‘İthalat yolu açılmalı’
Geçtiğimiz aylarda artış gösteren ve inşaat sektöründe kısmi yavaşlamaya neden olan demir fiyatlarına ilişkin konuşan KOMÜT Başkanı Şaban Topal, devletin ithalatın önünü açması gerektiğini ifade etti
Türkiye’nin lokomotif sektörü olan ve birçok kalemde hizmeti bünyesinde barındıran inÅŸaat sektörü temsilcileri demir fiyatlarındaki yüksekliÄŸe dikkati çekiyor. Bin 900-2 bin TL arasında seyreden demir fiyatlarının daha aÅŸağı seviyelere gelmesinin sektöre daha çok canlılık katacağı konuÅŸulurken, ithalat ve yerli demir üreticisinin çözüm için köÅŸe taÅŸları olduÄŸu konuÅŸuluyor.
‘FÄ°YATLAR ARTIYOR VATANDAÅžIN ALIM GÜCÜ AZALIYOR’
GeçtiÄŸimiz aylarda demir fiyatlarında bir yükselme olduÄŸunu ve fiyatların bin 900-2 bin TL arasınad seyrettiÄŸini ifade eden Konya Müteahhitler BirliÄŸi BaÅŸkanı Åžaban Topal, devletin piyasaya müdahalesinde olumlu adımın ithalat olması gerektiÄŸini vurguladı. Ä°thalat yolunun açılmasının inÅŸaat sektöründe rahatlamayı saÄŸlayacağını belirten Topal, “Ä°thal demir gelirse fiyatlarımız biraz daha düÅŸer diye düÅŸünüyoruz. Çünkü demir fiyatları arttığı zaman diÄŸer bütün ürünlere de zam geliyor. Aslında bizim sektörümüzün en büyük handikapı da bu. Bakın demir fiyatları artıyor buna paralel olarak plastik yükseliyor, plastik artıyor bu sefer cam fiyatlarına yansıyor. Dolayısıyla bizlerin maliyetleri artıyor ve bu konut fiyatlarının artmasına neden oluyor. Bu sefer de vatandaşın alım gücü azalıyor” ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM: Ä°THALATIN YOLUNUN AÇILMASI
Demir fiyatlarındaki yükseliÅŸin önüne geçilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden BaÅŸkan Åžaban Topal, bu durumun çözümünün ithalat ve demir üreten firmaların iç piyasa demir satması olduÄŸunu söyledi. demir fiyatları sorununun çözülmesinin sektöre canlılık vereceÄŸini aktaran Topal, “Zaten ithalat yapmak demek bizler 2-3 ay süren bir durum. Bu da sezonun bitmesi demek. Kurban Bayramı yaklaşıyor ve ondan sonra kış aylarına giriÅŸ yapıyoruz. Biran önce itlahatın devreye girmesi gerekiyor” dedi. Yerli üretiminde sektöre hareket kazandıracağına vurgu yapan BaÅŸkan Topal, “Yerli üreticimizde bizler için üretim yapıp iç piyasaya ürün satsa sorunun çözümü için adım atılmış olur. Yerli üretim zaten 5-6 firmanın elinde. Birazda keyfi davranıldığını düÅŸünüyorum, ÅŸuanda üretim kısılıyor fiyat artıyor, iç piyasaya ürün verilmiyor fiyat artıyor, Dolar bahane ediliyor fiyat artıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Demir piyasasında borsa ve yaptırım olmadığı için zaman zaman keyfi davranılabildiÄŸini anlatan Topal, devletin ithalatı en kısa sürede serbest bırakmasının çözüm olabileceÄŸine iÅŸaret etti. Topal, demir fiyatlarının makul ve piyasa koÅŸullarının iyi olması halinde vatandaşın alım gücünün artacağına iÅŸaret etti.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.