Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Milli Mayın Merkezi kuruluyor

Milli Mayın Merkezi kuruluyor
Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda deÄŸiÅŸiklik yapan kanun tasarısı, TBMMGenel Kurulu'nda kabul edildi.

Kanuna göre, merkez, mayın veya patlamamış mühimmat tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluÅŸlar ile iÅŸbirliÄŸi yaparak, milli politika, strateji, öncelikler ve iÅŸ planlarını içeren milli mayın faaliyet planını oluÅŸturacak ve Bakanlar Kurulu'nun onayına sunacak. 

Milli mayın faaliyet planını uygulayacak, yürütülen faaliyetleri takip ve kontrol edecek, aksaklıklarla ilgili tedbir alacak, milli mayın temizleme standartlarını hazırlayacak, güncelleyecek ve yayımlayacak olan merkez, mayın  veya patlamamış mühimmat  faaliyetlerinin ulusal  düzenlemelere  ve uluslararası mayın temizleme standartlarına uyumlu olarak yürütülmesini saÄŸlayacak, mayın veya patlamamış mühimmat faaliyetleri konusundaki geliÅŸmeler hakkında Bakanlar Kurulu'na rapor verecek, kamuoyuna ve ihtiyaç duyulan yerlere açıklamalarda bulunacak.

Merkez, mayın veya  patlamamış  mühimmat  maÄŸdurlarına  yardım konusunda,  yasal düzenlemeler kapsamında yürütülen iÅŸlemleri takip edecek ve gerektiÄŸinde iyileÅŸtirici önlemler alınmasına yönelik giriÅŸimlerde bulunacak, mayın faaliyetleri bilgi yönetim sistemini kuracak ve iÅŸletecek. 

Mayın veya patlamamış mühimmat faaliyetini gerçekleÅŸtirecekleri akredite edecek olan merkez, denetimlerde aykırı  bir durum tespit etmesi halinde akreditasyonları iptal edebilecek.

Merkezde, özel  bilgi  ve  ihtisas  gerektiren konularda sözleÅŸmeli personel çalıştırılabilecek. Toplam sözleÅŸmeli personel sayısı 50'yi geçemeyecek.

Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışanlar aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diÄŸer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak merkezde görevlendirilebilecek. Merkezin yürüteceÄŸi faaliyetlere  iliÅŸkin giderler, Bakanlık bütçesine bu amaçla tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak.

Merkez tarafından gerçekleÅŸtirilen insani amaçlı mayın veya patlamamış mühimmat temizliÄŸi faaliyetleri kapsamında kullanılmak üzere yurt dışından getirilecek her türlü araç, makine, teçhizat ve eÄŸitilmiÅŸ hayvanlar gümrük vergilerinden muaf olacak.

Bakanlar Kurulu, milli mayın faaliyet  planında  yer alan projelerin veya projelerin belli bir limite kadar olan kısmının güncelleme yetkisini Milli Savunma Bakanı'na devredebilecek.

Askerlik  çağı her  erkeÄŸin 20 yaşına  girdiÄŸi   yılın  Ocak  ayının  birinci gününden baÅŸlayarak 41 yaşına  girdiÄŸi  yılın  Ocak  ayının  birinci  gününde bitmek üzere  en çok  21 yıl sürecek. Bu süre, Genelkurmay  BaÅŸkanlığı'nın  göstereceÄŸi lüzum, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.

Türk vatandaÅŸlığına  sonradan alınanlar askerliklerini,  vatandaÅŸlığa alındıkları tarihteki yaÅŸ ve öÄŸrenim durumlarına  göre o yaÅŸtaki yerli yükümlüler  gibi yapacak. Geldikleri ülkelerde askerlik hizmetini yerine getirmiÅŸ sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaÅŸlığa alındıkları yıl  22 yaşında   olanlar  askerlik yapmış sayılacak. Bunların askerlikleri, vatandaÅŸlığa  alındıkları  tarihten itibaren 2 yıl süreyle  ertelenebilecek. Ertelemelerinin  sona ereceÄŸi yıl yoklamaları yapılarak, o yıl askerlik çağına  giren  doÄŸumlularla  iÅŸlem  görecek ve seferberlik  halinde  ihtiyaca göre  askere sevk edilebilecekler.

