Konya
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İTTİFAK’TAN 2 YILDA 200 MİLYON TL’LİK YATIRIM

İTTİFAK’TAN 2 YILDA 200 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Geride kalan iki yıl içinde 200 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini belirten İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Tahir Atila, Konya kamuoyunda holdingle ilgili söylenti ve istifhamlara açıklık getirerekholdingin geldiği nokta, yeni yatırımları ve hedefleri hakkında Konya Postası’na konuştu

DÜNYA EKONOMÄ°K KRÄ°ZÄ° ATLATAMADI

Ä°ttifak Holdinghakkında çıkarılan söylentilere dair konuÅŸan Atila, “Sohbetimize baÅŸlamadan önce, Ä°ttifak Holding özelinde aÅŸamayacağımız hiçbir sorunumuzun olmadığını ifade etmek isterim. DiÄŸer taraftan, dünyadaki yaÅŸanılan krizler, dalgalanmalar ve ülkemizin kendi içinde yaÅŸadığı onca soruna raÄŸmen dinamizmini koruduÄŸunu, makro planda büyük bir krize duçar olmadığını da söylemeliyim. Bunlarla beraber 2008 krizinden sonra dünya farklı bir noktaya geldi. 2008’den sonra ülkemizde ve dünya genelinde bir toparlanma oldu ama 2014 sonrasında dünyanın 2008 krizini atlatamadığını, krizin daha da derinleÅŸtiÄŸini görmekteyiz. Dünya geneline hakim olan bir kriz yaşıyoruz. Bu kriz bütün ülkeleri etkilediÄŸi gibi ülkeleri ayakta tutan en önemli varlıklar olan ÅŸirketleri de etkiliyor. Bu krizin ÅŸu an yansıyan en önemli sorunu nakit sorunu. 2010’lara kadar bolluk içinde yaÅŸamış bir dünya ÅŸu an bir nevi darlıkla imtihan oluyor.

Geçen senenin başındaydı, Konya’da bir dostumuzla sohbet ederken söylediÄŸim bir ÅŸey vardı. Bizim ÅŸirketimiz, biliyorsunuz, Konya’nın önde gelen, ilk üçte adı zikredilebilecek bir ÅŸirket. Faaliyet gösterdiÄŸimiz alanlar oldukça deÄŸiÅŸik ve bir milyar TL civarında bir ciroya imza atan bir ÅŸirketiz.Yani yapı, büyük bir yapı. Trafikteki büyük araçlara benzettiÄŸim bir yapı. O nedenle trafik sıkışıklıklarında nasıl büyük araçlar sıkışıklıkları çabuk fark ediyorsa biz de 2015’in sonundan itibaren bu sorunu küçük ÅŸirketlere oranla daha önce görmeye baÅŸladık. Sadece biz deÄŸil, bizim gibi büyük ÅŸirketlerin de benzer nedenlerle benzer sorunları yaÅŸadığını gördük. DiÄŸer büyük ÅŸirketlerin yaÅŸadığı sorunları da ÅŸehir halkı konuÅŸur oldu. Bununla birlikte; her zaman büyükler, önde gelenler konuÅŸulur. Ailenin büyüÄŸü, toplumun büyüÄŸü dikkat çeker. Onun davranışları dikkat çeker. Halk onları konuÅŸur. Küçükleri konuÅŸmak mümkün olmadığından halkımız da büyük ÅŸirketlerin durumuyla hem yakından ilgili, hem de konuÅŸmadan duramıyor. Yakından ilgilenmeleri çok hoÅŸuma gidiyor, güzel bir ÅŸey, bu ÅŸirketleri ayakta tutmak için olmazsa olmaz unsurlardan birisi. Bu yanı beni son derece mutlu ediyor ama ‘çok konuÅŸma’ dediÄŸimiz noktada bazen bazı gereksiz cümleleri de sarf edebiliyoruz. Bu ÅŸirketleri ayakta tutacağız, seviyoruz derken sevgimizin bazen zarar verme noktasına geldiÄŸini görüyoruz. KeÅŸke bu noktalara götürmesek daha iyi olacak” dedi.

