“Kanser, bir çok türü bulunan, kontrolsüz çoÄŸalan hücrelerin normal hücreleri öldürmesi sonucu ortaya çıkan, vücuttaki tüm doku ve organlarda geliÅŸim gösterebilen ve ülkemizde her yıl yaklaşık 150 bin kiÅŸinin yakalandığı tahmin edilen, sebebi bilinen ölümler arasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra 2. sırada yer alan önemli bir halk saÄŸlığı sorunudur.” Diyen Dyt. Gülsüm Uyanık, gerek iÅŸ gücünde yol açtığı ağır kayıplar, gerekse yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle kanser hastalığının her geçen gün hepimizin hayatına daha fazla karıştığını belirtti.Kanser hastalığının kalıtımsal faktörler, alkol, sigara, çevre kirliliÄŸi, radyoaktif bileÅŸenler gibi birçok farklı faktörden etkilendiÄŸini belirten Dyt. Uyanık, ancak teÅŸhis konulan kanser vakaları gözlemlendiÄŸinde kanserin nedeni olarak sayılabilecek yüzlerce faktör arasında en önemlisinin saÄŸlıksız beslenme ve hayat tarzı olduÄŸunu vurguladı.“Besinler kanser önleyici bileÅŸen içerebilmelerinin yanı sıra kanser yapıcı özellikte bazı maddeleri de barındırabilirler. Özellikle piÅŸirme ve saklama koÅŸulları, kansere yol açabilecek zararlı madde oluÅŸumuna neden olması bakımından son derece dikkat edilmesi gereken hususlardır.” Diyen Dyt. Uyanık, kanserden korunmak için alınabilecek beslenme önlemleri ÅŸöyle sıraladı:“Öncelikle besin çeÅŸitliliÄŸinin saÄŸlanması vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınmasını saÄŸlayacağından kansere karşı korunmada alınabilecek ilk önlem farklı renkte besinler tüketmektir.”Yemeklerde kızartma ve kavurma iÅŸlemlerinden uzak durulmalı, yanmış yaÄŸlar tüketilmemeli, sebzeler kavurma iÅŸlemine tabi tutulmadan çiÄŸ olarak piÅŸirilmelidir. Et yemeklerine ya da etli piÅŸirilen sebze yemeklerine ayrıca yaÄŸ kullanılmamalıdır.Yemeklerde sıvı yaÄŸlar tercih edilmeli, yaÄŸlar ışık almayan, serin ve kuru bir ortamda aÄŸzı kapalı bir ÅŸekilde muhafaza edilmelidir. Katı yaÄŸlardan uzak durulmalıdır.Kızartma yapılacaksa yaÄŸ 2 kereden fazla kullanılmamalı, kızartma iÅŸleminden sonra süzülerek cam bir kavanozda aÄŸzı kapalı vaziyette buzdolabında saklanmalıdır.Kömürde ya da mangalda piÅŸirilen etler ateÅŸe çok yakın bir mesafede tutulmamalı, ekmek kızartırken renkte kararma olmamasına özen gösterilmelidir.Bütün meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmeli, uygun koÅŸullarda ve uygun kaplarda saklanmalıdır. KabuÄŸu soyulan meyve ve sebzeler uzun süre bekletilmemelidir.Beyaz et tüketimine ağırlık verilmeli, özellikle omega-3 kaynağı olarak bilinen balık en az haftada 2 kez tercih edilmelidir.Kuru baklagiller ve kepekli tahılların tüketimine özen gösterilmelidir.Plastik yoÄŸurt kapları, et ya da tavuk gibi besinlerin satışa sunulduÄŸu sırada kullanılan köpük kaplar baÅŸka yiyeceklerin muhafazası için kullanılmamalı, ayrıca et ürünleri için kullanılan doÄŸrama tezgahları meyve-sebzeler için kullanılmamalıdır.Tuz tüketimi azaltılmalı, salam, sosis, sucuk vb. gibi yüksek miktarlarda tuz içeren iÅŸlenmiÅŸ ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.Ä°çeriÄŸi bilinmeyen yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.Fiziksel aktivite artırılmalı, her gün mutlaka yürüyüÅŸ veya egzersiz yapılmalıdır.Sigara ve alkol kesinlikle tüketilmemelidir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.