ÇeÅŸitli nedenlerle Türk vatandaÅŸlığını kaybettikten sonra yeniden Türk vatandaÅŸlığını kazananların askerlik iÅŸlemleri, önceki askerlik safahatları dikkate alınarak Askerlik Kanunu'nun durumlarına uyan hükümlerine göre yürütülecek.

KKTC  kanunlarına göre  zorunlu  askerlik  hizmetini yerine getirdiklerini belgelendiren Türk vatandaÅŸları, bu kanun hükümlerine göre askerlik yapmış sayılacak.

Yurt dışında doÄŸan ve ikamet edenler ile kanuni rüÅŸt yaşına kadar yabancı bir ülkeye gitmiÅŸ olanlardan vatandaÅŸlığı kazanan Türk vatandaÅŸları, askerlik mükellefiyetlerini 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar yerine getirebilecek veya tabiyetinde bulundukları ülkede askerlik yapmış olduklarını belgeleyerek mükellefiyetlerini yerine getirmiÅŸ sayılacaklar. Bunların 38 yaÅŸ sonuna kadar askerlikleri ertelenmiÅŸ kabul edilecek.

Ä°zin, istirahat ve hava deÄŸiÅŸimi

Ä°zin, Ä°stirahat veya hava deÄŸiÅŸimine gönderilecek olan erbaÅŸ ve erlerin ne kadar süreyle izinli, istirahati veya hava deÄŸiÅŸimli olduklarını gösterir belge birlik komutanlıklarınca yükümlülere elden verilecek. Bu izinlerin dışında izin vermeye, Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nın teklifi ve  Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun  görüÅŸü üzerine  Bakanlar  Kurulu  yetkili sayılacak. Bu izinlerin askerlik hizmetinden sayılıp sayılmayacağı Bakanlar Kurulu kararında gösterilecek.

TSK'de koruyucu saÄŸlık hizmetleri kapsamında çevre saÄŸlığı, kiÅŸisel saÄŸlık ve hijyen, ilk yardım, bağışıklama, bulaşıcı hastalıklar ile tütün ve madde  kullanımının önlenmesi,  iÅŸ  saÄŸlığı  ve  güvenliÄŸi,  okul  saÄŸlığı,  saÄŸlıklı  beslenme, barınma ve giyinme, fiziksel performans ve etkinliklerin artırılması ile koruyucu saÄŸlık hizmetlerine iliÅŸkin diÄŸer tedbirler alınacak.

Subay, astsubay, uzman jandarma, sivil  personel, askeri öÄŸrenciler, erbaÅŸ ve erler ile bunların adayları saÄŸlık açısından, göreve uyarlık ve elveriÅŸlilik ile periyodik veya zorunlu kontrollere ya da saÄŸlık raporu kontrolüne tabi tutulabilecek.

Kıta, karargah ve askeri kurum tabipleri kadrolarda gösterilecek. Kadroda gösterilen tabip mevcut deÄŸilse aynı yerdeki diÄŸer kıta, karargah veya askeri kurumlarda görevli  bir  tabip  veya SaÄŸlık  Bakanlığı  tarafından  görevlendirilecek.

Subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaÅŸlar ile sivil personel, hastalıklarını bizzat veya baÅŸka bir vasıta ile amirlerine bildirecek. Amirler öncelikle kendi kıta, karargah ve  askeri  kurumlarının tabiplerine  gönderecek. Acil durumlarda Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu hükümleri saklı olacak. 

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından genel saÄŸlık sigortalısı sayılmayanlar ile genel saÄŸlık sigortası kapsamındaki saÄŸlık hizmetlerinden bakmakla yükümlü olan kiÅŸi sıfatıyla yararlanması mümkün bulunmayanların muayene ve tedavi masrafları ile tedavilerine baÄŸlı nakil ve sevk giderleri, ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden karşılanacak. 

Muayene ve tedavi edilebilecekler

Kanunda, askeri saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında sivil hastalar için ayrılan kontenjana tabi olmaksızın muayene ve tedavi edilebilecekler de ÅŸöyle sıralandı:

- Subay, astsubay, uzman jandarma, sivil personel, uzman erbaÅŸlar ve bunların emeklileri ile kendi özel kanunlarında  belirtilen yükümlülüklerini tamamlayarak istifa eden veya emeklilik mevzuatı gereÄŸi, diÄŸer ÅŸartları saÄŸlamalarına raÄŸmen yaÅŸla ilgili ÅŸartları saÄŸlamamaları nedeniyle emeklilik haklarını elde edemeden ayrılanlar ve vefat etmiÅŸ olsalar dahi bunların eÅŸ, üstsoy, altsoy, erkek ve kız kardeÅŸleri, evlat edinen ve evlatlık ile üvey çocukları.