ZORLUKLARLA BERABER KOLAYLIKLAR DA VAR

Küçük ya da büyük birçok ÅŸirketin sıkıntılaryaÅŸadığı ekonomik ÅŸartların sürdüÄŸüne iÅŸaret eden Atila, “Geçen sene bir dostumla sohbet ederken söylediÄŸim bir ifade var. “2016’nın sonuna doÄŸru bu sıkıntı yaygınlaÅŸabilir, ÅŸehrin genelinde küçük esnafın bile ödeme sorunlarıyla karşılaÅŸtığını görebilirsin” demiÅŸtim. Senenin sonunda dostum bana ‘Sen bana bunu söylediÄŸin zaman öyle olmayacağını düÅŸünmüÅŸtüm ama ÅŸu andaki manzarada senin söylediÄŸiniteyit eden çokça duruma ÅŸahit oluyoruz’ diye ifade etti. Åžunu düÅŸünelim: Ekonomimizin içinde küçüÄŸü büyüÄŸü fark etmeksizin sıkıntıların yaÅŸandığıbir ortamdayız.Bizim kültürümüzde dayanışma ve yardımlaÅŸma özel bir yer tutar. Ülke ve millet olarak dünyanın yaÅŸadığı birçok krizin bize teÄŸet geçmesi de bu özelliÄŸimizden gelir. Birbirimizle ne kadar dayanışır, ne kadar birbirimize destek olursak o kadar ayakta kalır, o kadar geliÅŸir ve büyürüz. Aynı zamanda bu ülkeyi daha güzel günlere taşırız. Yusuf aleyhisselamınhikâyesinden biliyoruz ki parlak günler olduÄŸu gibi darlık günleri de olacak. Ä°nÅŸirah suresinde her zorluktan sonra bir kolaylık vardır ayetlerini arka arkaya sıralayan Cenab-ı Allah’ın bize ÅŸunu öÄŸrettiÄŸini görüyoruz: Darlık zamanlarında birbirinizle dayanışır, birbirinize destek olursanız bir bolluk gelecek.Ama ne bolluk uzun süreli olacaktır ne de darlık uzun süreli olacaktır. Hepimiz bir imtihandayız, bu imtihanı baÅŸarıyla atlatmak zorundayız. Bu manada ahirete irtihal ettikten sonra kullandığımız cümlelerdende hesaba çekileceÄŸimizi unutmamak zorundayız. Elbette ÅŸirketlerimiz bizden daha uzun ömürlü olacaklar ve uzun ömürlü olmalarını da temenni ediyor, bunadua ediyoruz. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz. Gelecek nesle aktaralım, gelecek neslin de bir sonraki nesle aktaracağı uzun ömürlü ÅŸirketler oluÅŸturalım. Ancak bunun öncelikli ÅŸartının kullandığımız dil, duygu ve düÅŸüncelerden baÅŸladığını bilmeliyiz. Bunu çözemezsek bu ÅŸirketleri ayakta tutamayız. Klasik bir ifadedir ama bir insana kırk gün hasta deyin, adam gerçekten hasta olarak yataktan kalkamaz vaziyette kalıyor. Ama ‘Bir ÅŸeyin yok kardeÅŸim, ayaÄŸa kalkarsın! Toparlanırsın!’ dediÄŸin anda da kolaylıkla ayaÄŸa kalktığını görüyoruz” diye konuÅŸtu.

