Konya
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mahkum olarak gitti komutan olarak çıktı

Mahkum olarak gitti komutan olarak çıktı
FETÖ'nün darbe girişiminde Hadımköy General Kani Akman kışlası ve cezaevinde meydana gelen olaylara ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe giriÅŸiminde Hadımköy General Kani Akman kışlası ve cezaevinde meydana gelen olaylara iliÅŸkin 11'i tutuklu 62 ÅŸüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, "müÅŸteki" dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir BekiroÄŸlu'nun, kendisini derdest ederek kışladaki cezaevine götüren ÅŸüpheli rütbelileri giriÅŸim baÅŸarısız olunca akademiye dönerek gözaltına aldırdığı belirtildi.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından darbe giriÅŸiminde Hadımköy General Kani Akman kışlası ve cezaevinde meydana gelen ve aynı kışlada görevli subay, astsubay, uzman çavuÅŸ ve erler ile Kara Harp Akademileri Komutanlığında kursiyer subay olan askerlerin iÅŸtirak ettikleri eylemlere iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturma tamamlandı.

Ä°ddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir BekiroÄŸlu "müÅŸteki", Albay Mehmet Yorgancı, Yarbay Mehmet Erol, Kurmay Binbaşı Erhan Savur, Binbaşı Fatih Irmak, öÄŸrenci yüzbaşılar Kenan Keskin ve Münür Sözen, ÜsteÄŸmen Arif Yıldırım, astsubaylar Eyüp Karahan, Okan Åžentürk ve Soner Polat, Uzman ÇavuÅŸ Ahmet Çakır ile 51 er ve erbaÅŸ "ÅŸüpheli" sıfatıyla yer aldı.

Ä°ddianamede, ana darbe davasının sanığı Kurmay Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın darbe toplantısında alınan karar doÄŸrultusunda ÅŸüpheli Binbaşı Erhan Savur ile ÅŸüpheli yüzbaşılar Münür Sözen ve Kenan Keskin'e darbe giriÅŸimi kapsamında Hadımköy Askeri Cezaevi Müdürlüğünün emir ve komutasını almaları emrini verdiÄŸi kaydedildi.

Yine ana darbe davasının sanıklarından TuÄŸgeneral Eyüp Gürler'in saat 20.00 sıralarında Hadımköy Askeri Kışlası Komutanı olan ÅŸüpheli Albay Mehmet Yorgancı'yı arayarak, askeri cezaevine konulacak kiÅŸiler olduÄŸunu, müşteki Harp Akademiler Komutanı Korgenerel Tahir BekiroÄŸlu'nun derdest edilerek cezaevine getirileceÄŸini, cezaevinin emniyetinin saÄŸlanmasını ve gerekli hazırlıkların yapılmasını, kimseye de bir ÅŸey söylenmemesini emrettiÄŸi belirtilen iddianamede, ÅŸüpheli Yorgancı'nın da bu görüşmeden sonra Hadımköy Kışlası'nda Hava Savunma Tabur Komutanı olan ÅŸüpheli Yarbay Mehmet Erol'u arayarak, bir batarya ile cezaevinin güvenliÄŸini saÄŸlamasını ve gerekli hazırlıkları yapmasını söylediÄŸi anlatıldı.

Åžüpheli Mehmet Erol'un saat 21.25 sıralarında Hadımköy Kışlası'nda nöbetçi olan ÅŸüpheli ÜsteÄŸmen Arif Yıldırım'ı arayarak, müşteki BekiroÄŸlu'nun derdest edilerek askeri cezaevine getirileceÄŸi için personelin nizamiyeye gönderilmesi, bir uzman çavuÅŸla emniyeti saÄŸlaması, gerekli hazırlıkları yapması ve cezaevi ile irtibata geçmesi emrini verdiÄŸi aktarılan iddianamede, "Åžüpheli Albay Mehmet Yorgancı, tanıklık yapan Cezaevi Müdür Vekili Albay Bahadır Selvi'yi arayarak, cezaevine birilerinin getirildiÄŸini, cezaevinde emniyetin olup olmadığını, subay olup olmadığını sormuÅŸtur. Selvi de cezaevinde emniyetin olduÄŸunu ve nöbetçi subayın bulunduÄŸunu bildirerek, neden bu soruları yönelttiÄŸini Yorgancı'ya sormuÅŸtur. Åžüpheli Yorgancı, ısrarla sorulan sorulara yanıt vermeyerek tanığa 'Senin bilmediÄŸin ÅŸeyler var, ben de yoldayım, kimseye haber verme, komutanlarına haber verme.' ÅŸeklinde ikazda bulunmakla yetinmiÅŸtir."