- Harp ve vazife malullüÄŸünü gerektiren sebeplerden dolayı ölen yedek subay, erbaÅŸ ve erlerin aylık almaya müstahak dul ve yetimleri.

- Harp ve vazife malulü yedek subay, erbaÅŸ ve erlerle bunların saÄŸlık hizmetinden yararlanabilecek aile fertleri ile dul ve yetimleri.

- SGK tarafından vazife malullüÄŸü aylığı baÄŸlanan ve bu nedenle okullarından iliÅŸiÄŸi kesilen harp okulları, üniversite ve yüksekokullar ile astsubay meslek yüksekokulları ve Gülhane  Askeri Tıp Akademisi  Komutanlığı'na  baÄŸlı  fakülte ve yüksekokullarda  öÄŸrenimde  bulunan askeri öÄŸrenciler ile bunların saÄŸlık hizmetlerinden yararlanabilecek aile fertleri, uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar nedeniyle okulları ile iliÅŸkileri   kesilenlerden iliÅŸkilerinin kesilmesine neden olan saÄŸlık sorunu giderilinceye kadar  tedavisi  devam  eden askeri öÄŸrenciler.

- TSK'den ayrılan  sözleÅŸmeli  subay,  astsubay,  uzman erbaÅŸlar,  sözleÅŸmeli  erbaÅŸ  ve erler  ile  kendi  özel  kanunları gereÄŸi saÄŸlık hizmetinden yararlanabilecek aile fertleri.

- Ä°stiklal  Madalyası  VerilmiÅŸ  Bulunanlara  Vatani Hizmet Tertibinden Åžeref Aylığı BaÄŸlanması Hakkında  Kanun hükümlerine  göre ÅŸeref aylığı alan kiÅŸiler ile bunların eÅŸleri.

- TSK adına öÄŸrenim görmek üzere temel ve intibak eÄŸitimine tabi tutulanlardan Emekli Sandığı Kanunu'na göre vazife malulü sayılarak  aylık  baÄŸlananların  kendileri  ve bunların saÄŸlık  hizmetlerinden  yararlanabilecek  aile fertleri  ve bu ÅŸekilde temel ve intibak eÄŸitimine tabi tutulanlardan  vazife malulü sayılmalarını gerektiren sebeplerle hayatını kaybedenler üzerinden dul veya yetim aylığı almakta olanların kendileri."

Yabancı devletlerin  silahlı kuvvetler mensupları ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kiÅŸiler, Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, uluslararası antlaÅŸmalar  ile taraflar arasındaki  ikili anlaÅŸmalarda  yer alan hükümler doÄŸrultusunda  saÄŸlık hizmetlerinden yararlandırılacak. Bunların dışında kalan yabancı uyruklu hastalar ise yine aynı kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla ve sivil hastalara tanınan kontenjanlar dahilinde saÄŸlık hizmetlerinden yararlanacak.

TSK mensupları ile yakınlarının  ikinci  ve  üçüncü  basamak  muayene  ve  tedavilerini  saÄŸlamak,  rapor,  muayene ve diÄŸer saÄŸlık hizmetleri ile askerlerin ve adayların sıhhi yeterliklerini tespit etmek, kontenjan dahilinde sivil kiÅŸilere saÄŸlık hizmeti vermek maksadıyla askeri ihtiyaçlar dikkate alınarak Genelkurmay BaÅŸkanlığınca asker hastaneleri kurulacak. 

Kıta, karargah ve askeri kurumlarda; saÄŸlığa uygun ve temiz olan içme ve kullanma suları ile muayenesi yapılarak temin edilen güvenilir gıda maddeleri tüketime sunulacak. Ä°çme ve kullanma  suları  ile gıda maddelerinin  temininden  tüketimine  kadar alınacak gıda ve su  güvenlik  tedbirleri,  TSK  gıda  kontrol  teÅŸkillerince  yürütülen kontrol,  denetim   ve  laboratuvar   faaliyetleri   ile  diÄŸer  hususlara   iliÅŸkin   usul  ve  esaslar yönetmelikle belirlenecek. 

