Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Karanlık gecenin gizli kahramanları

Karanlık gecenin gizli kahramanları
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında alınan ifadeler ve mahkemelerce kabul edilen iddianameler, 15 Temmuz gecesi terör örgütüne çok sayıda kahramanın engel olmaya çalıştığını gözler önüne serdi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe giriÅŸimine iliÅŸkin soruÅŸturmalar kapsamında alınan ifadeler ve mahkemelerce kabul edilen iddianameler, 15 Temmuz gecesi terör örgütüne çok sayıda kahramanın engel olmaya çalıştığını gözler önüne serdi.

BaÅŸkentte bir komutan, darbeci generalin vurulması emrini verirken, Malatya'da bir vatandaÅŸ kullandığı zırhlı araçla darbe giriÅŸimine karşı polise yardım etti. Ä°stanbul'da bir emniyet müdür yardımcısı, vatandaÅŸlarla valiliÄŸin iÅŸgalini önlerken, Genelkurmay karargahında bir astsubay darbecilerin silahından çıkan kurÅŸunla ÅŸehit edildi, bir yüzbaşı bacaklarından vuruldu.

Çok sayıda vatandaşın yanı sıra bazı subay ve astsubaylar da canları pahasına darbeci askerlerin kışlalardan çıkışlarını engelledi. Onlar, FETÖ'nün darbe giriÅŸimini gerçekleÅŸtirdiÄŸi 15 Temmuz'daki karanlık geceyi aydınlığa dönüÅŸtüren kahramanlardan sadece birkaçı olarak kayıtlara geçti.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, bu isimlerin arasında Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı Harekatı'nda da görev yapan Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı da yer aldı.

Darbe giriÅŸiminin olduÄŸu gece yaÅŸadıklarını verdiÄŸi ifadede anlatan Aksakallı, 15 Temmuz'da Genelkurmay BaÅŸkanlığı karargahındaki terörle mücadele toplantısının ardından evine gitti. Sonrasında eÅŸiyle Gazi Orduevindeki düÄŸüne katılan Aksakallı, düÄŸünün ardından sivil plakalı makam aracıyla oradan ayrıldı. Otomobilin önü orduevinden ana yola çıkmak üzereyken darbe giriÅŸimine katılan askerlerin kullandığı iki araç tarafından kesildi.

Araçtan çıkan iki kiÅŸi, Özel Kuvvetleri Komutanı'nın yanına gelerek, "Bizimle geleceksin." dedi. Åžoförüne ilk etapta "Araçtan inme, kapıları kilitle." emrini veren Aksakallı, sonrasında araçtan iner gibi yaparak darbeci askerlere tekme attı. YaÅŸanan kargaÅŸa sırasında otomobil, ÅŸoförün yaptığı manevrayla uzaklaÅŸtı. Yolda kendilerini durdurmak için bekleyen bir baÅŸka aracı da atlatan Aksakallı'nın makam aracı, Çukurambar'a doÄŸru yol aldı. Bu sırada Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı arayan Aksakallı, komutanlara ulaÅŸamadı.

"Nizamiyeyi kapatın" emri

Özel Kuvvetler Komutanlığını da arayan Aksakallı, nizamiyenin her türlü giriş çıkışa kapatılması, general dahil hiç kimsenin içeri alınmaması emrini verdi. Aksakallı, komutanlıkta güvendiÄŸi personeli de arayarak kışlaya gitmeleri ve durumu kontrol altına almaları talimatını iletti.

Özel Kuvvetler Harekat Merkezi ile görüÅŸen Aksakallı'ya darbeci asker, "Genelkurmaydan mesaj geldiğini, şahsının Özel Kuvvetler Komutanı görevinden alınarak yerine general Semih Terzi'nin atandığını" ifade etti. Mesajın geçerli olmadığını belirten Aksakallı, Özel Kuvvetler'in komutanının hala kendisi olduÄŸunu söyledi. Bazı özel televizyon kanallarına çıkarak darbe giriÅŸiminin emir komuta zinciri içinde gerçekleÅŸmediÄŸini açıklayan Aksakallı, defalarca konuÅŸtuÄŸu makamında koruma nöbetçiliği görevi yapan Kıdemli BaÅŸçavuş Ömer Halisdemir'den karargahtaki duruma iliÅŸkin bilgi aldı.

