Güneş enerjisine Konya damgası
Konya Ovası Projesi Başkanlığı desteği ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezince yürütülen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin katkı verdiği “Güneş Pillerinin Ülkemizde Üretilebilmesine Yönelik Etüt Çalışmaları Projesi” paneli gerçekleşti
“ENERJİ BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİDİR”
KOP bölgesinin yer altı kaynakları ve güneş enerjisi alanındaki avantajları yüzünden KOP İdaresi’nin alanlarından bir tanesi olduğunu ifade eden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara hız verdiklerini ve bugüne kadar bu alana yaklaşık 4.5 milyon TL destek sağladıklarını söyledi. 2018 yılı sonuna kadar da en az 8 milyon TL daha çalışmalara kaynak aktarılacağını kaydeden Bostancı, “Dünya ölçeğine baktığımızda enerji kalkınmanın ve büyümenin lokomotifi konumundadır. Enerji arzının çeşitliliği, güvenliği ve enerji kaynaklarının makul sayılacak fiyatlarla erişim hem bir stratejidir hem de sorumluluk haline geliyor. Enerji artık ihtiyaç olmaktan çıkmış, ulusal güvenlik ve toplumsal refah olarak değerlendirilmesi gereken olgu haline gelmiştir. Bu sebeple ülkemizde yeterli miktarda ve düşük maliyette milli ve yerli imkanlarla elektrik enerjisi üretmeye yönelik çalışmalara hız verilmiş, 2000’li yılların başında 38 bin megawatt olan elektrik gücümüz 2017 ağustos sonu itibariyle 80 bin 500 megawatta kadar ulaşmıştır. Ülkemizin bu alandaki 2023 hedefi ise 125 bin megawatt olarak belirlenmiş durumdadır” diye konuştu. Türkiye’nin enerjide büyük oranda dışa bağımlı bir ülke olduğunu dile getiren Başkan Bostancı, cari açığın büyük bir kısmınında enerji alanında olduğunu belirtti. Türkiye’nin son 14 yıldır dünya ortalaması üzerinde büyüme sergilediğini ifade eden Bostancı, bu durumun enerji talebininde yılda ortalama yüzde 7’lik artış göstermesine neden olduğunu kaydetti.
“KOP BÖLGESİ ENERJİ ÜSSÜ OLABİLİR”
OECD ülkeleri içerisinde son 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı geliştiği ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bostancı, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için bu taleplerin karşılanmasının yanı sıra enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji üretiminin çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dünyanın güneşten aldığı enerjinin toplamının 1 yılda 1.5 katrilyon megawatt/saat olduğunu kaydeden İhsan Bostancı, “Yeryüzüne her 90 dakikada ulaşan güneş ışığı tüm dünyanın bir yılda kullanacağı enerji ihtiyacına eşittir. Burada önemli olan bu enerjinin uygun yöntem ile enerji hatlarımıza aktarabilmektir. Uluslararası Enerji Ajansı 2050 yılında küresel elektrik enerjisi üretiminin yüzde 10 gibi önemli bir oranının güneşten sağlanacağını öngörüyor. 2030 yılına kadarki süreçte ise yenilebilir kaynakların yıllık 7.6 büyüme payı ile dünyanın en hızlı büyüme oranına sahip enerji kaynağı olacağı belirtilmektedir. Bu konuda Türkiye önemli ve ayrıcalıklı konuma sahip. KOP bölgesi ise güneş enerjisi potansiyeli açısından Türkiye içinde hatrı sayılır bir konumda” dedi. KOP bölgesinde en az 6 bin megawattlık kapasitesini var olduğunu söyleyen Bostancı, Türkiye’de lisanssız güneş enerjisi kurulumlarında bölgenin ön plana çıktığını dile getirdi. Bostancı, KOP bölgesinin elinde bulunan değerlerini değerlendirmesi halinde yakın zamanda enerji üssü haline geleceğini söyledi.
“TÜRKİYE ŞANSLI BİR KONUMDA”
Türkiye’nin güneş enerjisi kullanımı konusunda yeterli olmadığını dile getiren ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oral, şuanda Türkiye’nin 200 evden bir tanesinin enerjisini güneşten karşıladığını söyledi. Karapınar’a kurulacak olan güneş enerji santralinin tek başına kapasitesinin güneş enerjisi konusunda büyük katkı sağlayacağını dile getiren Oral, “Bu santralle güneş enerjisinden yararlanmada 2 kat potansiyele sahip olacağız. Örnek verecek olursak önceden 200 evden bir tanesinin enerjisini güneşten sağlarken Karapınar sayesinde 150 evden bir tanesinin enerjisinin tek başına güneşten sağlanmasını sağlayacak. 6 gigawatt gerçekleştiğinde herhalde biz 30 evden birinin enerjisini sağlamak yoluna gideceğiz. Buda yeterli değil. Bize yakın ülkelere baktığımızda İtalya güneş enerjisi sayesinde 12 evden birini yine Almanya 12 evden birini güneşle ısıtıyor. Aslında Almanya’nın kapasitesi bize göre çok düşük, eşdeğer olarak Almanya bizim yarımız kadar enerji harcar. Hatta biz Karapınar tesisini Almanyaya kursak belki 400 evden birisine enerji sağlayacak. Aslında biz şanslı bir konumdayız” dedi. Güneşin çok olmasının da güneş enerjisinden yaralanma konusunda faydalı olmadığını söyleyen Oral, Suudi Arabistan gibi ülkelerde güneşin çok olduğunu ancak bu tür bölgelerde sıcaklık fazlalığı nedeniyle verimin düştüğünü ve Türkiye’nin nadide bir yerde bulunduğunu belirtti.
KONYA’NIN CİDDİ KATKISI OLACAK
Güneş Pillerinin Ülkemizde Üretilebilmesine Yönelik Etüt Çalışmaları Projesi’nin çok değerli olduğunu dile getiren Ahmet Oral, yapılacak enerji yatırımlarının yerli ve milli olmasının önemine dikkat çekti. Konya’nın bu konuda özel bir emeğinin var olduğunu dile getiren Oral, “Konya’nın sanayisi çok ilerledi. Makine atölyeleri ve Konya esnafı ile sanayicisinin girişimciliği bizi harete düşürüyor. Eminim gelişen güneş enerjisi sektöründe hakikaten Konya’nın ciddi katkısı olacak. Konya bunu yapabilir. Çatalhöyük’ü kuranlar bundan 10 bin yıl önce dünyanın ilk şehrini kurabildilerse, Selçuklular Karatay Medresesi’ni kurdularsa, Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi gibi değerli kurumlar başlayıp büyüdülerse Konya gelişen güneş enerjisi sanayisinde önemli bir yere sahip olacak” ifadelerini kullandı. Temel bilim ve mühendislik araştırmalarının iyi bir seviyeye getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Oral, endüsti ile üniversitenin yakın çalışması gerektiğini söyledi. Oral, konuşulan konuların Konya ve çevresindeki illerde bulunan girişimciler sayesinde iyi yerlere geleceğini ve ODTÜ olarak her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi.
Programa Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, proje ortakları ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oral ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar ile çok sayıda davetli katıldı. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.