Konya’da hekim eksiği yok
Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Türkiye’de ve Konya’da hekim eksiğinin olmadığını belirterek, Türkiye genelinde öğretim görevlisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi
Türkiye ve Konya’da ki Tıp Fakültesi EÄŸitim süresini ve eÄŸitimini Konya Postası Gazetesine deÄŸerlendiren Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Konya’da hekim eksiÄŸinin olmadığını ancak Türki’ye genelinde nitelikli öÄŸretim görevlisine ihtiyaç olduÄŸunun altını çizdi.
Tıp EÄŸitim sürecinin zor bir süreç olduÄŸunu belirten Vatansev, 2 binli yıllarda yetiÅŸen tıp öÄŸrenci kadrosunun çok iyi bir kadro olduÄŸunu ve Türkiye’nin, Cerrahi ve dâhiliye branşında Batı’da ki ülkelerden üst seviyede olduÄŸunu söyledi. Neredeyse her ile de bir tıp fakültesi bulunduÄŸunu belirten Vatansev, Tıp öÄŸrencisine son zamanlarda verilen eÄŸitimin nitelikli olmadığını ifade etti. Vatansev, ülke olarak kaliteli öÄŸretim görevlisine ihtiyaç olduÄŸunun altını çizdi.
“KONYA’DA HEKÄ°M EKSİĞİ YOK”
Türkiye’de hekim eksikliÄŸinin olmadığını söyleyen Vatansev, “Bizde 4 bin 500 kiÅŸiye bir doktor düÅŸtüÄŸü için Avrupa standartlarına gelebilmemiz gerekiyor. Uyum yasası doÄŸrultusun da ülkemizde Tıp Fakültesi ve öÄŸrenci sayımız artmış durumda. Bura da bulunan açık kapanıyor mu? Kapanmak üzere, yani Avrupa standartlarına gelmek üzereyiz” dedi. Konya Merkezinde doktor eksiÄŸi olmadığını söyleyen Vatansev, “Konya’da doktor eksikliÄŸi varmış gibi bir konuÅŸma söz konusu. Ancak Konya büyük ÅŸehir olduÄŸu için hatta hekim yığılması var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“BAZI BÖLGELERDE HEKÄ°M YIÄžILMASI VAR”
Doktorların atandıkları yerleri beÄŸenmeyerek büyük ÅŸehirlere geri geldikleri için bazı bölgelerde hekim yığılması olduÄŸunu belirten Vatansev, “Ülkemiz de her yerin coÄŸrafi konumu aynı deÄŸil. Bu nedenle doÄŸuya atanan bir hekim ailesi veya özel nedenlerinden dolayı bir an önce oradan çıkmak istiyor. Tahin baÅŸvuruları kabul edilmediÄŸinde de istifa edip özel bir hastane ile anlaşıp büyük ÅŸehirde kalmayı tercih ediyor. Bu durum da bazı bölgelerde hekim eksiÄŸi oluÅŸmasına neden olduÄŸu gibi bazı bölgelerde de hekim yığılmasına sebep oluyor” dedi.
