Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mazlumları da yalnız bırakamayız

Mazlumları da yalnız bırakamayız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'deki, Irak'taki, Balkanlar'daki, Kafkaslar'daki, Kuzey Afrika'daki kardeşlerimize yüreğimizi açtığımız gibi Arakan'da zulüm gören mazlumları da yalnız bırakamayız." dedi.

BU VATANA CANIMIZ PAHASINA SAHÄ°P ÇIKACAÄžIZ'

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde 30 AÄŸustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda bir konuÅŸma yaptı.

Sözlerine, "CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine, bu gazi mekana hoÅŸ geldiniz." diyerek baÅŸlayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, resepsiyona katılanlara teÅŸekkür etti ve 30 AÄŸustos Zafer Bayramı'nı kutladı.

 CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Bu büyük zaferi 95 yıl önce bizlere yaÅŸatan ordularımızın BaÅŸkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve ordumuzun tüm mensuplarını, milletimiz adına bu mücadeleyi yürüten Gazi Meclisimizin tüm üyelerini, bin yıldır bizlere bu toprakları vatan yapmak için canlarını veren tüm ÅŸehitlerimizi, özellikle son yıllarda terörle mücadelede ve 15 Temmuz'da verdiÄŸimiz ÅŸehitlerimizi rahmetle, ÅŸükranla yad ediyorum. Rabbim hepsinin de mekanını cennet eylesin. Gazilerimizden hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaÅŸayanlara saÄŸlık ve afiyet temenni ediyorum."

Türk milletinin istiklali ve istikbali söz konusu olduÄŸunda sadece askerleriyle deÄŸil, erkeÄŸiyle, kadınıyla, genciyle, yaÅŸlısıyla, tüm fertleriyle birer cesaret ve kahramanlık abidesi olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, tarihin bunun sayısız örnekleriyle dolu olduÄŸuna iÅŸaret etti.

 

 

"En son 15 Temmuz'da sokaklara dökülen milyonlarca kardeÅŸimizle bu hakikati bir kez daha görme, yaÅŸama imkanını bulduk." ifadesini kullanan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, terör örgütlerinin ve bunları üzerimize salan güçlerin hain emellerine asla ulaÅŸamayacaklarını bildirdi.

ErdoÄŸan, "Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün veciz ifadesiyle, bağımsızlık bizim milletimizin karakteridir. Ülkemizi iÅŸgale kalkışanlar için söylenmiÅŸ 'ya istiklal ya ölüm' parolası aslında özgürce yaÅŸama irademizin beyanıdır." dedi.

 Bugün de aynı anlayışla Türkiye sınırları içinde ve dışında yoÄŸun bir mücadele verildiÄŸine vurgu yapan ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

"Karşımızdaki karanlık güçlerin kural ve ahlak tanımaz saldırıları karşısında biz tarihimizden ve medeniyetimizden tevarüs ettiÄŸimiz deÄŸerlerimizden taviz vermeden yolumuza devam ediyoruz. Biz onlar gibi olamayız. Biz vicdanımızı, adalet duygumuzu, hakkaniyet ölçülerimizi bir kenara bırakarak, sadece kendi menfaatlerimiz için önümüze çıkan her ÅŸeyi ezip geçerek hareket edemeyiz. Bunun için Suriye'deki, Irak'taki, Balkanlar'daki, Kafkaslar'daki, Kuzey Afrika'daki kardeÅŸlerimize yüreÄŸimizi açtığımız gibi Arakan'da zulüm gören mazlumları da yalnız bırakamayız. Çünkü biz dünyada gördüÄŸümüz kötülükleri mümkünse elimizle düzeltmekte, buna gücümüz yetmezse dilimizle ifade etmekte, o da olmazsa kalbimizle buÄŸzetmekle mükellefiz."

Ecdadımızın tarihin her döneminde güçlünün deÄŸil, mazlumun yanında yer aldığına dair sayısız örnek, sayısız anekdot bulunduÄŸuna iÅŸaret ErdoÄŸan, Türk milletinin gücü ve itibarının kendisiyle birlikte tüm kardeÅŸleri ve dostları için de mücadele ediyor olmasından kaynaklandığını belirtti.

