Mikrop Yiyoruz
Cadde kenarlarında, sokak ortalarında satılan yiyecekler pratik olduğu için birçok vatandaş tarafından tercih edilse de sağlık konusunda ciddi riskler taşıyor. Dahiliye Uzmanı, Uzm. Dr. Hasan Ulaşan, açık havada birçok mikrobun bulunduğunu ve birçok mikroorganizmaların yayıldığını belirtti
“DÜZENLEYÄ°CÄ° KURALLAR Ä°HTÄ°YAÇ VAR”
Sokakta satılan yiyeceklerin özellikle belirli bir halk tarafından tercih edildiÄŸini belirten Özel Anıt Hastanesi Dahiliye Uzmanı, Uzm. Dr. Hasan UlaÅŸan, “ÖÄŸrencilerin, iÅŸçilerin ve gençlerin vazgeçilmezleridir. Bu durum ulaşılmanın kolay olmasıdır” ifadelerini kullandı. UlaÅŸan, “,GeliÅŸmekte olan bir çok ülkede sokakta satılan yiyecekler endüstrisi toplam iÅŸ gücünün %6-25’inin oluÅŸturuyor. Bu gerçeÄŸi görmemiz ve bununla ilgili düzenleyici ve gerçekçi kurallar ve konunlar çıkartmalıyız ” dedi.
“KULANILAN MALZEMELER KALÄ°TESÄ°Z”
Sokakta satılan yiyeceklerin birçok hastalık saçtığını belirten UlaÅŸan, “Sokak yiyeceklerinden kaynaklanan çeÅŸitli bakteri enfeksiyonları, kolera, hepatit A, tifo ve brucello gibi birçok önemli ve tehlikeli hastalıkların oluÅŸmasına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse yol kenarında satılan yiyecekler araç egzozlarından çıkan kurÅŸun ile kontesine olabilir” ÅŸeklinde ifadelerde bulundu. Kullanılan malzemelerde bozukluk olabileceÄŸini söyleyen UlaÅŸan, “Fiyatları düÅŸük seviyede tuta bilmek için kullandıkları malzemeler kalitesiz ve yasaklanmış katkı maddeleri içerebilir.Saklama, hazırlık, ve piÅŸirme olanakları yetersiz olabilir.Besinler,böcek,kemiriciler ve kuÅŸlar tarafından zarar görebilir” ÅŸeklinde konuÅŸurken sokak satıcılarının da kiÅŸisel eÄŸitim konusunda yeterli bilgili olmadıklarını belirtti.
“ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER”
Bazı gıdaların soÄŸuk ortamlarda satılması gerektiÄŸini söyleyen UlaÅŸan, “Özellikle bazı gıdaların soÄŸuk zincire uyarak saklanması ve paketlenmesi saÄŸlık açısından önemlidir.Burada satılan gıdaların son kullanımlarına dikkat edilmelidir.Gıdaların Tarım ve Köy Ä°ÅŸleri Bakanlığı tarafından izin verilmeli ve Türk Gıda Kodeksire uygun olması gerekiyor” dedi.Alınması gereken önlemlerden bahseden UlaÅŸan, “Hammadde ve içerik, atıkların yok edilmesi,su taşıma ,depolama, pazarlama, yiyecek satış merkezi ve özellikle kiÅŸilerin hijyene dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.
(Aysun KARABAYIR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.