Åžüpheli komutan TaÅŸdeler müÅŸtekiyi aramış

Åžüpheliler; Okan Åžentürk ve Eyüp Karahan ile Fatih Irmak'ın müşteki Korgeneral Tahir BekiroÄŸlu'nun konutuna gittikleri belirtilen iddianamede, kapıya çıkan BekiroÄŸlu'na ÅŸüpheli Fatih Irmak'ın sert bir ses tonu ile "Genelkurmay BaÅŸkanımız Orgeneral Hulusi Akar'ın emriyle 'Yurtta Sulh Konseyi' ülke yönetimine el koymuÅŸtur." dediÄŸi aktarıldı. Ä°ddianamede, müÅŸteki Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir BekiroÄŸlu'nun derdest edilerek cezeevine götürülüÅŸü ÅŸu ÅŸekilde anlatıldı:

''Müştekinin 'Darbe mi oldu?' ÅŸeklindeki sorusuna ÅŸüpheli Fatih Irmak 'Evet komutanım, darbe oldu.' ÅŸeklinde karşılık vermiÅŸtir. Müşteki, bu konuda emir olup olmadığını sormuÅŸ, ÅŸüpheli Fatih Irmak da emrin Albay Uzay Åžahin'den alındığını bildirmiÅŸtir. Devamında ÅŸüpheli Fatih Irmak müştekiye emredici bir üslupla kıyafetlerini giymesini, kendisini Hadımköy Askeri Cezaevi'ne götüreceklerini bildirmiÅŸtir.

Müşteki ikametinde hazırlandığı esnada ÅŸüpheli Fatih Irmak tarafından yakından takip edilmiÅŸtir. Åžüpheliler müştekiyi de alarak saat 21.30'da Hadımköy askeri cezaevine gitmek üzere akademiden hareket etmiÅŸlerdir. Ä°ntikal halindeyken suç tarihinde Harp Akademileri Kurmay BaÅŸkanı olan Tümgeneral Hasan Nevzat TaÅŸdeler müştekinin makam telefonunu aramış, müştekinin konuÅŸmak istememesi üzerine telefon ile konuÅŸan ÅŸüpheli Fatih Irmak müştekiye kendisinin sıkıyönetim direktifinin eki olan sözde atama emri ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine atandığını söylemiÅŸtir."

Åžüpheli subaylar yanlış cezaevine gitmiÅŸ

Hadımköy Cezaevi'ni kontrol altında tutmakla görevlendirilen ÅŸüpheliler Binbaşı Erhan Savur ile yüzbaşılar Kenan Keskin ve Münür Sözen'in, Hadımköy Kışlası yerine yanlışlıkla Hasdal Kışlası'na gittikleri anlatılan iddianamede, ÅŸüpheli Mehmet Yorgancı telefon görüşmesinde ÅŸüpheli Erhan Savur'un Hasdal Kışlası'nda olduÄŸunu öÄŸrenmesi üzerine yanlış yerde olduklarını ve Hadımköy Kışlası'na gelmeleri gerektiÄŸini söylediÄŸi belirtildi.

