İHH, Somali Raporu’nu açıkladı
İHH İnsani Yardım Vakfı Güney Afrika kıtasında yaşanan sorunlara kayıtsız kalmıyor. Son olarak Somali ile ilgili bir değerlendirmenin yapıldığı ve sorunların dile getirildiği İHH raporuna göre Somali’de 3 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı olduğu vurgulandı
SOMALÄ°’DE 363 BÄ°N ÇOCUK YETERSÄ°Z BESLENÄ°YOR
2015 yılından beri sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyrettiÄŸi DoÄŸu Afrika ülkeleri kuraklık ve gıda krizleriyle mücadele ediyor. Ä°HH raporuna göre Somali içinde bulunduÄŸu siyasi istikrarsızlık dolayısıyla bu durumlardan en fazla etkilenen ülke konumunda. Ülkenin kuzeyinde yer alan Somaliland ve Putland dâhil olmak üzere ülkenin orta ve güney kesimlerinde ÅŸiddetli kuraklık yaÅŸanıyor ve 12 milyon nüfuslu Somali’de çeÅŸitli seviyelerde insani yardıma ihtiyaç duyan insanlar varken, raporda 3 milyon insanın acil yardım ihtiyacı olduÄŸuna yer verildi. Somali’de 363 bin çocuÄŸun yetersiz beslenme nedeniyle acil olarak bakıma ihtiyaç duyulduÄŸunu açıklanırken bu çocuklar arasında kritik seviyedeki 71 bin çocuÄŸun hayata döndürmek için yardım ihtiyaç duyulduÄŸunun altı çiziliyor. Raporda Somali resmi makamlarına dayandırılan açıklamaya göre son günlerde açlığa baÄŸlı olarak Bay, Lower Shabelle ve Jubbaland bölgelerinde insan ölümlerinin yaÅŸanmaya baÅŸlandığı ifade edilirken, Somali tarımı için hayati öneme sahip Shabelle ve Juba nehirlerinin kurumaya baÅŸladığı, son dört ayda 250 binden fazla insanın yollara düÅŸerek daha güvenli bölgelere ulaÅŸmaya çalıştığı anlatılıyor.
Ä°HH’nın bölgeye düzenlediÄŸi ziyaret kapsamında açlık krizinin en fazla görüldüÄŸü Baidoa ÅŸehri ve kırsalının ziyaret edildiÄŸi aktarılan raporda, buralarda bulunan hastane ve kliniklerde yatan hastaların durumu ve su kaynaklarının mevcut durumu yerinde görüldüÄŸü açıklandı. Yetersiz beslenme yüzünden ölmek üzere olan bebekler ve çocukların görüldüÄŸü belirtilen raporda, Baidoa ÅŸehir merkezinde nüfusu 100 ile bin arasında deÄŸiÅŸen 75 kampın oluÅŸtuÄŸu bilgisi yer aldı. 2011 yılında Somali’de yaÅŸanan açlık krizinde 250 bin insanın hayatını kaybettiÄŸinin hatırlatıldığı rapora göre Somali’de açlıktan ölenlerin sayısı son olarak 268’e yükselirken baÅŸkent MogadiÅŸu’nun kırsal kesimlerinde göçmen kamplarının da oluÅŸmaya baÅŸladığı belirtildi. 1991 yılından beri Somali’nin siyasi istikrarsızlık içerisinde bulunduÄŸu ve insanların yardımına koÅŸacak devlet kurumları bulunmadığının ifade edildiÄŸi raporda Somali’deki insanların kendi kaderlerine terk edilerek, baÅŸlarının çaresine bakmaya zorlandığı anlatılıyor. Somali’de en acil ihtiyacın temel gıda maddeleri ve tankerlerle su dağıtımı olması gerektiÄŸi belirtilirken raporun son kısmında Ä°HH’nın Somali’deki faaliyetlerine deÄŸiniliyor.
Ä°HH’NIN SOMALÄ° FAALÄ°YETLERÄ°
1996 yılında Somali’de yardım faaliyetlerine baÅŸladığı bilgisi verilen raporda, özellikle 2011 yılında yaÅŸan büyük kuraklık sonrası Türkiye’nin resmi ve sivil tüm kurumlarıyla insani müdahalede bulunduÄŸu hatırlatıldı. 2011 yılında yaÅŸanan büyük kuraklık sonrasında Vakfın, ilk etapta 4 kargo gemisi gıda ulaÅŸtırılırken aynı zamanda Somali’nin geliÅŸimi için gerekli altyapı ve eÄŸitim projeleri baÅŸlattığı aktarılırken, bin 500 öÄŸrenci kapasiteli Anadolu Yetimhanesi’nin Somalili yetimlerin barınma ve eÄŸitim ihtiyaçları için hizmet verdiÄŸi bilgisi verildi. Kuyu açma faaliyetlerinin hızlandırılarak bugüne kadar ülke genelinde bin 669 yüzey kuyusunun açılışının tamamlandığı, tarımsal sulamayı desteklemek amacıyla Ä°HH’nın Ä°slam Kalkınma Bankası iÅŸbirliÄŸi ile 36 derin su kuyusunun açılmasına 2015 yılı içinde baÅŸlandığı bilgisi verilen raporda, bugüne kadar 30 derin kuyunun açılımının gerçekleÅŸtiÄŸi belirtildi. Ülkedeki çatışmalardan kaynaklı yetim kalan çocukların Vakıf tarafından sahiplenildiÄŸi aktarılan rapora göre Ä°HH, 5 bin 214 yetime düzenli yardım yapıyor. 2008 yılından beri Afrika Katarakt Projesi kapsamında Somali’de ücretsiz göz taraması ve ameliyatlar gerçekleÅŸtiren Ä°HH, proje kapsamında on binlerce insana göz muayenesi ve toplamda 14 bin kiÅŸiye ücretsiz göz ameliyatı yaptığı açıklandı.
TÄ°KA iÅŸbirliÄŸi ile kırsal kesim çiftçilerine eÄŸitimler verildiÄŸi bilgisi aktarılan raporda insanların ürettiÄŸi ürünlerin çeÅŸitlendirilerek zaman zaman piyasada üretim fazlası dolayısıyla yaÅŸanan daralmaların önüne geçilmenin hedeflendiÄŸi açıklandı. Tarım Okulu Projesi’nin ile 2014 yılında Zemzem Üniversitesi’nin de temeli olduÄŸu açıklanan rapora göre tıp ve ziraat fakültelerinin açıldığı, sera ve açık bahçe uygulamalarının Türk Mühendisler tarafından verildiÄŸi ve Ziraat Fakültesi’nin Somali’nin en prestijli okulu olduÄŸu vurgulandı.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.