Kaçak ayrılıkçı ve teröristlerin sığınağı Belçika
Eski Katalan lideri Puigdemont ve 4 bakanın Belçika'ya kaçması, ülkenin diğer ayrılıkçı grup ve terörist örgütlere verdiği desteği gündeme getirdi.
Haklarında onlarca yıl hapis cezası istenen eski Katalonya Özerk Yönetimi BaÅŸkanı Carles Puigdemont ve bakanlarının kaçtığı Belçika, terör örgütleri ve ayrılıkçı hareketlerin lider ve mensuplarına kucak açmasıyla dikkat çekiyor.
Avrupa'nın terör üssü Belçika'dan terörle mücadelede çifte standartDışiÅŸleri Bakanlığından Belçika açıklamasıBelçika'nın eski Katalan lider Puigdemont'la imtihanıTerör örgütü PKK yandaÅŸları Belçika'da Türklere saldırdı'Katalan lider Puigdemont Belçika'ya gitti'Belçika'dan 'PKK'lılar terörden yargılanamaz' kararıKatalonya krizi Belçika'yı karıştırdıBelçika'daki PKK kararına savcılıktan itirazPKK, 2016'da Avrupa'da terör estirdiHollanda ve Belçika'dan PKK'ya izinAyrılıkçı terör örgütleri ETA ve PKK'nın yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü(FETÖ), DHKP-C firarilerinin sığındığı Belçika, DEAÅž'ın da 130 kiÅŸinin öldüÄŸü Kasım 2015 Paris saldırılarını planladığı ülke olarak öne çıkıyor.
Eski Katalonya Özerk Yönetimi BaÅŸkanı Puigdemont ve yönetimin 4 eski bakanı halihazırda Belçika'da bulunuyor.
27 Ekim'de Katalonya Parlamentosunda bağımsızlık ilan etmeleri nedeniyle Ä°spanyol yargısının haklarında suç duyurusunda bulunmasından hemen önce Belçika'ya gelen eski ayrılıkçı Katalan lider ve bakanlar hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade etme emri çıkarıldı.
Tutuklanması istenen eski Katalan lider Belçika'da kalacak
Ä°spanya'ya iade edilmesi durumunda "devlete karşı baÅŸkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmak" suçlarından yargılanacak Puigdemont için istenen toplam ceza 50 yılı buluyor.
Puigdemont'un avukatı Paul Bekaert, eski Katalan liderin Ä°spanya'ya dönmeyeceÄŸini, Belçika makamlarına ifade vermesi için çalışmalar yürüttüÄŸünü belirtiyor.
Avukat Bekaert'ın, Puigdemont için istenilen hapis cezasının orantısız olduÄŸunu savunarak, insan hakları ihlali yapıldığı gerekçesiyle eski Katalan liderin iadesini engellemeye çalışacağı ifade ediliyor.
Puigdemont, Brüksel'e "Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) kalbi" olduÄŸu için geldiÄŸini öne sürüyor. Ancak Belçika'nın daha önce ayrılıkçılar ve terör örgütleri liderleri ve iltisaklı kiÅŸilere sunduÄŸu imkanlar göz önünde bulundurulduÄŸunda Puigdemont'un bu ülkeye kaçma kararının tesadüf olmadığı dikkati çekiyor.
Belçika ETA'cıları da korumuÅŸtu
Belçika'nın Ä°spanya ile diplomatik iliÅŸkileri, 1990'lı yıllarda ETA terör örgütü mensuplarına verdiÄŸi destek nedeniyle birçok kez gerildi.
ETA terör örgütüne baÄŸlı olduÄŸu iddia edilen kiÅŸilere sığınma hakkı tanıyan Belçika, bu kiÅŸileri Ä°spanya'da "adil yargılanma süreci olmayacağı" iddiasıyla iade etmeyerek zaman zaman diplomatik iliÅŸkilerdeki gerginliÄŸi tırmandırdı.
Belçika, son 20 yılda terörle iltisaklı olduÄŸu düÅŸünülen 5 kiÅŸiyi Ä°spanya'nın talebine raÄŸmen iade etmedi. Brüksel, en son geçen sene ETA üyesi Natividad Jauregui adlı kiÅŸiyi Ä°spanya'ya göndermeyi reddetti.
