Ä°yi bir aÅŸurenin tarifi
Muharrem aynının 10’ncu günü geldi çattı ve aşureler bugün itibariyle kaynatılmaya başlandı. Dedeman Otel Konya’nın aşçıbaşısı Abdullah Çelik, iyi bir aşure yapmanın sırlarını anlattı
Ä°slam alemi için büyük önem taşıyan AÅŸure günü geldi çattı. Bugün, Ä°slam dininde Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10’ncu günü olan AÅŸure Günü. Ä°slam dünyası, bugünden itibaren sosyal yardımlaÅŸma ve dayanışmanın bir gereÄŸi olarak birçok çeÅŸit üründen oluÅŸan aÅŸure tatlısı yaparak yoksullara ve komÅŸulara dağıtacak.
AÅžURE GÜNÜNÜN FAZÄ°LETÄ°
Tarihte aÅŸure günü, Ä°slam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiÅŸtir. Ä°nsanlığın ilk atası Âdem (a.s.) ve Havva annemizin tövbesi aÅŸure günü kabul edilmiÅŸ, insanlığın ikinci atası Nuh (a.s.)’un gemisi Cûdi dağına aÅŸure günü demirlemiÅŸ, Hz. Ä°brahim peygamberin oÄŸlu Hz. Ä°smail o gün doÄŸmuÅŸ; Hz. Yusuf’a hasretinden dolayı Yakup peygamberin kapanan gözleri o gün açılmış, Hz. Yusuf zindandan o gün kurtulmuÅŸ, Eyyub (a.s.) tutulduÄŸu hastalıktan o gün ÅŸifa bulmuÅŸ, Hz. Davud’un tövbesi o gün kabul edilmiÅŸ, Ninova bölgesine gönderilen Yunus (a.s.) balığın karnından o gün kurtulmuÅŸ, Hz. Musa’yı takip eden Firavun ve ordusu sulara o gün gömülmüÅŸ ve Hz. Ä°sa o gün dünyaya gelmiÅŸ ve Allah katına yükseltilmiÅŸtir.
AÅžURE NASIL YAPILIR
‘Peki bu önemli günde piÅŸirilen aÅŸure tatlısı nasıl yapılır? Ä°yi bir aÅŸure tatlısı yapmak için ne gerekli?’ sorularının cevabını Dedeman Otel Konya ve Convention Center’dan aÅŸçıbaşı Abdullah Çelik yanıtladı.
Çelik, aÅŸure tarifi için gerekli malzemeleri ÅŸöyle sıraladı;
“2 su bardağı buÄŸday, 1 su bardağı kuru fasulye, 1 su bardağı nohut, 2 su bardağı kuru kayısı, yarım su bardağı sarı üzüm, 15 adet kuru incir, yarım çay bardağı kuÅŸ üzümü, 2 adet rendelenmiÅŸ portakal kabuÄŸu, 3.5 su bardağı toz ÅŸeker, yarım su bardağı süt.
Süslemek için;
1 su bardağı fındık, 15 adet ceviz, 1 adet nar, tarçın ve antep fıstığı”.
AÅŸure yapılışını tarif eden aÅŸçıbaşı Çelik, “1 gece önce buÄŸdayı ve kuru fasulyeyi soÄŸuk suda ıslayalım. Nohudun içine tuz ilave edip ılık suda ıslayalım. BuÄŸdayı ayrı bir tencerede bir taşım kaynatıp süzdürelim ve tekrar yeteri kadar su ilave edip buÄŸdaylar dağılana kadar piÅŸirmeye bırakalım.
Nohudun ve kuru fasulyenin suyunu deÄŸiÅŸtirip ayrı tencerelerde piÅŸirelim. Ä°ncirleri ve kayısıları küçük küçük doÄŸrayıp ayrı kaplarda 10 dk ılık suda bekletelim. KuÅŸ üzümlerini ve sarı üzümleri 5 dakika ılık suda bekletip suyunu süzelim. BuÄŸday piÅŸtikten sonra ayrı yerlerde piÅŸirdiÄŸimiz kuru fasulye ve nohudu tencere ilave edelim.
Daha sonra toz ÅŸekeri ilave edip sonra sarı üzümleri ve kayısıları ilave edelim. Son olarak sütü, incirleri ve portakal kabuÄŸu rendesini ilave edip karıştıralım. 15 dakika kısık ateÅŸte kaynatıp servis edeceÄŸimiz kaselere boÅŸaltalım. Servise hazır aÅŸuremizi dilediÄŸimiz gibi süsleyebiliriz” dedi.
AÅŸure piÅŸirmenin püf noktasını da söyleyen Çelik, ÅŸeker ilavesi yapıldıktan sonra çok kaynatılan aÅŸurenin renginin kararabileceÄŸini söyledi. (Mehmet ÇALIÅžKAN)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.