FOSİL YAKIT BİTİRİLİYOR
Konya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, Konya’da hava kirliliğinin önüne geçmek adına önemli çalışmalara imza attıklarını ifade etti
Konya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, hava kirliğine nelerin yol açtığı, fosil yakıtların daha çok nerelerde kullanıldığı, kirliliğe sebep olan nedenler ve bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.
Hülya Şevik, Konya’da kış aylarında hava kirliğinin hissedildiği, bunun en büyük nedeninin ise yüzde70 bireysel ısınmadan kaynaklandığını söyledi.
Hava kirliliğinde diğer faktörlerden bahseden Şevik, “Konya’nın topografik yapısı ve meteorolojik şartları nedeniyle bazı günlerde rüzgar olmaması ve enverziyon etkisiyle havadaki partikül maddenin dağılmaması ayrıca küçük sanayi işletmeleri ile araç trafiğinde yaşanan artışa paralel olarak trafikte yaşanan karbonmonoksit salınımından kaynaklandığı” dedi.
Ancak bütün bu etmenlerin tespit edilmesine rağmen Konya’nın birçok ile göre daha iyi noktada olduğunu ve bu konuda çok önemli çalışmaların yapıldığını söyleyen Şevik, 2005 yılından başlayarak bugüne kadar yapılan çalışmaları anlattı.
KARARLAR 2005 YILINDA ALINDI
Her yıl belirli aralıklarla toplanan Mahalli Çevre Kurulunda hava kirliliğinin önüne geçmek adına önemli kararlar alındığına dikkat çeken Şevik, şunları dile getirdi:
“Biz çok uzun yıllar önce yoğun hava kirliğini yaşadığımız için merkezi ısınan ve doğalgaz altyapısı bulunan konutlarda 2005 yılında alınan bir mahalli çevre kurulu kararı ile doğal gazı zorunlu hale getirdik. Türkiye’de bu uygulama ilk defa Konya’da uygulandı. Yine 2005 yılında MÇK kararı ile Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren tesislerde de doğalgaz kullanımına geçmesinin zorunlu hale getirildi. Bu kararlar taviz verilmeden uygulanmaktadır. 2009 yılında başlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Enstitüsü Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Konya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün birlikte yürütmüş olduğu 3 yıllık çalışma sonunda “Büyükşehirlerde Hava Kalitesi Yönetiminin Geliştirilmesi (IKONAIR) Projesi” çerçevesinde birçok önlem gerçekleştirilmiş olup, 2020-2024 yıllarını kapsayan Temiz Hava Eylem Planı da uygulanmaya başlanmış bugün itibariyle planın büyük bir kısmı gerçekleştirilmiştir.”
Sanayi Tesisleri ile ilgili olarak Temiz Hava Eylem Planı kapsamında alınan kararlar gereği de önemli uygulamalar gerçekleştirildiğini belirten Şevik, “Kent Merkezinde bulunan Süt Üretim Tesislerinin Üretim ve Isınmada Kömür Kullanımının Sonlandırılması, tüm ekmek/etliekmek fırınları filtre teknolojilerinin yenilenmesi, katı yakıt kullanan ekmek fırınlarının tamamının (taş fırınlar hariç ve altyapı bulunması halinde) katı yakıt kullanımlarının sonlandırılması, aynı zamanda Aykent Ayakkabıcılar Sanayi, Büsan Organize Sanayi ve Matbaacılar Sitesinde kömür kullanımının sonlandırılması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu bölgelerde doğalgaz dönüşümleri devam etmektedir” dedi.
ANLIK OLARAK TAKİP EDİLİYOR
Konya’da faaliyet gösteren büyük sanayi tesislerinin Sürekli Emisyon İzleme Sistemine dahil olduğunu, Bakanlık tarafından anlık olarak online izlendiğini belirten Hülya Şevik, “ Bunlarla birlikte araç emisyonlarından kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması amacıyla denetimlerimiz devam ediyor” diye konuştu. Hava kirliliğinin minimize edilmesi açısından Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile koordineli olarak çalıştıklarını söyleyen Şevik, “Her yıl mart ayında toplanan mahalli çevre kurulu toplantısında il merkezi ve ilçelerde satılan kömürlere ait spekt değerleri belirlenmektedir. Bu sınır değerleri birçok ilin çok daha üzerinde olacak şekilde uygulanmaktadır. Bu konuda denetimler kış sezonuna doğru sürekli gerçekleştirilmektedir” dedi.
TEMİZ HAVA EYLEM PLANI
Önümüzdeki süreç hakkında da bilgi veren Hülya Şevik, “2014-2019 yıllarını kapsayan Temiz Hava Eylem Planı’nın sona ermesi nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüzün katılımı ile yapılan çalıştaylar 2020-2025 yıllarını kapsayacak yeni bir Temiz Hava Eylem Planı oluşturulmuş olup, Mahalli Çevre Kurulunda onaylanmıştır. 2020-2021 kışından itibaren uygulamaya geçecek plan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın finansal olarak da destek sağladığı, Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca yürütülen kapsamlı bir çalışma neticesinde kömür kullanımının yoğun olduğu (Karatay ilçesinde Doğalgaz bulunmayan veya bireysel ısınan müstakil konutlar gibi) mahallelerde de konut bazında kömür kullanımının minimize edilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca Paris İklim Anlaşması ile birlikte önümüzdeki süreçte işletme bazında önemli uygulamaların da hayata geçebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca doğalgaz altyapısının daha da yaygınlaşması ile birlikte hava kalitesinde önemli oranda iyileşme yaşanabilecektir” dedi.
Hava kirliliği konusunda ölçülen parametrelerin www.havaizleme.gov.tr adresinden emisyon ölçüm istasyonları tarafından anlık olarak paylaşıldığını söyleyen Hülya Şevik, “Hava kalitesine ait detaylı değerlendirmeler Konya’da faaliyet gösteren ve bölgesel olarak 10 ilin hava kalitesini değerlendiren Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenli olarak yapılmaktadır” ifadelerini kullandı. Haber: Fatih ERSOY
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.