Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

EvliliÄŸi duygusal doygunluk besler

EvliliÄŸi duygusal doygunluk besler
Toplumda mutlu evliklerin artması gerektiğini ve aldatmaların önüne geçilmesi gerektiğine dikkati çeken Sosyolog Nazlı Çalışkan, aldatmaların önüne geçilmesi için eşler arasında duygusal doygunlukların sağlanması gerektiğini söyledi

Kitle ileÅŸim araçlarının ve hızının gün geçtikçe arttığı ÅŸu dönemde aile yapılarında bozulmalar meydana geliyor. Özellikle aldatma olaylarının yeterince görünürlük kazandığını ÅŸu dönemde bu tür olumsuz durumların önüne geçilmesi için Sosyolog Nazlı Çalışkan, gazetemize deÄŸerlendirmelerde bulundu. Aldatmaların duygusal yoksunluk ve iletiÅŸimsizlik yüzünden artmaya baÅŸladığını kaydeden Çalışkan, aldatmanın önüne geçmek için nelerin yapılması gerektiÄŸini anlattı.

‘ALDATMAMAK Ä°ÇÄ°N DUYGULARIN YETERÄ°NCE ANLAÅžILMASI GEREKÄ°YOR’

Günümüzde gençlerin güzel birliktelikler yaÅŸadığını ifade eden Sosyolog Nazlı Çalışkan, gençlerin evliliÄŸi mutluluÄŸa ulaÅŸmak için yaptıklarını söyledi. Ä°leri yaÅŸlardaki insanların geçmiÅŸten gelen gelenekler ve ÅŸartlar üzerine evlilik kurduÄŸunu aktaran Çalışkan, ÅŸuanda insanların kendi istedikleri yaÅŸta evlendiÄŸine vurgu yaptı. Günümüzde ilk çocuk yapma yaşının 35’e kadar çıktığını ifade eden Çalışkan, “Evlilikler öteleniyor ama istediÄŸi kiÅŸiyle evlendiÄŸi için ÅŸuanda insanların evliliklerin güzel ilerlediÄŸini söyleyebiliriz. Ä°nsanlar eÅŸiyle veya çcouklarıya doyarak zaman geçirebiliyorlar. Burada insanların aldatma konusuna deÄŸinecek olursak, aldatmalar duyguların yeterince anlaşılamamasından kaynaklanıyor. Kategori verecek olursak iÅŸ odaklı evlilikler, ailelerinden kopamamış veya çevreye kendilerini ispatlamaya çalışan evliliklerde aldatma konusunu görüyoruz. Burada internet büyük bir etkiye sahip. Ä°nsanlar evliliklerini ve eÅŸlerini ispatlamaya çalıştıklarından dolayı güzel zaman geçiremiyorlar. Örnek verecek olursak bir çift yemeÄŸe gidiyor ve fotoÄŸraf çektirmek istiyor. Çekilen fotoÄŸrafı bütün sosyal medya hesaplarında paylaÅŸma zorunluluÄŸu hissediyor. Bakın bu zorunluluÄŸu hissettiÄŸi için orada yaÅŸanacak birliktelik veya güzel zaman geçirme duygusu bir süre sonra kayboluyor ve duygusal bir boÅŸluk oluÅŸmaya baÅŸlıyor. Buda beraberinde hem kiÅŸilerin hem de toplumun istemediÄŸi aldatma olaylarına neden oluyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Çalışkan, yeni çift veya ailelerin birlikte zaman geçirmeleri tavsiyesinde bulundu ve duyguların önemli olduÄŸuna dikkati çekti. Zorunda hissetmenin bir süre sonra ikili iliÅŸkilere zarar verdiÄŸine iÅŸaret eden Çalışkan, erkek ve kadının duygularını ortaklaÅŸa paylaÅŸmalarının evliliÄŸe daha fazla anlam katacağını söyledi.

