Konya’da anıldı
Selçuklu Devleti’nin önemli vezirlerinden Nizamülmülk, doğumunun 1000’inci yılında Konya’da yapılan uluslararası sempozyumla anıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye Yazarlar Birliği ve Erdemli Yöneticiler Akademisi’nin işbirliği ile “1000. Yılında Nizamülmülk; Devlet ve Eğitim Geleneğine Yolculuk Uluslararası İlmi Toplantısı yapıldı. Toplantıya, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KTO Karatay Üniversitesi Röktörü Prof. Dr. Bayram Sade, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, AK Parti Konya Milletvekili ve Erdemli Yöneticiler Akademisi’nin Genel Başkanı Halil Etyemez, AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin ve çok sayıda akademisyen katıldı.
“NİZAMÜLMÜLK, SELÇUKLU VE İSLAM DÜNYASINA DAMGA VURDU”
‘“1000. Yılında Nizamülmülk; Devlet ve Eğitim Geleneğine Yolculuk” ilmi toplantısının Konya’da yapılmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu uluslararası toplantıyı tertip edenlere teşekkür etti. Bu ilmi toplantının ön hazırlığının yapılırken Nizamülmülk ve Selçuklularla ilgili yayın, araştırma, sempozyum, program sayısının sınırlı olduğunu fark ettiklerini söyleyen Akyürek, “Bu konuda iki önemli profesörümüzün çalışmalarının yanında 1970’li yıllarda Kültür Bakanlığının yaptığı sempozyum dışında önemli bir kaynak bulunmadık. Bu yayın azlığı beni şaşırtmıştı. Bu ilmi toplantının önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Umuyorum ki bu toplantıyla, böylece büyük vezirimizin, 21. Yüzyıla da farklı bir şekilde ifade edilmesi sağlanmış olur. Nizamülmülk, Selçuklu ve İslam dünyasına damga vurmasına ve ehli sünnet anlayışının kökleşmesine rağmen Haşhaşiler tarafından şehit edilmiştir. Hz. Mevlana Nizamülmülkü, ‘vezirlik dayanağı, efendilik sediri, güzel işleri meydana getiren, ’ gibi ifadelerle eserlerde anmıştır” ifadelerini kaydetti.
1000 YIL ÖNCE ADALET MERKEZLİ YÖNETİMİN İNŞASINI ORTAYA KOYDU
AK Parti Konya Milletvekili ve Erdemli Yöneticiler Akademisi’nin Genel Başkanı Halil Etyemez, tarihin bir milletin sadece bir mazisi değil, istikbalinin de bir pusulası olduğunu dile getirerek, “Nizamülmülk, sapık dini ve fikri akımlara karşı set oluşturmak, halkı doğru bilgiyle donatacak aydın din adamları yetiştirmek, devlet bürokrasisine adil yöneticiler, kadılar ve memurlar yetiştirmek ve bilim üretmek için Nizamiye Medreselerini kurmuştur. Nizamülmülk, günümüzde üniversite olarak adlandırılan kurumlar misyonunu bundan yaklaşık 1000 yıl önce doğru tespit ederek akademinin, bilimsel üretimin yanı sıra toplumsal ve siyasal alanda adalet merkezli yönetimin inşası için ne kadar hayati öneme haiz olduğunu ortaya koymuştur. Akıllı ve tedbirli irade sahibi Nizamülmülk, 1000 yıl önce üniversitelerin önemi görmüştür” şeklinde konuştu.
İSLAM BİRLİĞİ FİKRİNİ İLK İCRA ETMEYE ÇALIŞAN İSİM : NİZAMÜLMÜLK
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Nizamülmülk’ü bininci yılında anmak için zengin bir işbirliğiyle bu progragmı Konya’da icra etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konya’da ortak işbirliği ile düzenlenen ‘“1000. Yılında Nizamülmülk; Devlet ve Eğitim Geleneğine Yolculuk”sının, şu ana kadar yapılan en büyük ve uluslararası program olduğunu söyleyen Arıcan, “Bu anlamda tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Bu toplantıyı düzenlemeden önce bu konuda kitapları ve makaleleri olan, çalışmalar yapan tüm hocalarımıza ulaşmaya çalıştık. Fakat lisans, yüksek lisans, doktora gibi çalışmaları taradığımızda da ciddi bir kısırlığın olduğunu gördük. Bin yıl geçmiş aradan. Nizamülmülk’e bin yıl sonunda bu vefa gösterilmiş olacak. Çünkü Nizamülmülk, Büyük Selçuklular ile devletleşen geleneğimizin kurumsallaşmasını sağlayan en önemli isimlerden birisidir. Devlet geleneğinin teşkilatlaşması ve kurumsallaşmasını, Siyasetname adlı bir esere dönüştürüyor. Bu eser hala okutulan bir şaheserdir. Sadece bir devlet adamı değil aynı zamnda devletin bekasına kast eden tüm unsurları yok etmek için eğitim süreçlerini kurumsallaştırıyor. İslam Birliği fikrinide ilk kez icra etmeye çalışan bir isimdir Nizamülmülk” diye konuştu.
“TÜRK-İSLAM DEVLETLERİNE MODEL OLMUŞ”
Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, siyasi tarihimizin büyük hükümdarlarının yeni çağlar ve çığırlar açarken, devleti ve toplumu da yeni medeniyetlerle buluşturduklarını söyledi. Sade, “Sultan Alparslan, Sultan Mehmed Han, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman bu kapsamda ilk akla gelenlerdendir. Ancak hep bu hükümdarların önemli hizmetleri ve medeniyetler inşa eden yönleri vurgulanırken onların arkasındaki kahramanlar bazen ihmal edilir. Oysa zaman zaman rehberlikleriyle, bilgelikleri ve engin ufuklarıyla hükümdarları aydınlatan vezirler, esas damganın vurulmasında önemli rol almışlardır. Selçuklu devlet teşkilatının planlayıcısı ve Nizamiye Medreselerinin kurucusu, Siyasetname adlı eserin yazarı Nizamülmülk, Selçuklu tarihinde bu payeye erişebilen en önemli şahsiyetlerdendir. Nizmülmülk’ün en kalıcı eserlerinden biri kurduğu Nizamiye Medreseleridir. Bu medreseler, bilimin ve ilimin merkezi olmuştur. Nizamülmülk’ün kurduğu medrese anlayışı daha sonraki Türk-İslam Devletlerine model olmuş yüzyıllarca farklı şekillerde devam etmiştir” diye konuştu. Konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, günün anısına AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade’ye minyatür üzerine çizilmiş berat takdim etti. (Özlem YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Kalaycı, Ulaştırma Bakanlığı’nın 2025 Bütçe görüşmelerinde konuştu
- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı
- Irak'ın kuzeyinde teröristlere ait mağarada malzeme ele geçirildi
- Yılmaz: Şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmak hedefimiz
- BAŞKAN ALTAY: “KONYA'MIZI YENİ RAYLI SİSTEM HATLARIYLA DONATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.