Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor, bürokrasi azaltılıyor

İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor, bürokrasi azaltılıyor
Başbakan Binali Yıldırım, "Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdik. İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor, iş yapma kolaylaştırılıyor, bürokrasi azaltılıyor." dedi

BaÅŸbakan Binali Yıldırım, "Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdik. Sayın ana muhalefet partimizden, MHP'den talebimiz, üreticilerimiz, sanayicilerimiz için çok önemli imkanlar getiren bu reform niteliÄŸindeki kanun tasarımıza gerekli desteÄŸi vermeleri. Bu tasarı, 23 farklı kanunda 75 tane deÄŸiÅŸiklik getiriyor. Ne var bu deÄŸiÅŸiklikte? Ä°ÅŸ ve yatırım ortamı iyileÅŸtiriliyor, iÅŸ yapma kolaylaÅŸtırılıyor, bürokrasi azaltılıyor." dedi. 

BaÅŸbakan Binali Yıldırım, iÅŸ dünyasına hitaben, "Hain darbe giriÅŸiminin hemen arkasından ekonomi çarklarının durmasına izin vermediniz. Tarihe geçecek bir duruÅŸ ortaya koydunuz. Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinin daha fazla üretmek için çabaladığını ve risk aldığını, elini taşın altına koymaktan çekinmediÄŸini görmek bizleri mutlu etmiÅŸtir." dedi.

Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinde (TOBB) düzenlenen "TOBB Hizmet Åžeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni"ne katıldı.

Ä°ngiltere'de yaÅŸanan terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına da baÅŸsaÄŸlığı dileyen Yıldırım, terörün küresel bir sorun olduÄŸuna dikkati çekti.

Ä°ki hafta önce Ä°ngiltere'ye yaptığı ziyarette kendisine "Türkiye terör bakımından güvenli olmayan bir ülke olduÄŸu için turizm geriye gidiyor" denildiÄŸini belirten Yıldırım, bunun üzerine "Londra ne kadar güvenli ise Ä°stanbul'da o kadar güvenlidir" karşılığını verdiÄŸini aktardı.

"1 milyondan fazla işsize iş ve aş sağladınız"

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi mensuplarının ülkenin daha da büyümesi için elini taşın altın koyduÄŸunu ve risk aldığını ifade eden Yıldırım, TOBB'un Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir rol üstlendiÄŸini söyledi.

Hükümet olarak TOBB mensuplarının ekonomiye kattığı deÄŸerin farkında olduklarını dile getiren Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:

"15 Temmuz darbe giriÅŸimine karşı ülkenin geleceÄŸini kurtarma noktasında milletle beraberliÄŸiniz, hükümetle beraberliÄŸiniz önemliydi. O gece hepimiz sokaklardaydık. Demokrasiden, hukuktan, adaletten yana olduÄŸunuz için sizlere teÅŸekkür ediyoruz. Hain darbe giriÅŸiminin hemen arkasından ekonomi çarklarının durmasına izin vermediniz. Tarihe geçecek bir duruÅŸ ortaya koydunuz. Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinin daha fazla üretmek için çabaladığını ve risk aldığını, elini taşın altına koymaktan çekinmediÄŸini görmek bizleri mutlu etmiÅŸtir. Bu fedakarlığı, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın baÅŸlattığı Ä°stihdam SeferberliÄŸi çaÄŸrısına en yüksek düzeyde karşılık vererek gösterdiniz. BeÅŸ ay gibi kısa bir sürede 1 milyonun üzerinde yeni istihdam imkanı doÄŸmuÅŸtur. 1 milyondan fazla iÅŸsize iÅŸ ve aÅŸ saÄŸladınız. TeÅŸekkür ediyorum."