REAL’E ADESE TABELASI  RAMAZAN’DAN ÖNCE TAKILACAK

2014 ile 2015 yıllarında büyük yatırımlara girdiklerine iÅŸaret eden Atila, “Åžimdiye kadar olayın duygusal ve realite kısmından bahsettim, ama bir üçüncü realite boyutu da var ki onu aktarmadan bunları niye yaÅŸadığımız anlaşılamaz. Biz, beÅŸ ana sektörde faaliyet gösteriyoruz. Makine sektöründe 35-40 milyona yakın bir yatırıma giriÅŸtik. Bu yatırımı makine ÅŸirketimiz Ä°maÅŸile geçen senenin sonunda tamamladık. Selva’da yatırımımız hiç durmuyor. Çünkü gıda sektörü sürekli yatırım istiyor. 2012 yılından önce 8 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Ama yatırımlarımız hiç durmuyor, senelik 8-10 milyon lira Selva’da yatırım yapmaya devam ediyoruz. Adese’de sürekli büyüme, bir taraftan marketler açma, revizyonlar yapma, maÄŸazaları yenileme gibi yatırımlarımız sürüyor. Konya’da otogarın yakınındaki M1 AVM’in içerisindeki Real, inÅŸallah Mayıs ayının sonuna doÄŸru, Ramazan gelmeden önce Adese olacak.Daha önce de Dedeman’ın karşısında bulunan AVM’nin içindeki Kipamarketi geçen sene Åžubat ayında satın alarak faaliyete geçirmiÅŸtik. Tam bir sene oldu.Ä°nÅŸallah bu sene de Real’i dahil ediyoruz” dedi.M1’e yakın bölgede bir petrol istasyonu içinde de bir maÄŸazaları olduÄŸunu kaydeden Atila, “O petrol istasyonuyla ilgili bir tadilattan bahsediliyor. Ä°stasyonun yıkılıp yerine yeni bina yapılması vesaire… Halkımızın tercih ettiÄŸi, o bölgede varlığımızın devam ettirilmesi gereken önemli bir markayız. Dolayısı ile böyle bir hamle bölgedeki varlığımızı güçlendirerek devam ettirmemizi saÄŸlayacak. Hem ÅŸirketimiz hem de müÅŸterilerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. BelirttiÄŸim gibi, inÅŸallah Ramazan ayından önce M1 alışveriÅŸ merkezi içerisindeki hiper kategorisindeki Adese maÄŸazamızı açacağız. ” açıklamasını yaptı.

“HER ÅžEYÄ° SATARIZ AMA Ä°NSAN SATMAYIZ!”

Ä°ttifak Holding’in inÅŸaat sektöründeki faaliyetlerine de deÄŸinen Atila, “Gerek Zermeram’la gerekse Ä°stanbul’daki yatırımlarımızla inÅŸaat sektöründeki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ä°stanbul’da üçlü konsorsiyumla iÅŸ yapıyoruz. Orada ortaklarımız var. Yeni yeni iÅŸlere bakıyoruz halen Ä°stanbul’da” dedi.