 "HUZURU VE REFAHI TESÄ°S EDENE KADAR MÜCADELEMÄ°Z SÜRECEK"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Bugün de eÄŸer dünyanın neresine gidersek gidelim, Türkiye dendiÄŸinde insanların gözleri muhabbetle parıldıyorsa aynı anlayışla hareket ediyor olmamız sebebiyledir. Rabbim bizleri başımızı öne eÄŸdirecek hatalardan muhafaza buyursun. Rabbim milletimizi ve ordumuzu her daim muzaffer eylesin. Bizleri tıpkı geçtiÄŸimiz günlerde 946. yılını kutladığımız Malazgirt Zaferi gibi, 718. yıl dönümüne ulaÅŸtığımız Osmanlı Devletinin kuruluÅŸu gibi, 564. yıl dönümüne ulaÅŸtığımız Ä°stanbul'un fethi gibi, 102. yıl dönümünü idrak ettiÄŸimiz Çanakkale Zaferi gibi ve iÅŸte bugün kutlaması vesilesiyle bir araya geldiÄŸimiz Dumlupınar Zaferi gibi baÅŸarılarla yüceltsin, yükseltsin.

Biz hem Alparslanların, ErtuÄŸrulların, Yavuzların hem de Yunusların, Mevlanaların, Hacı BektaÅŸların torunlarıyız. GerektiÄŸinde yüreÄŸimiz bileÄŸimizde, gerektiÄŸinde gönlümüz ve sözümüzde mücadele etmesini çok iyi biliriz. Bölgemizde ve tüm dünyada zulmü tamamen sona erdirene, huzuru ve refahı tesis edene kadar da mücadelemiz sürecektir."

 "OPERASYONLARIMIZDA HERHANGÄ° BÄ°R GERÄ°LEME YOKTUR"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, günümüz dünyasında askeri, siyasi ve ekonomik mücadelelerin iç içe yürüdüÄŸüne de iÅŸaret ederek, 15 yıldır bu alanların hepsinde de ülkemizin gücünü ve itibarını sürekli artırmanın çabası içerisinde bulunduklarını vurguladı.

ErdoÄŸan, "Savunma sanayi alanında ulaÅŸtığımız seviye henüz yeterli deÄŸildir ama çok önemlidir. Türkiye'nin tamamen kendi kararıyla baÅŸlattığı Kıbrıs çıkarması sırasında yaÅŸadığı hadiseler kendi savunma sanayini kurmadan bağımsızlığını korumasının mümkün olmadığını tüm açıklığıyla ortaya koymuÅŸtur." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Savunma sanayinde Turgut Özal döneminde kayda deÄŸer adımların atılmaya baÅŸlandığını fakat bu adımların da koalisyon hükümetleri sebebiyle hedeflerin çok gerisinde kaldığını aktaran ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bugün Türkiye hem terörle mücadelesini hem sınır ötesi operasyonlarını eÄŸer baÅŸarıyla yürütüyorsa bunda savunma sanayiinde son 15 yılda attığımız adımların çok büyük payı vardır. Maruz kaldığımız örtülü ambargolara, ülkemize ve ordumuza Feto eliyle vurulan darbeye, müttefiklerimizle yaÅŸadığımız sorunlara raÄŸmen planlarımızda, projelerimizde, operasyonlarımızda herhangi bir gerileme yoktur."

"BU NASIL Ä°TTÄ°FAK?"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, özellikle Suriye ve Irak'ta Türk milletinin ve bölgedeki kardeÅŸlerinin geleceÄŸini ilgilendiren hiçbir konuda geri adım atmayacaklarını belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

"Bölgedeki geliÅŸmelerle ilgili tüm seçenekler her an önümüzdedir. Terör örgütleri kullanılarak bölgede oynanan oyunların asıl yüzünü görüyoruz ve dayatmaları kabul etmiyoruz. Türkiye'yi, terör örgütleri üzerinden köÅŸeye sıkıştırmak isteyenler bir süre sonra ellerindeki bu pimi çekilmiÅŸ bombalarla baÅŸ baÅŸa kalacaklardır. DEAÅž... Hedef DEAÅž. Ä°ÅŸte buyurun ÅŸu anda müttefikimizin silahları DEAÅž'ın elinde çıkıyor. Bu nasıl ittifak? Bu nasıl NATO'da beraber olmak. Bumerang gibi bunlar dönüp zamanı gelecek, onları da vuracak."

"HER TÜRLÜ TEDBÄ°RÄ°MÄ°ZÄ° ALDIK, HAZIR DURUMDAYIZ"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bilginin, paranın, teknolojinin, mal ve hizmetlerin küreselleÅŸtiÄŸi bir dünyada terörü OrtadoÄŸu coÄŸrafyasına Türkiye'yi hapsedebileceklerini sananların yanıldıklarını göreceklerini ifade etti.