"27 bin KOBÄ°'ye 5 milyar liranın üzerinde imkan saÄŸlandı"

BaÅŸbakan Yıldırım, iÅŸ dünyasıyla birlikte KOBÄ°'ler için "nefes kredisi" saÄŸladıklarını anımsatarak, ÅŸöyle dedi:

"Bu imkan kapsamında kısa sürede 27 bin KOBÄ°'ye 5 milyar liranın üzerinde imkan saÄŸlanmıştır. Hükümet olarak her zaman istiÅŸareye önem veriyoruz. Sizlerle buluÅŸmamızda birlik ve beraberliÄŸimizi tazeliyoruz. Hem bakanlık yaptığım dönemde hem de baÅŸbakanlığım süresinde daima üreten, istihdam oluÅŸturan, katma deÄŸer saÄŸlayan sanayi sektörümüze, hizmet sektörümüze ve ticaret erbabımıza destek oldum, yanlarında yer aldım. Sizler sanayicinin, esnafın, iÅŸ dünyasının ihtiyaçlarını yaÅŸayarak biliyorsunuz. Bir sorun gördüÄŸünüzde bu sorunu iletmekle kalmayınız, ülkemizin deÄŸerine deÄŸer katmak için çözüm önerilerini de bizlerle paylaÅŸmalısınız. Sizden gelen her öneri, eleÅŸtiri ve fikri çok ciddiye aldık ve gereÄŸini de yaptık. Ortak akıla her zaman çok önem verdik ve bu sayede çok mesafeler aldık."

"Yeni atılım dönemini baÅŸlattık"

Yine bu süre içinde iktidar partisi olarak 3. OlaÄŸanüstü Büyük Kongre'yi gerçekleÅŸtirdiklerini anımsatan Yıldırım, "Yapılan anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine uygun olarak Sayın CumhurbaÅŸkanımızın partimizle iliÅŸkisini tesis ettik ve genel baÅŸkan olarak kongrede kendisini seçtik. Böylece yeni dönemde, partimizin genel baÅŸkanı, CumhurbaÅŸkanımız liderliÄŸinde yeni atılım dönemini baÅŸlattık. Bugünden sonra her anımızı dolu dolu geçirerek, iÅŸimize bakacağız ve ülkemizin kaybettiÄŸi zamanları telafi etmenin gayreti içinde olacağız." diye konuÅŸtu.

Üretime, yatırıma, istihdama odaklanacaklarını belirten Yıldırım, ÅŸöyle devam etti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki 'Çalışmadan, öÄŸrenmeden, yorulmadan rahat yaÅŸamanın yollarını alışkanlık haline getirmiÅŸ milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdur.' Türkiye'nin geleceÄŸi çalışmak, yatırım, üretim yapmak, istihdam oluÅŸturmak, pastayı büyütmek, ihracatı artırmak, artan refahın adilce paylaşımını saÄŸlamaktır. ÖnceliÄŸimiz budur, gideceÄŸimiz yol da budur. Ä°ÅŸçilerimizle iÅŸverenlerimizle bir ve beraber olarak bu hedeflere kenetlenmiÅŸ vaziyetteyiz. Artık daha güçlü demokrasimiz, daha güvenli ve istikrarlı siyasi iklimimiz mevcuttur. Ä°stikrarın daha da saÄŸlamlaÅŸtığı, güvenin arttığı önümüzdeki dönemde sanayicilerimiz, iÅŸ adamlarımız daha çok çalışacak, yatırım yapacak ve çalışanların da emeÄŸini daha fazla vereceksiniz. Buna yürekten inanıyoruz."

"Türk vatandaşı olarak gurur verdi"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve hükümetin, her hafta çok önemli uluslararası temaslarda bulunduÄŸunu anlatan Yıldırım, Türkiye'nin uluslararası beklentilerini, menfaatlerini savunmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin ev sahipliÄŸinde, Ä°stanbul'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi (KEÄ°) Zirvesi'nde, 12 ülkenin devlet ve hükümet baÅŸkanlarının bir araya geldiÄŸini hatırlatan Yıldırım, Karadeniz havzasını paylaÅŸan ülkelerin nasıl daha fazla ortak bir çalışma içinde olabileceÄŸini konuÅŸtuklarını, bölgesel itilafları geride bırakarak, iÅŸ birliÄŸine, dayanışmaya, karşılıklı yatırıma yönelik görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunduklarını vurguladı.