“EN Ä°YÄ° KADRO 2 BÄ°NLÄ° YILLARIN KADROSU”
Türkiye’de ki bazı Tıp Fakültelerinin, dünyada sıralamalara girdiÄŸini belirten Vatansev, “Bizim ülkemizde ve dünyada iyi bir tıp eÄŸitimi almış olan kadro 2 binli yılların kadrosudur. Bu kadrolar dünya sıralamasına girmiÅŸ kadrolarımızdır. Ülkemizde ÖSYM sınavına girip ciddi iyi puanlar ile belirli bir tıp fakültesine girmiÅŸ olanlar sadece beyin olarak seçilmiÅŸ insanlardır. Bu insanlar ileriki dönemlerde iyi bir iletiÅŸim kurarak iyi doktorlar oluyorlar. Yani bazı durumlar iletiÅŸimle alalaklı. Bir hekim ne kadar iyi olursa olsun iletiÅŸimi iyi deÄŸilse iyi bir doktor deÄŸildir. Hekimin iÅŸi öncelikle dertli adamı dinlemektir. Ona bilgi verip, ÅŸifasının ne olduÄŸunu söyleyebilmesi gerekir. Bunun içinde hekimliÄŸin yanında aynı zamanda iyi bir iletiÅŸimci olması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
“DÄ°ÄžER ÜLKELERDEN ÜST SEVÄ°YEDEYÄ°Z”
Ülkemizde ki doktorların diÄŸer ülkelerin doktorlarından üst seviyede olduÄŸunu söyleyen Vatansev, “Bizim doktorlarımız cerrahi branÅŸta olsun dahili branÅŸta olsun bilgileri ve mesleklerine verdikleri özveri ile diÄŸer ülkelerde ki hekimlerden üst seviyedeler. Hekimlerimizin vermiÅŸ olduÄŸu hizmet diÄŸer ülkelerden daha üstün düzeyde. Ä°ÅŸte bu nedenden dolayı saÄŸlık turizmine açılalım diyoruz. SaÄŸlık Bakanlığı tarafından genel müdürlükler kuruldu. Gerçekten bu durum çok önemli. Ülke olarak yetiÅŸmiÅŸ bir beyin gücümüz var. Bunu saÄŸlık turizminde kullanarak ülkemizin kazanması saÄŸlanabilir” dedi.
“MECBURÄ° HÄ°ZMET UYGULAMASI VAR”
Mecburi hizmetin ülke için çok faydalı olduÄŸunu söyleyen Vatansev, “SaÄŸlık Bakanlığı tarafından uygulanan mecburi hizmet var. Bu uygulama ile hekimlerimiz örneÄŸin 3 bin nüfuslu bir yerde kalmasını saÄŸlanıyor. Zaten ülkemizde küçük yerleÅŸim yerlerinde hekim, emniyet amiri ve kaymakamı istihdam edebiliyor. Fakat bu yerlerde daha çok eksikler var. Aynı zamanda bu hizmetler hekimlerimiz için çok faydalı” dedi. Hekimlerin istemedikleri bazı durumların olduÄŸunu söyleyen Vatansev, “Hekimlerimiz bazen mecburi görevler nedeni ile ailelerinden uzakta kalabiliyorlar. Ancak eÅŸ durumu araya girince onlarda eÅŸlerinin oldukları yerlerde istihdam ediyor. Anlatmak istediÄŸim hekim eksikliÄŸi ne Konya’da nede Türkiye’de söz konusu deÄŸil” dedi.
“NÄ°TELÄ°K OLARAK DÜÅžÜK BÄ°R EĞİTÄ°M”
Ülke genelinde tıp eÄŸitimini geçmiÅŸe oranla düÅŸtüÄŸünü söyleyen Vatansev, “Türkiye’de ÅŸuan da 80 üzerinde Tıp Fakültesi var. CumhurbaÅŸkanlığı’nın gayreti ile neredeyse her ile bir fakülte açılmış durumda. Tabi bu durum yanlış mı? DoÄŸru mu? Tartışılır. Ancak açılan bu fakültelerde ki eÄŸitimler ne kadar yeterli? Bunlara bakmak gerekiyor. Çünkü bu fakülteden yetiÅŸen öÄŸrencilere can teslim edilecek. Yani siz bir ilköÄŸretim okulu açmıyorsunuz. Burada halka hizmet edecek ve bunu en iyi ÅŸekilde yapması beklene kiÅŸiler yetiÅŸtiriyorsunuz. Ülke genelinde nicelik olarak artan bir eÄŸitim söz konusu iken nitelik olarak düÅŸük bir eÄŸitim var. Bunun sebebi de öÄŸretim üyesi sayısı yeteri kadar olmadığı için. Kaliteli eÄŸitim vermekte problemlerimiz var” dedi.
