Konya
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

KONYA TÜRKİYE’YE ÖRNEK

KONYA TÜRKİYE’YE ÖRNEK
Okuyucularımıza daha zengin ve arşivlerinde bilgi dolu sayfalar sunabilmek için başlattığımız ‘Konya’nın Duayenleri’ yazı dizimize ilave olarak Konya’nın önemli kurum ve kuruluşlarının tanıtımını ve hizmetlerini de yakından tanıtma çalışması başlattık

Yerel yönetimleri de dahil edeceÄŸimiz bu çalışmamızda öncelikli olarak Konya’daki kurum ve kuruluÅŸun yetkilisi ile yapacağımız söyleÅŸiyi sizlere aktaracağız. Ä°lk olarak Konya BüyükÅŸehir Belediyesi Ä°tfaiye Daire BaÅŸkanı Cevdet Ä°ÅŸbitirici ile söyleÅŸimizi yaptık. Size hizmet edenleri yakından tanıtmayı arzu ettiÄŸimiz söyleÅŸiyi beÄŸeneceÄŸinizi ümit eder, tüm okurlarımıza teÅŸekkür ederiz.

KONYA BÜYÜKÅžEHÄ°R Ä°TFAÄ°YESÄ°NÄ° NASIL ANLATIRSINIZ?

Konya BüyükÅŸehir Belediyesi olarak özellikle bu yeni BüyükÅŸehir Yasası ile beraber bir yıl önceden bu yasanın hazırlıkları yapılıyordu. Bir yıl önceden biz bunlarla ilgili çalışmalarımızı bütün ilçelerimizde bizzat gezerek yapmaya baÅŸladık. Öncelikle durum tespitlerini yaptık. Nerde, ne kadar personel var. Ä°tfaiyeci kaç kiÅŸi, kaç araç var. Bulundukları itfaiye merkezleri yeterli mi?

Oradaki yaş durumu nasıl gibi tespitleri yaptık. Ondan sonra nereye nasıl yatırım yapacağımızla ilgili araştırmaya girdik.

Bu arada biz bir de Avrupa da gönüllü itfaiyecilikle ilgili bir çalışma yapıldığını gördük. Yani burada asıl itfaiyeci istihdamının fazla olmaması için çok ender çıkan olaylarda gönüllü itfaiyecilerle çözebileceÄŸimiz bazı olayları çözme yoluna gidiliyor. Bunu uygulamaya aldık.

Diyelim ki, bir belde de hiç yangın çıkmayabilir. Ama orada bir çözüme gidilmesi gerekiyor. Orada yani bu gönüllü itfaiyecilerle çözüm yoluna gittik. Önce bunun alt yapısını oluÅŸturmaya baÅŸladık. O gün 584 köyümüz vardı. Yüz seksene yakında beldeler vardı. Bu beldelerimizin tamamında gönüllü itfaiyecilerle bu iÅŸi çözebilmenin yolunu ürettik.

Daha sonra nüfusu fazla olan beldelerde profesyonel itfaiyeci barındırmayı düÅŸündük.  Nüfusu az olan yerlerde bu usulü takip etmeye baÅŸladık.

ALTYAPISI SORUNU VAR MI?

BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Tahir Akyürek bey seçimlerden önce bütün köylere üç tonluk traktörün arkasına baÄŸlayıp altmış metre su atabilen tanklar vermeye söz vermiÅŸti.  Ä°ki yıl içerisinde biz bunların tamamını teslim ettik.

BeÅŸ yüz elli tanker dağıttık. Neden beÅŸ yüz elli. Çünkü daha önce özel idarenin ve ormanın dağıtmış olduÄŸu tankerler vardı. Bunlarla beraber hemen, hemen her köye bir su tankeri verdik.

 Bin beÅŸ yüz yetmiÅŸ bir gönüllü itfaiyecimiz var. Altı bin beÅŸ yüz, yedi bine yakın insana biz eÄŸitim verdik.