‘Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERDE DOÄžALLIKLAR VE DUYGUSAL BOÅžLUKLAR OLMAMALI’

Evliliklerde veya ikili iliÅŸkilerde doÄŸallıkların kaybolmamasının önemine dikkati çeken Sosyolog Çalışkan, “Ä°nsanlar evliliklerinde doÄŸallıklarını kaybetmemeli. EÄŸer doÄŸallıklar kaybolursa dugusal boÅŸluklar oluÅŸmaya baÅŸlıyor ve insanlar bu sefer bu boÅŸluÄŸun sebepleri konusunda kendilerini sorgulamaya baÅŸlıyor. Bir süre sonra insanlar ‘EvliliÄŸim iyi gitmiyor’ diye düÅŸünmeye baÅŸlıyor. KiÅŸiler evliliklerini sorgulamadan önce diÄŸer konumlarına bakıyor. Ä°nsan ‘Çalıştığım bir iÅŸ var, baÅŸarılıyım ve kazanıyorum. Bunda bir problem yok. ama evliliÄŸim ne durumda’ diye düÅŸünüyor.buralarda bir sıkıntı görmediÄŸi için evliliÄŸine bakıyor ve ‘EvliliÄŸim iyi gitmiyor’ diye düÅŸünüyor. Bu da maalesef beraberinde yeni arayışları getiriyor” diye konuÅŸtu. Günümüzde iletiÅŸim araçlarının ve hızının artmasının da aldatmaya yarayacak durumlar ortaya koyduÄŸunu aktaran Çalışkan, kadınların erkeklere veya erkeklerin kadınlara ulaÅŸmasının kolay bir hal aldığını belirtti. Ä°nsanların rastgele telefon numarası çaldırarak sevgili olma durumuna geldiÄŸi bilgisini veren Nazlı Çalışkan, “Åžuanda bu konuda sosyal medya veya iletiÅŸim araçları çok büyük rol oynuyor. KiÅŸiler sosyal medya hesapları üzerinden attıkları resim veya yorumların beÄŸenilmesiyle baÅŸlıyor ve belkide bu durum buluÅŸmalara neden oluyor. Ä°ÅŸte bakın bu bütün sebepler aldatmaya yönelik ulaşılabilirliÄŸi kolaylaÅŸtırdı. Ä°nsanlar yeni birisini bulmak, keÅŸfetmek ve yasak bir durum olduÄŸu için yakalanmama duygusu hissediyor. Tabi ki bu kiÅŸilerle tamamen duygusal paylaşımlar yaÅŸanıyor” dedi. Bu durumların insanlarda sadece duyguların yaÅŸanmasını saÄŸladığını, fotoÄŸraf paylaÅŸma gibi zorunluluk hislerini ortadan kaldırdığı için duygusal doyumların arttığını anlatan Çalışkan, sonuç olarak evli olan bir kiÅŸinin daha sonradn beraber olduÄŸu kiÅŸiye karşı yakınlık hissettirdiÄŸini söyledi.

Ä°nsanların bu davranışlarının incelendiÄŸ zaman farklılıkların olmadığını kaydeden Çalışkan, ÅŸunları söyledi: “Aslında evli olan kiÅŸi eÅŸini bırakıp bir baÅŸkasıyla beraber paylaÅŸtığı ÅŸeyleri eÅŸiyle de yaÅŸayabilir ancak ilk eÅŸle beraber duyguların birlikte yaÅŸanmamasından dolayı diÄŸerini tercih ediyor. Son dönemlerde sadece erkekler deÄŸil, kadınlar da aldatmaya yönelik davranışlar sergiliyor ve bunları bizler duyuyoruz. Burada kadın ve erkekleri ele almak gerekiyor. Kadınlar erkekleri ilgisizlik, baÅŸarısızlık, maddi güçsüzlük gibi nedenlerden dolayı bırakıyor. Kadınlar diÄŸer erkeklere bakıyor ve bu ÅŸartları saÄŸlıyorsa onlara yöneliyor. Erkekler ise yorgun kadın sevmiyor ve kapıda karşılandığı zaman güleryüz istiyor. EÅŸini ne kadar baÅŸarılı olsa, çalışsada güleryüze önem veriyor. Erkekler sohbet, anlaşılma, sevimlilik ve sahiplenilme duygusunu görmek istiyor. Erkekler açısından bakacak olursak erkeklerin duygusal olarak beslenmek istediklerinigörürüz. Kadınlar güç ve baÅŸarı arıyorken, erkekler ise duygusallık ve anlaşılmak istiyor. Ä°ÅŸte her iki cinste bunlara önem veriyor. Ä°ÅŸte evliliklerde bunlar bulunmazsa malesef hem erkek hem de kadın kendi baÅŸlarına doÄŸru olmayan yollara gidiyor.”

