Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Milli Oyuncakta Konya’nın Yeri

Milli Oyuncakta Konya’nın Yeri
Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik sektörü konusunda Konya Postası’na özel açıklamalar yaptı. Milli oyuncak üretilmesi konusunda Konya’nın potansiyelinin olduğunu söyleyen Eroğlu, metal aksam konusunda Konya’nın kümelenmeye müsait olduğunu açıkladı

Türkiye’de giderek hızlanan plastik sektörü Avrupa da 2. dünyada ise 6. sırada yer alıyor. Plastik sektörünün en büyük sıkıntısı ise üretilen ürünlerin katma deÄŸerinin düÅŸük olması. Daha özellikli ürünler üretilmesi gerektiÄŸini aktaran EroÄŸlu, bu konuda bilgiye duyulan ihtiyaca dikkat çekti. EroÄŸlu, “Bilgi için PAGEV olarak Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz. Burada AR-GE, danışmanlık, eÄŸitim ve sertifikasyon gibi çeÅŸitli alanlarda faaliyetler yapılacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile gerekli protokoller yapıldı. 30 bin metre kare kapalı alanda hizmet verecek Merkezimiz sektörün katma deÄŸerini artıracaktır” dedi.

MÄ°LLÄ° OYUNCAK ÜRETÄ°LEBÄ°LÄ°R MÄ°?

Milli oyuncak konusunda çalışmaların yapıldığını ve bununla ilgili gerekli takiplerin PAGEV tarafından yapıldığını kaydeden EroÄŸlu, Türkiye’nin milli oyuncak üretimi yapmasının önünde aşılamayacak engeller olmadığını söyledi. Milli oyuncak konusunda hızlı bir ÅŸekilde ilerlendiÄŸini aktaran EroÄŸlu, “Türkiye milli oyuncağı hayli hayli yapar. Zaten ÅŸuanda o yönde hızlı ilerliyoruz. Bir tek sorunumuz ÅŸuydu, Türkiye’de oyuncak sektörünün önündeki en büyük sorun Çin’di. Çin’de çok iyi bir kümelenme var. Kümelenme ÅŸu demek, oyuncağın bütün parçalarını üretenler belli yerlerde, birbirine yakın yerlerde toplanmışlar. Hem ekonomi ucuz hem de birbirinin yakının da bulundukları için birbirlerini destekliyorlar. Bu ÅŸekilde de sadece Türkiye deÄŸil, bütün dünyaya oyuncak satmışlar. Bu konuda Türkiye’ye de bir sürü oyuncak Türkiye’den gelmiÅŸ, onlar geldiÄŸi zaman bizim yerli üreticilerimizde stratejik davranamamış. Bunu Çin görmüÅŸ ve rekabet ortamında bizim sektörümüzdekilerin sayıları azalmış. Yoksa tarihte Türkiye’nin oyuncakla çok iyi bir iliÅŸkisi var. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Eyüp oyuncakçıları diye bir bölüm var. Daha Avrupa’daki oyuncak sektörü geliÅŸmemiÅŸken çocukları eÄŸlendirecek, ahÅŸaptan yapılmış bir ülke durumundaydık. Bakın Evliya Çelebi döneminde, ta o tarihte bizim oyuncakla iliÅŸkimiz var ve üretiyoruz. Peki, sonra biz sektörde neden azalmışız? Çünkü rekabet ortamında korunamamış ve geriye gitmiÅŸiz” ifadelerini kullandı.

‘OYUNCAÄžIN METAL AKSAMINDA KONYA DESTEK OLABÄ°LÄ°R’

Yerli oyuncak üretiminde Konya’nın da katkısının olacağını ve metal üretiminde Konya’nın büyük bir icraatının olduÄŸuna dikkat çeken EroÄŸlu, Konya Sanayi Odası ve Ticaret Odası BaÅŸkanları ile bu konuyu konuÅŸtuklarını anlattı. Düzce’de kurulacak oyuncak firmalarının haricinde Konya’nın kümelenmede Türkiye’deki üretime katkı saÄŸlayabileceÄŸini belirten EroÄŸlu, “Oyuncak sektöründe Düzce’de bir kümelenme yapıyoruz. Ama Düzce’de kümelenme olması demek tüm oyuncak sektörünün sadece Düzce’de olacak anlamına gelmez. Konya’da ciddi bir plastik endüstrisi var. Sanayi Odası ve Ticaret Odası baÅŸkanlarımızda bu konuyu görüÅŸtük. Konya’da plastik sektörünün ciddi boyutta geliÅŸtiÄŸine dikkati çekiyorlar ve bunu gördüklerini söylüyorlar. Bu geliÅŸimin içerisinde oyuncakta bir plastiÄŸin parçasıdır. PeluÅŸ ve ahÅŸap oyuncakta bizim sektörümüze dâhil. Konya’nın da ÅŸöyle bir avantajı var ve Konya’da metal sanayi çok güçlü. Oyuncak nelerden oluÅŸuyor? Sadece plastik deÄŸil. Oyuncak kamyon örneÄŸi verelim. Dünyada oyuncak sektöründe en çok satılan oyuncak kamyondur. Kamyon da bile alt tarafında metal parçalar var. DeÄŸiÅŸik oyuncaklar var metalden yapılan. Konya da bu kümelenme konusunda metal kısmında uygun bir yer. Dolayısıyla sanayi alt yapısıyla, oyuncak sanayisine yardımcı olabilir. Konya’da da nüfus itibariyle aileler büyük çocuk sayısı da büyük. Burada pazar büyük ve pazara yakın olmuÅŸ oluyorsunuz” dedi. EroÄŸlu, Türkiye’de sektör ilerlediÄŸi zaman PAGEV’in de Konya’ya destekleri olacağını söyledi.