Kahraman BaÅŸçavuÅŸ Halisdemir ile helalleÅŸti

Halisdemir'e son konuÅŸmasında Terzi'nin hain olduÄŸunu, vatan ve millet adına vurulması emrini veren Aksakallı, kahraman baÅŸçavuÅŸtan hakkını helal etmesini istedi. "Sonuna kadar helal olsun, baş üstüne komutanım." yanıtını alan Aksakallı, daha sonra Terzi'nin vurulduÄŸunu ve helikopterle tedavi için GATA'ya götürüldüÄŸünü öÄŸrendi.

Aksakallı, hastaneyi arayarak Terzi'ye refakat eden, aralarında tabur komutanı Fatih Şahin'in de bulunduÄŸu darbecilerin tutuklanmasını emretti. Darbeci askerler tarafından yerinin belirlenmesi için çok defa aranan Aksakallı, Özel Kuvvetler Komutanlığı karargahında yeniden kontrol saÄŸlanmasına yönelik harekatı da yönetti.

Koruma Müdürü Yüzbaşı Akın

FETÖ'nün darbe giriÅŸimini engellemeye çalışan Kara Kuvvetleri Komutanı Koruma Müdürü Yüzbaşı Burak Akın ise darbeci askerler tarafından Genelkurmay karargahında bacaklarından vuruldu. Yaralarına turnike yapmak isteyen Akın'a darbeciler, "Turnike yok." diyerek engel oldu.

Genelkurmay karargahındaki FETÖ'cü subayların aradığı Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, "Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar tarafından karargaha çaÄŸrıldığı"nın söylenmesi üzerine karargaha geldi. Uygulama gereÄŸi korumalar, araçlarıyla karargahtaki Atatürk heykelinin olduÄŸu bölgeye yaklaÅŸtı. Bu sırada silah sesi duyan Yüzbaşı Akın, araçtan atlayarak Çolak'ın makam aracına doÄŸru koÅŸmaya baÅŸladı. Bu sırada 2-3 el silah sesi daha duyan Akın, nizamiye bölgesinden askerlerin ateÅŸ ettiÄŸini düÅŸünerek o yöne doÄŸru, "Ateş kes. Bu, kuvvet komutanının makam aracı, ben de koruma müdürüyüm." diye bağırdı. Bu sırada Akın'ın arkasından yetiÅŸmeye çalışan darbeci bir asker ise "Tanımayız biz." karşılığını verdi.

Yüzbaşı Akın, koÅŸarak karargah binasına girdiÄŸinde Orgeneral Çolak ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar'ın yere yatırıldığını, baÅŸlarında tam teçhizatlı Özel Kuvvetler Komutanlığı personelini gördü. Duruma müdahale etmeye çalışan Akın'a, darbecilerin "Yurtta Sulh Konseyi" adını verdikleri yapılanmada olduÄŸu belirlenen eski Genelkurmay Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay Ramazan Gözel, "Sakin ol, her şey kontrol altında." diyerek engel olmaya çalıştı.

"Nasıl sakin olayım?"

Yüzbaşı Akın'ın, "Nasıl sakin olayım, Kara Kuvvetleri Komutanı'na ne yapıyorsunuz?" diye karşı çıkması üzerine Gözel, yanındaki Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapan tam teçhizatlı Kurmay Yarbay Halit Kazancı'ya "Müdahale et." emrini verdi.

Darbeci Kazancı, silahıyla Yüzbaşı Akın'ı bacağından vurdu. Kazancı, daha sonra yere düÅŸen Akın'ın belindeki tabancasını aldı. Silah seslerinin artması üzerine Akın, sürünerek kendini emniyete almak istedi. EmeklediÄŸi sırada karargah binasının içinden tüfekle Akın'a doÄŸru yeniden ateÅŸ açıldı. Başına doÄŸru atılan kurÅŸun, emeklemekte olan Akın'ın saÄŸ dizine isabet etti. Böylece Akın darbeciler tarafından iki bacağından vurulmuÅŸ oldu. Bir darbeci askeri gören Akın, turnike yapılmasını istemesi üzerine "Turnike yok." karşılığını aldı.

Daha sonra Akın'a karargahtaki veteriner asteÄŸmen ve saÄŸlık astsubayı tarafından tıbbi müdahalede bulunuldu. Ardından ambulansla karargahtaki revire götürülen Yüzbaşı Akın, olayın ardından GATA'da uzun süre gördüÄŸü tedavi sonrası görevine döndü.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak da iddianamedeki ifadesinde olayı, "Bir tanesi tabanca ile Burak Akın'a ateÅŸ edip yere düÅŸürdü ve etkisiz hale getirdi. GATA'ya, hastaneye kaldırılınca kendisine sadece tabanca ile deÄŸil, piyade tüfeÄŸiyle ateÅŸ edildiÄŸi ve bacağından yaralandığı anlaşıldı." cümleleriyle anlattı.