Bunların içinden bin beÅŸ yüz yetmiÅŸini gönüllü itfaiyeci yaptık. Dolayısıyla bugüne kadar ki beldelerde köylerde gönüllü itfaiyecilerin müdahale ettiÄŸi olay sayısı yaklaşık olarak üç bin civarında. Bu yıl bir tane itfaiyecimize bu çalışmalarından dolayı plaket verdik.  Bir yıl içerisinde sekiz olaya müdahale etmiÅŸ.

Biz gitmeden, elindeki tankerle yangını söndürmüÅŸ. Bunun yaygınlaÅŸması için Sivil toplum kuruluÅŸlarından, Muhtarlarımızdan, Türkiye Belediyeler BirliÄŸi ve itfaiye temsilcilerinden oluÅŸan on

beÅŸ kiÅŸilik bir ekiple oradaki ‘Gönüllü itfaiyecilik’ ile ilgili gönüllü çalışmalardan bilgi alsınlar diye yurt dışına gönderdik .

Döndüklerinde söyledikleri ÅŸey ÅŸu:

 Konya bu konuda çok mesafe almış. Hemen, hemen konuya adapte olmuÅŸ. Biz örnek olduk.

Bizi örnek alan en yakınımız da Mersin vardı. Bu yıl içerisinde üç yüze yakın tanker dağıttı. Bizi örnek alan bu güne kadar on beÅŸe yakın il var. Aydında yaklaşık on beÅŸ gün önce tören bile düzenlediler. Gönüllü itfaiyecilerine dört tanker vermiÅŸler. Bu artık yayılacak.

Biz bu uygulamaya yönetmelik yapılmasıyla ilgili Ankara da çalışma yapıyoruz. Yeni yönetmelik için nasıl baÅŸarılı olunabilir diye destek veriyoruz. Bunun tüm Türkiye’ye yayılmasını arzu ediyoruz. Yani burada hem adam tasarrufu, hem mekan tasarrufu, hem araç tasarrufu olacak.

PERSONEL VE ARAÇ DURUMU NASIL

Bizim diÄŸer itfaiyelerde yaklaşık yüz on tane istasyonumuz var. Mekan konusunda bazı yerlerimizde bizim ihtiyaç durumu oluyor kapatıyoruz bazen ihtiyaç oluyor açabiliyoruz. Yüz on istasyonumuz da dokuz yüz otuz beÅŸe yakın personelimiz var.

 Dağılımı ÅŸöyle. Konya merkez dokuza yakın istasyonumuz var. BeÅŸ tanesi büyük olmak üzere diÄŸerleri grup ÅŸeklinde yani üçer dört er kiÅŸilik. Müfreze ÅŸeklinde bu hizmetlerimizi veriyoruz. Tabi bizim iÅŸimizin içerisinde sadece yangın deÄŸil trafik kazaları, yüzme, su altı ekiplerimiz var. Arama kurtarma ekiplerimiz var. Bunlarla da çalışma yapıyoruz. Ama daha önemlisi önlemeyle ilgili bir çalışmamız var. Bina ruhsatı verilirken bizden de itfaiye raporu isteniyor. Ä°tfaiye raporlarının içerisinde binalar da yangın yönünden sakıncalı olan yerlerde bulundurulması, alınması gereken tedbirler var.

AraÅŸtırma sonucu diyoruz ki; Bunda bir problem yoktur, uygundur.  Ya da yangın yönünden sakıncalıdır diyerek olumsuz fikrimizi beyan ediyoruz. Buna göre yapılanmaya giriyorlar. Yangın raporu almadan önceki gelen ÅŸahıslarımıza ücretsiz danışmanlıkta veriyoruz.

Yani adam binayı tutmuÅŸ. Burası uygun mu, deÄŸil mi diye sorduÄŸunda biz baÅŸka illerde ücretli olan danışmanlık hizmetini, ücretsiz olarak veriyoruz.

