Konya’da Karabuğday Ve Soya Fasulyesi Üretimi Yaygınlaştırılacak
Konya’da Karabuğday Ve Soya Fasulyesi Üretimi Yaygınlaştırılacak
Konya Ä°l Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüÄŸü, demonstrasyonu yapılan tarlalarda çölyak hastalarının umudu olan ana besin maddesi karabuÄŸday ve geliÅŸmiÅŸ ülkelerin piyasalarında yer alan soya fasulyesinin tanıtımını yaptı. KarabuÄŸday bitkisi ile soya fasulyesinin tanıtımı demonstrasyon yapılan Akören ilçesinde ve merkez Meram ilçesi Güneydere Mahallesi’nde, Ä°l Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ä°l Müdürü Seyfettin Baydar, Bitkisel Üretim ve Bitki SaÄŸlığı Åžube Müdürü Celal Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahri DaÄŸdaÅŸ Uluslararası Tarımsal AraÅŸtırma Enstitü Müdürü Fatih Özdemir, Meram Ziraat Odası BaÅŸkanı Ali Ataiyibiner, Akören Ziraat Odası BaÅŸkanı Ahmet UÄŸuz ve konu uzmanları tarafından yapıldı.“300 BÄ°N ÇÖLYAK HASTASI Ä°ÇÄ°N”Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ä°l Müdürü Seyfettin Baydar, karabuÄŸday ile ilgili çalışmalarını sosyal sorumluluk projesi çalışması olarak kabul ettiklerini belirterek, “Amacımız, yaklaşık 300 bin Çölyak hastası olan, kendi ilimiz ve çevresindeki hastaların da ihtiyacı olan böyle bir ürünü üreterek bir ihtiyacı gidermek. Aynı zamanda üretici açısından da iyi bir getirisi ve yüksek bir karı var. Ülkemizin ihtiyacı olan yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanda üretim yapmamız gerekiyor. Konya olarak özellikle Akören, BeyÅŸehir ve SeydiÅŸehir bölgesi buna son derece uygun. Bunu da sözleÅŸmeli üretimle yaptırmak istiyoruz. Yeteri derecede çeÅŸitlerimiz geliÅŸmiÅŸ durumda. Adaptasyona da uygun. Bahri DaÄŸdaÅŸ Enstitümüz bunları geliÅŸtirdi. SözleÅŸmeli üretim yapan firmalarımız da var” dedi.Kızı Çölyak hastası olan Akören ilçesi Yeni Mahalle Muhtarı Halit Türkel ise, “Kızım bazı ürünleri yediÄŸi zaman çok sıkıntı çekiyor. KarabuÄŸday ununu bulmakta çok zorlanıyoruz. Karaman’dan aldığımız bir ürünün kilosu 10 lira, unun kilosu 7 lira. Aileler bunu almakta zorlanıyor. KarabuÄŸday bitkisini bizler de ekip, çoÄŸaltıp maliyetini düÅŸürmek istiyoruz. Bunun için çalışma yapan herkese teÅŸekkür ediyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu."KONYA ÜLKE TARIMININ AÇIÄžINI KAPATACAK"Konya’nın ülke tarımının açığı olduÄŸu ürünlerde açığı kapatan bir il olduÄŸunu ifade eden Ä°l Müdürü Seyfettin Baydar da, karabuÄŸday ve soya fasulyesi çalışmalarının bunlardan biri olacağını ve ülke ekonomisine büyük katkılar saÄŸlayacağını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın soya yetiÅŸtiriciliÄŸini desteklediÄŸini belirten Baydar, “Soya fasulyesi hem ilimizde, hem de ülkemizde yetiÅŸtiriciliÄŸi çok fazla yaygın olmayan ancak ülkemizin hem yaÄŸ açığı anlamında, hem de hayvansal küspe anlamında çok büyük açığı var. O bakımdan bu açıkları gidermek amacıyla bizim üretimi artırmamız gerekiyor. Bakanlığımız da zaten soya yetiÅŸtiriciliÄŸine, yaÄŸlık bitkiler yetiÅŸtiriciliÄŸine ciddi anlamda destek vermekte ve teÅŸvik etmekte” diye konuÅŸtu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.