Şehit edilen koruma Astsubayı Aydın

15 Temmuz gecesinin diÄŸer bir kahramanı ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak'ın darbeye katılan askerler tarafından ÅŸehit edilen koruma Astsubayı Piyade Başçavuş Bülent Aydın oldu.

Çolak'ın karargaha gelmesinin ardından koruma ekibi, karargahtaki Atatürk heykeline yaklaÅŸtı. Bu rutin uygulama sırasında silah sesinin duyulması üzerine Çolak'ın koruma ekibi harekete geçti. Yüzbaşı Akın, Çolak'ın makam aracına doÄŸru koÅŸarken Başçavuş Bülent Aydın da araçtan indi. Duruma müdahale etmeye çalışan Aydın, darbeci askerlerin ateÅŸi sonucu ÅŸehit oldu.

Bu arada darbeciler, Çolak'ın makam aracının hareket etmemesi amacıyla ateş ederek lastiklerini patlattı. Aracın radyatörüne isabet eden mermi ise suyun ve antifrizinin boşalmasına neden oldu. Aracı durduran darbeci askerler, Çolak'ın şoförü sivil memur Başaran Karabıçak'ı derdest etti.

Vatan ve millet için ölümü bile göze aldı

Malatya'da ise Altay Kışlası'ndan 16 Temmuz'da sabah saatlerinde çıkan ve 2. Ordu Komutanlığında polisle çatışan darbeci askerlere destek için gelmeye çalışan zırhlı personel taşıyıcılardan biri, çevre yolu Milli Egemenlik Alt KavÅŸağı yakınlarında darbe giriÅŸimine tepki gösteren vatandaÅŸlarca durduruldu.

Polis ekipleri, darbeci askerleri gözaltına aldı, zırhlı aracı güvenli yere çekmek istedi ancak ekipte bunu kullanabilecek polis bulunmaması üzerine olaylara tepki gösteren vatandaÅŸlar arasında bulunan ve vatani görevini Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler'de yapan Mustafa Özbey, aracı kullanmak için gönüllü oldu.

Güvenlik nedeniyle polis yeleÄŸi giydirilerek kullandığı zırhlı aracı önce güvenli alana çeken Özbey, 2. Ordu'da süren çatışmalar nedeniyle polisin talimatıyla aracı yeniden karargaha çevirdi. Zırhlı araçla karargaha giriÅŸ için hazırlık yapan Özbey, polisler "Vatan, millet için seferber olduk. Sen de geldin, seferber oldun. Allah razı olsun. Biz bu araçla içeriye gireceÄŸiz. Sen bu olayda ÅŸehit ya da gazi olabilirsin. Ne diyorsun?" dediklerinde, "Vatan ve millet için ölümü bile göze alırım, siz yeter ki bana ne yapacağımı söyleyin." cevabıyla desteÄŸini sürdürdü.

Araç içinde hazır olarak verilecek emri bekleyen Özbey'in kullandığı aracın darbeci askerlerin teslim olmasının ardından karargaha girmesine gerek kalmadı.

Åžehit düÅŸen "en kıdemli asker"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz gecesi darbe giriÅŸiminin seyrini deÄŸiÅŸtiren kahramanlarından biri, ÅŸehit düÅŸen "en kıdemli asker" olduÄŸu belirtilen 47 yaşındaki 3. Kolordu Komutanlığı Yar BaÅŸkanı Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk oldu. Kartaltepe Kışlası Komutanı Piyade Albay Davut Ala ise vücuduna 7 mermi isabet etmesi sonucu yaralandı.

O gece devreleriyle hemen iletiÅŸime geçen Ertürk, evinde arkadaşı Kartaltepe Kışlası Komutanı Piyade Albay Ala ve bir astsubayla buluÅŸarak deÄŸerlendirmelerde bulundu. Toplantı sonunda Ertürk'ün iki yıl önce görev yaptığı 66. Zırhlı Tugay Komutanlığının darbeye desteÄŸinin engellenmesine karar verildi.