“NÄ°TELÄ°KLÄ° ÖÄžTERÄ°M GÖREVLÄ°SÄ°NE Ä°HTÄ°YAÇ VAR”
Her açılan fakültenin bir emekleme dönemi olduÄŸunu ve bu dönemde de sıkıntılar yaÅŸadığını söyleyen Vatansev, “Son dönemlerde özelikle tıp fakültelerinin çoÄŸalması nedeniyle ve ülkemizde öÄŸretim üyesi alt yapısının tam olmaması sıkıntı yaÅŸanılmasına neden oluyor. Yani aslında her yeni açılan fakülte bir emekleme döneminden geçiyor. Bu dönemde eÄŸitim vermede zorlaşıyor. Fakülteler emekledikten sonrasında ki ilk aÅŸamada geliÅŸiyor ve platosunu çiziyor. Bu dönemde sancılı geçen bir dönem oluyor. Dünya çapında ilk 500’e giren Hacettepe Fakültesi de böyleydi. Yüz yılın üzerinde eÄŸitim veren Çapa Tıp Fakültesi de. Yani ilk açıldığı dönemde fakültelerin böyle sıkıntılar yaÅŸamaları normal. Ancak bizim isteÄŸimiz biran önce kaliteli öÄŸretim üyesi sayısının artırılması” ifadesini kullandı.
“TIP EĞİTÄ°M SÜREÇÄ° ZOR BÄ°R SÜREÇ”
Tıp eÄŸitim sürecinin zor bir eÄŸitim süreci olduÄŸunu söyleyen Vatansev, “Ailesinin içersinde tıpçı olmayan bu durumu anlamaz. Gerçekten 6 yıllık bir eÄŸitim süreci bu sadece okulda alınanla bitecek bir süreç deÄŸil bir de bunun devamı var. Çok zor bir süreç geçirir bir tıp öÄŸrencisi. Zor bir eÄŸitim süreci geçirdikleri gibi zor bir iÅŸ yapıyorlar aynı zamanda. Ben bunu hep ÅŸöyle açıklarım derdi olan insanın aklı başından gider. Dertli dili olur ve bir hekime baÅŸvurduÄŸunda sadece benimle ilgilensin iste. Ä°ÅŸte o dertli dile derman bulan kiÅŸi hekimdir. Bu dermanı bulurken de uzun bir süreçten meÅŸakkatli bir zamandan geçer” dedi.
“HER HEKÄ°M BU TOPLUMDAN GELÄ°YOR”
SaÄŸlıkta yaÅŸanan ÅŸiddete de deÄŸinen Vatansev, “Kültür olarak artık çok deÄŸiÅŸtik. GeçmiÅŸte insanların birbirlerine saygıları vardı. Ancak ÅŸimdi böyle bir durum söz konusu deÄŸil. Ä°nsanlar geçmiÅŸte özellikle SSK Hastanelerinde 200’üncü sırayı beklerlerdi. Ancak ÅŸimdi bekleyemiyorlar önlerinde ki 3 kiÅŸiyi. Ä°nsanlar kendi derdini, hastalığını en önemlisi görüyor. Bu durumda sık sık kavga gürültü ortamı doÄŸuruyor. Eskiden her mesleÄŸe saygı vardı ÅŸimdi böyle bir durum söz konusu deÄŸil” dedi. Hastanelerde çalışan hekimlerinde bu toplumdan geldiÄŸini belirten Vatansev, “Hastanede çalışan her hekim tam olarak bu toplumdan geliyor. Yani onlarda insan saÄŸlıkta yaÅŸanan ÅŸiddet gerçekten çok kötü bir durum ama bu durum için hem hekim arkadaÅŸların hem de vatandaşın karşılıklı saygılı olması gerekiyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.(Aysun KARABAYIR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.