Hediyelik tablolar revaçta
Genellikle kurum ve kuruluşlar ile düğünlerde hediye olarak verilen tablolar herkes tarafından beğenilmesine rağmen çok dikkat edilmiyor. Hediyeler konusunda çiçek ve çelenk kalıcı olmadığı için artık tablolar tercih ediliyor
Günümüzde çok kullanılan fakat dikkat edilmeyen hediyelerde, ÅŸuan da en çok tablo hediye ediliyor. Gerek düÄŸün gerekse toplantılarda ilgili kiÅŸiye verilen tabloların nasıl yapıldığı ve bu konuya Konyalıların nasıl talepte bulunduÄŸunu Tablobazaar Promosyon ve Hediyelik adlı iÅŸletmenin sahibi Ali Haytalar ile konuÅŸtuk.
ÇÄ°ÇEK VE ÇELENK HEDÄ°YELER KALICI OLMUYOR
Toplantı veya düÄŸünlerde insanların ilgi ile baktıkları hediyelik tablolar Konya’da daha fazla ilgi görmeye baÅŸlıyor. Yaklaşık 1,5 yıl öncesine kadar düÄŸünlerde ve toplantılarda çiçek ve çelenk gönderildiÄŸini ve bunun bir moda haline geldiÄŸini aktaran Tablobazaar Promosyon ve Hediyelik iÅŸletme sahibi Ali Haytalar, çiçek ve çelenklerin kalıcı bir hediye olmadığını bunun içinde ÅŸimdilerde hediye olarak genellikle tabloların tercih edildiÄŸini söyledi. Hediyelerin kalıcı olmasının vatandaÅŸlar tarafından daha çok önemsendiÄŸini dile getiren Haytalar, “Bundan 1,5 yıl öncesine kadar düÄŸünlere, açılışlara veya toplantılara genellikle canlı çiçek ve çelenkler gidiyordu. Ancak bunlar yeteri kadar insanların hoÅŸuna gitmiyordu çünkü çelenkler büyük ve canlı çiçeklerinde bakımı yapılmadığı için deÄŸeri olmuyordu. Biz bunu fark ettik, kalıcı bir ÅŸeyler olmasını istedik ve bu alanı deÄŸerlendirmek istedik. Bizde bunlara daha deÄŸerli hediyeler haline getirmek istedik ve tablolar üretmeye baÅŸladık. Tabloları üretim aÅŸaması 6-7 aÅŸamadan oluÅŸuyor. Bu süreçte çerçeve kesimi, kullanılan görselin boyanması, içerisinde kullanılan malzemelerin montajı ve camlanması, arka tarafının bezle kapatılması ve askı aparatlarının asılması gibi iÅŸlemlerden sonra herkesin ilgisini çeken hediyeler haline geliyor. Aslında bunları söylemesi kolay ancak üretim veya imalat dediÄŸimiz aÅŸaması o kadar kolay bir ÅŸey deÄŸil. Bu aÅŸamalardan sonra sizin tablonuzun ilgili yere gittikten sonra asıl olan orada sergilenmesidir. Bunun için bir de ÅŸövalye yapıyoruz. Ä°malat aÅŸamasıyla ilgili birde kesimler yapıldığı için bizim mesleÄŸimizin içerisine mobilyacılık da giriyor. Çünkü yeri geliyor MDF kesiyoruz yeri geliyor çıta kesiliyor” dedi. Hediyelik eÅŸyanın üretiminin basit bir ÅŸey olmadığını kaydeden Haytalar, bunun bir sanat gerektirdiÄŸini kaydetti.