Konya olarak bundan da çok mutluyuz. Bu konudan bilgi sahibi olan insanlarımız var. Bir sonraki yapılabilecek yanlış kararında önüne geçmiÅŸ oluyoruz. Ruhsatlarla ilgili, raporla ilgili gerekli mühendislerden oluÅŸan ekiplerimiz var. Öyle rastgele mesela üç kiÅŸiye hadi sen buyur bak demiyoruz.

Ä°TFAÄ°YE DE EĞİTÄ°M ÖNEMLÄ° MÄ°?

Bugüne kadar ki yangınlarımız da o kadar çok azalma oldu ki.

Neden mi?

Bugüne kadar dört yüz elli bin kiÅŸiye yangınlarla ilgili pratik bilgiler verdik. Ä°tfaiyeci gelmeden kendisinin yapabileceÄŸi iÅŸleri anlattık. Bu bilgileri daha da yaygınlaÅŸtırıp kamu spotu halinde yayınlamayı düÅŸünüyoruz. Artık biz yangının sonlanmasını gerektiÄŸine inanıyoruz. Hatalar daha aza inmeli. Sabotajdır ya da kasti yangınlardır onu kastetmiyordum. Ama normal ihmalden kaynaklananların bitmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Bunun yanında yine göletlerde uyarıcı levhalarla suya rastgele girilmemesi gerektiÄŸini, tüplü araçların kaliteli malzemelerle deÄŸiÅŸikliÄŸinin yapılması gerekiyor. Ucuz malzeme her zaman insanın hayatına kasteder.

EÄŸitimlerimizi asla aksatmıyoruz. Sürekli spor yapıyoruz, güçlü, seri olmamız lazım. Türkiye’de itfaiyeciler hakikaten kahraman insanlardır. Eskiden itfaiyeler sürgün yeri olarak algılanıyordu. Biz arkadaÅŸlarımızı güvenilir insanlardan seçiyoruz. Ä°tfaiyeciler insanların her ÅŸeyini emanet edecek insanlar olmalı. Biz Konya’da iki tane okulun açılmasını destekledik. Biri KozaÄŸaç Meslek Lisesinde. Bu dönem mezun verecek inÅŸallah.

DiÄŸeri Necmettin Erbakan Üniversitesindeki iki yıllık yüksekokul. Bu gençler itfaiyecilik mezunu olup itfaiyede aktif görev alacaklar. Dolayısıyla alaylıların yerine mektepliye geçmiÅŸ olacağız. Teknoloji biz de, eÄŸitim ise üniversitede var. Ä°kisini birleÅŸtireceÄŸiz. Bilinçli, bilgili itfaiyeciler yetiÅŸtirmek istiyoruz.