Bu sözlerinin bir temenni veya tehdit deÄŸil, objektif bir durum tespiti olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Zira bu bölgede biz yaşıyoruz, onlar deÄŸil. 911 kilometre Suriye sınırı, 394 kilometre Irak sınırında biz yaşıyoruz, onlar deÄŸil. Dolayısıyla her an bir tehdit olacaksa bize olacaktır, onlara deÄŸil. Dolayısıyla biz de ona göre her türlü tedbirimizi aldık. Hazır durumdayız. Ve ÅŸunu bilecekler ki Fırat Kalkanı'nda ne yaptıysak bundan sonraki süreçte de aynı ÅŸekilde bizler bu görevi ifa etmenin hazırlığı içerisindeyiz.

 

Herkes emin olsun ki biz bu badireden de çıkarız. Çünkü biz Türkiye'yiz. Arkamızda 80 milyon vatandaşın gücü, yüz milyonlarca kardeÅŸimizin duası, binlerce yıllık tarihi geçmiÅŸ var. Ama uzun zamandır varlıklarını, kendi topraklarını suni bir refah ve güven çemberi içinde tutmaya mecbur olanlar aynı baÅŸarıyı gösterebilir mi, bilmiyoruz."

"YILIN Ä°KÄ°NCÄ° ÇEYREĞİ Ä°ÇÄ°N YÜZDE 7'LÄ°K BÄ°R BÜYÜME BEKLÄ°YORUZ"

"Sadece savunma sanayi alanında deÄŸil, ekonomi konusunda da içine sıkıştırılmaya çalıştığımız cendereyi parçalayıp çıkıyoruz." diyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, son 4 yıldır ardı arkası kesilmeden yapılan saldırılara, kurulan kumpaslara ve takılan çelmelere raÄŸmen Türkiye ekonomisinin yeniden yükseliÅŸe geçtiÄŸine iÅŸaret etti.

ErdoÄŸan, ihracatın geçen yıl sonu itibarıyla yeniden 150 milyar doları aÅŸtığını anımsatarak, "Turizmde yılın ilk 8 ayında, geçtiÄŸimiz yılın tamamına denk bir gerçekleÅŸmeyi yakaladık. Yılın ikinci çeyreÄŸi için yüzde 7'lik bir büyüme bekliyoruz. AÄŸustos ayı ekonomik güven endeksi son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaÅŸtı. Uluslararası yatırımlar kesintisiz bir ÅŸekilde sürüyor. Bu çok ciddi bir güven endeksidir. Artık Türkiye bir güvenli limandır. Bütün bunlara raÄŸmen, hala bizimle siyasi ve ekonomik olarak uÄŸraÅŸan kimi ülkeler olduÄŸunu görüyoruz. Türkiye, dostlarına sadece faydası dokunmuÅŸ, kendisine husumet besleyenleri ise hep hayal kırıklığına uÄŸratmış bir ülkedir. Bizim amacımız dostlarımızın sayısını artırmaktır. Tüm samimiyetimizle dostluk elimizi uzatıyoruz. Bu eli tutan hiç kimse bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da piÅŸman olmayacaktır." ifadesini kullandı.

 

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN, SÖZLERÄ°NÄ° ÅžÖYLE TAMAMLADI:

"Zaferler ayı AÄŸustos'un son zaferi, 30 AÄŸustos Zafer Bayramı'nızı tebrik ediyorum. Ülkemizin güvenliÄŸi, milletimizin geleceÄŸi için sınırlarımız içinde ve dışında görev yapmakta olan tüm askerlerimize, tüm kahramanlarımıza buradan selamlarımı, sevgilerimi gönderiyorum. Bu akÅŸam bizlerle birlikte olan tüm ÅŸehitlerimizin anne, baba, eÅŸ, evlat, hepsine ÅŸahsım, milletim adına ÅŸükranlarımı sunuyorum ve diyorum ki Rabbim, inanıyorum, cennetinde inÅŸallah bizleri buluÅŸturacaktır."

RESEPSÄ°YONDAN NOTLAR

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 30 AÄŸustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla "BaÅŸkomutan" sıfatıyla CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde verdiÄŸi resepsiyona, eÅŸi Emine ErdoÄŸan ile geldi.