Puigdemont'un geçmiÅŸte Belçika'daki ETA'cıları savunmakla tanınan Paul Bekaert'ı avukatı olarak seçmesi de bu çerçevede daha fazla anlam kazanıyor.
Bekaert'ın aralarında ETA'cı Jauregui'nin yanı sıra Ä°spanya tarafından iadesi istenilen ve ETA'yla iltisaklı olduÄŸu belirtilen bir çifti de savunarak haklarındaki iade kararının iÅŸleme koyulmasını engellediÄŸi biliniyor.
PKK'ya kucak açıyor
ETA ve eski Katalan hükümeti yetkililerinin yanı sıra AB'nin terör listesindeki PKK'nın da Belçika'da geniÅŸ hareket alanına olması dikkat çekiyor.
Yakın dönemde, Belçika'daki Ä°stinaf Mahkemesi, aralarında PKK'nın sözde Avrupa elebaÅŸlarının da olduÄŸu 36 kiÅŸi ve kurumun terörle mücadele kanunları çerçevesinde yargılanamayacağına hükmetmiÅŸti.
Bu çerçevede terör örgütünün Avrupa'daki elebaÅŸlarından Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduÄŸu 36 kiÅŸinin terörle mücadele kanunu çerçevesinde yargılanamayacağı, PKK'nın uluslararası silahlı mücadele yürüttüÄŸü savunuluyor.
Örgütün yöneticilerinin 1990'lı yıllarda sığınmaya baÅŸladığı Belçika'da, PKK'nın Avrupa'daki sözde yöneticilerinden Remzi Kartal da dahil çok sayıda terörist yaşıyor. Kırmızı bültenle aranmalarına karşın yakalanmayan örgüt lideri ve üyelerine, Belçika'da yasal sığınma hakkı veriliyor.
En son 2010 yılında PKK'ya ait 2 televizyon kanalından birine baskın yapan Belçikalı yetkililerin, baskında çok sayıda kiÅŸiyi gözaltına almasına karşın kısa sürede serbest bıraktığı görülüyor.
Åžubat 2016'da onlarca kiÅŸinin öldüÄŸü Ankara saldırısından sadece günler sonra, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasının hemen arkasında PKK'lılara çadır kurma izni veren Belçika yönetimi, bu hareketini ise "ifade özgürlüÄŸü" olarak savunuyor.
Adeta PKK'ya koruma kalkanı oluÅŸturan Belçika'da örgüt yandaÅŸları da PKK paçavraları ve Abdullah Öcalan posterleri eÅŸliÄŸinde sık sık gösteriler düzenliyor. PKK'nın düzenlediÄŸi bazı yürüyüÅŸ ve gösterilere Belçikalı siyasetçiler de katılıyor.
PKK'ya silah veren kaçak HDP'li de Belçika'da
HDP'nin kaçak eski vekilleri TuÄŸba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız'ın da sığındığı ülkenin Belçika olması dikkati çekiyor. VekilliÄŸi düÅŸürülen Faysal Sarıyıldız, Suriye'den getirilen silahları PKK'ya vermesiyle biliniyor.
DHKP-C davaları yıllarca sürdü
Belçika, DHKP-C liderleri ve yandaÅŸlarına iliÅŸkin de PKK'ya benzer bir süreç iÅŸletiyor.
Belçika'nın örgüte karşı adli süreci 1999'da terör örgütü üyelerinin bazılarının ülkede yakalanmasına kadar geriye gidiyor.
Belçika mahkemeleri, 2006 yılında aralarında örgütün elebaşı Dursun KarataÅŸ'ın da bulunduÄŸu teröristlere iliÅŸkin ilk kararda hapis cezası veriyor.
Ancak bu karar, 2007 yılında "adli hata" yapıldığı gerekçesiyle bozulurken, Anvers Temyiz Mahkemesi, gıyaben yargılanan terör örgütünün elebaşı Dursun KarataÅŸ ile Zerrin Sarı, Åžükriye Akar ve Bahar Kimyongür'ü beraat ettiriyor. Mahkeme, daha önceki kararların aksine DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelemeyi de reddediyor.
