Et yeme alışkanlığını değiştirmek ömrü uzatabilir
ABDde yürütülen bir araştırma et yeme alışkanlığını değiştirmenin ömrü uzatabileceğini ortaya koydu.
ANKARA (AA) ABDde yürütülen çalışmada 1986 ila 2010 yıllarında 53 bin 553 kadın ve 27 bin 916 erkek katılımcının yeme alışkanlıkları ve erken ölüm riskine iliÅŸkin verileri incelendi. AraÅŸtırmada, günde kırmızı et tüketiminde en az yarım porsiyonluk artışın erken ölüm riskini yüzde 10 oranında artırdığına iÅŸaret edildi.
Beslenme ve ölüm riski verileri incelendikten sonra araÅŸtırmacılar, sekiz yıl içinde iÅŸlenmiÅŸ ve iÅŸlenmemiÅŸ kırmızı et tüketiminde günde en az yarım porsiyonluk bir artışın, sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 9 daha yüksek erken ölüm riski ile iliÅŸkilendirildiÄŸini belirtti.
Kırmızı etin diÄŸer protein kaynaklarıyla deÄŸiÅŸtirilmesinin erken ölüm riskini azaltabilirBeslenme ve epidemiyoloji profesörü, Harvard T.H.Chan Halk SaÄŸlığı Beslenme Anabilim Dalı BaÅŸkanı ve araÅŸtırmanın yazarı Dr. Frank Hu, Veriler kırmızı etin, kümes hayvanları, balık, kuru yemiÅŸ, baklagiller, tam tahıllar ve hatta sebzeler gibi diÄŸer protein kaynaklarıyla deÄŸiÅŸtirilmesinin erken ölüm riskini azaltabileceÄŸini göstermektedir. dedi.
Hu, bulgulara göre, kırmızı et tüketimini arttırmanın yüksek ölüm riskiyle iliÅŸkili olduÄŸunu ve iÅŸlenmiÅŸ kırmızı eti fazla tüketen insanlar için riskin özellikle daha arttığını ifade etti.
Çalışmanın sonuçları BMJ (British Medical Journal) dergisinde yayımlandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.