Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Elvan: 'Çözüm sürecinin kırılma noktası Kobani hadisesidir'

Elvan: 'Çözüm sürecinin kırılma noktası Kobani hadisesidir'
Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Çözüm sürecinin bozulduğu noktanın 6-7 Ekim ve çözüm sürecinin kırılma noktasının Kobani hadisesi olduğunu belirtti.

Elvan, “Bahçeli, 7 Haziran gecesinde ‘AK Parti ile HDP koalisyon yapsın’ dedi. Daha sonra ‘AK Parti CHP ile koalisyon yapmalıdır’ dedi. Hep kendisi dışarıda; hükümet olmaktan korkuyor, iktidara gelmekten korkuyor” dedi. HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’ın barış çaÄŸrılarını samimi bulmadığını da ifade eden Elvan, “Sayın DemirtaÅŸ gerçekten samimiyse Diyarbakır’a gitmeli; yapmış olduÄŸu bir mitingde PKK terör örgütünü lanetlemeli” dedi. 

Eski UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan ‘Neler Oluyor’ programına konuk oldu. Program sunucusu Ä°hlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan YaÅŸar’ın sorularını cevaplayan Elvan, gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin özellikle 80’li, 90’lı yıllardan gelen bazı kronik sorunlarının olduÄŸunu söyleyen Elvan, “2002 yılında iktidara geldikten sonra teker teker bu sorunları çözmeye baÅŸladık. ‘Çözülemez’ denilen sorunları çözdük. Enflasyon canavarı vardı; 20 yıl, 30 yıl ekonomistler, bilim adamları oturdular, konuÅŸtular bir netice alamadılar. Biz çözdük. Sosyal güvenlikle ilgili on yıllardan beri gelen sorunlar vardı. Ä°nsanlar günlerce öncesinden randevu almaya çalışıyorlardı. Sabahın 3’ünde, 4’ünde hastaneye gidip saatlerce kuyrukta bekliyorlardı. Bunların hepsinin üstesinden geldik. Ekonomimizde ciddi geliÅŸmeler söz konusu oldu, büyümemiz birçok geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelere kıyasla oldukça büyük bir performansta seyir etti” diye konuÅŸtu.

“12-13 YIL ÖNCESÄ°NDE GÜNEYDOÄžU ANADOLU BÖLGESÄ°’NDE DOÄžRU DÜRÜST YOL YOKTU”Ä°ktidara geldiklerinde Türkiye’nin kronik sorunlarından biri olan terör sorunuyla ilgili de ciddi adımlar attıklarını kaydeden Elvan, “Ä°ktidara geldiÄŸimiz 2002 yılından itibaren özellikle temel hak ve hürriyetler alanında, demokratikleÅŸme alanında çok önemli adımlar atıldı. ‘Bizim için önemli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır’ dedik. ‘Her bir bireyin temel hak ve hürriyetini daha da yukarılara çekmek için her türlü gayreti göstereceÄŸiz’ dedik. Bu amaca yönelik olarak ciddi adımlar atıldı. Özellikle GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde Kürt vatandaÅŸlarımıza yönelik geçmiÅŸte uygulanan ciddi bir baskı söz konusuydu, bir vesayet anlayışı vardı. Bunları tamamen ortadan kaldırdık. Bir taraftan biz demokratikleÅŸmeyi saÄŸlarken, o bölgede yaÅŸayan insanların özgürce yaÅŸamlarını sürdürmelerini saÄŸlarken, geçmiÅŸte ifade edemeyecekleri her hususu ifade ederlerken, diÄŸer taraftan biz o bölgede alt yapı alanını önemli ölçüde geliÅŸtirdik. 12-13 yıl öncesinde GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde doÄŸru dürüst yol yoktu. Bugün hangi ile giderseniz gidin, kaliteli, yüksek standartlarda yolları görürsünüz. Havaalanları yaptık. Biz eÄŸer kötü niyetli bir hükümet olsaydık, bunları yapar mıydık? Biz, samimi olarak o bölgede yaÅŸayan halka inandık. Milli Birlik ve Beraberlik Projesi’ni baÅŸlattık, arkasından çözüm süreci aÅŸamasına geçtik. Bu aÅŸamada ‘Mayıs 2013’te silahları bırakacağız’ dediler. Biz de inandık, çünkü bunu açıkladılar. Çekiliyor gibi yaptılar ama çekilmediler. Bu arada geçmiÅŸte vatandaÅŸlar üzerinde oluÅŸturulmaya çalışılan o vesayeti terör örgütü doldurmaya baÅŸladı. Terör örgütü, yeni bir vesayeti oluÅŸturmaya baÅŸladı. Ä°nanılmaz bir baskı uygulamaya baÅŸladılar, insanlar konuÅŸmaktan çekinir hale geldiler, dertlerini anlatamadılar. ‘Biz bu meseleleri konuÅŸursak bizi de öldürürler’ dediler” ifadelerini kullandı.