Zermeram’ın baÅŸka bir firmaya devredildiÄŸine iliÅŸkin son dönemlerde ÅŸehirde çıkarılan dedikodulara da cevap veren Atila, “Dedikodu noktasında biraz daha dikkatli olmayı tavsiye ediyorum bu dönemde. Toplumlar ister istemez dedikodu yapıyor, gönül ister ki yapmasınlar. Çünkü biz Müslüman’ız, Müslüman’ların dedikodudan beslenmemesi gerekir. Ancak zorlu dönemler, hani ailelerin krize girdiÄŸi dönemler olur. Benim sözüme sen, senin sözüne ben alınmayayım denerek aileler, evlilikler kurtarılır. Böyle ekonomik açıdan sıkıntılı süreçte dedikodunun arkasından gitmemeliyiz. Dedikodu, gerçeklik payı olsa bile hoÅŸ olmayan bir ÅŸey. DoÄŸru deÄŸilse zaten o iftira. O nedenle bu döneme mahsus olmak üzere özellikle söylüyorum, çünkü benim de ÅŸu anda bildiÄŸim çok ÅŸey var. Sanayicilerin durumuyla ilgili, birçok kiÅŸinin bilmediÄŸi konular biliyorum; ama asla konuÅŸmuyor ve söylemiyoruz. Bahsetmiyoruz. Niye? Zor günlerimiz olabilir ama hep birlikte ayakta kalmalıyız biz. DeÄŸilse ÅŸu anda ben ÅŸunu söyleyebilir miyim: Åžu anda Türkiye’de firmaların yüzde sekseni sıkıntıda, yüzde sekseni sıkıntıda olan ülkenin varlığından nasıl söz edebileceÄŸiz? Nasıl devam edecek bu varlık? Ülkelere bir ÅŸey olmaz diyebiliriz. Olmaz olur mu? Bunun bedelini torunlarımız öder. Ekonomik faaliyetlerimizi eÄŸer devam ettiremezsek geleceÄŸimiz sıkıntıda. Ama bu darboÄŸaz atlatılacak. Zermeram’la alakalı böyle bir durum sözkonusu deÄŸil. Yok. Åžuan satılığa çıkarttık diye ilan edilmiÅŸ hiçbir malımız yok. Fakat bazen bazı malların deÄŸerini bilen farklı bir müÅŸteri çıkagelir. Evinizin deÄŸerinin çok üstünde deÄŸer verecek biri geldiÄŸinde satmaz mısınız? Duygusal bağı olanlar satmaz benim bildiÄŸim. Ä°ÅŸadamının duygusal bağı olmaz. Ä°ÅŸiyle alakalı olur ama dükkânıyla alakalı olmaz.Ä°ÅŸini yapar, devam ettirir, baÅŸka yerde devam ettirir, dünya coÄŸrafyası dar bir yer deÄŸil. Biz sadece, özellikle söylüyorum, insan satmayız! Bunun dışında ticari malları alır satarız. Neticede ticaret yapıyoruz. Ceketimizi bile satar, gerekirse beÄŸenene de hediye ederiz. Çünkü biz aramızdaki sevgi ve muhabbeti artırdıkça ayakta kalacağız. Ben mesela ÅŸuna çok riayet ediyorum. Su alırsam sözgelimi, Beysu alıyorum. Süt ürünleri alırsam Torku’nun ürünlerini tercih ediyorum. Yani Konya’nın ürettiÄŸi ürünler varsa onları tercih ediyorum. Bunu bir radikal milliyetçilik anlamında deÄŸerlendirmeyin. Bu dönemde bu ÅŸehri ayakta tutma olarak deÄŸerlendirin. EÄŸer Konya markası bulamadıysam, Türkiye; Türkiye markası yoksa da dış marka. Bu manada, birbirimize destek olmamız lazım” diye konuÅŸtu. 

Zermeram’da önceki hafta ikinci etap kampanyasına baÅŸladıklarını ifade eden Tahir Atila, “Zermeram’ı satmış, devretmiÅŸ, yapmayacakmış denen firma ikinci etap kampanyasına çıkmaz. Niye ikinci etaba çıktık? Birinci etapta 4+1 ve üzeri dairemiz kalmadı. Bir miktar Konya manzarasına hakim olmayan yerler proje sonuna doÄŸru satılacak. YoÄŸunluklu kalanlar 2+1 ve 3+1’ler. Biz bu projede halkımızın 4+1 ve üzeri dairelere müthiÅŸ bir raÄŸbetini ve isteÄŸini gördük. Zermeram’da göreceksiniz beÅŸ sene sonra Konya’da çok konuÅŸulan, Ä°ttifak’a halkın çok teÅŸekkür ettiÄŸi, ufkumuzu, vizyonumuzu takdir edeceÄŸi, deÄŸerli ifadelerle bizi güçlendireceÄŸi bir dönem olacak; ama bazen insanlar üç beÅŸ sene geçmeden, gözüyle görmeden bunu fark edemiyorlar. Biz ÅŸehre nefes aldıracak, ÅŸehir insanının yetiÅŸmesine, kültürel açıdan, ufuk açısından, vizyon açısından yeni insanlar yetiÅŸmesine imkan sunacak bir mekan oluÅŸturuyoruz. O mekan, Konya’da benzerinin bir daha kolay kolay oluÅŸturulamayacağı bir mekan. 320 bin metrekare alanda yüzde 75’i yeÅŸil, su ve gri peyzaj alanlarından oluÅŸan bir projeyi yapma ihtimaliniz yok. Bu büyüklükte bir projeyi hayatageçireceÄŸiniz bir arazi yok yani. Projemizde ÅŸuan birinci etabın inÅŸaat üretimi hızla devam ediyor. Seha Yapı ile bu projemizi de inÅŸallah vaat ettiÄŸimiz kalite ve sürede bizzat tamamlayacağız.” bilgilerini verdi.