MüÅŸteki BekiroÄŸlu'nu Hadımköy Kışlası'na getiren ÅŸüphelilerin, Mehmet Erol ve Arif Yıldırım ile tanık BaÅŸçavuÅŸ Ümit Koyuncu'nun yanına giderek, ''BaÅŸçavuÅŸum TSK yönetime el koydu, kapıları aç emir veriyorum." diyerek tutukluların geleceÄŸini ve cezaevi kapısını açmasını söyledikleri belirtilen iddianamede, Koyuncu'nun böyle bir ÅŸeyin mümkün olmadığını, cezaevi müdürü ve savcısını araması gerektiÄŸini aktardığı kaydedildi.

Ä°ddianamede, Koyuncu'nun telefon ile durumu aktardığı Askeri Cezaevi Müdür Vekili Bahadır Selvi'nin olaydan haberi olmadığını, nöbetçi savcıyı arayarak durumu öÄŸreneceÄŸini ve kendisine döneceÄŸini, bu zamana kadar kapıyı açmamasını emrettiÄŸi vurgulandı.

"Tümen komutanına söyleme"

Bu esnada ÅŸüpheli Mehmet Yorgancı'nın telefonla Bahadır Selvi'ye "Bahadır, tutuklular gelecek, burayı açtırmanız lazım fakat Tümen Komutanı Kemal BaÅŸak'a söyleme." dediÄŸi anlatılan iddianamede, ''Bu konuÅŸmadan bir süre sonra ÅŸüpheli Mehmet Yorgancı, Koyuncu'ya 'Ya Ümit BaÅŸçavuÅŸ gelenler var, sen ÅŸu kapıyı açtır.' diyerek kapının açılmasını istemiÅŸtir. BaÅŸçavuÅŸ Koyuncu'nun 'Savcım var, amirim var, açtıramam.' ÅŸeklinde karşılık vermesi üzerine ÅŸüpheli Mehmet Yorgancı 'Sen nasıl adamsın, ne laf anlamaz birisin? 1. Ordu Harekat BaÅŸkanı Eyüp PaÅŸa aradı diyorum kapıyı aç.' ÅŸeklinde tepki göstererek, ısrarcı olmuÅŸtur.'' denildi.

Ä°ddianamede müÅŸteki BekiroÄŸlu'nun getirilmesinin ardından yaÅŸanan diyaloglar ÅŸu ÅŸekilde yer aldı:

"Åžüpheli Binbaşı Fatih Irmak, tanık BaÅŸçavuÅŸ Koyuncu'nun yanına gelerek 'Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu, cezaevi bölümünü aç, komutanı içeriye kapat.' ÅŸeklinde talepte bulunmuÅŸtur. Koyuncu, böyle bir ÅŸey yapamayacağını bildirmiÅŸtir. Bu sırada Koyuncu, tekrar Selvi'yi arayarak, darbe olduÄŸunu söylediklerini, Akademi Komutanı'nı cezaevine koymak istediklerini bildirmiÅŸtir. Tanık Selvi de tutuklama müzekkeresi olup olmadığını, savcının imzalayıp imzalamadığını sormuÅŸtur. Olumsuz cevap alması üzerine tanık Ümit Koyuncu'ya müştekinin cezaevine alınmaması emrini vererek, nöbetçi savcıyı arayacağını söylemiÅŸtir. Bu sırada ÅŸüpheli Fatih Irmak, telefonu Koyuncu'dan alarak tanık Bahadır Selvi'ye 'Komutanım Genelkurmay BaÅŸkanı'nın emri ile TSK yönetime el koydu, kapama iÅŸlemi yapmamız lazım, emirlere uyun, buraya gelin.' ÅŸeklinde söylemde bulunmuÅŸtur. Selvi de gelmeyeceÄŸini ve kanun ne diyor ise o iÅŸlemin yapılacağını söylemiÅŸtir.''

