kalabilmek için baÅŸkalarının merhametine muhtaç oldukları açıkça belli oluyordu." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin, Myanmar'da yaÅŸanan insani krize bakışının, ihtiyaç sahibi insanlara yardım etme konusunda icraatleriyle müspet kararlılıklarını yansıttığına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, ülkenin bugün itibarıyla dünyanın en büyük ikinci insani yardım saÄŸlayıcısı konumunda bulunduÄŸunu bildirdi.
ErdoÄŸan, Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde 2011'den itibaren 25 milyar dolar harcayarak yaklaşık 3 milyon Suriye ve Iraklı mülteciyi misafir ederken, Sahra Altı Afrika ve GüneydoÄŸu Asya gibi uzak coÄŸrafyalarda yaÅŸanan krizlere de müdahale edildiÄŸini aktardı.
Türkiye'nin, Myanmar'da yaÅŸananları derin bir kaygıyla takip ettiÄŸini bildiren ErdoÄŸan, ÅŸu görüÅŸlerini paylaÅŸtı:
"Ancak kaygı duyduÄŸumuzu ifade etmenin sahadaki gerçekleri deÄŸiÅŸtirmeye yetmediÄŸini gayet iyi biliyoruz. Bu nedenle bölgede yaÅŸanan sorunları çözmek amacıyla geçtiÄŸimiz haftalarda bir dizi diplomatik ve insani adım attık. BangladeÅŸ ve Myanmarlı liderlerle temaslarda bulunarak mülteci konumundaki Rohingya Müslümanlarına bin ton insani yardım ulaÅŸtırdık. GeçtiÄŸimiz hafta bu yardımların ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını ÅŸahsen takip ettim, katliamdan kurtulanlarla ve ÅŸahitlerle görüÅŸtüm.
Aynı zamanda BangladeÅŸ'te bulunan Rohingya Müslümanlarının ihtiyaçlarının karşılanması için maddi yardım yapma sözü verdik ve BangladeÅŸ-Myanmar sınırındaki mültecilerin koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesi amacıyla yeni barınma merkezleri kurma niyetimizi ifade ettik. Ancak Türkiye'nin burada yaÅŸanan krizi tek başına çözmesini beklemek makul bir yaklaşım deÄŸildir. Bu nedenle dünya liderleri, Türkiye'nin adımlarını takip ederek bölgede kalıcı çözümü saÄŸlayacak kapsamlı ve uzun vadeli bir strateji geliÅŸtirmelidir. Ä°lk adım olarak BangladeÅŸ hükümetine maddi desteÄŸimizi sunarak Rohingya Müslümanlarının güvenliÄŸini saÄŸlamak durumundayız."
Makalesinde, bugün BangladeÅŸ'in, saldırı altındaki bu azınlık için tek güvenli liman konumunda bulunduÄŸunu aktaran Emine ErdoÄŸan, "Daha sonra uluslararası toplum, Myanmar hükümetiyle birlikte çalışarak Rohingya Müslümanlarına vatandaÅŸlık verilmesini ve BangladeÅŸ'teki mültecilerin ülkelerine güvenli bir ÅŸekilde dönmesini saÄŸlamalıdır. Rohingya Müslümanlarının dünyanın ücra bir köÅŸesinde yaÅŸaması onların hayatlarını daha deÄŸersiz, yaÅŸadıklarını daha az acılı veya bölgedeki durumu daha iyi kılmıyor. Ä°nsanlık, Srebrenica'da ve Ruanda'da hayatlarını kaybeden milyonlarca masuma yaptığı gibi Rohingya Müslümanlarına sırtını dönmemelidir. Gerekli adımlar bugün atılmalıdır." deÄŸerlendirmesini yaptı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.