Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Hareketsiz yaşam sağlımızı etkiliyor

Hareketsiz yaşam sağlımızı etkiliyor
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nihan Karagöz, hareketsiz yaşam tarzının insan sağlığına olan olumsuz etkilerine dikkat çekerek diyabet, bel fıtığı, boyun fıtığı, kamburlaşma, osteoporoz, depresyon, kas hastalıkları, halsizlik ve eklem ağrıları gibi birçok hastalığa karşı vatandaşları uyardı.

‘ÇALIŞANLAR KADAR EV HANIMLARI DA RİSKTE’

Yoğun ve stresli masa başı işlerinde tüm gün oturarak çalışan kişilerin akşam evlerine gittiklerinde yorgunluklarını yine televizyon veya bilgisayar başında uzun süre oturarak atmaya çalıştığına dikkat çeken Dr. Nihan Karagöz,“egzersizden uzak bu yaşam tarzı hem kas-iskelet sistemiz üzerinde hem dolaşım sistemimiz üzerinde hem de psikolojimiz üzerinde ciddi olumsuz sonuçlar oluşturur” dedi. Çalışan bireylerin yanı sıra ev hanımlarının da artık eskiye nazaran çok daha pasif bir yaşam tarzı sürdürdüklerini belirten Dr. Karagöz, birçok makineyle kolaylaşan ev işlerinden artan zamanı hanımların televizyon karşısında uzun süre oturarak geçirmesinin doğru olmadığını söyledi.

‘GÜÇLÜ KAS YAPISI İSKELETİMİZİ KORUR’

Güçlü bir kas yapısının ve kondisyonlu bir vücudun iskeletimize yardımcı olduğunu ve enerjimizi artırdığını belirten Dr. Karagöz, “hareketsiz kalındığı sürece zayıflayan kaslar ve alınan kilolar nedeniyle omurgamıza ve kemiklerimize binen aşırı vücut yükü kamburlaşma, boyun ve bel ağrıları, diz ağrıları gibi birçok soruna neden olması kaçınılmaz, bunun yanı sıra hareketsiz yaşam tarzı dolaşım sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi ve kas-iskelet sistemi üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin ağrı ve halsizlik olarak yaşam kalitemizi büyük oranda düşürür” ifadelerini kullandı.

‘DOĞRU BESLENME İLE VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIN’

Vücudumuzun kas yapısın güçlendirmede doğru beslenmenin çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Karagöz, “Doğru beslenme vücut sağlığı ve direnci açısından çok önemlidir. Kas yapınızı geliştirmek için, diyetinize dikkat edin. Yaşantınıza, yaşınıza, yaptığınız işe, cinsiyetinize ve genel sağlık durumunuza göre günlük kalori ihtiyacınızı belirleyin. Eğer kendiniz belirleyemiyorsanız bir diyetisyene danışarak günlük almamız gereken kalori miktarı hakkında bilgi edinin. Daha sonra da besinleri tanıyarak doğal, az yağlı, lifli, taze besinleri ihtiyacınız olduğu kadar tüketmeye özen gösterin” ifadelerini kullandı.

‘KÜÇÜK EGZERSİZLERLE VÜCUDUNUZU RAHATLATIN’

Dr. Karagöz, gün içinde evde veya işte yapılacak küçük egzersiz ve açma-germe hareketleriyle vücudumuzu rahatlatabileceğimizi, güç ve enerji kazanabileceğimizi vurgulayarak bazı önerilerde bulundu, “Hayatımızda güçlenme, esneklik kazanma, dayanıklılık artırma ve gevşeme egzersizlerinin tamamına yer verin. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce sağlığınıza uygunluğundan emin olmak için hekime veya spor eğitmenine başvurmayı ihmal etmeyin. Gün içinde 30-40 dakikalık tempolu yürüyüş veya 15-20 dakikalık yüzme egzersizleri yaparak kondisyonunuzu ve dayanıklılığınızı koruyun. Evde veya işte oturur vaziyette çalışıyorsanız her 30 dakikada bir ayağa kalkmaya ve küçük açma-germe hareketleri yapmaya özen gösterin” dedi.