‘YERLÄ° OYUNCAK ÜRETÄ°CÄ°LERÄ° NEFES ALDI’

Çin oyuncakları denildiÄŸi zaman akıllara gelen olumsuz düÅŸüncelere vurgu yapan EroÄŸlu, Çin’den gelen her oyuncağın saÄŸlıksız olmadığını söyledi. Çin’in hızla geliÅŸmeye çalışan bir ülke olduÄŸunu ve iyi-kötü firmaların bir arada olduÄŸu bir ülke olduÄŸunu ifade etti. Çin’de de çok iyi oyuncak üreticileri olduÄŸunu kaydeden EroÄŸlu, oyuncak alanında kontrol yapılmadığı için bu ÅŸekilde bir algının Türkiye’de var olduÄŸunu aktardı. Bu alanda kontrolün ÅŸart olduÄŸunun altını çizen EroÄŸlu, “Halkımızda istiyor aslında yerli oyuncağı. EÄŸer Çin oyuncağı yerine yerlisi olsa tercih edecek vatandaşımız. Bunun kesinlikle yapılması lazım. Türkiye, yerli oyuncağını çok rahat yapabilecek durumdadır. Bu otomobil üretmek gibi bir ÅŸey deÄŸil. Bu konuda tek kriter oyuncakçıların belli bir ölçeÄŸe gelmesi ve kümelenmesi gerekiyor. EÄŸer bu iki kriter gerçekleÅŸir, hayata geçirilirse milli oyuncak konusunda çok iyi yollar kat edilir. Devletimiz bu konuda daha kontrollü olmaya baÅŸladı. Son 3 yıldır Çin oyuncakları konusunda kontroller yapılıyor ve iyice kontroller yapılmadan ithalatını yapmıyor. Bu ÅŸekilde olduÄŸu zaman ithalatçılarımız çok kontrol gerekiyor diyor. Bunun yerine yerli üreticiden alsam daha pratik diye düÅŸünüyor. Bu sayede yerli oyuncak üreticileri biraz nefes aldı. Bu üreticilerimiz güçlenmeye baÅŸladı. Bizde PAGEV olarak 2014 yılında oyuncak sektöründeki çalışmalara baÅŸladık” diye konuÅŸtu. Bu konuda Çin modelinden ziyade kendi modelin oluÅŸması gerektiÄŸini söyleyen EroÄŸlu, kümelenme ve yerli oyuncak üreticilerinin belli bir seviyeye gelmesinin çok önemli olduÄŸuna vurgu yaptı.

‘DÜZCE’DE TÜRKÄ°YE’NÄ°N MÄ°LLÄ° OYUNCAKLARI ÜRETÄ°LECEK’

Türkiye’nin yerli ve milli oyuncak üretimi için Düzce'de bir çalışma baÅŸlattıklarını söyleyen EroÄŸlu, Türkiye’de üretilen oyuncakların Avrupa BirliÄŸi normları çerçevesinde üretildiÄŸini ve saÄŸlıklı ürünler olduÄŸunu kaydetti.  EroÄŸlu, “Bizim kanunlarımız Avrupa BirliÄŸi üyelik sürecinden dolayı oyuncak konusunda da kriterlere sahip. Türkiye, saÄŸlığa ve çocuk saÄŸlığına uygun ÅŸekilde üretmek üzere ‘CE’ normunda Avrupa BirliÄŸi normunda oyuncak üretiyor.  Bakın Almanya’nın Nürnberg ÅŸehri oyuncak sanayi ve sektöründe çok güçlü. Bizde diyoruz ki Düzce ile Nürnberg ÅŸehrine rakip olabilir miyiz? Yani Almanya gibi üretebilir miyiz?  Geçen sene Bakanlıkta bu konuda bize destek oluyor, Düzce’de bir yerimiz var. Bin 250 dönüm üzerine oyuncak sanayinin firmaları toplanıyorlar ve orada bir kümelenme oluÅŸturuyoruz. Düzce GümüÅŸova Organize Sanayi’nin içerisinde bulunuyor bu yerimiz. Burası bir oyuncak organize sanayi bölgesi olacak. Türkiye’nin oyuncakları üretilecek, bunlar ciddi bir ekonomik deÄŸeri Türkiye ekonomisine kazandıracak” dedi.