HEDÄ°YELÄ°K TABLO, ÇÄ°ÇEK VE ÇELENKLERLE AYNI BEDELLERDE
Konya’da hediyelik tablolar raÄŸbet görmeye baÅŸladığı zaman sektörde 2-3 kiÅŸinin bulunduÄŸunu ancak sektör geliÅŸtikçe bu sayının 20’ye çıktığını açıklayan Ali Haytalar, sayının artmasıyla beraber yapılan iÅŸlerde kalitenin de yükseldiÄŸine dikkati çekti. Genellikle hediyelik tablolarda insanların tavsiyelerinin çok önemli olduÄŸunu ifade eden Haytalar, “Ä°nsanlar bizlerden memnun kaldıkları için tavsiyelerde bulunuyorlar. ÖrneÄŸin daha önceki gönderdiÄŸimiz tabloları görenler çok beÄŸeniyorlar ve bizimle çalışmak istiyorlar. Bizimle çalışmak isteyen kiÅŸileri biz yerlerinde ziyaret ediyoruz ve örneklerimizi gösteriyoruz. Bu ÅŸekilde yüz yüze saÄŸlanan iletiÅŸim ile vatandaÅŸlar daha fazla ilgili oluyor. Birde iÅŸe baktığınız zaman çiçekçilerden farklı yönümüz de var. Åžuan da hediyelik tablo konusunda firmalar daha fazla ilgi gösteriyor. Firma bizden bir hediyelik tablo istediÄŸi zaman biz ürünü üretip elimizde 10 tanesini hazırda tutuyoruz. 10 tane bitince tekrar hazırlıyoruz. Aslına bakarsanız bunlar hemen hazırlanacak bir ÅŸey deÄŸil, bir tablonun hazırlanması bazen saatler alıyor. Onun için bizde tedbir alıyoruz. Bu ÅŸekilde bir çalışma sistemi ile çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Hediyelik tablo konusunda Konyalının talebinin yüksek olduÄŸunu ifade eden Haytalar, “Biz insanlara çalışmalarımızı bu ÅŸekilde anlattığımız zaman ve onların gönderdiÄŸi çiçek bedelleri ile aynı bedellerle olduÄŸunu söylediÄŸimiz zaman çok iyi karşılıyorlar. Düzgün iÅŸçilik yapıp bunları insanların astığını göstermekte çok önemli. DüÄŸün sonlarında dikkat edin insanlar bu tabloları akrabasına veya arkadaşına hediye ediyor. Böyle paylaşımlar yapıldığını vatandaÅŸ duyduÄŸu zaman güzel karşılıyorlar” ifadelerini kullandı.
DÄ°NÄ° YAZILI VEYA SEMBOLLÜ TABLOLAR ÇOK SATILIYOR
Konya’da genellikle Mevlana, Mevlana’nın sözlerinin bulunduÄŸu, semazen ve ayetli tabloların çok tercih edildiÄŸini dile getiren Haytalar, “Konya’da ağırlıklı olarak dini tablolar satılıyor. Genellikle Allah, Muhammed yazılı ve Hırka-i Åžerif tablolar ile besmele yazılı tablolar satılıyor. Åžunu söylemek mümkün, Konya’da satılan hediyelik tabloların yüzde 75’i dini ağırlıklı tablolar. Daha sonrası çiçekli, Türk bayraklı ve deÄŸiÅŸik figürlü tabloları insanlar tercih ediyor. Birde Konya Ä°slami hassasiyetleri olan bir ÅŸehir. O yüzden ayet ağırlıklı veya Peygamberimizin veya Allah lafzının bulunduÄŸu tablolara ilgi gösteriyor. VatandaÅŸ her yerde Allah ve Muhammed lafzını görmek istiyor” dedi. Herkesin istediÄŸi ÅŸeyleri tablolara yansıtmak istediklerini dile getiren Haytalar, “Mesela Hilye-i ÅŸerîf tablomuz var, Peygamber Efendimiz’in her yerde olması gerektiÄŸini söylediÄŸi bir dua. Biz bunu tablo haline getirip, insanlar bir ofis açtığı zaman Hilye-i ÅŸerîf veya Bereket Duası olsun isteniyor. Yeni açılan iÅŸyerleri için bunlar çok satılıyor. Ayrıca Arapça yazıları okumayı bilmeyen vatandaÅŸlarda var. Belki bu insanlarımız bir nebze tabloları gördükçe okumak isterler veya bunun için çaba sarf ederler. Ona yönelmek isterler. Bunlarda farklı bir bakış açısıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Tabloların genellikle düÄŸünler için tercih edildiÄŸini belirten Ali Haytalar, Konya’da düÄŸünlerde insanların düÄŸün sahibine ne hediye alacağına karar vermekte zorlandığını, yıllarca tabak ve tepsilerin hediye gittiÄŸini anlattı. Åžuanda firmalar aracılığıyla hediyelerin gittiÄŸini ve bu firmalarında reklamlarını yapmak istediÄŸini söyleyen Haytalar, düÄŸün salonuna gelen kiÅŸi sayısının fazla olduÄŸunu ve bu sayede firmalarında bundan faydalanarak tabloları tercih ettiÄŸini ifade etti.