Hayvanların   bakımı,  barındırılması,  beslenmesi,  saÄŸlığı  ve  eÄŸitimi nizamlara uygun olarak yerine getirilecek. Hastalanan  hayvanlar  derhal  kıta,  karargah,  kurum veya  garnizonda görevli TSK mensubu veteriner hekime bildirilecek. TSK  mensubu  veteriner  hekim  veya  yeterli  tedavi  ünitesi bulunmayan   yerlerde  hasta  hayvanların   muayene  ve  tedavisi  sırasıyla;  bölgedeki  askeri hayvan   klinikleri,   kamu   veya   üniversite   veteriner   hekimleri   veya   hayvan   hastaneleri tarafından  yapılacak. Bu da yoksa, muayene  ve tedavi  hizmeti  temin edilebilecek.  Bunların  yem, tedavi, yer ve malzeme giderleri ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden karşılanacak. 

Görev yapabilirlik yeteneklerini  kaybeden hizmet hayvanlarının  yeniden sahiplenme  yapılıncaya  kadar geçen süredeki  bakımı ve refahı ile ilgili yem, tedavi, yer ve malzeme giderleri ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı  veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden karşılanacak.

Asker kiÅŸilerin kıta, karargah ve kurumlarda  ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde soruÅŸturma  ve kovuÅŸturma süresince yasal mirasçılarını temsil  etmek  üzere  kendilerinin  seçtiÄŸi  bir  avukat  vekil  olarak  görevlendirilecek.  Fiili  veya hukuki imkansızlık  nedeniyle görevlendirme  yapılamaması  halinde bu görev, baro tarafından belirlenecek  bir avukat  tarafından  yürütülecek.  Yasal  mirasçıların  avukatının  gelmesi  halinde baro tarafından seçilen avukatın görevi sona erecek. Görevlendirilen  vekilin savcılıkça yapılacak olay  yeri  inceleme,  ölü  muayenesi  ve  otopsi  ile  tanık ve  bilirkiÅŸi  dinlenmesi   iÅŸlemleri sırasında hazır bulunması zorunlu olacak. Görevlendirilen vekilin ücreti müteveffanın mensubu olduÄŸu bakanlığın bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

Askeri hakim ve savcı olamayacaklar 

Yargılama sonunda haklarında  hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilenlerin askeri hakimlik sınıfına alınmamaları öngörülüyor.

Buna göre, "Taksirli   suçlar   hariç  olmak   üzere;  affa  veya  zaman aşımına  uÄŸramış  yahut ertelenmiÅŸ  olsa  bile,  bir  suçtan  hükümlü  olmamak,  ceza  soruÅŸturması  veya  kovuÅŸturması altında  olmamak   yahut  bir  suçtan  yargılanıp   da  hakkında   hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı bulunmamak", askeri hakim ve askeri savcı olmak için aranan genel ÅŸartlar içinde yer alıyor. 

Uzman doktor sınıfında istihdam edilecek adayların temininde uygulanacak azami yaÅŸ sınırı 35'e çıkarılıyor. 

TeÄŸmen,  üsteÄŸmen  ve yüzbaşı rütbelerindeki  subayların  kıta hizmet  süreleri, kuvvet komutanlıklarının  ihtiyaçları  doÄŸrultusunda  yönetmeliÄŸe bırakılıyor. Verilen kıdem süreleri, bu sürelerden düÅŸülecek.

Yeni ceza mevzuatına  uyum amacıyla, terfi etmeye engel olmayan haller yeniden düzenleniyor.  Kıdem alanlar,  kazai  veya  idari  kararlarla nasıpları lehe  düzeltilenler  ile  açığa alınmaları, tutuklanmaları,  kısa süreli  kaçma  ve izin süresini  geçirme  hariç firar  veya izin tecavüzünde bulunmaları nedeniyle terfi edemeyen ve rütbe kıdemliliÄŸi onanmayanlardan, haklarında kovuÅŸturmaya  yer olmadığına, kamu davasının açılmasının ertelenmesine  veya düÅŸmesine  yahut  ortadan  kaldırılmasına, fuar  veya  izin  tecavüzü  suçlarından  verilecekler hariç  olmak  üzere  hükmün  açıklanmasının  geri  bırakılmasına,  beraatine,  kısa  süreli  hapis cezasının   seçenek  yaptırımlara  çevrilmesine   veya  cezanın  ertelenmesine   karar  verilenler hakkında, emsalleri terfi etmiÅŸ veya rütbe kıdemliliÄŸi onanmış olmak ÅŸartıyla,  30 AÄŸustos Zafer Bayramı günü yapılmasına iliÅŸkin hüküm uygulanmaz. Ancak, bu durumda olanların rütbe terfi ve rütbe kıdemlilikleri,  hükmün veya  kararın  kesinleÅŸme  tarihinden  geçerli  olarak  yapılıp  emsalleri  tarihine  götürülecek.  Bu ÅŸekilde yapılan terfi ve rütbe kıdemliliklerinde  maaÅŸ farkı ödenmeyecek.