SEHA YAPI SAPASAÄžLAM DEVAM EDÄ°YOR

Proje alanının kendilerinden önce Ä°stanbul merkezli bir yapı firmasına teklif edildiÄŸini kaydeden Atila, “O firma hem kabul etmedi, hem de Konya firması deÄŸildi. Konya’ya aşık, Konya’ya bir ÅŸeyleri feda etmeye, Konya’ya bir ÅŸeyleri ikram etmeye niyetli bir firma deÄŸil. Biz burayı alarak Konya’ya; gönlümüzü, aÅŸkımızı, kalbimizi koyduÄŸumuz bir yere, para kazanıp kazanmayacağımızı bir tarafta tutarak, bir ÅŸeyi yapmaya ve var etmeye çalışıyoruz. Konyalılar, en azından, bu konuda bize destek olurlarsa bizim için güçlü bir motivasyon kaynağı olur. Çünkü geçen senenin sonuna göre, ÅŸu anki mali durumumuz o gün yaÅŸadığımızdan daha iyi. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. O dönemde ciddi manada ödemeler gelmiyordu, ödemelerin gelmemesiyle hazırlıksız yakalandığımız bazı alanlarda sıkıntılar yaÅŸandı. Nakde dönebilecek birtakım varlıklarımızı nakde çevirerek artık amorti edebiliyoruz. Yine geçenlerde bir arkadaşım ‘Çeklerde 90’ı 120 yaptınız, 120’yi 150 yaptınız, 60’sa 90 yaptınız’ dedi. ‘Bundan doÄŸal ne var?Biz Merkez Bankası ya da Amerika mıyız? Karşılıksız para ya da dolar basalım?  Böyle bir imkânımız yok. Bir miktar elimizde varlığımız, tabii sermayemiz var ama sermaye artık toplayacağımız para. Åžu anda insanlar ödeme yapmıyor. Ödeme yapmayan insanları da biz dedikodu vesaire ile ilan etmiyoruz. Alacağımızı tahsil edemediÄŸimiz gibi bunları ilan da etmiyoruz’ dedim. Buna karşı aldığımız önlem ise ÅŸu: Ödemelere artı 30 ekleyin. Bu talimatı ben verdim. Tedarikçilerimizin bir bölümüne ÅŸunu uyguluyoruz dedim. Aynen arkadaÅŸa söyledim: ‘Ya, bize mal satmayın istersen. Åžu an 3 ayda ödediÄŸimiz parayı önümüzdeki dönemde 4-5 ayda ödeyeceÄŸiz. Bize isterseniz mal vermeyin.’ ArkadaÅŸ, ‘Yok abi dedi, ‘BaÅŸka yerlerden daha uzun süreli ödeme alamama sorunları yaşıyoruz. Sizden mutlaka alıyoruz. 3 olmazsa 4’te, 4 olmasa 5’te alıyoruz. Sizde paramız garanti’ dedi. Adam bize mal vermeye devam ediyor. ‘Bu ÅŸartlarda sen benim yerimde otursan ne yaparsın?’ dedim. ArkadaÅŸ, ‘Seha’ya bir ÅŸey olmaz Allah’ın izniyle, tamam tamam’ dedi. Cevap bu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

‘Ä°TÄ°BAR SERMAYEMÄ°Z Ä°ÇÄ°N VARIMIZI YOÄžUMUZU ORTAYA KOYACAÄžIZ’