KEÄ° Zirvesi'nde dikkatini çeken bir anısını paylaÅŸan Yıldırım, "Karadeniz'in etrafının boydan boya bir sahil otoyoluyla kuÅŸatılması, çevrilmesi projesi var. KEÄ°'nin 1992'de kuruluÅŸundan beri gündemde olan bir proje var. Orada konuÅŸmacılardan biri dedi ki 'Biz bu projeyi yıllardır konuÅŸuyoruz ancak Karadeniz'e bin 700 kilometrelik sahili olan Türkiye, sessiz sedasız kendi tarafında bu iÅŸ yaptı, biz halen konuÅŸuyoruz.' Böyle bir ÅŸeyi bir baÅŸka ülkenin temsilcisinden duymak, Türk vatandaşı olarak bize gurur verdi." ifadelerini kullandı.

"Bütün vatandaÅŸlarımıza hizmet ediyoruz"

Ekonomi güçlendikçe demokrasinin de güçleneceÄŸini, anlaÅŸmazlıkların ortadan kalkacağını belirten Yıldırım, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Böylece ülkemiz hepimizin arzu ettiÄŸi müreffeh seviyeye ulaÅŸmış olacak. Güçlü Türkiye'nin iÅŸvereni, iÅŸçisi, memuru, emeklisi daha da güçlü hale gelecek. Refah toplumunun bütün kesimlere katkısı, faydası daha fazla hissedilecek. Bizim siyaset anlayışımızda öteki yok, biz bütün vatandaÅŸlarımızı aynı ÅŸekilde birinci sınıf görüyoruz ve bütün vatandaÅŸlarımıza hizmet ediyoruz. Bizim anlayışımızda halka hizmet, Hakk'a hizmettir. Bugüne kadar bu ülkenin bütün vatandaÅŸlarını kucakladık, bundan sonra da aynı kararlılıkla yol yürümeye, kucaklamaya devam edeceÄŸiz. Heyecanlarımızı yitirmeyeceÄŸiz, diri tutacağız, umutlarımızı yeÅŸerteceÄŸiz. Önümüzdeki yılların da kazanılmış yıllar olması için özgürlükleri daha da geliÅŸtireceÄŸiz, adalete olan güvenin artması için daha fazla gayret göstereceÄŸiz. Küresel rekabette daha dirençli ve güçlü bir ekonomi için aÅŸkla heyecanla koÅŸar adımlarla yolumuza devam edeceÄŸiz. Bunun için baÅŸta iÅŸ dünyamızın siz deÄŸerli temsilcileri olmak üzere bütün vatandaÅŸlarımızdan bu heyecana, bu gelecek ufkuna ortak olmalarını bekliyoruz."

Yeni dönemde gerçek anlamda reform dönemi gerçekleÅŸtireceklerini kaydeden Yıldırım, ÅŸunları söyledi:

"Büyük bir demokratik dönüÅŸüm sürecini birlikte gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Yeni sistemin uyum yasalarını TBMM'de çıkaracağız. Burada benim beklentim, Gazi Meclisimizdeki bütün siyasi partilerimizin bu deÄŸiÅŸim, dönüÅŸüm sürecine gerekli katkıyı saÄŸlamalarıdır. Eminim ki birlikte çalışırsak vatandaşımızın beklentisini karşılamış oluruz. Vatandaşımızın, milletimizin birliÄŸine, beraberliÄŸine de önemli katkı saÄŸlamış oluruz. Ä°nanıyorum ki Türkiye'nin uluslararası itibarı daha da yükseÄŸe çıkacak, ülkemizin demokrasi deÄŸerleri ve hukuk devleti ilkeleri daha çok güçlenmiÅŸ olacak. EkmeÄŸimiz, aşımız büyüyecek, toplumda adalet duygusu tam anlamıyla hakim olacak."

"Güçlü bir mali politikaya, yıkılmayan ekonomiye sahibiz"

15 yıldır yatırımın, üretimin, ihracatın önünü açmak için büyük çaba sarf ettiklerini, bu süreçte Türkiye'yi, "küresel krizlere karşı güvenli bir limana" dönüÅŸtürdüklerine iÅŸaret eden Yıldırım, "Hangi alana bakarsanız muazzam bir deÄŸiÅŸimin izlerini, iÅŸaretlerini görmemiz mümkün? Maliye ve para politikaları açısından geçmiÅŸle mukayese dahi edilmeyecek bir noktaya geldik. Güçlü bir mali politikaya, yıkılmayan ekonomiye sahibiz." dedi.

Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında makro dengeleri en iyi durumda olan ülkelerden biri olduÄŸunu ifade eden BaÅŸbakan Yıldırım, ÅŸu görüÅŸlerini paylaÅŸtı:

"Çevre ülkelerde birçok sıkıntının yaÅŸandığı, hain darbe giriÅŸiminin gerçekleÅŸtirildiÄŸi 2016 yılında bile dünya ortalamasının üzerinde 2,9 düzeyinde büyümeyi gerçekleÅŸtirdik. Tabii bu bizim için yeterli olan bir ÅŸey deÄŸildir. EÄŸer yeni istihdam, yeni iÅŸ alanları açmak istiyorsak, iÅŸsizliÄŸi aÅŸağı çekmek istiyorsak büyümede yüzde 3,5'in altına düÅŸmemeliyiz. Bundan sonraki hedefimiz, büyümeyi en az yüzde 4'ün üzerine çıkarmaktır. Bütün engellere raÄŸmen dünya devi projelere Türkiye son yıllarda imza atmaya devam ediyor. Kara, hava, deniz ve demiryollarındaki yatırımlarımız artarak devam edecek.

Dünyanın sayılı projelerinden, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Ä°stanbul-Bursa Otoyolu, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Marmaray ve daha nice projeleri hayata geçirdik. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temelini attık. Cumhuriyetimizin kuruluÅŸunun 100. yılı olmadan bu köprüyü de hizmete almış olacağız. Bir yandan Türkiye ekonomisini büyütürken diÄŸer yandan da insanımızın iÅŸ ve aÅŸ sahibi olması için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Son 12 yılda 7 milyonun üzerinde istihdam saÄŸladık ancak genç nüfusumuz var, istihdama katılım oranımız yüksek. Bununla yetinemeyiz, yeni iÅŸ alanları açmak, gençlerimizin geleceÄŸini aydınlatmak, umutlarını yeÅŸertmek öncelikli hedefimiz olmalıdır."

DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu'ya yapılan yatırımlar

DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde terörün verdiÄŸi tahribatı ortadan kaldırmak ve refah açığını kapatmak için büyük bir program baÅŸlattıklarını ifade eden BaÅŸbakan Yıldırım, ÅŸunları söyledi:

"23 ilimizde cazibe merkezleri programlarını ilan ettik, talepleri aldık ve bu programa bugüne kadar 3 binin üzerinde yatırımcı müracaat etti. Müracaat edilen yatırımın tutarı 100 milyar lira, bu ne demektir? 350 bin civarında insanın çalışacağı, 3 bin tane yatırımcının bölgede yatırım yapması ve böylece bölücü terör örgütünün orada bölgedeki insanlarımızı istismar etmesinin önüne geçilmesidir. Bu talebin biran önce uygulanmaya konulması için alt yapı hazırlıklarımızı tamamladık ve kısa sürede baÅŸlatacağız."

Bölgeyle ilgili çalışmaların bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan BaÅŸbakan Binali Yıldırım, çukur siyasetiyle tarumar edilen ilçe ve illerde toplam 9 merkezde 20 bin konutu sıfırdan yaptıklarını, bir kısmını bu yıl, bir kısmını da seneye tamamen bitirileceÄŸini anlattı.

Yıldırım, "Maalesef oradaki bazı belediyeler iÅŸ yapmak yerine bölücü terör örgütünün tahakkümü altına girmiÅŸ, ve kaynakları ne yazık ki bu örgüte peÅŸkeÅŸ çekmiÅŸtir. Bu gidiÅŸe bir durmak zamanı gelmiÅŸti, bunu yaptık ÅŸimdi oradaki vatandaÅŸlara 'kayyum atandı' deyince bana oradaki bir vatandaşımız dedi ki 'Sayın BaÅŸbakanım ne kayyumu' kanun geldi, kayyum gelmedi, kanun geldi' dedi." ifadelerini kullandı.

"İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor"

Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdiklerini bildiren Yıldırım, ÅŸöyle devam etti:

"Sayın anamuhalefet partimizden, MHP'den talebimiz, üreticilerimiz, sanayicilerimiz için çok önemli imkanlar getiren bu reform niteliÄŸindeki kanun tasarımıza gerekli desteÄŸi vermeleri. Bu tasarı, 23 farklı kanunda 75 tane deÄŸiÅŸiklik getiriyor. Ne var bu deÄŸiÅŸiklikte? Ä°ÅŸ ve yatırım ortamı iyileÅŸtiriliyor, iÅŸ yapma kolaylaÅŸtırılıyor, bürokrasi azaltılıyor. Yatırımcının, giriÅŸimcinin, sanayicinin önünü tamamen açıyoruz. Sanayinin üzerinde bazı gereksiz yükler var, mali yükler var, ÅŸuraya ÅŸu pay, buraya bu pay, kesintiler, bunları hep kaldırıyoruz. Sanayiciye sunulan hizmetlerin kalitesini artırıyoruz. Mevzuat sadeleÅŸtiriliyor, yatırımcıların daha hızlı hareket etmesi saÄŸlanıyor. Devletin hızlı hareket etmesine, tasarrufa destek olabilmek için Elektronik Belge Yönetim Sistemi temmuz ayı itibarıyla hayata geçmiÅŸ olacak. Sanayicimize daha fazla ve daha uygun ÅŸartlarda, makul maliyetli, üretime elveriÅŸli, lojistik bakımından avantajlı yeni üretim alanları temin ediyoruz. Planlı sanayi alanlarında yer alan binalar için Emlak Vergisi'ni tamamen kaldırıyoruz. Organize sanayi bölgesi (OSB) sitesi, endüstri bölgesi kurulumunu kolaylaÅŸtırıyor ve hızlandırıyoruz. Ayrıca önemli bir sıkıntıyı daha çözüme ulaÅŸtırıyoruz; KOSGEB desteklerine erken ödeme imkanı getiriyoruz. Çok önemli bir adım olarak da yazılım sektörünü, sanayi sektörü içerisine dahil ediyoruz."

Tasarının, Mecliste gelecek hafta görüÅŸmelerinin yapılacağını, bu önemli, reform niteliÄŸindeki tasarının kanunlaÅŸtırılacağını belirten Yıldırım, bütün bu reformların iÅŸ dünyası için hayırlı uÄŸurlu olmasını temenni etti.

"Merhamet duygusuyla deÄŸil adalet ilkesiyle hareket edeceÄŸiz"

Son günlerde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) meselesiyle ilgili birtakım kafa karışıklığı oluÅŸturulmaya çalışıldığına dikkati çeken Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:

"Åžunu herkes bilmelidir, FETÖ bir terör örgütüdür ve Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisine, istiklaline, istikbaline, bu milletin geleceÄŸine kast etmiÅŸtir, bu kadar açık ve nettir. Onun için bu mücadelede kararlılığımız, sonuna kadar devam edecektir. Efendim 'Siyasetçilere dokunulmuyor, filancaya dokunuluyor, filanca aklanıyor gibi bir suçlamayı' asla kabul etmiyoruz. Bu iÅŸin arkasında kim varsa mutlaka bulunup ortaya çıkarılacak ve yüce adalete teslim edilecek. Ondan sonra da Türkiye bir hukuk devleti, adalet mekanizmamız çalışacak, bunların hak ettiÄŸi cezayı verecek ama bunu yaparken tabii ki titiz olacağız. Merhamet duygusuyla deÄŸil adalet ilkesiyle hareket edeceÄŸiz. Çünkü hukuk devletinde esas olan adalettir. Zaman zaman tabii bu konuda iktidarımıza, partimize eleÅŸtiriler oluyor. Tabii ki eleÅŸtiri başımız üzerindedir, bir itirazımız yok ama burada bir çeliÅŸki var. Nedir o çeliÅŸki? 'Åžu niye tutuldu, bu niye serbest bırakıldı?' Bu tenkitler oluyor. Åžimdi biz bunlara müdahale ettiÄŸimiz zaman 'Yargıya müdahale ettiniz.' diye eleÅŸtiriliyoruz, müdahale etmediÄŸimiz zaman 'Niye mani olmadınız?' diye yine eleÅŸtiriliyoruz. Hangisi doÄŸru, buna karar vermek lazım. DoÄŸru olan, yargı kendi iÅŸini yapmalı, idare kendi iÅŸini yapmalı, yasama da kendi iÅŸini yapmalı. EÄŸer bu erkler birbirinin alanlarına girerse o zaman sorunlar baÅŸlar ve buradan ülkemiz, demokrasimiz kaybeder."

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-