Harp okullarını bitirip de teÄŸmenliÄŸe  naspedilmeden  önce kamu davası açılanlardan öÄŸrencilik hukukunu kaybetmeyecek ÅŸekilde haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilenlerin  teÄŸmen naspedilebilmelerine imkan tanınması  ve  yedek  subay  okullarını  bitirenlerin,  bu okulları  bitirdikleri  ayın  sonu  yerine mezun oldukları tarihten geçerli olmak üzere asteÄŸmen nasbedilmeleri öngörülüyor.

Kanunla, nasıp düzenlenmesine engel olmayan hallerin yeni ceza mevzuatıyla  uyumu  ve  hükmün  açıklanmasının geri  bırakılmasına  iliÅŸkin  mahkeme kararlarının nasıp düzeltilmesinde dikkate alınması amaçlanıyor. 

Subayların infaz süresinden fazla olmamak üzere gözaltı, tutukluluk, hükümlülükte geçen sürelerinin açığı gerektiren bir suçtan mahkumiyet halinde açıktan geçen süreleri, firar veya izin tecavüzünde bulundukları askeri mahkeme kararıyla sabit olanların firarda veya izin tecavüzünde geçen süreleri kıdemden düÅŸürülecek. Bu iÅŸlem, hükmün veya kararın kesinleÅŸmesinin ardından derhal yapılacak. 

Devletin ÅŸahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki  bazı  suçlardan yapılan  yargılama  neticesinde  hükmün  açıklanmasının  geri bırakılması kararı verilen astsubay ve subayların TSK ile iliÅŸiÄŸi kesilecek.

Açıkta bulunanların durumları her altı ayda bir deÄŸerlendirilecek

Açıkta bulunanların durumları her altı ayda bir deÄŸerlendirilecek. DeÄŸerlendirme  sonucunda  açıklarının kalkmasının gerektiÄŸi kanaatine varılması durumunda açıkları kaldırılacak.

Yargılama sonunda  beraatlerine,  haklarındaki  kamu davasının ortadan  kaldırılmasına, duruÅŸmanın  tatiline, davanın  düÅŸmesine, kamu davasının reddine veya TSK ile iliÅŸiÄŸi  kesilmeyenlerin  yahut haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilenlerin açıkları, haklarındaki kararın kesinleÅŸmesi beklenmeden kaldırılacak.

AğırlaÅŸtırılmış müebbet  hapis,  müebbet  hapis  ve  süreli  hapis  cezalarının  infazı  sırasında subaylar er gibi iaÅŸe edilecek. 

Bazı suçlardan yapılan yargılama neticesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen astsubaylar subaylığa geçemeyecek. 

Dış kaynaktan muvazzaf tabip olarak temin edilen personel, Devlet hizmet yükümlülüÄŸüne  tabi olmayacak.  Ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinde  iki yıl görev yapmadan  her ne ÅŸekilde olursa olsun ayrılanlar hakkında bu hüküm uygulanmayacak.

Komutanlık  ve  karargah  subaylığı  öÄŸrenimi,  astsubay  üst karargah hizmetleri eÄŸitimi, diÅŸ hekimliÄŸinde uzmanlık veya yan dal uzmanlık eÄŸitimleri ile yurtiçinde tıpta, diÅŸ hekimliÄŸinde veya eczacılıkta doktora eÄŸitimine tabi tutulanların yükümlülüklerinin,  benzer  eÄŸitime  tabi  tutulan  diÄŸer  personel  gibi  uzatılması imkanı getiriliyor. 

Türk Silahlı Kuvvetlerine  mensup  subay ve astsubayların  barışta her yıl otuz gün yıllık planlı izin hakları olacak. Bu müddete yol dahil olmayacak.  Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere 15 güne kadar yıllık mazeret izni verilebilecek.

Personele,  yakınlarının  ağır  hastalığı  nedeniyle  verilen  üç aylık refakat izni altı aya çıkarılıyor.

