Konya
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Komisyon, FETÖ'nün kriptolaşma becerisinin deşifre edilmesini önerdi

Komisyon, FETÖ'nün kriptolaşma becerisinin deşifre edilmesini önerdi
FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu taslak raporunda, "FETÖ'nün çok yüzlü, çok kimlikli bir yapılanma olduğu bilinerek, kriptolaşma becerilerinin deşifre edilmesi son derece önemlidir." denildi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimini araÅŸtırmak amacıyla kurulan Meclis AraÅŸtırma Komisyonu taslak raporunda, "Çok yüzlü, çok kimlikli, son derece deÄŸiÅŸken pozisyon ve yaklaşım sergileyebilme karakterinde bir yapılanma olduÄŸu bilinerek, kriptolaÅŸma becerilerinin deÅŸifre edilmesi, kimilerinin bugüne deÄŸin nasıl baÅŸka siyasi anlayışlar ve kimlikler altında bu örgütün içinde yer aldığının ortaya çıkartılması son derece önemlidir." denildi.

Komisyonun hazırladığı FETÖ'nün yapılanması, amacı ve stratejisinin anlatıldığı taslak raporda, MÄ°T'in komisyona sunduÄŸu cevabi yazıya da yer verildi.

MÄ°T'in cevabi yazısına göre, FETÖ’nün illegal yapılanmasını "illegal yapılanmalar” ve “hususiler (Özel Ä°llegal Yapılanmalar)'' olarak ikiye ayrılıyor. Hususiler; polis, asker, MÄ°T ve yargı teÅŸkilatları içerisinde yer alan deÅŸifre olmamış örgüt mensuplarından oluÅŸuyor.

Hususilerin özelliÄŸi

Hususilerin özelliÄŸi, başında bulunan sorumlu ÅŸahsın doÄŸrudan ABD’de Fetullah Gülen ile aynı çiftlikte kalan ve örgüt liderinin sözde özel kalemi olan Cevdet Türkyolu’na baÄŸlı olması. DiÄŸer bir özelliÄŸi ise gizlilik kurallarına istihbaratçı mantığıyla kesin bir ÅŸekilde uymaları.

MÄ°T'in verdiÄŸi bilgiye göre, Hususiler içerisindeki ÅŸahıslar, görev yaptıkları yerlerde kendilerini deÅŸifre etmemek adına dünya görüÅŸlerine tamamen zıt bir yaÅŸam tarzı içerisine giriyor. Gülen’in söylemlerinde Ä°slam dininin esas aldığını belirtmesine raÄŸmen gerektiÄŸinde Ä°slam dininin haram kıldığı ÅŸeyleri yapıyor, FETÖ’nün legal kurum/kuruluÅŸlarıyla ve buralarda çalışanlarla iletiÅŸime geçmekten kaçınıyor.

Cevabi yazıya göre, bu kapsamda FETÖ’nün ''gizlilik'', ''takiyye'' ve ''tedbir'' prensiplerini en üst seviyede hayata geçiren ve örgüt içinde dahi bilinmeyen, tanınmayan "hususileri", bir nevi ''örgüt içinde ayrı bir örgüt'' olarak tanımlanıyor.

Hususiler, devletin emniyet ve istihbarat gibi en hassas kurumlarında görev yapmaları nedeniyle devletin ilgili kurumlarının kendilerini takip etmeleri halinde hangi imkan ve kabiliyete sahip olduklarını bildikleri için ona göre hareket ediyor, teknolojinin irtibat-muhaberede saÄŸladığı imkanlardan en üst seviyede yararlanıyor.

Hususilerin önde gelen mensupları, 17-25 Aralık 2013 olaylarının ardından, MÄ°T tarafından deÅŸifre edildiklerini anlayarak, Ocak-Åžubat 2014 sürecinde Türkiye’yi terk etti.

FETÖ/PDY, hususiler dışındaki illegal yapılanma unsurlarını ülkede tutmasına raÄŸmen, hassas operasyonları yürüten ve örgütün kritik bilgilerine haiz hususileri ivedilikle ülke dışına çıkardı.

MÄ°T'in komisyona verdiÄŸi bilgiye göre, Hususiler dışındaki illegal yapılanmalarda ise her bir yerleÅŸim yerinin başına atanmış sorumlu düzeyde bir imam bulunuyor.

Kamu kurum ve kuruluÅŸlarındaki illegal yapılanmalar da bakanlıklara, yerel yönetimlere, üniversitelere ve kamu iktisadi teÅŸebbüslerine sızmış personelden oluÅŸuyor.

Özel sektörde ise hukuk büroları, biliÅŸim ÅŸirketleri, muhasebe firmaları gibi stratejik önemi haiz ÅŸirketlerin bünyesinde örgütün illegal yapılanması bulunuyor.

