Konya Beyşehir Gölü Kıyıları Dondu
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir gölünün kıyıları aşırı soğuk nedeniyle buz tuttu.
Göl kıyılarının donması üzerine Konya’nın BeyÅŸehir ilçesinde balıkçı tekneleri limanlarında mahsur kalırken, avcılık faaliyetleri durdu.
Buzlar arasında kalan EÅŸrefoÄŸlu Köprüsü önünde bekleyen gezinti yatları gölde turlarına ara verdi. Göl kıyılarının buz tutması gölde yaÅŸam süren su kuÅŸlarını da olumsuz etkiledi.
Açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan su kuÅŸları ve ördekler, göl kıyılarına akın eden vatandaÅŸlar tarafından atılan bayat ekmek ve simitle beslendi. VatandaÅŸlar, buz tutan göl kıyılarında özçekim (kendinçek) yaparken, ortaya çıkan kartpostallık manzaraları çektikleri fotoÄŸrafla ölümsüzleÅŸtirmeye çalıştı.
Öte yandan, bir balıkçı teknesi kıyıların donması üzerine su kuÅŸlarına yaÅŸam alanı açabilmek için seferber olurken, teknenin motor gücünden istifade ederek buzları kırma çalışması baÅŸlattı.
Gezinti yatı iÅŸletmecisi Mehmet Kesen, yaptığı açıklamada, göl kıyılarının buz tutması üzerine göl üzerinde hayatın bir bakıma durduÄŸuna dikkati çekerek,
“Hiçbir faaliyet ÅŸu an yok, balıkçılık faaliyetleri durdu, yat gezileri durdu. Artık bundan sonra kuÅŸların yaÅŸaması için buzları kırıyoruz. Aşırı soÄŸuk nedeniyle göl kıyılarının donması üzerine su kuÅŸlarının suya dalabileceÄŸi alanlar oluÅŸturabilmek için buzları kırmaya baÅŸladık. Çünkü sakar mekeler suyun içerisindeki otları yiyerek, martılar ise suya dalarak balıkla besleniyor. Onlara kıyılarda açıklık oluÅŸturabilmenin yanı sıra can güvenliÄŸi açısından gençlerimizin buzun üzerine çıkmasını önlemek için kenarlardaki buzları kırıyoruz. Çünkü gençler buz kalınlığını ölçmek için buzun üzerine taÅŸ atıp, ardından üzerinde yürümeye kalkışabiliyor. Buzun üzerine çıkmamaları için kenardaki buzları kırmış oluyoruz. Åžu an buz kalınlığı 3 santim civarında, o yüzden bu durum tehlike oluÅŸturuyor” dedi.
BeyÅŸehir Göl DoÄŸa ve Çevre DerneÄŸi BaÅŸkanı Sami Tan da, vatandaÅŸları ve gençleri can güvenliÄŸi açısından donan göl üzerine çıkmaması konusunda uyardı. Tan, henüz buz kalınlığının çok ince olduÄŸuna vurgu yaparken, insanların açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan su kuÅŸlarını beslemek için göl kıyılarına bayat ekmek, simit gibi yiyecekler atmasından memnun kaldıklarını belirtti. Tan, bu duyarlı davranışın buzlar eriyinceye, havalar normale dönünceye kadar devam etmesini arzu ettiklerini dile getirdi.
BeyÅŸehir Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka da, dondurucu soÄŸukların BeyÅŸehir gölünün kıyı kesiminin de buz tutmasına yol açtığını belirterek, bu durumun göl üzerindeki avcılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediÄŸini söyledi. Balıkçı teknelerinin göl kıyılarının buz tutması nedeniyle hareket edemediÄŸini aktaran Karşıyaka, “Balıkçı tekneleri ÅŸu an ava çıkamıyor.
Balıkçılar, zaman zaman teknelerinin başına gelerek hava ÅŸartlarından motorlarının olumsuz etkilenmemesi için çalıştırıp bakımlarını yapıyor. Kıyılarda buzların teknelerine zarar vermemesi için buz kütlelerini kırmaya çalışıyorlar” dedi.
Karşıyaka, göl kıyılarının donmasının sevindirici bir tarafı olduÄŸunu da belirtirken ÅŸunları söyledi.
“Gölün donmasının ÅŸöyle bir faydası oluyor. Gölümüzde popülasyonu giderek artan gümüÅŸ balığı diye bilinen küçük balıklar var. Bu tür, kenarlarda, özellikle sığ yerlerde yaşıyor.
Bu balık, diÄŸerlerinin larva ve yumurtalarıyla besleniyor, hal böyle olunca onların neslini azaltıyor.
O yüzden gümüÅŸ balıkları yüzeyde yaÅŸayan türler olduÄŸundan, gölün buz tutması ile birlikte donup kalıyor ve sayıları bu ÅŸekilde azalıyor. DoÄŸal dengenin yeniden saÄŸlanması ve diÄŸer balıkların üremesine katkısından dolayı don olaylarının bu yönden de gölümüze bir faydası oluyor.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.