GerektiÄŸi durumlarda personel izinden çaÄŸrılabilecek

TSK personeline yurtdışı izni vermeye yetkili olan makamlar, bu yetkilerini devredebilecek, yurtdışı izin süresi yıllık planlı izin süresi olarak yeniden düzenlenecek. Yıllık izinler senesi içinde kullanılacak. Ancak, hizmet, alıkonulma, esaret ve sair zorunlu nedenlerle yıllık planlı izinlerini kısmen veya tamamen kullanamayanların izinleri gelecek sene içinde verilebilecek. Bu müddet, hiçbir suretle toplam 60 günü geçemeyecek. 

Görev ve hizmet ihtiyacının gerektirdiÄŸi durumlarda, tugay ve eÅŸiti komutan veya amirin onayıyla personel izinden çaÄŸrılabilecek.

Aylıksız izin süreleri subay ve astsubayların hizmetinden sayılmayacak.

SavaÅŸ, olaÄŸanüstü hal ve sıkıyönetim hallerinde personel izinden çaÄŸrılabilecek. Subay ve astsubaylara devlet memurlarına ödenen miktar, usul ve esaslarda doÄŸum yardımı ödeneÄŸi verilecek.

Madalya ve niÅŸan alan veya almaya hak kazananların ölümleri halinde bu madalya ve niÅŸanlar; mirasçılardan birine bırakılmamışsa, en büyüklerinden baÅŸlamak üzere çocuklarına, çocukları yoksa babasına o da yoksa annesine, baba ve annenin boÅŸanmış olduÄŸu durumlarda çocuÄŸun velayeti kimde ise ona, anne ve babanın olmadığı durumda eÅŸine, eÅŸinin de yokluÄŸu halinde kanuni mirasçılarına intikal edecek.

Ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceye giren, proje ve sempozyumlarda baÅŸarılı olan askeri öÄŸrencilere de ödül verilebilecek.

Ders ücreti ödenecek öÄŸretim elemanlarına yardımcı doçentler, okullar arasına astsubay meslek yüksek okulları da ekleniyor.

Kanunla, seferde veya tatbikat maksadıyla barışta silah altına alınan yedek subay ve yedek astsubaylara, özlük haklarının  ödenmesinde hangi rütbenin esas alınacağına iliÅŸkin belirsizlik ortadan kaldırılıyor.

Muvazzaflık hizmeti dışında olmak üzere, seferde ya da talim veya manevra maksadıyla barışta silah altına alınan yedek subay ve yedek astsubaylar ile yedek uzman jandarmalar, erbaÅŸ ve erlerden; önceden tabi oldukları sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde emeklilik veya yaÅŸlılık aylığı ya da malullük aylığı baÄŸlananlar hakkında ilgili kanun hükümleri uygulanmayacak ve bu aylıkları aynı ÅŸekilde ödenecek.

SaÄŸlık tazminatı ödenecek

TSK'ya baÄŸlı saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görevlendirilen öÄŸretim üyesi, uzman tabip, uzman diÅŸ tabibi, tabip ve diÅŸ tabiplerine de saÄŸlık hizmetleri tazminatı ödenecek. Bunlardan tıpta ve diÅŸ hekimliÄŸinde uzmanlık eÄŸitimi alanlara, kurumlarınca döner sermaye gelirlerinden ödenenler de dahil olmak üzere herhangi bir ad altında ek ödeme yapılmayacak.

Subay ve astsubayların nasıp düzeltme iÅŸlemlerinin onayı, ilgili kuvvet komutanlığı (Jandarma subayları için Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik subayları için Sahil Güvenlik Komutanlığı) Kurmay BaÅŸkanı tarafından yapılacak.

Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanı'nın en az dört yıl üye olarak görev yapan hakim sınıfından seçeceÄŸi bir üye Genel Sekreterlik görevini yapacak.

TSK uçuÅŸ eÄŸitimi teÅŸkilleri dışındaki uçuÅŸ okulu veya kurslarında eÄŸitim görenler ile buralardan mezun olanlar, pilot ve pilot adayı sayılarak uçuÅŸ tazminatı alabilecek. Bilfiil uçuÅŸ gerektirmeyen kadrolara atanan uçuÅŸ ekibi personeli, pilot, silah sistem subayları ve seyrüsefer subaylarına ödenen yıllık uçuÅŸ tazminatından yararlandırılacak.

Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nca, saÄŸlık hizmetlerinin aksamaması açısından öÄŸretim üyesi yetiÅŸtirmek maksadıyla Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı'nca gerekli tedbirler alınacak.

Sivil tabip ve diÅŸ tabipleri, ilgili kanunlardaki ÅŸartlara uymaları ve yapılacak güvenlik soruÅŸturmasının olumlu sonuçlanması ÅŸartıyla, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tıpta ve diÅŸ hekimliÄŸinde uzmanlık eÄŸitimi alabilecek. TSK'da Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilen sivil pratisyen hekim ile diÅŸ hekimleri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tıpta ve diÅŸ hekimliÄŸinde uzmanlık eÄŸitimi yapabilecek.

Milli Savunma Bakanlığı ile Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına baÄŸlı Kurumlarda Döner Sermaye TeÅŸkili ve Ä°ÅŸletilmesine Ä°liÅŸkin Kanun'un birinci maddesi, "Bu  Kanun,   Milli   Savunma   Bakanlığı   ve  Kuvvet   Komutanlıkları bünyesindeki  kurumların  atıl kapasiteleri  ile asker  hastanelerindeki  kapasitenin  ülke ekonomisi   yararına  deÄŸerlendirilmesi   amacıyla   gerekli   yerde  ve  sayıda   döner  sermaye iÅŸletmesi kurulması, görevleri, idari ve mali iÅŸlemlerine dair esas ve usulleri düzenler" ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtiriliyor.

Asker hastaneleri için döner sermaye tahsisi ve sermayenin artırıp eksiltilmesi gibi konularda teklifte bulunma yetkisi Türk Silahlı Kuvvetleri SaÄŸlık Komutanlığı'na veriliyor.

DemirbaÅŸların   baÄŸlı   olunan   kurum   ile   birlikte kullanılması sebebiyle ayrılacak amortismandan iÅŸletmece yüklenilecek kısmın tespit edilememesi  durumunda, yıllık  satış  tutarının  yüzde 2'si ilgili saymanlığa yatırılacak.

GATA ve baÄŸlı hastaneler ile diÄŸer kamu hastanelerinde olmayan bina giderlerine katılım payı uygulamasından asker hastaneleri de muaf tutulacak.

Uzman erbaÅŸların izni

Uzman erbaÅŸların barışta her yıl 30 gün yıllık planlı izin alma hakları olacak. Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere 15 güne kadar yıllık mazeret izni verilebilecek.

Yakınları uzun süreli önemli bir hastalığa tutulan uzman erbaÅŸlara verilen 3 aylık izin, istekleri halinde bir katına kadar uzatılabilecek. Görev ve hizmet ihtiyacının gerektirdiÄŸi durumlarda uzman erbaÅŸların izinden geriye çaÄŸrılabilecek.

Devletin ÅŸahsiyetine karşı iÅŸlenen suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki suçlardan yapılan yargılama neticesinde haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen uzman erbaÅŸ ve uzman jandarmanın sözleÅŸmeleri feshedilecek; bu suçlardan ceza alanlar Harp Akademisine de giremeyecek; öÄŸrenci olanlar ise akademi eÄŸitiminden çıkarılacak.

Subay ve astsubaylarda olduÄŸu gibi uzman erbaÅŸların istek üzerine emeklilik, adi malullük dahil malullük veya  vazife malullüÄŸü iÅŸlemlerinde Milli Savunma ve Ä°çiÅŸleri Bakanları, yetkilerini devredebilecek.

Uzman erbaÅŸların Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dışındaki devlet hizmetlerinde görevlendirilmeleri, TSK Personel Kanunu çerçevesinde yapılacak.

NATO POL yeniden yapılandırılıyor

Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt Ä°kmal ve NATO POL Tesisleri Ä°ÅŸletme BaÅŸkanlığı'nın atıl  kapasitesi ülke  ekonomisi yararına deÄŸerlendirilecek. BaÅŸkanlığın görevleri arasına depolama ve iletim faaliyetleri de ekleniyor.

