İstihdam en fazla inşaatta arttı
OECD verilerine göre Türkiye’de kriz öncesi yıl olan 2007’ye kıyasla 2016 yılında istihdamın 6 milyon 466 bin kişi arttığını belirten Müezzinoğlu, en fazla istihdam artışının inşaat sektöründe gerçekleştiğine işaret etti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, TBMM Genel Kurulu’nda çeÅŸitli illerden milletvekilleri tarafından bakanlığına yöneltilen sözlü soru önergelerini cevapladı. Türkiye Ä°statistik Kurumu verilerine göre, 2005-2016 yılları arasında sektörler bazında istihdam artışlarının tarımda yüzde 5,8, sanayide yüzde 24,9, hizmet sektöründe yüzde 57,5; inÅŸaat sektöründe ise yüzde 81,1 olarak gerçekleÅŸtiÄŸini söyleyen MüezzinoÄŸlu, “2014 ve 2016 dönemleri arasında kadın istihdamı yüzde 6,7; genç istihdamı yüzde 2,8 artmıştır. Ä°stihdam paketleriyle kadın ve genç istihdamını teÅŸvik edici düzenlemeler geliÅŸtirilmiÅŸtir. Kadın ve genç istihdamının artırılmasına yönelik olarak birçok ulusal ve uluslararası proje hayata geçirilmiÅŸtir. Ayrıca ülkemize özgü “Büyükanne Projesi”yle 10 ilde 6.500 büyükanneye destek verilerek kadınların istihdamda kalmalarına destek olunmuÅŸtur” dedi.
“Ä°STÄ°HDAMIN EN FAZLA ARTTIÄžI Ä°KÄ°NCÄ° ÜLKEYÄ°Z”
OECD verilerine göre Türkiye’de kriz öncesi yıl olan 2007’ye kıyasla 2016 yılında istihdamın 6 milyon 466 bin kiÅŸi arttığını belirten MüezzinoÄŸlu “Bu çerçevede, Türkiye OECD’ye üye ülkeler arasında 2007 yılına kıyasla 2016 yılında istihdam edilen kiÅŸi sayısını en fazla artıran 2’nci ülke olmuÅŸtur. Bunun yanında, 2007 yılına kıyasla 2016 yılında istihdam edilen kiÅŸi sayısındaki oransal deÄŸiÅŸim incelendiÄŸinde Türkiye OECD’ye üye ülkeler arasında istihdam edilen kiÅŸi sayısını oransal açıdan da yine en fazla artıran 2’nci ülke olmayı baÅŸarmıştır. 2007 yılına kıyasla 2016 yılında Türkiye’de istihdam edilen kiÅŸi sayısı yüzde 31,2 oranında artmıştır” diye konuÅŸtu.
“GENÇ NÜFUSTA Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K ORANI DÜÅžÜYOR”
TÜÄ°K verilerine göre gençlerde 5-24 yaÅŸ aralığında 2017 yılı Ocak ayında yüzde 24,5 olan iÅŸsizlik oranı Åžubat ayında yüzde 23,3’e düÅŸtüÄŸünü kaydeden MüezzinoÄŸlu, “Genç istihdamının artırılması, iÅŸsizliÄŸin azaltılmasına yönelik olarak istihdam paketleriyle genç istihdamını teÅŸvik edici düzenlemeler getirilmiÅŸ, birçok ulusal ve uluslararası projeler hayata geçirilmiÅŸtir. DiÄŸer yandan, iÅŸsizlerin mesleki niteliklerinin geliÅŸtirilmesine, iÅŸ deneyimlerini artırmalarına ve kendi iÅŸlerini kurmalarına yardımcı olmak üzere aktif iÅŸ gücü hizmetleri kapsamında mesleki eÄŸitim kursları, iÅŸbaşı eÄŸitim programları, giriÅŸimcilik eÄŸitim programları uygulanmaktadır. Ayrıca, iÅŸ ve meslek danışmanlarıyla meslek seçimi aÅŸamasında bulunan, iÅŸ bulmada, seçmede güçlükleri olan, mesleki uyum problemleri bulunan, mesleki becerilerini geliÅŸtirmek ve mesleÄŸini, iÅŸini deÄŸiÅŸtirmek isteyen kiÅŸilere ve iÅŸ gücü arayan iÅŸverenlere yönelik iÅŸ ve meslek danışmanlığı hizmetleri sunulmaktadır. Bu kapsamda, kurumumuz, öÄŸrencilere yüz yüze danışmanlık hizmeti verebilmek amacıyla üniversitelerde Ä°ÅžKUR irtibat noktaları hizmetlerini hayata geçirmiÅŸtir. Bununla birlikte, yerel düzeyde faaliyet gösteren kurum ve kuruluÅŸlar ile çalışma hayatına yeni atılacak olan eÄŸitimli, nitelikli gençleri buluÅŸturarak gençlerin sektörler ve firmalar hakkında bilgi sahibi olmasına ve iÅŸ bulmasına aracılık etmek, düzenlenecek etkinlikler vasıtasıyla öÄŸrencilerin kariyer planlamalarına yardımcı olmak, aynı zamanda kurum ve kuruluÅŸların nitelikli iÅŸ gücüne eriÅŸimini kolaylaÅŸtırmak amacıyla Türkiye genelinde istihdam fuarları, kariyer günleri düzenlenmektedir” bilgilerini verdi.
“6 BÄ°N 831 Ä°ÅžYERÄ°NDE Ä°Åž DURDURULDU”
Türkiye’de toplam 1 milyon 768 bin 262 iÅŸ yerinin faaliyet gösterdiÄŸini açıklayan Bakan MüezzinoÄŸlu, “Bu iÅŸ yerlerinden 1 milyon 20 bin 179 iÅŸ yeri az tehlikeli, 390 bin 413 iÅŸ yeri tehlikeli sınıfta, 357 bin 670 iÅŸ yeri ise çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır. Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi teftiÅŸleri, çalışma hayatının riskleri ve öncelikleri dikkate alınmak suretiyle programlı ve program dışı teftiÅŸler olarak yürütülmektedir. 2016 yılında 788 iÅŸ müfettiÅŸiyle toplam 24 bin 284 iÅŸ yerinde teftiÅŸler gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. 2016 yılı teftiÅŸ faaliyetleri dikkate alındığında, müfettiÅŸ başına düÅŸen teftiÅŸ sayısı 30,82; müfettiÅŸ başına düÅŸen aktif iÅŸ yeri sayısı ise 2 bin 244’tür. Bu teftiÅŸlerden 14 bin 287 tanesi iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi yönünden gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir” dedi. Bakanlık tarafından çalışma hayatındaki sorunların deÄŸerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen alanlarda veya sektörlerde yahut özel bir risk grubu hedeflenerek belirlenen iÅŸ yerlerinde çalışma hayatıyla ilgili mevzuat hükümlerinin tamamının veya bir kısmının uygulanmasının denetlenmesi amacıyla programlı teftiÅŸler gerçekleÅŸtirildiÄŸini de kaydeden MüezzinoÄŸlu, “Bununla birlikte ihbar ve ÅŸikâyetlere iliÅŸkin program dışı teftiÅŸler de yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2010-2016 yılları arasında programlı ve program dışı olmak üzere 90 bin 763 iÅŸ yerinde teftiÅŸ gerçekleÅŸtirilmiÅŸ, 6 bin 831 iÅŸ yerinde iÅŸin durdurulmasına karar verilmiÅŸ ve 22 bin 92 iÅŸ yeri için de idari para cezası uygulanmıştır” diye konuÅŸtu. (Murat GÜZEL)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.