Ertürk, arkadaşı Piyade Albay Davut Ala ile 66. Zırhlı Tugayı'nda verdiÄŸi mücadeleyle Ä°stanbul için kilit rol oynayarak, tugayın darbe giriÅŸimine desteÄŸini engelledi. Ä°ki komutan, yanlarına aldıkları üç polis ve üç uzman çavuÅŸla kurdukları iki timle, tankların, silahların ve askerlerin dışarı çıkmasını engelleyerek, tugay içindeki hareketlenmeyi durdurdu. Tugayın darbeye katılımını engelleyen Sait Ertürk, tek kurÅŸunla ÅŸehit düÅŸerken, vücuduna 7 kurÅŸun isabet eden Davut Ala hastanede tedavi edildi.

ValiliÄŸin iÅŸgalini engelledi

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca hazırlanan Ä°stanbul ValiliÄŸinin iÅŸgaline iliÅŸkin iddianamede ise olay tarihinde Ä°stanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olan tanık Cengiz Demircan ve polislerin ÅŸüphelileri durdurmasına yer verildi.

Demircan, tanıdığı esnaf ve halkı arayarak valilik önünde toplanmalarını saÄŸladı, ÅŸüpheli askerler kalabalıktan çekinerek olay yerinden uzaklaÅŸmak zorunda kaldı.

Ä°ÅŸgale gelen askerleri valilik protokol kapısında durduran Demircan, ''Yıllarca sizinle daÄŸlarda çarpıştım, ÅŸimdi ise birbirimize silah doÄŸrultuyoruz, bu nasıl iÅŸtir? Siz darbe yapıyorsunuz, bu millet sizi affetmez." diye tepki gösterdi.

Demircan, yakın çevrede çay bahçesi bulunan tanıdığı esnafı arayarak toplayabildiÄŸi kadar vatandaÅŸla valiliÄŸe gelmesini ve ÅŸüpheliler üzerinde psikolojik baskı oluÅŸturmasını istedi. GörüÅŸmenin ardından yaklaşık 15 dakika sonra 20 kiÅŸilik grup valiliÄŸin önüne geldi. Darbe giriÅŸimine katılan askerler halkı görünce barikat kurmaya baÅŸladı. Kalabalık grup, ÅŸüphelileri "Yapmayın, etmeyin." ÅŸeklinde iknaya çalıştı. Kalabalığın artması üzerine darbeci askerler binayı terk etmek zorunda kaldı.

Darbecileri püskürten Astsubay Vurgun

15 Temmuz'daki darbe giriÅŸiminin merkezlerinden biri de Çengelköy'deki Kulesi Askeri Lisesi oldu.

Burada görevli Astsubay Kemal Vurgun, darbe giriÅŸimine katılması istendikten sonra bazı askerleri yanına alarak yasa dışı emre karşı çıktı. Darbe giriÅŸimine katılan komutanlıktaki üstlerine silah doÄŸrultan Vurgun, "Anam avradım olsun, hepinizi vururum, siz 3-5 hain, kimden emir alıyorsunuz, ben bu askerleri yem ettirmem." sözleriyle karanlık gecenin bir diÄŸer kahramanı oldu.

Askerler ve öÄŸrencilerin okuldan çıkmasına engel olmaya çalışan Vurgun'u, darbeci askerler derdest etmek istedi.

Nizamiye'de kendisini enterne etmeye çalışan darbeci yüzbaşıya silahını çeken Astsubay Vurgun, "Hepinizi delik deÅŸik ederim." diye bağırdı. Çevredeki 50'ye yakın askeri öÄŸrencinin yaralanmaması için ateÅŸ etmeyen Vurgun, askeri öÄŸrencilerden kaçmalarını istedi. Vurgun, o gece yanına çağırdığı askerlerle darbe giriÅŸiminde bulunanlara silahlarını doÄŸrulttu, polisler gelene kadar nizamiye bölgesinde bekledi.

Ä°zmir ValiliÄŸini kuÅŸatmaya giden askerleri durdurdu

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe giriÅŸimi sırasında Urla ilçesindeki MenteÅŸ askeri kampından Ä°zmir ValiliÄŸini kuÅŸatmaya giden 400 eski harp okulu öÄŸrencisinin bulunduÄŸu askeri konvoyu Komiser Bekir Önsal'ın başındaki ekipler durdurdu.

Urla Ä°lçe Emniyet MüdürlüÄŸünde görevli Komiser Bekir Önsal, askeri öÄŸrencilerin başındaki albayın "Sen ne cesur çıktın komiser. Bizi belindeki o tabancayla mı durduracaksın?" sözleri üzerine, "Albayım, bizim ailede 3 ÅŸehit var, 4'üncüsü de ben olurum, önemli deÄŸil ama sizi buradan geçirtmem. Tabancamda 13 mermi var. Emin ol, ısrar ederseniz bunun biri sana nasip olur." dedi.