Hususiler dışındaki illegaller, FETÖ/PDY’nin Türkiye Mütevellisi altında faaliyet gösteriyor. Bunlar, güvenlik terminolojisinde ''operasyonel hat'' olarak tabir edilen ve gizli faaliyetlerin icrasında yararlanılan, baÅŸkalarının ya da FETÖ/PDY kontrolündeki bir kurum/kuruluÅŸ adına kayıtlı telefonlar kullanıyor, her bir hat için ayrı cihaz temin ediyor, belirli dönemlerde deÄŸiÅŸtiriyor.

"Dışa baÅŸka, içe baÅŸka"

Örgütün tabandan tavana tüm yapılanması ve iÅŸleyiÅŸi, ''daima dışa baÅŸka, içe baÅŸka'' olarak ifade edilebilecek takiyeci ve ikiyüzlü, mahrem ve ketum bir sistem içerisinde azami faydacılık, sınırsız hile, tedbir, gizlilik ve koÅŸulsuz itaat esaslarına dayanıyor.

Örgütün alt birimleri, modüler bir yapıda olup üst katmanlara doÄŸru çıkıldıkça giderek mahremleÅŸen bir hücre tipi örgütlenme modeli uygulanıyor. Hücrelerin deÅŸifre olması halinde örgüt, bütünlüÄŸü bozulmadan devamlılığını koruyabiliyor. DeÅŸifre olan hücre, diÄŸer birimlere zarar vermeden bünyeden atılabiliyor.

"Legal görünümlü illegal yapı"

Taslak raporda, FETÖ için yapılan en isabetli ve doÄŸru tanımlamanın, "legal görünümlü illegal yapı" olduÄŸu ifade ediliyor. Legal görünüm altındaki ''Hizmet Hareketi'', illegal yapı olan FETÖ’nün hem örtücü vitrini, hem de koruyucu kalkanı ve zırhı oluÅŸturuyor.

Rapora göre, örgüte üyelik için kesin bir kıstas yok, bu konuda örgütün ''bizden olanlar ve olmayanlar'' ayrımını esas alıyor. Örgütsel aidiyet açısından örgütle iliÅŸkili olanları “mensuplar ve destekleyiciler” olarak ikiye ayrılıyor.

FETÖ, imamlara baÄŸlı emir-komuta silsileleri ÅŸeklinde örgütlü. Bir imam, kendisi de üstüne baÄŸlı olan ve birçok zincirin baÄŸlı olduÄŸu alt lider durumunda. Ä°mam, zincir üyelerine talimatı, genellikle haftalık olarak yapılan istiÅŸare toplantılarında veriyor. Her bir zincirdeki örgüt üyesi, daha fazlasını ya da daha azını deÄŸil sadece verilen talimatın gereÄŸini yerine getiriyor.

Bir bölgeden toplanacak himmet için o ay belli bir miktar belirlenmiÅŸse, bu miktarın daha azı toplanamayacağı gibi himmet sadece belirtilen o bölgeden toplanıyor ve izinsiz olarak diÄŸer bölgelere ya da farklı ikame yahut telafi yollarına baÅŸvurulamıyor.

17 kiÅŸilik kurmay heyet

Raporda, örgüt hiyerarÅŸisi de anlatılıyor. Örgütlenme yedi kattan oluÅŸuyor, kurmay tabaka olan 7. tabaka, Gülen'e doÄŸrudan baÄŸlı olan, atamasını bizzat yaptığı "en seçkin kesim", 17 kiÅŸilik kurmay heyetinden oluÅŸuyor.

Bu tabakalar dışında, örgüte sadece sempati besleyenlerden oluÅŸan alt tabaka yer alıyor. Bu yedi katmanlı yapının en üstünde “Fetullah Hoca Arşı” bulunuyor. Bu makam örgüt mensuplarınca paylaşıma, itiraza, sorgulamaya ya da eleÅŸtiriye mutlak surette kapalı.

Dikey piramit yapılanmasının beÅŸinci, altıncı ve yedinci katmanları örgütün yönetici katmanları, altıncı ve yedinci katmandakilerin örgütten kopmalarına kesinlikle izin verilmiyor. Altıncı katmandakiler, Gülen’in bildiÄŸi ve takip ettiÄŸi hayati hizmetler olarak tanımlanan iÅŸleri yapıyor. BeÅŸinci katmanda ise çok nadir de olsa örgütten kopmalar yaÅŸandı.

Örgüt, yapılanmasının deÅŸifre olmaması ve devletin örgüt yapısını çözmekte zorlanması için dikey yapılanmanın dışında hücre tipinde yatay olarak da örgütlü. Hücreler, genellikle en fazla beÅŸ kiÅŸiden oluÅŸuyor ve bir abiye/ablaya baÄŸlı birimler. Ayrıca her hücre abi veya ablası da bir baÅŸka hücrede yer alıyor.

