Konuk: Konya Çiftçisini Kimse Sıradanlaştıramaz
Düzenlediği basın toplantısı ile Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Temmuz’da gerçekleştirilecek genel kurulunda başkan adayı olacağını açıklayan Recep Konuk, Perşembe Günü akşam saatlerinde de Ovakavağı Mahallesinde pancar üreticileri ile bir araya geldi. Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği Konuk Ovakavağı’nda üreticilerle gerçekleştirdiği sohbette Konya’nın şeker sektörünün lokomotifi olduğunu ve Konya’nın şeker pancarı ve şeker üretiminde geriye düşmesinin Konya’nın iddiasını kaybetmesi demek olduğunu söyledi.
Mevcudun muhafazasının kayıp yaşanmadığı anlamına gelmediğini söyleyen Recep Konuk, “eğer hakkınız olanı alamamışsanız, cebinizden çıkan bir şey yoktur, belki ama sizin cebinize girmesi gereken başkasının cebine girdiği için kaybettiğinizin farkında bile olmazsınız. Yazılıp çizilmedi, gündeme de getirilmedi. Ben söyleyeyim, 2023-24 Kampanya döneminde pancar şekeri kotaları %6’ya yakın arttırıldı. 156.000 ton ilave kota şeker fabrikalarına dağıtıldı. Bu kotanın neredeyse üçte biri Kayseri Şeker’e tahsis edildi. Kayseri Şeker 49.320 ton ilave şeker kotası aldı. Yani 320 Bin ton ilave pancar üretme hakkı aldı. Kayseri çiftçisinin cebine pancar parası olarak ilave 590 Milyon Lira girdi. Bu artan kotadan Konya Şeker’e ancak 21.870 ton kota tahsis edildi. Sadece kota tahsisinde Konya Şeker’in uğradığı adaletsizlik nedeniyle Konya çiftçisinin yaşadığı kayıp yaklaşık 330 Milyon Liradır. Yani Konya Şeker’i idare edenler sahada Konya çiftçisinin başarısını masada kaybetmemek için masaya yumruğunu vurup kurumun hakkını alabilseydi, Konya’daki pancar üreticisi ilave 330 Milyon lira pancar parası kazanacaktı.
Hiç kimse özelleştirme nedeniyle Kayseri’nin kota hakkı vardı falan demesin. Kota tahsisi Şeker Kanunun yürürlüğe girdiği 2001 yılından beri şirketlerin yani fabrikaların fiili üretimlerine göre dağıtılır. Yani bir şirket son 3 yılda kendisine tahsis edilen kota miktarında fiili üretim gerçekleştirmişse ve boş kapasitesi de varsa kota artışında en az sektördeki payı oranında kota alır. Kota artışı öncesi Kayseri Şeker’in Kotası toplam 425.550 ton idi, Konya Şeker’in 435.500 ton. Konya Şeker’in kotası Kayseri Şeker’in 9.500 ton üstündeydi. Kota dağıtımından sonra Konya Şeker Kayseri Şeker’in 17.590 ton gerisine düştü. 2023-24 Kampanya Yılına kadar Konya Şeker Türk Şeker’den sonra sektörün en büyüğü idi. Oraya da ben taşıdım Çumra Şeker’i yaparak. Benim ayrılmamdan 1 sene sonra Konya Şeker’i Kayseri Şeker’in gerisine düşürdüler. Sıralama şimdi şu 1 Türk Şeker, 2 Kayseri Şeker, 3 Konya Şeker. Bunun tek sebebi var, bu kurumu yönetenler bu kurumun hakkını savunamadılar. Hiç kimse mazeret üretmesin, Kayseri Şeker’i bilmem Konya Şeker’in 3 yıllık fiili üretimi ile tahsis edilen kota arasında bir sorun var mı? Yok. O zaman niye Konya çiftçisi hakkını alamadı. Niye alamadınız Konya çiftçisinin hakkını? Pankobirlik Başkanısın niye kota dağıtımında adaleti sağlamak için mücadele etmedin? Kayseri çiftçisi öz evlat da Konya çiftçisi üvey evlat mı? Konya Şeker’i ve Konya çiftçisini kimse sıradanlaştıramaz, örseletemez. Konya Şeker sektörün lideridir, sektörün bayraktarıdır. 27 Temmuz’dan sonra sektörün bayraktarlığı yeniden Konya Şeker’de ve Konya çiftçisinde olacak” dedi.
Konuşmasının ardından üreticilerle geç saatlere kadar sohbet eden Recep Konuk, çiftçilerin soruları üzerine şeker ithalatından, kimyasal tatlandırıcılar ve NBŞ’lerin kayıt dışı kullanımına kadar sektörde çok sayıda sorunun filizlendiğini, bu meselelerle mücadelede eksik kalındığını, bu vurdumduymazlığın devam etmesi halinde şeker sektöründe sürdürülebilirliği sağlamanın mümkün almayacağını ve şeker pancarı üretiminin risklerle karşı karşıya kalacağını söyledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 1KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.