Polisin kararlı tutumu üzerine harp okulu öÄŸrencilerini taşıyan araçlar, MenteÅŸ kampına döndü. Ä°zmir Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının baÅŸlattığı soruÅŸturma kapsamında darbenin MenteÅŸ kampı ayağını yönettiÄŸi iddiasıyla gözaltına alınan eski Kurmay Albay Enver Topal ve eski Kurmay Yarbay Akif Açıkgöz tutuklanmış, harp okulu öÄŸrencilerine yönelik soruÅŸturma baÅŸlatılmıştı.

Silah ve mühimmat depolarının anahtarlarını topraÄŸa gömdü

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe giriÅŸimi sırasında Ä°zmir 2. Jandarma Komando Tugay Komutanlığında vatani görevini yapan er Emre Ev, haberciliÄŸini yaptığı Tugay Komutan Vekili Kıdemli Albay Semih Okyar'ın emriyle tugaydaki tüm araçlar ile silah ve mühimmat depolarının anahtarlarını darbecilerin eline geçmemesi için topraÄŸa gömdü.

Emre Ev, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a suikast giriÅŸiminde bulunan darbeci askerlerin yakalanması için düzenlenen operasyona katıldığı için "takdir belgesi"yle ödüllendirildi. Görevini baÅŸarıyla yapmanın gururunu yaÅŸayan Ev'in yaptıkları, Balyoz Davası'nda yargılanıp beraat eden emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in yazdığı "AÅŸil'in TopuÄŸu FETÖ'nün O Gecesi" adlı kitapta da yer aldı.

Karanlık gecenin kadın kahramanı

FETÖ'nün darbe giriÅŸimi sırasında 580 askerin Denizli'den Ankara'ya götürülmesini engellemek için havaalanı önünde toplanan vatandaÅŸlar arasında yer alan ve bindiÄŸi askeri aracı direksiyonuna sarılarak durdurmaya çalışan 2 çocuk annesi Elif DaÄŸdelen Sarı, cesaretiyle takdir topladı.

15 Temmuz gecesi, Denizli ve Aydın'dan 580 askeri personel, Çardak Havaalanı'nı kullanarak Ankara'ya götürülmek istendi. Havalimanına giden konvoyun önü çok sayıda demokrasi sevdalısı vatandaÅŸ tarafından kapatıldı.

Askeri araçların önüne geçerek geçiÅŸleri engellemeye çalışanlardan biri de 2 çocuk annesi Elif DaÄŸdelen Sarı oldu.

Sarı, askeri aracın kapısını açarak içeriye girdi ve direksiyon başındaki askerle mücadele ederek anahtarı almaya çalıştı. Bir ara askerin elindeki tüfeÄŸi de almaya çalışan Sarı, askere "Anahtarı ver, sen FETÖ'nün askeri misin?'" diye sordu. Araç içerisindeki komutanın "Kes sesini kadın, in arabadan." sözlerine aldırış etmeyen Sarı, ona da "Sen kimsin, kime hizmet ediyorsun?" diyerek, "Ä°nmiyorum, bu araba bizim arabamız, ver anahtarı." ifadelerini kullandı.

Bir ara askerin yanağını okÅŸayarak, "Sen bizim Mehmetçik'imizsin, sen bize el kaldıramazsın, o silahı sen bize mi yönelteceksin? Siz daha düne kadar daÄŸlarda terörist öldürüyordunuz, siz bizim karşımıza nasıl çıkarsınız?" diyen Sarı, eÅŸi ve çocuklarıyla havalimanı önünde sabaha kadar bekleyerek 15 Temmuz gecesinin kadın kahramanlarından biri oldu.

Denizli'de FETÖ'nün darbe giriÅŸimine iliÅŸkin 42'si tutuklu 60 sanığın yargılandığı davada Sarı, tanık olarak ifade verdi.

Darbecilere karşı duran komutanı "terörist" diye öldürteceklerdi

FETÖ'nün darbe giriÅŸimiyle ilgili Van Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütülen soruÅŸturma dosyasındaki tespitlere göre, o dönem Van Jandarma AsayiÅŸ Kolordu Komutanı olan Korgeneral Ä°smail Metin Temel'in darbeciler tarafından "terörist" diye öldürülmesi planlandı.