Örgütün genel yapılanması, kainat imamı, kıta (coÄŸrafi bölge) imamları, ülke imamları, eyalet (bölge) imamları, il imamları, küçük il bölge imamları (sadece büyük ÅŸehirlerde), ilçe imamları, semt imamları, mahalle imamları, ev imamları olmak üzere hiyerarÅŸik bir ÅŸekilde sıralanıyor.

Hayalet yapı

Ayrıca örgüt yapılanması içerisinde, örgüt mensuplarının bile bilmediÄŸi, sadece Gülen’in bildiÄŸi ve atamasını yaptığı hayalet bir yapı bulunduÄŸu da deÄŸerlendiriliyor. Bu hayalet yapının görevi, örgüt içerisinde oto kontrol sistemi ile yapıyı denetlemek ve Gülen’e rapor vermek olarak tanımlanıyor. Hayalet yapı içerisinde talimatlar, kiÅŸiye özel olarak veriliyor. Bu hayalet oluÅŸum, örgüt içerisinde çatlak seslerin ve örgütün düzenini bozacak kiÅŸilerin tespiti ve örgütten kısa sürede gönderilmesi görevini de yürütüyor. Hayalet yapı bir nevi örgüt sigortası gibi iÅŸliyor.

Örgütün her kıtada sorumluları (imamları), her kıta imamının altında sorumlu ülke imamları bulunuyor. FETÖ tarafından darbe giriÅŸimi sonrasında,Gülen’in talimatları kapsamında yurt dışında yeniden yapılanma çalışmaları yürütülüyor ve ülke sorumluları/imamları deÄŸiÅŸtiriliyor.

Her ne kadar örgüt yurt dışında halen yaygın ve güçlü gibi görünse de asıl yapılanma gücü, maddi ve insan kaynağı Türkiye’den saÄŸlanıyor. Örgütün Türkiye’de kripto unsurlarıyla birlikte tamamen bitirilmesiyle, örgütün dünya yapılanması da büyük ölçüde zayıflatılacak.

ABD’den sonra örgütün en fazla okulunun olduÄŸu ülkeler sırasıyla Irak (Irak’ta, IKYY de dahil, biri üniversite olmak üzere 29 okul), Almanya (32 okul), Kazakistan (27 okul), Kırgızistan (24 okul), Afganistan (23 okul), Pakistan (22 okul), Nijerya (bir üniversite olmak üzere 18 okul), Bosna Hersek (15 okul) Arnavutluk (14 okul) ve Kenya (12 okul) . Geri kalan ülkelerdeki okul sayıları 10 ve altında.

Örgütün en önemli birimlerinden olan Tayin Heyeti, 1995'te kuruldu. Bu heyet, bütün Türkiye'deki bölge (eyalet) imamlarının nereye gideceÄŸini belirliyor ve problemlerini dinliyor.

"KriptolaÅŸma yeteneÄŸi"

FETÖ'nün en önemli özelliÄŸi, TSK gibi kurumlarda çok daha fazla titizlik gösterilen kriptolaÅŸma yeteneÄŸi. Bu yeteneÄŸin ve buna baÄŸlı olarak geliÅŸtirilen yöntemlerin sonucunda örgütün üyeleri, zaman zaman Gülen karşıtı olarak bile görünebiliyor.

Taslak raporda, ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer veriliyor:

"Çok yüzlü, çok kimlikli ve son derece deÄŸiÅŸken pozisyon ve yaklaşım sergileyebilme karakterinde bir yapılanma olduÄŸu bilinerek, kriptolaÅŸma becerilerinin deÅŸifre edilmesi, kimilerinin bugüne deÄŸin nasıl baÅŸka siyasi anlayışlar ve kimlikler altında bu örgütün içinde yer aldığının ortaya çıkartılması son derece önemlidir. TSK içindeki yapılamanın ayrıca bir ÅŸebekesi olduÄŸu ve gizlilik filtrasyonunun çok güçlü tutulduÄŸu, bazı kiÅŸilerin eÅŸlerinden bile mahrem tutulan ve esasen Fetullah Gülen ile iliÅŸkilendiremeyecek nitelikte siyasi anlayışlar içinde kimliklendiÄŸi bir sistemin kurulmuÅŸ olduÄŸu anlaşılmaktadır. Bu örgütün, kadrolarını halkalar ÅŸeklinde konumlandırmış olması sayesinde, çeÅŸitli sebeplerle kadrolar deÅŸifre oldukça, ikinci halka kadroların, deÅŸifre olan kadroların yerine geçmesine çalışılmaktadır."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-