Ä°ttifak Holding’in faaliyet gösterdiÄŸi beÅŸinci sektörün tarım ve hayvancılık olduÄŸunu vurgulayan Atila, “Bu sektörde de biliyorsunuz 1 milyon tavukluk bir yatırıma girdik. 50 milyon TL’lik bir yatırım. Ki, kur farkından dolayı 60 milyon TL’ye doÄŸru gidiyor. Bu ve diÄŸer yatırımlarımızı üst üste koyduÄŸunuzda son iki yılda 200 milyon TL para harcadık. Yani ÅŸirketimiz iki yılda 200 milyon TL’lik bir varlığı ortaya koymuÅŸ oldu. Böylesine bir dönemde bir de tahsilât sorunu yaÅŸarsanız ister istemez sıkıntı meydana gelir. Bu sıkıntıyı bir ben deÄŸil, benim gibi sanayici dostlarımın çoÄŸu yaşıyor. Biz Türkiye’nin geleceÄŸine güveniyoruz dedik, 2014’teki parlak yıllarda yatırım kararı aldık. Birçok iÅŸletme yatırım kararı aldı. CumhurbaÅŸkanımız da bizi bu yönde teÅŸvik etti. Halen, ÅŸu an krizin içerisinde yatırım yapın diye çaÄŸrı yapıyor ki doÄŸru söylüyor. Yatırım için son derce doÄŸru zamanlardayız. Sıkıntı ne? Ä°nsanların tedirginlikleri, güven sorunları oldu. Son birkaç haftadır piyasada bir canlanma var. Altındaki sebeplere bakın. Bir: Devlet her KOBÄ°’ye kredi açtı, faizsiz kredi. Ä°ki: Havalar güzelleÅŸmeye baÅŸladı. Havalar güzelleÅŸince insanlar kendilerini iyi hisseder. Üç: Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi referandumuyla ilgili büyük bir sürpriz beklenmiyor. Ä°nanın, 17 Nisan günü umduÄŸumuz sonuçla, yani yüzde 60 ve üzeri evet sonucuyla çıkarsak ülkenin çok daha rahatlayacağını söyleyebiliriz. Ä°nsanların gerçekte parası var. Parası yok da harcamıyor falan deÄŸiller. Belirsizlik problemi yaşıyoruz ÅŸu an. Geldi adam, Zermeram’daki projemizi beÄŸendi. Projemiz harika. Bu ÅŸehirde yaÅŸanacak yer burası. Almıyor. Niye almıyor? Ee, ülkenin durumu net deÄŸil, bu yatırım biter mi emin deÄŸilim diyor. DediÄŸim gibi, insanların hayatlarının zor dönemleri olur. Hani, hastaneden, ameliyattan çıkmış; durumu normale dönmüÅŸ ama biraz dikkatli olması lazım. Normal hayata geçmesi için bir intibak süresi yaÅŸaması lazım. Ekonomimizin tamamı ÅŸu an bu durumda. Ä°ntibak döneminde ne kadar negatif dedikoduyu engelleyebilirsek o kadar toplum olarak iyiye gideriz. Konya’nın büyük firmalarının hepsi için bu söylentiler dolanıyor. Ben o firmaların durumlarının öyle sıkıntılı olduÄŸuna da inanmıyorum. Halkın konuÅŸtuÄŸu kadar sıkıntıda deÄŸiller. Ä°çindeyiz çünkü ben içeriden biliyorum. Yönetici olarak ÅŸuna dikkat ediyoruz: Åžirketimizi gelecek nesle aktarmamız lazım.  Elimizde varlıklarımız var. Zaman zaman ortak oluruz, zaman zaman öyle olmaz, böyle yaparız; ama bu ÅŸirketi ayakta tutarız. Tutmak da zorundayız. Zermeram’a baÅŸladık, Ä°ttifak’ın 29 yıllık tarihine bir bakın, bizim ÅŸimdiye kadar baÅŸlayıp da bitiremediÄŸimiz bir iÅŸ var mı? Ä°ttifak’ın 29 yıldır bu ÅŸehirde baÅŸlayıp da bitiremediÄŸi bir iÅŸ yok. Biz Allah’ın izniyle itibar sermayemiz için varımızı yoÄŸumuzu ortaya koyacağız. Ekip olarak da buna inanıyoruz ve kendimize güveniyoruz.” ifadelerini kullandı.

