Konya Ovasında Ihlamur Kokusu
Konya Ovasında Ihlamur Kokusu Konya Şeker A.Ş.’Nin Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç Projesi Kapsamında Dikilen Ihlamur Ağaçları Çiçek Açtı
Konya Åžeker A.Åž.’nin ‘Türkiye Nüfusu Kadar AÄŸaç’ projesi kapsamında dikilen ıhlamur aÄŸaçları çiçek açtı. Bugüne kadar 12 milyon fidanı toprakla buluÅŸturan Konya Åžeker A.Åž., 11 yıllık süre içerisinde 241 ayrı güzergahta Konya’ ya sınırları olan il ve ilçe yolları, köy ve kasaba yolları dahil 4 bin 475 kilometre yol boyu ve 64 ayrı yerde, 8 bin 650 dekar alanda toplu orman oluÅŸturdu. AÄŸaçlandırılan bölgelerin toprak yapısına uygun olarak ıhlamurlar baÅŸta olmak üzere akasya, diÅŸbudak, akçaaÄŸaç, çınar, meÅŸe, katalpa, aylantus, ceviz, badem, iÄŸde, gladiçya, ahlat, alıç, at kestanesi, sedir, karaçam ve benzeri fidanlar dikildi.Yaz aylarının gelmesiyle birlikte akasya ve iÄŸdelerin çiçeklenmesiyle baÅŸlayan görsel güzellik binlerce ıhlamur aÄŸacının çiçek açmasıyla Konya Ovasında ıhlamur kokularının hakim olmasını saÄŸladı. Ihlamur aÄŸaçlarının çiçek açmasıyla birlikte bölge sakinleri kışa hazırlık yapmak amacıyla ıhlamur çiçeklerini toplamaya baÅŸladı.Topladıkları ıhlamur çiçekleriyle kış hazırlıklarını yapan bölge sakinleri, “Bu kış ıhlamurlar Konya Åžeker’den. Tarlada çalışırken verdiÄŸimiz molada ıhlamur topluyoruz. Yoldan gelen geçenler de durup ıhlamur topluyor. Bu aÄŸaçlar çiçek açtı, buraların kokusu deÄŸiÅŸti. Åžimdi de bu çiçekleri kurutup kışın sobanın başında eÅŸ dost, çoluk çocuk içerken, baÅŸta Recep Konuk olmak üzere sebep olana, ekene dikene dua edeceÄŸiz” dediler.Yaz aylarının baÅŸlangıcıyla birlikte dikili olduÄŸu yerin onlarca metre çevresini mis gibi kokularla dolduran ıhlamur çiçekleri kurutulup kış boyunca ÅŸifalı çay olarak ülkemizin hemen her yerinde yaygın bir ÅŸekilde tüketiliyor. Bağışıklığı güçlendiren, göÄŸüs yumuÅŸatıcı özelliÄŸi bulunan ve terlemeyi saÄŸlayan ıhlamur çayı özellikle soÄŸuk algınlığına karşı baÅŸyardımcı olarak içiliyor.Boyları 20-30 metreye kadar ulaÅŸabilen ıhlamur aÄŸaçlarının büyüklüÄŸü 5-10 santimetre arasında deÄŸiÅŸen yaprakları genellikle yürek ÅŸeklinde ve çarpık, kenarları diÅŸli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutulur ve demlenerek içilir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.