Sabancı Holding yöneticisi Özdemir Sabancı dahil 3 kiÅŸinin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından terörist Fehriye Erdal gıyabında 3 yıl hapse çarptırılıyor. 2006 yılında ev hapsindeyken kaçan ve hakkındaki bu karar bozulan Erdal'a, ancak Åžubat 2017'de cinayetten 21 sene sonra 15 yıl hapis cezası verilebildi. Hakkında tutuklama kararı çıkarılan terörist Erdal'ın nerede olduÄŸu ise bilinmiyor.
FETÖ Belçika'da faaliyetlerini sürdürüyor
Belçika'nın ılımlı yaklaÅŸtığı diÄŸer bir örgüt de FETÖ olarak ön plana çıkıyor. Kanlı darbe giriÅŸimine raÄŸmen AB'nin ve Belçika'nın henüz terör örgütleri listesinde yer almayan FETÖ, ülkede rahatça faaliyetlerini sürdürüyor.
FETÖ ülkede, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTIO) adı altında hareket ediyor.
Federasyonun internet sitesindeki bilgilere göre, eski baÅŸkanı, darbe giriÅŸimi sonrası kapatılan Kimse Yok Mu DerneÄŸi'nin Genel BaÅŸkanı Ä°smail Cingöz olan FEDACTIO'ya yan ÅŸubeleriyle beraber 60 kadar dernek üye durumda.
Bunlar arasında Belçika Türk Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (BETÄ°AD), örgüte finansman saÄŸlanmasında önemli iÅŸlev yürütüyor. Aktif GiriÅŸimciler BirliÄŸi, Küçük GiriÅŸimciler BirliÄŸi, Hainaut GiriÅŸimler DerneÄŸi, Mercury Ä°ÅŸ Adamları DerneÄŸi ve Limburg Aktif GiriÅŸimciler BirliÄŸi derneklerinin birleÅŸimi ile kurulan BETÄ°AD, Brüksel, Anvers, Hainaut, Lige, Gent, Limburg kentlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.
FETÖ derneÄŸinin, Belçika'da Fransızca konuÅŸulan Valon bölgesine oranla Flaman bölgesinde daha etkin olması dikkati çekiyor.
DEAÅž'ın Avrupa'daki üssü
Belçika, DEAÅž konusunda da Avrupa'nın terör üssü olarak görülüyor. 130 kiÅŸinin öldüÄŸü 13 Kasım 2015 Paris saldırılarının Brüksel'de planlandığı, saldırganların ya Belçika vatandaşı ya da Brüksel'de yaÅŸayan Fransa vatandaÅŸları olduÄŸunun tespit edilmesi dikkat çekiyor.
Belçika'da meydana gelen 22 Mart 2016'da terör saldırılarını gerçekleÅŸtirenlerden birinin Türkiye'nin sınır dışı ettiÄŸi bir Belçika vatandaşı olduÄŸunun ortaya çıkmasının ardından bu kiÅŸinin Belçika'ya ulaÅŸmasından sonra gerekli tedbir alınmaması tepki çekiyor.
Terörle mücadelede Avrupa'nın zayıf halkası
Belçika'nın karmaşık federal yapısı, resmi dilleri, siyasi partileri ve toplumları arasındaki sosyal bölünmüÅŸlük, Belçika'yı ayrılıkçılar ve terör örgütleri için cazip hale getiriyor.
Fransızca konuÅŸulan Valonya, Flamanca konuÅŸulan Flamanya, her iki dilin konuÅŸulduÄŸu Brüksel ile Almanca konuÅŸulan doÄŸudaki küçük bir bölgeden oluÅŸan Belçika'da bölgeler arasındaki iÅŸ birliÄŸi eksikliÄŸi ve federal yapının getirdiÄŸi bürokratik yavaÅŸlık, güvenlik açısından da zafiyet doÄŸuruyor.
AB ve NATO gibi önemli kurumlara ev sahipliÄŸi yapan Belçika'nın güçlü bir güvenlik teÅŸkilatı bulunmuyor. Avrupa'nın terörle mücadelede "zayıf halkası" olarak bilinen Belçika, böylelikle ayrılıkçılar ve terör örgütü mensuplarının barınması için ideal ortam sunuyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.