BeÅŸtepe Millet Camisi Ä°mamı Adem Kemaneci, saygı duruÅŸunun ardından ÅŸehitler için Kur'an-ı Kerim okudu.

CumhurbaÅŸkanlığı tarafından 30 AÄŸustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Gününe özel hazırlanan kısa film gösteriminin ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bir selamlama konuÅŸması yaptı.

ErdoÄŸan çifti, resepsiyona katılan BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar ve eÅŸi Åžule Akar, eski BaÅŸbakanlardan Ahmet DavutoÄŸlu ve eÅŸi Sare DavutoÄŸlu ile Tansu Çiller ve eÅŸi Özer Çiller'in yanı sıra ÅŸehit yakınlarıyla da bir süre sohbet etti.

Bülbül ve Sekin'in aileleri

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve eÅŸi Emine ErdoÄŸan için ayrılan protokol bölümünde, Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında bölücü terör örgütü üyelerince ÅŸehit edilen 15 yaşındaki Eren Bülbül ile Ä°zmir Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü Trafik Denetleme Åžubesi Motosikletli Åžahinler Timi'nde görevliyken Ä°zmir Adliyesi önünde düzenlenen terör saldırısında ÅŸehit düÅŸen 43 yaşındaki Fethi Sekin'in aileleri de yer aldı.

Resepsiyona bölücü terör örgütü PKK mensubu teröristlerce ÅŸehit edilen Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün ailesi ile Batman'ın Kozluk ilçesinde okulundaki karne töreninin ardından, evine giderken teröristlerin saldırısıyla ÅŸehit düÅŸen 22 yaşındaki müzik öÄŸretmeni Åženay Aybüke Yalçın'ın ailesi de katıldı.

ERDOÄžAN ÇÄ°FTÄ°NDEN ÅžEHÄ°T AÄ°LELERÄ°NE YAKIN Ä°LGÄ°

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından eşi Emine Erdoğan ile resepsiyona katılan davetlilerle sohbet etti.

Bu sırada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde ÅŸehit edilen Mustafa Solak'ın oÄŸlu Emre Solak ile eÅŸi Melek Solak, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın yanına gelerek hatıra fotoÄŸrafı çektirdi. Solak ailesi, ErdoÄŸan çiftini evlerine davet etti.

Resepsiyona katılan davetlilerle ayaküstü sohbet eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, özellikle 15 Temmuz ÅŸehitlerinin aileleri ile gazi ve yakınlarıyla yakından ilgilendi.

Öte yandan, BaÅŸbakan Binali Yıldırım ile MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan da bir süre sohbet etti.

Resepsiyona katılan davetlilerle selamlaÅŸan BaÅŸbakan Yıldırım, MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli ile de tokalaÅŸarak, sohbet etti. Yıldırım ile Bahçeli resepsiyonda yan yana oturdu.

Resepsiyona, BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir BozdaÄŸ, BaÅŸbakan Yardımcıları Mehmet ÅžimÅŸek, Hakan ÇavuÅŸoÄŸlu ve Recep AkdaÄŸ, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan, MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel BaÅŸkanı Mustafa Destici, eski TBMM BaÅŸkanlarından Bülent Arınç ve Köksal Toptan, eski BaÅŸbakan Tansu Çiller ile Yıldırım Akbulut, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, milletvekilleri, yüksek yargı organlarının baÅŸkanları, bürokratlar ile Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Genel Müdürü Åženol Kazancı, Genel Müdür Yardımcıları Metin MutanoÄŸlu ve Mustafa Özkaya da katıldı.

Azınlık cemaatleri temsilcilerinin de iÅŸtirak ettiÄŸi resepsiyonda, Gülben Ergen, Necati ÅžaÅŸmaz, Berdan Mardini ve AliÅŸan'ın da aralarında bulunduÄŸu sanat ve spor camiasından isimler yer aldı.

Åžehit yakınları, gaziler, farklı spor dallarında uluslararası derece elde eden sporcuların katıldığı resepsiyona, basın yayın kuruluÅŸlarının temsilcileri, yazarlar, yabancı ülkelerin Ankara büyükelçileri, bürokratlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcileri, Ä°stanbul'da göreve baÅŸlayan bekçiler, harbiyeli öÄŸrenciler ile sınıflarını temsilen farklı rütbede askerlerin de yer aldığı çok sayıda isim hazır bulundu. (AA)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-