“ÖRGÜT ASLINDA ÇÖZÜM SÜRECÄ°NÄ° HÄ°ÇBÄ°R ZAMAN Ä°STEMEDÄ°”“Özellikle sosyal medyada sanki durup dururken hiçbir ÅŸey yokmuÅŸ gibi, bizim güvenlik güçlerimiz o bölgede birtakım operasyon yapıyorlar gibi kamuoyunu yanıltıcı yazıları, paylaşımları çok sıkça görmeye baÅŸladık” diyen Elvan, “O bölgede birçok ilde devletin bir vergi dairesi, çalışan bir sistemi var. Terör örgütü vergi toplama giriÅŸimine baÅŸlıyor. Terör örgütünü destekleyen sempatizanlara soruyorum; ‘Devlet içerisinde devlet olur mu?’ Kendi sözde vergi dairelerini kuruyorlar; vatandaÅŸtan para topluyorlar. Kendi sözde mahkemelerini kuruyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti buna nasıl müsaade eder. Liderleri yakın bir zamanda 7 Haziran seçimlerinden sonra ‘öz savunmalarınızı gerçekleÅŸtirin’ diyor. Ne demek öz savunma? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenlik güçleri vardır, Emniyeti vardır, Silahlı Kuvvetleri vardır. Onlar ‘siz artık silahla mücadele’ edin demek istiyorlar. Halka ‘silahlanın’ dediler. Bunun dışında 11 Temmuz’da Kandil’den yapılan bir açıklama var. ‘Çözüm süreci bitmiÅŸtir. EÄŸer siz çözüm sürecinin devamını istiyorsanız baraj yapımını, yolları, kalekol yapımını durduracaksınız’ diyorlar. Devlet yatırım yapıyor buralara; insanlara istihdam saÄŸlamak için, insanların daha konforlu yaÅŸamaları için altyapı çalışmaları yapıyor. 11 Temmuz’da Kandil, ‘Artık çözüm süreci bitmiÅŸtir. Halk savaşını baÅŸlatıyoruz’ dedi. O günlere baktığımızda hemen hemen her gün birkaç saldırı, özellikle yük taşıyan, gıda taşıyan araçların yakılması, insanlara saldırmalar, 2 polisimizin yatağında ÅŸehit edilmesi. Örgüt aslında çözüm sürecini hiçbir zaman istemedi” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“SELEHATTÄ°N DEMÄ°RTAÅž DÄ°YARBAKIR’DA PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜ LANETLEMELÄ°”Elvan, HDP’nin TBMM’de yer almasıyla ilgili olarak, “HDP’nin gerçekten siyasi bir parti olarak Meclis’te yer alması, hatta oy oranlarını arttırarak Meclis’te yer alması önemli olaylar. Özellikle siyasal ortamda bu meselelerin bizatihi tartışılacağı yer TBMM’dir. Ama siz, diÄŸer taraftan ambulansa, doktora, mühendise saldırırsanız, ama onlardan cımbızla sadece ‘doktora, saÄŸlıkçıya saldırmayın’ derseniz, bu anlamlı olmaz. Sayın DemirtaÅŸ gerçekten samimiyse, Diyarbakır’a gitmeli, yapmış olduÄŸu bir mitingde PKK terör örgütünü lanetlemeli. Ä°zmir’de, Ä°stanbul’da barıştan bahsedip, GüneydoÄŸu’ya gidip ‘öz savunmanızı yapın’ diyen bir lider ikircikli davranıyor demektir” deÄŸerlendirmelerinde bulundu.

