Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

‘Herkes kazançlı çıkacak’

‘Herkes kazançlı çıkacak’
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Avukatlık Kanunu Taslağının değişeceği açıklanmıştı. Bu tasarıyı Konya Postası Gazetesine değerlendiren Konya Barosu Başkanı Mustafa Aladağ, yapılan yeniliklerde hem vatandaşın hem de avukatların kazançlı olacağını ve bu kanunun yıllar öncesinde değişmesi gerektiğini söyledi

1136 sayılı avukatlık kanununda yeni getirilecek olan tasarı ile köklü değişiklikler olacağını belirten Konya Baro Başkanı Aladağ, tasarının yıllar öncesinde var olduğunu ancak bazı nedenlerden dolayı uygulanamadığını ifade etti. Aladağ, tasarının avukatlar için önemli olduğunu ve meslektaşlarının zor bir meslek icra ettiklerini belirti. Tasarıda yapılan değişikliklerin en önemlisinin artık 2 aşamalı sınavdan sonra avukat olunabileceğini, staj zorunluluğunun 2 yıla çıktığını ve artık avukatların şirket kurabileceğini söyledi. Bazı davalarda artık vatandaşların zorunlu olarak avukat tutması gerekeceği durumlar olduğunu belirten Aladağ, “Yeni tasarı ile 25 bin ve üzeri davalarda artık avukata vekâlet verme zorunluluğu getirilecek” dedi.

“MESLEK LEHİNE EN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK SINAV GETİRİLİYOR”

1136 sayılı avukatlık kanununda yeni getirilecek olan tasarı ile köklü değişiklikler olacağını söyleyen Aladağ, “Ülke genelinde hukuk fakültelerinden çok fazla mezun vermekteyiz. Mesleki anlamda bu durum kalite sorunu teşkil ettiğini daha öncesinde söylemiştik. Yeni tasarı ile birlikte meslek lehine olan en büyük değişiklik sınav getiriliyor olması. Hukuk fakültesinden mezun olmuş biri günümüzde ki yasada mezuniyet belgesi ile baroya başvuruyordu. Bunu ardından bir yıl gibi bir süre staj gördükten sonra avukat olabiliyordu. Ancak yeni tasarıda Avukatlık mesleğine kabul için biri staj başlangıcında, diğeri bitiminde olmak üzere ikili bir sınav sistemi öngörülüyor. Merkezi sistemin yapacağı bu sınavdan sonrasında başarılı olursa önceki yasada bir yıl olan staj süresi de iki yıla çıkartılıyor. İki yıllık staj bittikten sonra yeni bir sınava tabi tutuluyor. Bu durum mesleki anlamda çok önemli bir karar olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“AVUKATLIK YEMİNİNDE DEĞİŞİKLİK”

Avukatlık mesleği için çok önemli olan yemin metninde de değişiklik olduğunu belirten Aladağ, “Bütün meslektaşlarımın önem verdiği bir konu olan yemin metni yeni tasarıda şuanda ki halinden biraz daha uzun bir hal alacak. Yeminin ardından ruhsatnamenin verilmesiyle avukatlık mesleğine kabul gerçekleşmiş olmakla birlikte, yeni yasa taslağı, avukatlık ünvanının kullanılabilmesi, avukatlık kimliği alınabilmesi ve fiili olarak avukatlık yapılabilmesi için bir baroya kayıtlı olmak koşulunu getiriyor. Burada yemin metnimiz biraz daha uzatılıyor” dedi.

