İBADETE AÇILIYOR
Sultan Selim Camii’nde yaklaşık dört yıldır sürdürülen restorasyon çalışmaları tamamlandı. Caminin Ramazan arifesinde ibadete açılıyor
Sultan Selim Camii’nde dört yıldan beri sürdürülen restorasyon çalışmaları sona erdi. BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selim Büyükkarakurt, Osmanlı’dan Konya’ya kalan mimari eserler arasında en önemlilerinden birini oluÅŸturan camiyi yarın ibadete açacaklarını söyledi. Camide yapılan çalışmaları anlatan Karakurt, “2013’te öncelikle camide temel güçlendirme çalışmaları yaptık. Yaklaşık 6.5 metre derinliÄŸe kadar inerek caminin temelini güçlendirdik” dedi.
TAVAN Ä°ÄžNEYLE KAZILDI
Restorasyon çalışmalarının ikinci aÅŸamasını içeren cami içi bölümlerin onarımında çalışmaların uzun bir süreci gerektirdiÄŸini ifade eden Büyükkarakurt, “Cami tavanındaki rölyeflerin boyayla sıvandığını gördük. Bu boyalar iÄŸne ile kazındı ve rölyefler yenilendi. Dün itibariyle caminin zemin tahtalarını da yeniledik. Ortaya çıkan sonuca deÄŸdi. Ä°nÅŸallah yarın camiyi ibadete açacağız” bilgilerini verdi.
RESTORASYON TEPKÄ° ÇEKMÄ°ÅžTÄ°
Camideki restorasyon çalışmaları sebebiyle dört yıldır namazlar son cemaat mahalli ile Mevlana meydanında kılınıyordu. Restorasyon öncesi Sultan Selim Camii’nde kılınan cenaze namazları da restorasyon dolayısıyla Üçler Mezarlığı’nın yanındaki Hacı Veyis Camii’nde kılınmaya baÅŸlanmıştı. Caminin uzun bir süre ibadete kapalı kalması kamuoyunda tepkiler doÄŸurmuÅŸtu.
CAMÄ°NÄ°N KISA TARÄ°HÇESÄ°
Sultan Selim Camii, Mevlana Türbesi ve Dergâhı’nın batısında bulunmaktadır.
Cami Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır. Caminin inşasına 1558 yılında Sultan II.Selim'in şehzadeliği sırasında Konya Valisi iken başlanmış, padişah olduktan sonra da 1570 yılında tamamlanmıştır. Caminin Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.
Cami 1685 ve 1816 yıllarında onarılmış ve son onarımını Mimar Muzaffer (1881-1920) 1914 yılında tamamlatmıştır. Osmanlı klasik mimari üslubunda olan caminin planı Ä°stanbul’daki eski Fatih Camisi’ne benzemektedir. Kesme taÅŸtan yapılan caminin kuzeyinde yuvarlak altı sütunlu ve yedi kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır.
Bu sütunlar birbirlerine kırmızı ve beyaz taÅŸtan kemerlerle baÄŸlanmıştır. Ä°badet mekânına üç kapıdan girilmektedir. Bunlardan ana giriÅŸ kapısı mermerden olup, mukarnas dolguludur. (Murat GÜZEL)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.