Kto Başkanı Öztürk, Orta Vadeli Programı Değerlendirdi
Konya Ticaret Odas (KTO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Orta Vadeli Programı (OVP) değerlendirdi.
BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek, 2016-2018 döneminde uygulanacak Orta Vadeli Programı açıkladı.
BaÅŸbakan Yardımcısı ÅžimÅŸek, 2015 için yüzde 3 olarak öngörülen büyümenin yeni Orta Vadeli Program'da yüzde 4'e yükseltildiÄŸini, 2016 için büyüme beklentisinin yüzde 4,5, 2017 ve 2018 için de yüzde 5 olarak belirlendiÄŸini bildirdi.
OVP’yi deÄŸerlendiren Konya Ticaret Odası BaÅŸkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk ÅŸu ifadelere yer verdi:
“Yurt dışı kaynaklı risklerin ekonomimizi etkilediÄŸi 2015 yılının ardından, geçmiÅŸ OVP’lerin aksine büyümenin hızlanmasına yönelik belirlenen hedefler iÅŸ dünyası adına bizleri umutlandırmıştır.
12 aylık cari iÅŸlemler açığının 35 milyar doların altına gerilemesi büyüme hedefinin yükseltilmesi için ortam oluÅŸturmuÅŸtur. Cari açık sorunun büyüme önünde koyduÄŸu engelin kalktığını görmekteyiz. 2015 büyümesinin yüzde 4 olarak hedeflenmesi gerçekçidir.
GeçtiÄŸimiz ekim ve kasım aylarında görülen sanayi üretimindeki artış bu hedefi desteklemektedir. Kayıp yıl olarak görünen 2015’te yüzde 4 büyüme dünya çapında bir baÅŸarıdır.
GeliÅŸmekte olan ülkelerde büyüme oranları kriz öncesi dönemin oldukça altındadır ve ortalama yüzde 3,5 civarında devam edecektir. Türkiye bu büyüme oranları ile Çin ve Hindistan’la birlikte öne çıkan ülkeler arasındadır.
DiÄŸer taraftan geliÅŸmekte olan ülkelerdeki paranın deÄŸer kaybı Türkiye’den çok yüksek oranda olmuÅŸtur.
Bu noktada da ülkemiz diÄŸer ülkelere göre pozitif ayrışmıştır. Yüksek enflasyon ve iÅŸsizlik sorun oluÅŸturmaya devam etmektedir. Ä°ÅŸsizliÄŸin yüzde 10’nun altına, enflasyonun da yüzde 5 seviyelerine inmesi gerekmektedir. OVP’de hükümetimizin bu sorunların çözümü yönünde kararlılığı dikkat çekicidir.”
“OVP'de ‘kapsayıcı, sürdürülebilir ve yüksek büyümeye’ vurgusunun, 2016’da ekonominin gündemin ilk sırasına geleceÄŸini göstermektedir” ÅŸeklinde deÄŸerlendiren BaÅŸkan Öztürk,
“Yeni bir ekonomik reform ortamı yakaladığımız bu dönemin iyi deÄŸerlendirilmesi gerekmektedir. 1 Kasım 2015 seçimleri sonrası, ülkemizde hem güçlü bir siyasi iktidar hem de ekonomik programları hayata geçirecek bir irade oluÅŸmuÅŸtur.
Ekonomiyle ilgili; Yapısal DönüÅŸüm Programları, 64’ncü Hükümet Programı ve 2016 Yılı Eylem Planı, hedeflerin yakalanması için rehber olacaktır. Bütün dünyada düÅŸük büyümenin ciddi bir sorun olduÄŸu dönemde ülkemizde reformcu bir sürecin baÅŸlıyor olması bu süreci daha da önemli kılıyor.
Önümüzdeki 4 yılda planlı bir seçimin görülmüyor olması, uzun zamandır duraksamış olan ekonominin yeniden ana gündem maddesi haline gelmesi ve yapılması gereken yapısal reformlar açısından da önemli bir fırsat sunmaktadır” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.