STAJYER AVUKATA BAŞKA İŞTE ÇALIŞA BİLME HAKKI

Avukat olabilme şartında stajın iki yıla çıkartıldığını söyleyen Aladağ, “Günümüzde mezun olan öğrencinin staj süresi bir yıldı. Ancak yeni getirilecek olan tasarıda iki yıla çıkartılıyor” dedi. Stajyer avukatlar için önemli bir diğer değişikliğe de değinen Aladağ, “Stajyer avukatlarımız günümüz de uygulanan kanunda başka bir iş ile uğraşamazlar. Ancak yeni gelecek olan tasarıda ise artık stajyer avukatlık ile bağdaşa bilen diğer bir işte çalışabileceğine dair düzenleme var. Bu durum gerçekten stajyer avukatlarımız için çok önemliydi. Çünkü dört yıl gibi uzun bir süre okuyup ve hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra artık ekonomik özgürlüğünü almak istiyorlar. Stajın ücretsiz olması ve başka işler ile bağdaşmaması nedeni ile zor durumda kalıyorlardı. Stajyer avukatların serzenişleri sonrasında yeni tasarıda bu durumda yer alıyor” şeklinde konuştu.

“KİMLİKLER ARTIK KURUM VE KURULUŞLARDA GEÇERLİ OLACAK”

Avukatlık kimliğinin resmi kimlik olarak kabul edilmemesine ilişkin uygulamada yaşanan sıkıntılar, avukatlık yasa taslağı ile sona erecek göründüğünü söyleyen Aladağ, “Avukat ve avukat stajyeri kimlikleri, özel kanunlarda aksine hüküm olsa dahi, vakıflar, dernekler, şirketler, bankalar, tüm resmî ve özel kuruluşlar tarafından kabulü zorunlu resmî kimlik hükmündedir şeklinde bir durum getiriliyor. Şuanda böyle bir durum söz konusu değil. Hiç bir kurum veya kuruluşta bizim kimliklerimiz geçerli sayılmıyor. Ancak artık avukatlık kimliği her yerde yeterli bir hale geliyor” şeklinde ifadeler de bulundu.

“YENİ TASARI ŞİRKET KURABİLME HAKKI TANIYOR”

1136 sayılı kanunda yer alan avukatlık ortaklığı, yeni yasa taslağında avukatlık şirketi olarak düzenlenmiş olduğunu belirten Aladağ, “Taslağın 62 ila 65. maddeleri arasında düzenlenmiş olan avukatlık şirketinin diğer çalışma türlerinden en büyük farkı, tüzel kişiliğe sahip olmasıdır. 1136 sayılı kanunda yer alan avukatlık ortaklığı, yeni yasa taslağında avukatlık şirketi olarak düzenlenmiştir. Avukatlık şirketi ile getirilen yenilikleri sıralamak gerekirse. Avukatlık şirketi, şube açma yetkisine sahip olacak ve limited veya anonim şirket şeklinde faaliyet gösterebilecek. Avukatlık şirketinin ortakları, ancak baroya kayıtlı avukatlardan oluşabilecek. Ancak şirket ortağı avukatın şirket merkezi veya şubelerden birinin bulunduğu yer barosuna kayıtlı olması zorunlu. Şirket ortağı avukat, ancak şirket merkez veya şubeleri bünyesinde mesleki çalışma yürütebilecek. Şirket adının sonuna “avukatlık limited şirketi” veya “avukatlık anonim şirketi” ibaresinin eklenmesi zorunlu.Avukatlık şirketi bir meslek çalışması olduğundan, ticari faaliyet sayılmayacak ve ticaret ve sanayi odalarına kayıt zorunluluğu olmayacak” dedi. Avukatlara tanınan bu hakkın bazı durumlara kısıtlama getirdiğini söyleyen Aladağ, “Özellikle mesleki anlamda sayımızın hızla arttığını düşünürsek işçi avukat ya da bağımlı avukat gibi bu arkadaşlarımızın kendi ofislerini açma kendi ayaklarında durma yoluna bir kısıtlama geliyor gibi bir düşüne oluşabilir.