Anahtarları sakladı, yerini ÅŸüphelilere söylemeyerek yön deÄŸiÅŸtirdi

MüÅŸteki BekiroÄŸlu'nun, Koyuncu tarafından cezaevine deÄŸil, dinlenme salonuna alındığını anlatılan iddianamede, ÅŸüphelilerin Koyuncu'ya "Bak sıkıyönetim kanunları var, kapıları açman lazım, bizim emirlerimizi dinlemek zorundasın." ÅŸeklinde ısrar ettiÄŸi ve baskı yapmaya çalıştıkları anlatılan iddianamede, ÅŸüphelilerin, Koyuncu'yu kovmaya çalıştığı kaydedildi. Koyuncu'nun bu sırada cezaevinin anahtarlarını saklaması için cezaevi santralinde nöbetçi olan tanık er M.K'ya emir verdiÄŸi, tanık M.K'nin da odanın anahtarı ile cezaevinin anahtarlarını çekmeceden alarak üzerinde sakladığı aktarıldı.

Åžüpheliler tarafından tanık er M.K'nin dışarı çıkarılmasına engel olan Koyuncu'nun, tanık ere santrale geçmesi ve kapıyı içeriden kilitlemesi emrini verdiÄŸi belirtilen iddianamede, ÅŸüpheli Erhan Savur'un cezaevi idari kısmında açık olan televizyonda darbe giriÅŸimine iliÅŸkin haberlerin verildiÄŸini fark etmesi üzerine televizyonun alıcısını söktüÄŸü vurgulandı.

Ä°ddianamede, "Åžüpheli Erhan Savur, tanık er M.K'ye cezaevinin anahtarlarının nerede olduÄŸunu sormuÅŸtur. Er ise anahtarların kendisinde olmadığını, güvenlik subayının ise ne ÅŸekilde muhafaza ettiÄŸini bilmediÄŸini belirtmiÅŸtir. Bunun üzerine ÅŸüpheli Erhan Savur, cezaevi kapısını kontrol etmiÅŸ, kapıyı kırmak için keser aramış ve 'Anahtarları nerede saklıyorlar, yedekleri olsa da açsak.' ÅŸeklinde bir cümle sarf etmiÅŸtir." denildi.

Müşteki Tahir BekiroÄŸlu'nun sabah 07.00 sıralarında tanık Koyuncu'dan darbe giriÅŸiminin baÅŸarısız olduÄŸunu öÄŸrendiÄŸi anlatılan iddianamede, "Darbenin baÅŸarısız olmasının ardından sabaha kadar cezaevi nizamiyesinde darbeciler tarafından bekletilen Korgeneral BekiroÄŸlu'nun, BaÅŸçavuÅŸ Koyuncu'nun söylemlerinden cesaret alarak, kendisini rehin alan emir subayı ve astsubaylara, 'Yürüyün birliÄŸe dönüyoruz.' dediÄŸi, onların da kalkışmanın baÅŸarısız olduÄŸunu anladıklarından baÅŸlarını eÄŸerek emre uydukları belirtildi.

Ä°ddianamede, BekiroÄŸlu ve beraberindeki ÅŸüphelilerin darbe giriÅŸimi baÅŸarısız olunca sabah saatlerinde Harp Akademileri Komutanlığı'na geldikleri anlatılarak, müÅŸteki BekiroÄŸlu'nun burada ÅŸikayetçi olduÄŸu ÅŸüphelileri polise teslim ederek, gözaltına aldırdığı aktarıldı.

18. iddianamedeki ceza istemleri

FETÖ'nün darbe giriÅŸimine iliÅŸkin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca hazırlanan 18. iddianame, BaÅŸsavcıvekili Ä°smal Uçar tarafından onaylanarak Ä°stanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyetinin, 15 gün içerisinde incelemesini tamamlayarak, iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi bekleniyor. Ä°ddianamenin kabulü halinde ÅŸüpheliler, ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

Ä°ddianamede, 11'i rütbeli 62 ÅŸüpheli asker hakkında "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs etme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Ä°ddianamede, müÅŸteki BekiroÄŸlu'nun derdest edilmesi eylemiyle ilgili rütbeli tutuklu 11 ÅŸüphelinin "kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan 12 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-