“ÇÖZÜM SÜRECÄ°NÄ°N KIRILMA NOKTASI KOBANÄ° HADÄ°SESÄ°DÄ°R”Çözüm sürecinin bozulduÄŸu noktanın 6-7 Ekim ve çözüm sürecinin kırılma noktasının Kobani hadisesi olduÄŸunu belirten Elvan ÅŸunları kaydetti:“O süreçte Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kobani’de yaÅŸayan Kürtler’e ciddi bir destek saÄŸladı. 200 bin kiÅŸiyi kim kabul eder? Bir günde 200 bin kiÅŸiyi kabul eden bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Kobani’nin özgürlüÄŸüne kavuÅŸması yönünde ciddi destekler verdik. Bunun neticesinde sanki Türkiye Cumhuriyeti Devleti destek vermemiÅŸ, bizatihi sabote etmiÅŸ gibi bir söylem içerisine girdiler. Ağızlarından barış çıkıyor ama kafalarının arkasında savaÅŸ var.”

“BAHÇELÄ°, 7 HAZÄ°RAN ÖNCESÄ°NDE HDP ALEYHÄ°NE KONUÅžMADI”CHP ve MHP’nin 7 Haziran seçimleri öncesi HDP aleyhine herhangi bir açıklama yapmadıklarını dile getiren Elvan, “Kampanyalarının neredeyse tamamını CumhurbaÅŸkanımız üzerinden yürütmeye çalıştılar. Halbuki CumhurbaÅŸkanımız devletimizin başıdır; senin muhatabın siyasi partilerdir. CumhurbaÅŸkanımıza saldırdılar, hakaretler ettiler, küfürler ettiler. Sayın Bahçeli, 7 Haziran öncesi HDP aleyhine hiçbir açıklama yapmamıştır. CHP ve MHP, AK Parti’nin tek başına iktidar olamaması için her türlü gayreti gösterdiler. CHP’den az da olsa bir kitle HDP’ye oy verdi ama paralel yapının neredeyse tamamı HDP’ye oy verdi. Bir taraftan ‘ben milliyetçiyim, vatanseverim’ diyeceksiniz, diÄŸer taraftan terör örgütüyle el ele, kol kola yürüyen bir partiye destek vereceksiniz” diye konuÅŸtu.

“BAHÇELÄ° Ä°KTÄ°DARA GELMEKTEN KORKUYOR”“7 Haziran akÅŸamından, koalisyonun gerçekleÅŸemeyeceÄŸinin anlaşıldığı güne kadar Genel BaÅŸkanımız ve tüm AK Parti camiası hep aynı çizgide hareket etmiÅŸtir, kafasının arkasında hiçbir zaman baÅŸka bir düÅŸünce olmamıştır ve açık, net ÅŸekilde düÅŸüncesini aktarmıştır” diyen Elvan, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:“Anketlere baktığımızda bizim tabanımız MHP ile koalisyon yapılmasının uygun olacağını düÅŸünüyordu. MHP’nin tabanının da ağırlıklı oranı MHP’nin AK Parti ile koalisyon yapmasını destekliyordu. Sayın CumhurbaÅŸkanımız başından itibaren tamamen tarafsız davrandı. Sayın CumhurbaÅŸkanımız, sürecin başından beri koalisyonu teÅŸvik etti, bir an önce koalisyonun kurulması gerektiÄŸini ifade etti.

