Borsa Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Ä°smail KemaloÄŸlu, Konya Ticaret Borsası BaÅŸkanı Muhammet UÄŸur Kaleli, Konya Sanayi Odası BaÅŸkanı MemiÅŸ Kütükcü, Konya Ä°l Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan, proje koordinatörleri ve üreticiler katıldı. Toplantının açılış konuÅŸmasını yapan Konya Ticaret Borsası BaÅŸkanı Muhammet UÄŸur Kaleli, borsa olarak Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleriyle yaptıkları görüÅŸmeler sonucunda Ä°zli Tarım Projesi'ni hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduklarını ve kabul gördüÄŸünü söyledi. Kaleli, "Yaklaşık 3 yıl sürecek olan bu projeye baÅŸladık. Bizim sıkıntımız kaliteli buÄŸdayda. Amacımız doÄŸru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi artırarak bu paranın ülkemizde kalmasıdır. Hedefimiz, sürdürülebilir bir tarım üretimiyle birlikte; verimi ve kaliteyi artırmak, tarımsal üretim kadar tarımsal ticarette de söz sahibi olup, bölgenin gıda güvenliÄŸini saÄŸlamaktır" dedi. Prof. Dr. Hüseyin ÖÄŸüt, Prof. Dr. Bayram Sade, Prof. Dr. Sait Gezgin, Doç. Dr. Tamer MarakoÄŸlu ve Doç. Dr. Yusuf Çelik tarafından yürütülen projenin birinci yılında ulaşılan sonuçlarla ilgili ÅŸu bilgilere yer verildi: "Sulu koÅŸullarda yetiÅŸtirilen ekmeklik ve makarnalık buÄŸdaylarda 5 nolu izli ekim uygulaması, hem klasik hem de diÄŸer izli ekim uygulamalarına göre yüksek protein deÄŸerinin elde edilmesini saÄŸlamıştır. Klasik ekim uygulamaları, tüm izli ekim uygulamalarından daha düÅŸük protein deÄŸerlerinin elde edilmesine neden olmuÅŸtur. Sulu ve kuru koÅŸullarda yetiÅŸtirilen ekmeklik buÄŸdaylarda izli ekim uygulaması klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek zeleny sedimentasyon deÄŸerlerinin elde edilmesini saÄŸlamıştır. Sulu koÅŸullarda tüm uygulamalar içinde, izli ekim uygulaması en yüksek geliÅŸme süresinin elde edilmesini saÄŸlamıştır. Sulu koÅŸullarda izli ekim uygulamalarının klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek stabilite deÄŸerlerine sahip olduÄŸu görülmektedir. Ä°zli ekim sisteminde kullanılan materyal homojen dağıldığı için bürüt kar olarak normal ekime göre yüzde 50 ye yakın bir karlılık artışı saÄŸlanmıştır."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.