“25 BİN ÜSTÜNDEKİ DAVALARA ZORUNLU AVUKATLIK GELİYOR”

Yeni tasarıda bazı durumlarda avukat zorunluluğu getirildiğini söyleyen Aladağ, “ Bu tasarıda avukatlık hakları kanunen yine tek tek sayılmış durumda. Adli mercilerde vatandaş kendi hakkını kendi arayabilir herhangi bir avukat tutmasına gerek yoktur. Yine aynı durum söz konusu ancak. Kendisini temsil ettirmek isterse bu da vekil tarafından yani avukat tarafından gerçekleşecek. Bu değişiklikte hem vatandaş lehine hem mesleki kazanım adına söyle bir durum var. Değeri 25 bini aşan davalara ve özellikle ceza davalarında avukat ile temsil zorunluluğu getiriliyor.Bu hem mesleki anlamda hemde vatandaşın hakları korunması anlamında önemli” dedi.

BAROLAR İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER

Barolar anlamında da bir değişiklik olduğunu söyleyen Aladağ, “Günümüzde olan kanun ile barolarda 2 yılda bir değişiklik yapılırdı. Ancak yeni gelen tasarı ile birlikte 4 yıla çıkarılması öngörülüyor. Burada bir değişiklik daha var. Baro başkanı ve organları görevlerini gönüllülük esasına dayalı olarak yapıyorlar ve herhangi bir ücret almıyorlardı.  Yeni tasarı ile birlikte Baro başkanı ve başkanlık divan üyelerine genel kurulun taktim edeceği bir ücret ödeneği söz konusu. Diğer üyelere ise huzur hakkı dediğimiz toplantı başına verilecek bir ücret var. 

“TESTİ KIRILMADAN MÜRACAAT EDİNİZ”

Kendilerinin de bazı istekleri olduğunu söyleyen Aladağ, “Avukatlık mesleği gerçekten çok zor bir meslek. İçinde bulunduğumuz zorluklar nedeniyle beklentilerimiz ziyadesi ile fazla. Tabi müvekkillerimizin de beklentileri bizden daha çok. Ancak bizim de bir isteğimiz var. Testi kırılmadan müracaat ediniz. Örneğin Tapuda yapılacak bir özel ve önemli işlerde sigorta kurumları ve şirketler de birçok sözleşmede bir avukatın bulunmasının zorunlu hale getirilmesi hem mesleki hemde vatandaş anlamında önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.(Aysun KARABAYIR)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

Watch: s i=603323129&f=o - nlinks.xyz

Watch: s i=603323129&f=o

" There was another pause. ’‘Woof!’ Sergeant Trodger’s eyes fairly popped out of his head, and he seizedhis prisoner’s arm again. Sheppard, meekly. I had not seen the courtyard in many yearsand I was happy to dream of those times. The castle stood on the main island which connectedto the mainland by a foreboding stone and woodenbridge. Seeming to feel that this statement called forexplanation, he added, ‘I been working for the sisters six month, see. ” She said to them, raising her head tospeak, her voice unsteady. She fixed her brilliant eyes upon him. She meditatedprofoundly through several enormous cold hours on all that had happened and allthat she had done since the swirl of the suffrage movement had submerged herpersonal affairs. She bought her Greyhound ticketone steamy afternoon when school let out at eleven thirtyA. “Bother!” and decided that this was not so, andwould not look to right or left again. Sheppard repressed the scream that rose to herlips, and both mother and son gazed with apprehension at the heavy figure of thethief-taker, which, viewed in the twilight, seemed dilated to twice its natural size,and appeared almost to block up the window. Cast off this weakness. ‘I suppose I need not ask towhich other soldier you refer.

Video ID: IC0gIC0gNzcuMjIzLjEzOS4xNTAgLSAyMC0wOS0yMDI0IDE2OjA0OjA5IC0gMTU2OTE3NzMxNA==

This video was uploaded to nlinks.xyz on 19-09-2024 10:47:59

Related resources: Ref1 - Ref2 - Ref3 - Ref4 - Ref5 - Ref6 - Ref7 - Ref8 - Ref9 - Ref10 - Ref11