Ihlamur fiyatı altını solladı
Soğuk havaların etkisiyle hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar soluk alabilmek için aktarlara akın etti. Serbest piyasada fiyatı 150 TL olan gram altını sollayan ıhlamur, 180 TL ‘lik fiyatıyla alıcı bulmaya devam ediyor. Hastalıklara karşı şifanın bitkilerden geçtiğini söyleyen aktarlar bir de özel karışımların püf noktalarını verdi.
Ihlamur en çok tüketilen bitki çayı olmanın yanı sıra en pahalı olanlardan. Fiyat sıralamasında ıhlamuru kış çayı ve ada çayı takip ediyor. ÇiçeÄŸi olan ıhlamurun ÅŸifa oranının daha yüksek olduÄŸunu söyleyen aktar Ä°smail Çakmak, “Kış çayının kilosu 80 TL, ada çayı 70 TL, ıhlamur 180 TL. Aslında bakarsanız o kadar pahalı deÄŸil, çünkü ıhlamurun içerisinde yaprak yok tamamen çiçek ıhlamur ÅŸeklinde satıyoruz. Çiçek ıhlamurun özüdür. Ä°çmesi bile daha farklıdır. Tat olarak da fark ediyor” dedi.
“Doktor deÄŸiliz”Çeyrek asırdır Mısır Çarşısında aktarlık yapan Mahmut Yıldız, bitkilerin ÅŸifa dağıtan yönünün saymakla bitmeyeceÄŸini belirterek önemli bir noktaya dikkat çekti. ÇeÅŸitli ÅŸikayetlerde öncelikle doktora baÅŸvurulması gerektiÄŸini söyleyen Yıldız, sadece öneride bulunduklarını belirtti. Yıldız, “Kışın, soÄŸuk algınlığına karşı tedbir almak lazım, hastalara biz ilk önce doktora gitmelerini söylüyoruz. Bitkilerden de faydalanmak lazım. Biz bunlara ilaç demiyoruz. Öneri olarak sunuyoruz” dedi.
Direncin kaynağı zenfecilYıldız ayrıca zencefilin faydaları hakkında bilgi vererek, “Zencefil patates gibi bir meyvedir. Ama vücudun soÄŸuÄŸa karşı direncini arttırır ve göÄŸsü rahatlatır. Toz halinde bal ile karıştırılabilir. Vücudun günlük enerjisini karşılar. Dışarıdansınız iÅŸten eve gittiniz, bir zencefil, tarçın, ıhlamur, biraz kuÅŸburnu, biraz hibiskus ile güzel bir garnitür kaynatıp bir fincan içmek faydalı ve vücudun direncini artırır” dedi.
“Kışın ıhlamur yazın melisa”Bitki çayları kışın yaz aylarına oranla daha çok raÄŸbet görmekte. Mahmut Yıldız yaz aylarında ıhlamurun yerine melisa çayının tercih edildiÄŸini söyledi. Vücudu rahatlatıcı etkisi olan Melisa çayı için Yıldız, “Bitkisel çaylar genelde kış aylarında daha çok talep görüyor. Ihlamur, ada çayı yazın tüketilen bitkiler deÄŸildir. Yazın daha çok hibiskus, Melisa gibi bitki çayları tüketiliyor. Bunların özelliÄŸi rahatlatıcı ve C vitamini yoÄŸundur. Sıcak ve soÄŸuk tüketiliyor” diye konuÅŸtu.Bitki çaylarını yaz-kış ayırt etmeden tüketen de mevcut. Selva ÅžahinoÄŸlu, kış çaylarını ÅŸifasından ziyade lezzetli bulduÄŸu için tükettiÄŸini söyledi. ÅžahinoÄŸlu, “Bitki çayını yaz kış kullanıyorum. Kış çayları hem lezzetli hem de ÅŸifalı. Ben sevdiÄŸim için tüketiyorum. SaÄŸlıklıda oluyor. Kışın fazlaca 2 günde bir ıhlamur tüketiyoruz. SoÄŸuk algınlığına yakalandığımda en ufak bir burun akıntısı olsun direkt ıhlamuru kaynatırım. Özellikle bal, zencefil ve limon ile tüketiyoruz” dedi.Vatandaşın ortak ÅŸifa kaynağı ise ıhlamur oldu. Meltem Özer, “Grip olduÄŸum zaman hemen ıhlamura yöneliyorum. BoÄŸazlarıma iyi geliyor. BoÄŸazımı yumuÅŸatıyor” derken, Abdullah KarakaÅŸ, “Son iki haftadır özellikle ıhlamur tüketiyorum. Çok ciddi bir soÄŸuk algınlığı geçirdim. Ä°laçlarım bittikten sonrada ıhlamura devam ediyorum” diye konuÅŸtu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.