MHP Genel BaÅŸkanı’nın 7 Haziran akÅŸamından beridir yapmış olduÄŸu açıklamalara bakın; zannedersiniz ki 10 farklı lider konuÅŸuyor. Dışarıdan birisinin bu açıklamaları önüne koyun, o kiÅŸi ‘bir lider 2 aylık süre içerisinde bu kadar farklı söylemlerde bulunamaz’ diyecektir. 7 Haziran akÅŸamı ‘biran evvel erken seçim’ dedi. Sonra, ‘AK Parti HDP ile koalisyon yapsın’ dedi talimatlar verircesine. Yüzde 15-16 oy almışsın; sen kime talimat veriyorsun, sen kendi partine bak. Arkasından ‘AK Parti CHP ile koalisyon yapmalıdır’ dedi. Hep kendisi dışarıda; hükümet olmaktan korkuyor, iktidara gelmekten korkuyor. Genel BaÅŸkanımızla birlikte Sayın Bahçeli’yi ziyaret ettik. Orada Sayın Bahçeli ısrarla ‘siz gidin CHP ile koalisyon kurun’ dedi. Kendi görüÅŸünü ifade edebilir, ‘sizinle koalisyon kurmak istemiyorum’ diyebilir. CHP ile anlaÅŸma saÄŸlanamaması neticesinde Genel BaÅŸkanımız, MHP Genel BaÅŸkanı ile yapmış olduÄŸu ikinci görüÅŸmede özellikle teröre karşı alınan tedbirleri detaylı bir ÅŸekilde anlattı. Daha sonra koalisyonla ilgili görüÅŸmelere geçmeden Sayın Bahçeli, ‘Biz sizinle koalisyon yapmayı düÅŸünmüyoruz’ dedi. Genel BaÅŸkanımız, ‘Emin misiniz, bizimle koalisyon yapmak istemiyor musunuz?’ diye sorunca, Sayın Bahçeli ‘Hayır, biz sizinle koalisyon yapmak istemiyoruz’ cevabını verdi. ‘Peki, bir azınlık hükümetine destek verir misin?’. Ki bir önceki toplantıda bir ‘marjinal’ ifadesini kullanmıştı. Erken seçime ‘hayır’, azınlık hükümetine ‘hayır’, koalisyona ‘hayır’, seçim hükümetine ‘hayır’ peki neye evet? Siz deÄŸil miydiniz ‘Bu ülkenin geleceÄŸi için gövdemi bile koyarım’ diyen? Nerede sizin gövdeniz? Bırakın gövdenizi, siz arkanızı dönüp kaçıyorsunuz.”

“1 KASIM’DA TÜRKÄ°YE TEKRAR ESKÄ° GÜNLERÄ°NE KAVUÅžACAK”CHP ile olumlu bir görüÅŸme süreci geçtiÄŸini hatırlatan Elvan, “Gerçekten tarafların birbirlerini anlaması açısından çok önemli görüÅŸmeler yapıldı. Sonunda bir deÄŸerlendirme yaptığımızda CHP, ‘biz bir restorasyon hükümeti istiyoruz’ dedi. Sözde bizim tahribatlarımızı onarım hükümeti istiyorlar. Biz 7 Haziran seçimlerinde yüzde 41 gibi büyük bir oranla, en yakın parti olan CHP’ye yüzde 17 fark atmış bir partiyiz. Bizde bir reform hükümeti olması gerektiÄŸini söyledik. EÄŸitimde, dış politikada, birçok alanda zıt düÅŸünceleri olan iki partiyiz. Onlar bize ‘4 yıllık bir koalisyon hükümeti kuralım’ dediÄŸinde biz samimi olarak ÅŸunu düÅŸündük; ‘Bu kadar farklı bir yaklaşım içerisinde olan iki farklı parti, 4 yıl bu hükümeti götürmesi mümkün deÄŸil.’ Biz samimi olarak ‘gelin, kısa süreli bir reform hükümeti kuralım’ dedik. Kısa süreli bir reform hükümeti kurarak, hem CHP’nin öncelikleri arasında yer alan, hem bizim önceliklerimiz arasında olan yasaları belirleyelim, bunları teker teker çıkaralım istedik. Belki de öyle bir 3 aylık süreç geçerdi ki ‘devam edelim’ derdik. Onlar da ‘hayır, bizim parti meclisimizin aldığı karar 4 yıllık bir koalisyon hükümeti.’ Biz, olanca çabayı sonuna kadar gösterdik ancak bu gerçekleÅŸmedi. Åžuanda bir seçim hükümeti iÅŸ başında. Ä°nÅŸallah 1 Kasım’da Türkiye tekrar eski günlerine kavuÅŸacak, Türkiye eski büyümesine kavuÅŸacak, rekabet gücünü artırmaya, ekonomik, sosyal, kültürel açıdan inÅŸallah Türkiye’nin önü açılacak” ifadelerini kullandı.

