Mevlânâ mütercimleri anıldı
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2023 yılında tertip ettiği kültürel etkinliklerde vuslatın 750 yıl dönümünde “Cumhuriyetin 100. yılında Mevlânâ Mütercimleri 2”adlı programla mesnevi mütercimleri konuşuldu
Mevlânâdan hemen sonra başta mesnevi olmak üzere Mevlânâ’nın eserlerinin Osmanlı Türkçesine çevrilmeye başlandığını ve ayrıca yine Osmanlıca ve farsça şerh edilmeye çalışıldığını belirten Prof. Dr. Şimşekler “Cumhuriyet döneminde de bu ilginin çevirilerin şerhlerin devam etmiş devlet yetkililerinin de desteği ile yayınlanma fırsatı bulmuştur. Ancak bu esrlerin üzerinde incelemeler araştırmalar yapılarak nasıl ve ne tarzda okunması ve istifade edilmesi gerektiğine dair eserler çoğalması önem arz etmektedir. Bu çerçevede cumhurbaşkanlığımız tarafından Hz. Mevlânâ’nın vuslatının 750. Yıl dönümü münasebeti ile ilan edilen ‘Mevlâna Yılı’nı iyi anlamda bu konulara dikkat çekmesine vesile olacağına inanıyorum” dedi.
Misafilere selamlama konuşması yapan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu “Bu seçkin topluluğun değerli üyelerini selamlıyorum. Aralık ayı Şeb-i arus günlerini yani mübarek saydığımız bu demde, Konya'ya şehir dışından gelen kıymetli misafirlerimizi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca, şehir dışı, ülke dışından gelen diğer konuklarımıza da hoş geldiniz diyor, hepinizi burada görmekten mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Ayrıca, salonumuzu süsleyen güzel hat tablolarının, Hüseyin Öksüz'ün öğrencileri tarafından yapılan eserler olduğunu belirtiyor, Hüseyin Öksüz Hocamızın da aramızda olmasından dolayı kendisine hoş geldiniz diyor ve programımıza katkılarınız için teşekkür ediyorum. İyi ki geldiniz, hoş bir programa tanıklık edeceksiniz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” Dedi.
Prof.Dr. Dilaver Gürer, “Avni Konuk, Mevleviye hırkasıyla tanınan bir şahsiyet olup, İstanbul'da 1868'lerde doğmuş ve büyümüştür. 8-10 yaşlarında iken anne babası vefat etmiş, ardından Darüşşafaka'ya girmiş ve oradan mezun olmuştur. Memuriyete başladığı yıl olan 1890'larda Galata postanesinde memur olarak göreve başlamış, aynı dönemde hukuk fakültesine girmiş ve 1898'de birincilikle mezun olmuştur. Postane Müdürlüğü'ndeki görevlerine devam etmiş, kademeler alarak müdür muavinliğine kadar yükselmiş ve 1933 yılında posta ve tezgahtan müşavir olarak emekli olmuştur. 1938'de vefat eden Ahmet Avni Konuk, Merkez Efendi Mezarlığı'na defnedilmiştir.” Dedi. Ahmet Avni Konuk’un yapmış olduğu ve uzun yıllar basılamayan eski harfli mesnevi tercüme ve şerhinin kendisinin de içinde bulunduğu bir heyet aracılığı ile yeni harflere aktarılıp yayınlanmasının, anlamlı olduğunu belirten Prof. Dr. Gürer “Ahmet Avni konuk Mevlânâ, mesnevi ve Mevlevi musıkisi konusunda büyük eserler vermiştir” dedi. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.