EĞİTÄ°M KAMPÜSÜ KURULACAK

Türkiye Belediyeler BirliÄŸi ile ortaklaÅŸa itfaiyecilik eÄŸitimi verdik. Yapmış olduÄŸumuz eÄŸitimlerde bazı tamamlamamız gereken konular var. Ondan dolayı biraz askıya aldık ama tekrar devam ettireceÄŸiz. Türkiye’de yaklaşık 17 ilde eÄŸitim verdik. Bize geri dönüÅŸler hep olumlu oldu. Hem oralarda Konya’mızın ne kadar kaliteli iÅŸler yaptığını, hem personelimizin ne kadar verimli olduÄŸunu hem de karşı tarafın alması gereken bilgi eksikliÄŸinin olduÄŸunu fark ettik. Bunun içinde biz Türkiye’de Türkiye Belediyeler BirliÄŸi ile çalışmalar yapıyoruz. Bir büyük projemiz var. TÄ°KA, SESRÄ°K ve Türkiye Belediyeler BirliÄŸi ile ortaklaÅŸa Müslüman ülkelerin bulunduÄŸu 56 ülke de Ä°slam TeÅŸkilatıyla ortaklaÅŸa bunların eÄŸitimleri ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili Konya’da bir Kampus olması gerekiyor. Bu Kampus ile ilgili bize de saydığım birimlerin destek vermesi söz konusu. EÄŸitimleri de biz yaptırmayı düÅŸünüyoruz. Bu önemli bir hareket olduÄŸunu itfaiye camiası çok iyi bilir. Yetki belgesi verebilecek ABD ve Avrupa da bir kaç kurum var. Ama Ä°slam ülkelerinin hepsi bunlardan eÄŸitim alıyorlar ve acı olan ÅŸey bir hafta gibi kısa bir süre içinde eÄŸitim almaya çalışıyorlar. EÄŸitim verenler tarafından da bu insanların aÅŸağılandığını görüyoruz. Avrupa da gördüm aÅŸağılayan bir üslupları var. Ülke olarak Ä°slam ülkelerinin hepsine bizim verebilecek yetenekli, bilgi, becerimiz ve en önemlisi cesaretimiz var. Dolayısıyla biz bunlarla bir gönül bağı da oluÅŸturacağız. Sadece itfaiyecilik deÄŸil. Kurtarmak Müslümanların, batırmak da ötekilerin iÅŸi. Dolayısıyla bu birlikteliÄŸi saÄŸlayabileceÄŸiz. O ruhu vereceÄŸiz. Projenin hayata geçmesi içinde gayret sarf ediyoruz. Ä°ki hafta önce Ankara’daydım. Oradaki toplantıda da elde ettiÄŸimiz sonuç budur.

Proje için bütün itfaiye eÄŸitimlerinin verilebildiÄŸi alan gerekli. Bunun alt yapısı bir kaç ilde var. Biz Konya’da olmasını arzu ediyoruz. Konya da bunu yapabileceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Bu Konya’ya da ciddi bir hareketlilik getirecektir. Burada gönül elçilerimiz olacaktır. Ankara’da görüÅŸtüÄŸümüzde hayranlıkla baktılar. Bunun verimli olacağını düÅŸündüler.

BÄ°NALARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDÄ°R?

Yüksek binalar da alınması gereken önlemler içerisinde çatıların artık tutuÅŸması mümkün olmayan yanmaz malzemeden yapılması gerekiyor. Åžimdi on katlı ama çatısı ahÅŸaptan bina yapıyorsun. Bunların yapılmaması gerekiyor. Bununla ilgili ilçe belediyelerimiz uzun süredir önlem alıyorlar.  Korsan haricinde yapamıyorlar. Çünkü ruhsat vermek için gittiklerinde çatıya bakıyorlar. Dolayısıyla inÅŸallah bu azalacak ama trafik kazarlarındaki bilgilendirmenin eksik olmasından dolayı trafik kazalarıyla yangınlar neredeyse baÅŸa baÅŸ gitmeye baÅŸladı. Bunun önüne geçmenin yolu da arabalarımızın bakımının yapılması lazım, kullanılan malzemelere dikkat edilmesi lazım.

Ä°TFAÄ°YE TEÅžKÄ°LATI NASIL GÜÇLÜ OLUR?

itfaiyecilik belediyelere baÄŸlı bir birim. Belediye baÅŸkanlarının mantalitesi düzgünse, inançları varsa itfaiyeleri ihya ederler. Ama belediye baÅŸkanının kafasında böyle bir ÅŸey yoksa itfaiyeler kepaze olur. Türkiye de Konya olarak itfaiyelere deÄŸer veren belediyelerin başındayız. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Tahir Akyürek, iki yıl içerisinde 75’e yakın yeni ve tam donanımlı araç alınmasını saÄŸlamıştır. Türkiye de bu kadar araç alan bir baÅŸka il yok. Ayrıca Akyürek baÅŸkanım sayesinde her sene biz ihtiyaca göre yenileme yapıyoruz.  Her alacağımız malzemeyi öncesinden araÅŸtırıyoruz, uygun ve kaliteli olanları tercih ediyoruz. Ä°htiyaca göre de alımımızı yapıyoruz.

TeÅŸekkür ederiz. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-