“TUÄžRUL TÜRKEÅž ‘BABAMIN Ä°ZÄ°NDE GÄ°DÄ°YORUM’ DEMÄ°ÅžTÄ°R”MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’nin TuÄŸrul TürkeÅŸ’le ilgili ifadeleri hakkında “Son derece çirkin, yakışık almayan, bir genel baÅŸkana yakışmayan söylemler bunlar” diyen Elvan, geçici hükümete bakan vermeme kararı alan MHP ve CHP’yi, “Neticede erken seçim hükümeti teknik bir hükümettir. Siyasi partilerin seçim hükümetine bakan vermemesini anlayamıyorum ben. 2 ay süreyle kurulan bir teknik hükümettir bu. MHP’den, CHP’den, HDP’den, AK Parti’den bakanlar bir araya gelecekler, bu ülkeyi seçime götürecekler; bir icraat hükümeti deÄŸil bu hükümet. OlaÄŸanüstü bir durum olursa hükümetin karar vereceÄŸi bir hükümet olabilir ama bu noktada da halkın yüzde 97’sini temsil eden bir hükümet olacaktı bu. TuÄŸrul TürkeÅŸ, devlet adamlığını bu noktada göstermiÅŸtir. Kendisi, ‘babamın izinde gidiyorum’ demiÅŸtir. Kendisi, ‘Anayasa bunu böyle emretmiÅŸ, Anayasa’nın uygun gördüÄŸü ÅŸekilde bana bu teklif edildi, ben yine MHP’liyim, milliyetçi ve ülkücüyüm ama erken seçim hükümetinde yer alacağım’ demiÅŸtir. Neye raÄŸmen; MHP’li birçok yöneticinin hakaretlerine, tehditlerine raÄŸmen. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu, ‘bizde karaktersiz insan yoktur’ diyor. Ne demek bu? Anayasa böyle öngörmüÅŸ” ifadeleriyle eleÅŸtirdi.

“2016 NÄ°SAN AYINDA HEM 3. KÖPRÜYÜ HEM DE KUZEY MARMARA OTOYOLU’NU BÄ°TÄ°RECEĞİZ”Ä°stanbul’da 3. havalimanının planlandığı ÅŸekilde gittiÄŸini, binlerce iÅŸçinin 3. havalimanı için çalıştığını belirten Elvan, 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu çalışmalarının da yoÄŸun ÅŸekilde devam ettiÄŸini aktardı. Kuzey Marmara Otoyolu’nun en geç 2016 yılının Nisan ayında biteceÄŸini kaydeden Elvan, “Aslında bu yılın sonuna hedeflemiÅŸtik. Özellikle mevsim koÅŸullarından dolayı gecikmeler oldu. YaÄŸmurun çok yaÄŸmur yaÄŸması Kuzey Marmara Otoyolu’nda gecikmelere neden oldu. Ä°nÅŸallah En geç 2016 Nisan ayında hem 3. Köprüyü hem de Kuzey Marmara Otoyolu’nu bitireceÄŸiz. Avrasya Tüneli’yle ilgili çalışmalar; ÅŸuanda boÄŸazın altından tünelimiz geçmiÅŸ oldu. Muhtemelen 1 hafta 10 gün sonra biz denizin altından araçla geçmiÅŸ olacağız. VatandaÅŸlarımızın hizmetine daha sonra açılacak. BaÄŸlantı yolların yapımı devam ediyor. Ä°nÅŸallah 2016’nın sonunda tamamlamış olacağız” dedi.  

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-