Eski bir miras; fırın kürekçiliği
Unutulmaya yüz tutan ahşap işlemeciliğinin son temsilcilerinden olan Muzaffer Büyüközkan, ahşap oyuncaktan, mutfak aletlerine kadar bir çok ürün üreterek mesleğini icra ediyor
Odun ateşinde, taş fırınlarda kullanılan ahşap kürekler, usta ellerden çıkıyor. 78 yaşında olan ve 60 yıldır ahşaptan mutfak araç ve gereçleri üreten Muzaffer Büyüközkan, gelecekte bu işi devam ettirecek olan oğlu ile birlikte çıkrıkçılar içerisinde çalışmalarını sürdürüyor.
Gürgen ağacına şekil veren ve usta fırıncıların kullandığı küreklerin üretimini yapan Büyüközkan, “Taş fırınlarda kullanıma uygun ahşap kürekler kesinlikle su ile temas etmemeli. Ustaca kullanılması halinde uzun yıllar kullanılabilir” diye konuştu.
Çocukluktan başlayan ağaç sevgisi ve aşinalığıyla yarım asrı geçkin süredir fırın kürekleri imalatı yapan Büyüközkan, ahşaptan yapılan her türlü ev ihtiyacını karşılayacak ürünlerin yapılışında gençlere örnek olmaya devam ediyor. Sanatında son yıllarını yaşayan Büyüközkan, teşkil ederek mesleğini oğluna aktararak kürekçiliği gelecek nesillere bir miras olarak bırakmayı hedefliyor
HOBİ OLARAK SATIN ALINIYOR
Her ne kadar zamana yenilen üretimler olsa da günümüzde çoğu insan tahtadan yapılan ürünleri hobi olarak alıyor ve evlerinde bulunduruyor diyen Büyüközkan, “Bizim çocukluğumuzda oyun oynadığımız topaç vardı. Şimdiki çocuklar bilmiyor. Bazen aileler geliyor buraya ve topacı görünce mutlu oluyorlar. ‘Bizim çocukluğumuz bu oyuncakla geçti’ diyerek çocuklarına anlatıp satın alıyorlar. Doğal olan ahşap oyuncaklar bugün hobi olarak satın alınıyor” dedi.
Fırın küreğinin yapılış aşamalarını anlatan Büyüközkan, “Ağaç kesilir ve tomruk haline getirilir. Kuruduktan sonra işlenmesi yapılır. İnce detaylarda yapıldıktan sonra satışa hazır hale gelen kürekleri müşterilerimize sunarız” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERE YARDIM EDİYORUZ
Talebe göre çeşitli ürünlerin imalatını yaptığını söyleyen Büyüközkan, “Bazı müşterilerimizin talepleri doğrultusunda oyuncak üretimi yapıyoruz. Üniversite öğrencilerinin derslerine katkısı olması için onlara yardımcı oluyoruz. Bazı zamanda toplu siparişler alarak üretim yapıyoruz” dedi.
“BENİM İÇİN BU MESLEK BİR SANAT”
Baba mesleğini 15 yıldır yaşatan İsmail Büyüközkan, “Benim için bu bir meslek, sanat. Pandemiden önce burası okul gibiydi ve çok yoğun olurdu. Öğrenciler projelerini getirirdi bizde onlara yardım ederdik. Pandemiden sonra biraz daha durgunlaştı. Ağırlıklı çalışmamız fırın küreği üzerine. Ürettiğimiz kürekleri ekmekçilerin yanı sıra taş fırın da üretim yapan, simitçi, lahmacuncu, pizzacılarda talep ediyor” diye konuştu. (Melike SAĞLIK – Hamide YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.