‘EVLÄ°LÄ°KLER EV ARKADAÅžLIÄžINA DÖNÜÅžMESÄ°N’

Aile içi sohbetlere önem verilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Çalışkan, “Aileler kendi içlerinde sohbet etmeyi görüÅŸ ve düÅŸüncelerini paylaÅŸabilmeli. ÖrneÄŸin yemek sofrasına oturdukları zaman birlikte oturulmalı ve birlikte kalkmalılar. Yatak odası bizim özelimiz ve aynı anda yataÄŸa girip kalkmak önemli ÅŸeyler. Aileler yatak odasına gidiyor, bir tanesini kitabını okuyacaksa kitabını okusun, diÄŸeri televizyonunu izleyecekse o da televizyonunu izlesin. Önemli birliktelik saÄŸlanması ve ortak duyguların paylaşılmasıdır. Aile içinde bir odada kadın kitabını okur erkek diÄŸer oda da televizyon izlerse bu evliliÄŸin kaybedilmesine, aldatmalara gidiyor. Bir süre sonra bu durum sadece ev arkadaÅŸlığına gider ama dikkat edin biz bunu üniversitede yaÅŸadık. Toplumda evliliklerin ev arkadÅŸlığına dönüÅŸmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Aynı çatı altında kadın ve erkeÄŸin birbirinden haberinin olmadığı evliliklerin bulunduÄŸunu aktaran Çalışkan, eÅŸ kavramının dejenere olduÄŸunu ve aldatmaların baÅŸlamasında temel sebeplerden bir tanesinin de bu olmaya baÅŸladığını kaydetti. Ä°nsanlar eÅŸlerine günlük hayatta yaÅŸadıklarını, baÅŸarılarını ve olumsuzlukları anlatmak isteyeceÄŸini anlatan Çalışkan, bu durumların giderilmesinin çok önemli olduÄŸunu aksi halde insanların aldatmaya yöneldiÄŸini söyledi. Bugüne kadar aldatma gibi olumsuz olayları ahlaki erdem veya din gibi bazı kavramların tuttuÄŸunu ancak duygusal yoksunluÄŸun durmadığını aktardı.

Aile içinde farklı etkinliklerin düzenlenmesinin de birlikteliklerin saÄŸlanmasında önemli katkılar saÄŸladığını söyleyen Çalışkan, “Evli kiÅŸiler lüks otele tatile gidilmesi veya seyahatlere çıkılması gibi popüler ÅŸeylerin çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyor ancak bu her zaman geçerli olan bir durum deÄŸil. KiÅŸiler bunun stresini yaÅŸamaması gerekir, duygusal doyum kiÅŸiler arasında önemli bir yere sahip. Aslında insanlar bunu istiyor. Bunun haricinde çiftler arasındaki iletiÅŸim aslında çok önemli ve ince bir çizgi. Restoranlarda bunu görebiliriz. Çiftler yemek için restorana gidiyor ve yemeklerini hızlı hızlı yiyor, arkasından yine hızlı hızlı çaylarını içiyor. Yani restoranda yemek yiyip, çay içmesi bir oluyor. Aslında restoranda yemek yemenin veya beraber zaman geçirmenin temel nedeni sohbettir. Bazı çiftlere bakıyorsunuz önemsiz bir yerde önemli olmayan yemek yiyor ama geçirdikleri zamandan büyük keyif alıyorlar ve eÄŸleniyorlar. Birbirlerini diniliyor, fikrini, düÅŸüncesini  anlatıyor. Bu noktada iletiÅŸim bizim aramızdaki bir baÄŸ ve bu çok gerekli” sözlerini kullandı. Aile ortamında ebeveynelerin hem kendi aralarında hem de çocukları ile iletiÅŸimlerinin kesilmemesi gerektiÄŸini anlatan Çalışkan, cinsel yaÅŸamda bile iletiÅŸimin kopmamasına dikkati çekti. KonuÅŸmalar veya sohbetlerin ötelendiÄŸi sürece eÅŸler arasındaki uyum ve performansın geçerliliÄŸi olmayacağını kaydeden Çalışkan, düÅŸüncelerin karşılıklı iletilmesinin bireyleri etkileceÄŸini söyledi.