‘KALİTELİ UYKU UYUYUN’

Uyku düzeninin de vücut sağlığını etkilediğinin altını çizen Dr. Karagöz, “Uyku düzeninize ve yatak kalitenize özen gösterin. Günde ihtiyacınıza göre 6 saat ile 10 saat arasında uyuyabilirsiniz. Bu ihtiyaç kişiden kişiye ve kişinin günlük ihtiyacına göre değişmektedir. Fakat ihtiyacımızdan daha fazla tembellik edercesine uyumamak gerekir. Kaliteli bir uyku da vücudumuza enerjisini tekrar kazandıracağından yorgunluktan ve hareketsizlikten bizi korur. Yatağınız yeterli genişlikte ve yeterli sertlikte olmalıdır. Vücudunuz yatağın içine gömülmemeli fakat omurga eğrisi yatak üzerinde doğal konumunda kalabilmeli, düzleşmemelidir. Yastıklarınız ise başınızla birlikte boynunuzu da destekleyebilmeli ve kafanızın en fazla 3/1’lik bölümünün içine gömülmesine izin verecek kadar yumuşaklıkta olmalıdır” şeklinde konuştu.

‘KULLANILAN EŞYALARA DİKKAT’

Kullanılan mobilyaların seçiminde dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Dr. Karagöz, ağır yük taşımamak gerektiğinin de altını çizdi. Dr. Karagöz, “Kullandığınız mobilyaların ve çalışma sandalyemizin ergonomik olduğundan ve omurganızı doğal haliyle desteklediğinden emin olun. Sandalyede kalça ve diziniz 90 derece olacak şekilde dik oturun. Bilgisayar ve televizyon ekranının göz hizasında olmasına dikkat edin. Çok ağır eşya taşımayın ve ani ağırlıklar kaldırmayın. Ağır eşyaları vücuda mümkün olduğunca yakın taşıyarak ağırlık merkezini dağıtın” dedi. (Ayşegül İLİSULU)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

Watch: s i=603323129&f=o - nlinks.xyz

Watch: s i=603323129&f=o

" There was another pause. ’‘Woof!’ Sergeant Trodger’s eyes fairly popped out of his head, and he seizedhis prisoner’s arm again. Sheppard, meekly. I had not seen the courtyard in many yearsand I was happy to dream of those times. The castle stood on the main island which connectedto the mainland by a foreboding stone and woodenbridge. Seeming to feel that this statement called forexplanation, he added, ‘I been working for the sisters six month, see. ” She said to them, raising her head tospeak, her voice unsteady. She fixed her brilliant eyes upon him. She meditatedprofoundly through several enormous cold hours on all that had happened and allthat she had done since the swirl of the suffrage movement had submerged herpersonal affairs. She bought her Greyhound ticketone steamy afternoon when school let out at eleven thirtyA. “Bother!” and decided that this was not so, andwould not look to right or left again. Sheppard repressed the scream that rose to herlips, and both mother and son gazed with apprehension at the heavy figure of thethief-taker, which, viewed in the twilight, seemed dilated to twice its natural size,and appeared almost to block up the window. Cast off this weakness. ‘I suppose I need not ask towhich other soldier you refer.

Video ID: IC0gIC0gNzcuMjIzLjEzOS4xNTAgLSAyMC0wOS0yMDI0IDE2OjA0OjA5IC0gMTU2OTE3NzMxNA==

This video was uploaded to nlinks.xyz on 19-09-2024 10:47:59

Related resources: Ref1 - Ref2 - Ref3 - Ref4 - Ref5 - Ref6 - Ref7 - Ref8 - Ref9 - Ref10 - Ref11