Van Jandarma AsayiÅŸ Kolordu Komutanlığının sorumluluk bölgesindeki Van, Siirt, Hakkari ve Şırnak'ta darbe hazırlığı yapan FETÖ, buna karşı çıkan Korgeneral Temel'i öldürmesi için 8 kiÅŸilik özel tim görevlendirdi. Binbaşı Ä°smail Çevik komutasındaki 8 kiÅŸilik özel kuvvet timi, Hakkari'den Siirt'e gitmesi beklenen Korgeneral Temel'i "terörist" diye öldürme planı yaptı.

Hakkari'deki Korgeneral Temel'i, Genelkurmay BaÅŸkanlığınca uçuÅŸların yasaklanmasına raÄŸmen helikopterle uçmasında bir sakınca olmadığını bildirerek özel timin beklediÄŸi Siirt'e gönderen darbeci askerlerin planı, komutanın havada kararını deÄŸiÅŸtirerek Van'a gitmesiyle bozuldu.

Suikast timi, "10049" kuyruk numaralı "Sikorsky" tipi helikopterle Temel'in peÅŸinden Van'a geldi. Uzun namlulu silahlar ve susturucu takılan tabancalar taşıyan askerleri helikopter pistinde gören bir grup asker duruma müdahale etti.

Korgeneral Temel'in, "Bu hainleri etkisiz hale getirin." talimatı verdiÄŸi emrindeki askerlerin gerçekleÅŸtirdiÄŸi operasyon sırasında geldikleri helikopterle havalanan ve aralarında Binbaşı Ä°smail Çevik'in de bulunduÄŸu 8 kiÅŸilik tim, Şırnak'ın Silopi ilçesine indiklerinde gözaltına alındı.

Darbeci askerlerle iÅŸ birliÄŸi yaptığı ve Binbaşı Çevik'e gittiÄŸi illerde yardım ettiÄŸi gerekçesiyle Van Jandarma AsayiÅŸ Kolordu Komutanlığında görevli Kurmay Albay Murat Temiz de Van'da düzenlenen operasyonda "cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüÄŸü düzene karşı durmak ve FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olmak" suçundan tutuklandı.

SoruÅŸturma dosyasında 8 askerden oluÅŸan timin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uçuÅŸ yapılmamasına iliÅŸkin emre raÄŸmen helikopterle hareket ettikleri ve yanlarında uzun namlulu silahlar, susturucu takılı suikast tipi tabancalar bulunduÄŸunu kaydedilen iddianamede, "Kolluk kuvvetlerinin ayrıntılı tutanağında belirtilen hususlar göz önüne alındığında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü tarafından verilen emir ve talimat üzerine Van Jandarma AsayiÅŸ Kolordu Komutanı Ä°smail Metin Temel'e yönelik suikast giriÅŸimi söz konusudur. Bu giriÅŸim sırasında Binbaşı Ä°smail Çevik, Van'da görev yapan Kurmay Albay Murat Temiz ile iÅŸtirak birliÄŸi içinde hareket etmiÅŸtir." ifadelerine yer verildi.

Televizyonların yayın yapmasını sağladı

TÜRKSAT personeli olan, iki çocuk babası 49 yaşındaki Ahmet Özsoy, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde TÜRKSAT'ı ele geçirmeye çalışan darbecilere karşı çalışma arkadaÅŸlarıyla canı pahasına direnerek ÅŸehit düÅŸtü.

TÜRKSAT sistemini kapatarak bütün televizyon kanallarının yayınlarını kesmeyi hedefleyen darbeciler, Özsoy ve çalışma arkadaÅŸlarının gösterdiÄŸi kahramanlık sayesinde amaçlarına ulaÅŸamadı.

Darbecileri 7 askerle engelledi

Jandarma Okullar Komutanlığındaki olaylar sırasında İl Jandarma Komutanlığına gitmek istediği sırada darbeciler tarafından rehin alınan eski Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, kapatıldığı odadan ikna ettiği kursiyer teğmenlerin yardımıyla kurtuldu.

Yanında bulunan ve kendisiyle alıkonulan 7 askerle darbecileri etkisiz hale getiren Korkmaz, takviye ekiplerin gelmesiyle darbe giriÅŸiminde etkin rol alan eski Jandarma Okullar Komutanı TuÄŸgeneral Sadık KöroÄŸlu ve diÄŸer darbecilerin gözaltına alınmasını saÄŸladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-