Kestane tezgâhlarda
Kış mevsimin habercileri olan kestane seyyar tezgâhları süslüyor. Havaların soğumasıyla seyyarların tezgâhlarını süsleyen kestane tadı ve kokusuyla caddeden gecen vatandaşların canın çekmesine neden oluyor. Kışın habercisi olduğunu söyleyen Kestane satıcısı Muhammet İlicepınar, “Kestane kültürümüzün bir parçası” ifadesini kullandı.
“KESTANE SEZONU AÇILDI”
30 yıldır kestane satıcılığı yaptığını söyleyen İlicepınar, “Bu işi yapalı yıllar oldu. Havaların soğumasıyla bizim sezonumuz acılıyor. Kestane kültürü bizde hep var olan bir kültürdü. Şimdilerde her ne kadar kültürümüz inkâr edilse de var olan bir şeyi devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi. Kestanenin eskiden evler de yapıldığını söyleyen İlicepınar, “Eskiden evlerimiz sobalıydı. Kış akşamlarında ve birde o gün Pazar kurulmuşsa mutlaka alınırdı eve kestane sobanın üzerinde annemiz yapardı. Şimdi sobalı ev pek kalmadı. Sıcaktı eski evler bütün aile bir sobanın etrafında toplanır ve muhabbetle yapılırdı kestane ” ifadelerini kullandı.
“KESTANEYİ BİR GÜN SUDA BEKLETİYORUZ”
Sokaklarda şimdilerde seyyar olarak kestane satan İlicepınar, “Seyyar olarak yapıyorum bu işi. Kestanenin en ince özelliği biz kestaneyi bir gün önceden suda bekletiyoruz kesmeden. Şeker kestane dediğimiz bir tane kestane çeşidi var. O kestaneyi bu yöntemi yaparak kömüre koyduğumuzda hızlı bir şekilde ve güzel pişmesini sağlıyoruz” dedi. Kestane satımının durgun olduğunu belirten İlicepınar, “Fiyatlarımız uygun olmasına rağmen kestane son zamanlarda biraz düştü” dedi. Kestanenin türüne göre fiyatlarının değiştiğini söyleyen İlicepınar, pişirilmemiş kestanenin kilosunun 10 TL’den başladığını söyledi. (Aysun KARABAYIR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.