Reklamı Geç
KARATAY
Konya
08 Kasım, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mangal kömüründeki tehlike!

Mangal kömüründeki tehlike!
Kurban Bayramı'nda tatlı ve şeker tüketimine ek olarak özellikle kırmızı et tüketiminin ön plana çıktığı belirtildi.
Dr. Aytekin Kemik, yiyeceklerde yanlış piÅŸirme yöntemleri sonucunda kanser yapıcı maddelerin oluÅŸabildiÄŸini ifade etti.ÅžiÅŸmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kiÅŸilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiÄŸine dikkat çeken Kemik, "Yeni kesilmiÅŸ hayvanların etlerindeki sertlik, hem piÅŸirmede hem de sindirimde zorluÄŸa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kiÅŸiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. YaÄŸsız veya az yaÄŸlı etler tercih edilmeli, kısıtlı miktarlarda tüketilmelidir" diye konuÅŸtu.Kurban etinin piÅŸirilmesinde dikkat edilmesi gerekenlerSaÄŸlığın olumsuz etkilenmemesi açısından kurban etlerinin piÅŸirilmesine dikkat edilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Kemik, "Etlerin piÅŸirilmesinde haÅŸlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.Çok yüksek ısıda, uzun süre piÅŸirme ve kızartma yöntemi çeÅŸitli 'kanserojen maddelerin' oluÅŸumuna neden olabileceÄŸi için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına deÄŸil de sebzelerle birlikte piÅŸirilmesi veya tüketilmesi, besin çeÅŸitliliÄŸinin saÄŸlanması açısından saÄŸlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile piÅŸirilmeli ve ilave yaÄŸ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada piÅŸirilirken, etle ateÅŸ arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleÅŸme saÄŸlamayacak ÅŸekilde ayarlanmalıdır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.Kurban etlerinin piÅŸirilmesinin yanında saklanmasının da önemli olduÄŸunun altını çizen Kemik, "Kurban etleri birer yemeklik olacak ÅŸekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poÅŸetine veya yaÄŸlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.Bu ÅŸekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluÅŸturur. Bu nedenle çözünen et hemen piÅŸirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi saÄŸlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan saÄŸlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir" ifadelerini kullandı.Mangaldaki kömür kansere neden olabilirMangalda piÅŸirilen yiyeceklere de dikkat çeken Kemik, "Mangaldaki kömür ve kömür tozları, piÅŸirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapmakta, baÅŸta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olabilmektedir. Mangalda piÅŸirilmek için tavuk eti gibi beyaz etlerin tercih edilmesi, eÄŸer kırmızı et piÅŸirilmek istenirse yaÄŸsız olması ve içine kuyruk yağı konulmaması gerekmektedir.Yakıt olarak alevsiz yanan ladin aÄŸacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmelidir. Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateÅŸe çok yaklaÅŸtırılmamalı, alevle yakılarak piÅŸirilmemelidir. Etlere piÅŸirilmeden önce terbiye iÅŸleminin uygulanması tercih edilmeli, bu iÅŸlemde çay ÅŸekeri kullanılmamalıdır.ÇiÄŸ veya piÅŸmiÅŸ et ve et ürünleri açıkta veya oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. ÇiÄŸ besinler ile piÅŸmiÅŸ yiyecekler birbirine temas etmeyecek ÅŸekilde üzeri kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Mangal etlerinin yanında mutlaka söÄŸüÅŸ sebze, salata, meyve gibi besinler tüketilmeli, sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra yenilmelidir.Sıcak havalarda alkol tüketiminden kaçınılmalı, kafeinli ve gazlı içecekler yerine de ayran, limonata, meyve suyu gibi içeceklerin tüketimine özen gösterilmelidir. Özellikle çiÄŸ kırmızı et, kümes hayvan etleri ve yumurta gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür besinler ile piÅŸirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doÄŸrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır" diye konuÅŸtu.Kaynak: Ä°HA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-goldenautumncare.com-avrupa yakas? escort-goldenautumncare.com-iskconbhimavaram.com-dfdtgc.com-taagstudios.org-midtownindoorsoccer.com-sbybp.com-ONW?N-onwin-ip stresser-Nerobet-onwin giri?-goldenautumncare.com-yemekmasasi.net-?i?li escort-bak?rk�y escort-anadolu yakas? escort-sirinevlerpartner.com-doomland.net-vcil.net-nerobet-Nerobet-deneme bonusu veren siteler-sirinevlerpartner.com-be?ikta? escort-goldenautumncare.com-archanavijaya.com-manikaranestates.com-neetasherbaluk.com-istanbul escorts-discounttobaccocorner.com-fps-group.net-7solutionsusa.com-Nerobet-muirdata.com-Tokyobet-