BaÅŸkanlığın Yönetim Kurulu, en  az   biri  Genelkurmay   BaÅŸkanlığı'ndan   olmak   üzere  Milli Savunma Bakanı tarafından üç yıllık süre için belirlenecek, beÅŸ üyeden oluÅŸacak. Bakan, üyelerden birini Yönetim Kurulu BaÅŸkanı seçecek. BaÅŸkan  ve  baÅŸkan yardımcıları Bakan  tarafından, teftiÅŸ  kurulu baÅŸkanı, hukuk müÅŸaviri, daire baÅŸkanları, bölge ve iÅŸletme müdürleri baÅŸkanın teklifi üzerine yönetim kurulu tarafından, diÄŸer personel ise baÅŸkan tarafından atanacak.

Depolama ve iletim faaliyetleri çerçevesinde BaÅŸkanlığa gümrük  antreposu iÅŸletme yetkisi veriliyor. BaÅŸkan yardımcısı sayısı ikiye indiriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt Ä°kmal ve NATO POL Tesisleri Ä°ÅŸletme BaÅŸkanlığı'nın depolama ve iletim faaliyetlerine lisans verilmesine iliÅŸkin usul,  esas ve muafiyetler  Enerji  Piyasası  Düzenleme  Kurumu  tarafından belirlenecek.

Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın faaliyetlerinin depolama ve iletim faaliyetlerine konu edilmesi halinde, verilecek lisanslarda sermaye şirketi olma şartı aranmayacak.

SözleÅŸmeler uzatılacak

Tıpta ve diÅŸ hekimliÄŸinde uzmanlık, yan dal; tıpta, diÅŸ hekimliÄŸinde veya eczacılıkta doktora eÄŸitimini tamamlayan sözleÅŸmeli subayların sözleÅŸme süreleri, bu eÄŸitimlerde geçen sürelerin yarısı kadar uzatılacak.

Türk  Silahlı  Kuvvetleri  Besleme Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸiklikle,  zorunlu  nedenlerle   içme   suyu  gereksinimi   olduÄŸunda,  Kuvvet Komutanı, Jandarma  Genel  Komutanı,  Sahil  Güvenlik  Komutanının  veya yetkilendirecekleri  makamın onayı ile zorunluluÄŸun  devamı süresince ve bedeli dikkate alınmadan, bir kiÅŸi için günlük üç litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilebilecek.

Meskun mahal dışında  konuÅŸlanan  ve coÄŸrafi  ÅŸartlar, iklim koÅŸulları veya güvenlik tedbirleri gibi zorunlu nedenlerle 24 saatten daha uzun süre birliÄŸinden ayrılamayan  personelin düzenli ve dengeli  beslenme ihtiyacı, tayın bedelinden kesinti yapılmadan karşılanacak.

Son olarak verilen de dahil olmak üzere, kararın kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren geriye doÄŸru son bir yıl içinde  toplamda 30 gün  ve daha  fazla  oda  hapsi  veya hizmet yerini terk etmeme cezasına mahkum olma veya en son aldığı disiplin cezasından  geriye doÄŸru son bir yıl içinde en az iki disiplin   amirinden   toplam 8  defa  veya  daha  fazla  disiplin cezası alan erbaÅŸ ve erlerin sözleÅŸmesi feshedilecek.

SözleÅŸmeli  erbaÅŸ ve erlerin barışta her yıl 30 gün yıllık planlı izin hakkı olacak. 15 günlük mazeret izni dışında sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erlere; ana, baba, eÅŸ, çocuk ve kardeÅŸlerinin ölümü halinde 10 gün; olaÄŸanüstü   bir  mazeret  dolayısıyla   bir  yıl içerisinde 30 güne kadar mazeret  izni verilebilecek. Verilen mazeret izinleri  yıllık izne mahsup edilmeyecek. Görev ve hizmet ihtiyacının  gerektirdiÄŸi durumlarda  asgari tugay ve eÅŸidi komutan  veya amirin onayıyla personel izinden geriye çaÄŸrılabilecek.

SözleÅŸmeli  erbaÅŸ ve erlerin adi malullük dahil malullük veya vazife  malullüÄŸüne  baÄŸlı  emeklilik  iÅŸlemlerindeki  Milli  Savunma  ve  Ä°çiÅŸleri  Bakanları, onay yetkisini devredebilecek.

Disiplin hükümlerinde deÄŸiÅŸiklik

Üst disiplin amirleri, fiilen sicil verme ÅŸartı aranmaksızın ceza verebilecek.

Bir aydan fazla süreli  kurs ile bir aydan  fazla  üç aydan  az süreli geçici görevlendirme durumlarında  ceza verme yetkisi, personelin görevlendirildiÄŸi birlikteki amire tanınıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-