YUMURTACILIÄžA DEV YATIRIM

Yumurtacılık sektörüne yatırım yaptıklarını belirten Atila, “Çok yatırım yapmamız insanları belki tedirgin ediyor. Biz market sektöründe varız. Market sektöründeki hassasiyetlerimiz nedir? MüÅŸterilerimizin kırmızı et, helal et, temiz et noktasındaki hassasiyetlerini kendi çiftliklerimiz aracılığıyla gideriyoruz. Ä°kinci hassasiyet konusu ise yumurta. Yumurta ile ilgili yok hormonluydu yok hormonsuzdu gibi bir dünya dedikodu var. Adese’lerde ne satarsak satalım halka, insanlara faydalı olan ürünleri satmaya çalışıyoruz. Åžirket olarak felsefemiz bu. Selva, bunu iletiÅŸim dili olarak kullanıyor. Gerçek gıda üretmek, insanlara yarar saÄŸlayan gıda üretmek üzerine kurmuÅŸ durumdayız faaliyetlerimizin özünü.Kendi çiftliÄŸimize baktık, 20 yılı geçmiÅŸ.On tane kümeste 200 bin hayvanı ayakta tutmaya çalışan 20 yılın üzerinde tecrübesi olan bir firmayız. Önümüzde iki yol var. Ya komple bu sektörden çekileceÄŸiz ya da sektörün hakkını vereceÄŸiz.

Ülke olarak Avrupa BirliÄŸi ile anlaÅŸmamız gereÄŸi 2018 yılına dek Hayvan Refahı YönetmeliÄŸi yürürlüÄŸe girecek. Bu tarih ertelenir, 2019 olur, 2020 olur ama er ya da geç birkaç sene sonra Hayvan Refahı YönetmeliÄŸi yürürlüÄŸe girecek. Bu yönetmelik ÅŸunu söylüyor bize: Mevcut kümeslerde size yumurtacılık yaptırmayacağız. Türkiye’deki kümeslerin yüzde seksen beÅŸi ÅŸu anda bu yönetmeliÄŸe uymuyor. Devlet bu manada birkaç sene daha süre tanıyabilir, böyle sıkıntılı dönemlerin ardından birdenbire kuralları vatandaÅŸa uygulamayabilir ama er ya da geç bu gelecek. Böyle bir durumla karşı karşıya kalsaydık ister istemez sektörden çekilecektik. Peki, biz ne yaptık? Yüzde seksen beÅŸin içinde deÄŸil de yüzde on beÅŸin içinde olmayı tercih ettik. Dünyada benzeri sekiz tane olan, bundan daha iyi ve moderni bulunmayan bir çiftlik kurduk. Bir kümeste 250 bin tavuk besliyoruz. 4 kümesle 1 milyon tavuÄŸa çıkacağız ki ÅŸu anda 500 bini faaliyette. Son derece saÄŸlıklı ve paketlemeye kadar her ÅŸeyiyle insan eli deÄŸmeden, yumurtanın içinde herhangi bir sıkıntı var mı yok mu, bunları röntgenle inceleyen bir mantıkla üretim var. O nedenle biz bu yatırımla bu sektörde varız dedik. Sektörde yüzde 2gibi bir ağırlığa ulaÅŸacağız 1 milyon tavukla. Adese, Selva, tarım ve hayvancılık hepsi birbirini tamamlayan yatırımlar. Biz 22 kuruÅŸa yumurta satsak burada ÅŸöyle para kazanırız, birkaç yıl içinde de amorti ederiz derken ÅŸu anda 29-30 kuruÅŸtan yumurta satmanın keyfini yaşıyoruz. Bununla birlikte yumurtacılıkta markalaÅŸmayı hedefliyoruz. Ä°nÅŸallah faaliyet gösterdiÄŸimiz sektörlerde adından söz ettiren markalar meydana getirmeye ve mevcut ÅŸirketlerimiz ve markalarımızı güçlendirmeye devam edeceÄŸiz. BeÅŸ koldan yatırımlarımızı sürdürüyorken Konya kamuoyunda dolaÅŸan dedikodulara anlam vermek de bizim için çok zor oluyor. Çünkü biz ekip olarak Ä°ttifak’ın geleceÄŸinden heyecan duyuyoruz. Bugün tamamladığımız ve planladığımız yatırımlar ile Ä°ttifak Holding ÅŸehrimizin ülkemizin ve yarınların dünyasında daha güçlü, daha istikrarlı ve daha fazla geliÅŸerek var olmaya devam edecek.” diye konuÅŸtu. (Murat GÜZEL)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-