‘UYGULAMA SADECE KONYA’DA VAR’
Düzenlenen basın toplantısı veya programlarda plaketlerin verildiÄŸini ancak bu plaketlerin çeÅŸitlerinin kısıtlı olduÄŸunu bu yüzden kurum ve kuruluÅŸların hediye konusunda tablolara dönüÅŸ yaptığını ifada eden Haytalar, “Türkiye’de plaket çeÅŸidi kısıtlı, kadife kutulu veya cam plaket var. Bunun dışında plaket çeÅŸidi yok. Kurumlar her yıl bu ÅŸekilde bir hediye vermek gerektiÄŸi zaman bakıyorsunuz bir yıl kadife verirse diÄŸer yıl cam plaket vermiÅŸ ve bunun dışına aÅŸamamış. Åžimdi bunu ayetli tablolara çevirdik, ayetli tablolarda besleme, hat yazılar veya Nazar ayeti hediye edildiÄŸi zaman kurumun logosu ön plana çıkıyor. Hem de hediye ettiÄŸimiz insana ayet hediye edilmiÅŸ oluyor” diye konuÅŸtu. Bu uygulamanın sadece Konya’da olduÄŸunu söyleyen Haytalar, “Çelenk ve çiçek yerine düÄŸün ve açılışlara tablo gönderilme uygulaması sadece Konya’da var. Biz bunu Türkiye genelinde yaymak istiyoruz ve farklı çalışmalarımız olacak. Zaman geçtikçe bayilik sistemiyle bu durumu geniÅŸleteceÄŸiz. Konya’nın çevresindeki küçük illerde bu iÅŸi bayilik olarak vermeyi düÅŸünüyoruz, EreÄŸli ve BeyÅŸehir’de bir çiçekli arkadaÅŸla çalışıyoruz” sözlerini kullandı.
‘PAZAR GÜNLERÄ° 450 KM YOL YAPIYORUZ’
Özellikle düÄŸünlere gönderilen tabloların Pazar günlerinde kendilerine çok yoÄŸun saatler yaÅŸattığını dile getiren Haytalar, “Konya’da hafta sonları aracımızın bir tanesi450 kilometre yol yapıyor ve 50 düÄŸüne çıkılıyor. Konya’da artık mahalle düÄŸünleri bitiyor, hepsi düÄŸün salonlarına dönüyor. Sabah 08.00’de düÄŸün oluyor, öbür düÄŸün aynı salonda saat 12.00’de. Yani 1 saat önceden gideyim tabloyu bırakayım diye bir ÅŸey yok. 15 dakika arayla koyabiliyorsunuz. Özellikle pazar günleri çok yoÄŸun oluyoruz” diye konuÅŸtu. Tablo fiyatları konusunda bilgiler veren Haytalar, 65 TL’den baÅŸlayan tablolardan bin TL’ye kadar fiyatların olduÄŸunu, ofis hediyesi için seçilen tabloların ise genellikle 600-700 TL’lik tablolar olduÄŸunu kaydetti.
‘KONYA’DA 40 EV VE OFÄ°SÄ° DEĞİŞTÄ°RDÄ°K’
Sadece hediyelik tablo iÅŸi ile deÄŸil duvar kaplama ile evlerin ve ofislerinde duvarlarına giydirme yapabildiklerini belirten Ali Haytalar, bu uygulamaya çocuk odalarının deÄŸiÅŸtirilmesi fikriye baÅŸladıklarını daha sonra evin diÄŸer odaları ofislere geçiÅŸ yaptıklarını söyledi. Herhangi bir evin odasında ki düz bir duvardan farklı olarak 3 boyutlu manzaralara bakılan odaların daha fazla tercih edildiÄŸini kaydeden Haytalar, 1,5 yıllık süreçte Konya’da 40 ev ve ofisi deÄŸiÅŸtirdiklerini ve 10 bin resimlik bir arÅŸivlerinin olduÄŸunu söyledi. Fuarlar içinde çalışma yaptıklarını söyleyen Haytalar, yakın zamandaki Tarım Fuarı için 100 tablonun ÅŸimdiden hazır olduÄŸunu aktardı. Firmaların reklam amacıyla araçlarına ÅŸirket ile ilgili kaplama yaptırabileceklerini söyleyen Haytalar, kaplama yapıldıktan sonra bu iÅŸin araç ruhsatına iÅŸletileceÄŸini, kendisinin yaptırdığını, vergisinin bulunmadığını ve 80 TL bedelle firmaların ‘bedava reklam’ yapabileceÄŸini söyledi. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.