ÇALIÅžANIN GÖREVÄ° OLAN DURUM BENÄ°M DUYGU BOÅžLUÄžUMU DOLDURMAMALI

Ä°nsanların aldatma konusunda sekreter veya muhasebeci gibi yakınında çalışan kiÅŸileri tercih ettiÄŸini anlatan Çalışkan, “Ä°nsanlar aldatma konusunda iÅŸ hayatındaki kiÅŸileri neden tecih ediyor? Aslında o konunun altında anlaşılma duygusu var. O kadın veya erkek fark etmiyor, kiÅŸinin hayatını dinliyor ve onu anlıyor. Siz iÅŸverensiniz ve yanınızda çalışan kiÅŸi sizin her anınızı biliyor ve siz yardımcı olmaya çalışıyor. Bakıldığında yine bunun altında da duygusal bir doyumun olduÄŸunu göreceÄŸiz. Aldatmadan ziyade eÅŸinin kendisine göstermediÄŸi davranışı yanında çalışan kiÅŸinin ona yapmış olması kiÅŸinin hoÅŸuna gidiyor. Aslında bunu evde eÅŸimizde düÅŸünüyor. Ä°ÅŸte ayrım aslında bu noktada benim yanımda çalışan kiÅŸi beni benden daha fazla düÅŸünüyor ama benim eÅŸim beni bu kadar düÅŸünmüyor. KiÅŸi bunun farkına vardığı zaman iÅŸte eÅŸine ve yanında çalışan kiÅŸiye ayrı bir anlam yüklüyor. Aslında çalışan kiÅŸinin yaptığı ÅŸey onun görevi ama eÅŸimden ben bunu almadığım için malesef çalışanımın yaptığı ÅŸeye çok fazla anlam yüklüyorum. Bundan sonra da çalışanınız siz kendinizi iyi hissettirmeye baÅŸlıyor”dedi.  Bütün çabalara raÄŸmen aldatma durumunun önüne geçilemesinin artık patalojik bir sorun olduÄŸunu kaydeden Çalışkan, bu tür durumlarda tedaviye baÅŸlanması gerektiÄŸini anlattı.

‘HEM KENDÄ°MÄ°ZÄ° HEM DE EVLÄ°LİĞİMÄ°ZÄ° BESLEMELÄ°YÄ°Z’

Konya’da aldatma konusunda sayıların arttığını söyleyen Çalışkan, bastırılmış duyguların aldatmaya neden olabileceÄŸini söyledi. Bastırılmış duyguların farklı adrenalin arayışlarına neden olduÄŸunu aktaran Çalışkan, “Duyguların yoksenluÄŸu aslına bakarsanız vücudun ihtiyacı. Duygular giderilmesi gerekiyor. Hem erkek hem de kadınlarımızın belli sınırlar içerisinde duygularını rahatça yaÅŸamaları gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Bastırılmış duygular baÅŸtan beri olmasa bizim için uç noktaların yaÅŸanacağını da düÅŸünmüyorum. Yasaklar çok tatlı gelir insanlara. Aldatmanın önüne eÅŸimizle beraber yaÅŸayacağımız duygusal doyumla geçebiliriz. Bunun içinde hem kendimizi hem de evliliÄŸimizi beslememiz, kendimize zaman ayırmamız gerekiyor. Sadece eÅŸimiz deÄŸil, birey kendisine de zaman ayırması gerekiyor ki kendi içindeki ferahlığı da yakalaması önemli. Ä°ki taraflı doyum gittiÄŸi zaman oradan sıkıntılı davranışlar yaÅŸanmaz” diye konuÅŸtu. Kadınların da iÅŸ hayatında roller oynamaya baÅŸladığını söyleyen Çalışkan, “Hem erkekler hem de kadınlar yaÅŸadıklarını birbirlerine anlatması gerekiyor. yoksa sorunlar bu sefer kendi içi dünyalarında büyüyor” dedi. Aldatma olaylarında mutlaka aile danışmanlıklarına danışılması gerektiÄŸini söyleyen Çalışkan, saÄŸlıklı karar alınmasına ve mutlu evliliklere iÅŸaret etti. Ekonomik kazanımın ailede aldatma için bir sebep olmadığını söyleyen Çalışkan, güzel bir iliÅŸkide maddiyatın hiçbir zaman önem kazanmadığını sözlerine ekledi. (Mustafa Karakaya)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-