DÜNYA OYUNCAK TÄ°CARETÄ° 208 MÄ°LYAR DOLAR

Dünyada oyuncak sektörünün ekonomik rakamlarına deÄŸinen EroÄŸlu, 208 milyar dolarlık bir oyuncak sektörünün bulunduÄŸunu söyledi. EroÄŸlu, “Dünyanın bir senedeki oyuncak ticaretinin 208 milyar dolar. Bu konuda Türkiye’ye baktığımız zaman ne görüyoruz? Türkiye’deki oyuncak ihracatımız ise 200 milyon dolarlık bir rakam ile karşılaşırsınız. Åžimdi Türkiye dünyadaki oyuncak hacminin yüzde 0,1’ini alıyor. 200 Milyon dolar Türkiye’nin ihracatı,208 milyar dolar dünyanın ticareti. Bunun böyle olduÄŸuna bakmayın Türkiye bu konuda büyüyebilir. Bizim hedefimiz bu payı büyütmek. Bu konuda Çin Halk Cumhuriyeti’ne bakalım. Çin, yüzde 41 oranında dünya oyuncak ticaretinde bir yeri var. Çin’den sonrada Almanya geliyor ve biz Almanya’nın payına talibiz. Burada büyük bir pazar var, büyümek için de alan var ve 200 milyon doları çok ciddi büyütebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘AVRUPA, ÇÄ°N’E ORANLAR TÜRKÄ°YE’YÄ° TERCÄ°H EDER’

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon çocuk nüfusu olduÄŸunu ve Türkiye’de yaklaşık senelik 60-120 TL arasında bir paranın oyuncak sektörüne harcandığını dile getiren EroÄŸlu, “Bizim normalde çocuklarımıza aldığımız oyuncağın senelik hesabi vardır. Türkiye’de 20 milyon civarında oyuncakla oynayacak çocuk nüfusumuz var. Bu nüfusa senelik ebeveynlerimiz 20 ila 40 Dolar arası bir para harcıyor. Buda yaklaşık 60-120 TL’ye denk geliyor.  Avrupa BirliÄŸi’nde bu rakam 250 Euro. Türkiye’nin kaç katı fazla. Bu rakamlara dikkat etmek gerekiyor. 10 katından fazla ve çok ciddi bir para harcıyorlar. Bu konuda Amerika aÅŸağı yukarı 250 Dolar harcıyor. Bu ne demek, bu demek ki Türkiye’de gelir seviyesi daha iyi olsa, insanlar para kazansa insanımızın çocuÄŸunu sevindirmek adına çocuÄŸuna oyuncak alacak. Dolayısıyla büyüme potansiyelimiz var. Avrupa, Çin’den aldığına vergi ödüyor ama bizden aldığı zaman vergide ödemeyecek. Neden? Gümrük BirliÄŸi antlaÅŸması nedeniyle. O, 250 Euro’luk pazara biz ürün satabileceÄŸiz. Birde bizim halkımız nasıl Çin oyuncaklarına karşı tavrı belli ise Avrupa’nın da bakışı farklı deÄŸil. Avrupalı Türkiye’de üretilen oyuncağı Çin’de üretilmiÅŸ oyuncaktan çok daha güvenilir bulur. Alıcı için bu durum tereddütsüz yani” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

‘PLASTİĞİN EN BÜYÜK AVANTAJI GERÄ° DÖNÜÅžÜMÜNÜN KOLAY OLMASIDIR’

PlastiÄŸin en büyük avantajının geri dönüÅŸebilmesi olduÄŸunu kaydeden PAGEV BaÅŸkanı Yavuz EroÄŸlu, cam ve metalden daha hızlı dönüÅŸebildiÄŸini söyledi. Camın geri dönüÅŸebilmesi için 3 bin derece sıcaklığın olması gerektiÄŸine dikkati çeken EroÄŸlu, plastiÄŸin geri dönüÅŸebilmesi için 200 derece sıcaklığın yeterli olacağını ifade etti. PlastiÄŸin dünyada çok kullanılmasının sebebini açıklayan EroÄŸlu, “Plastik diÄŸer ürünlere göre kullanışlı ve hesaplı olması en büyük avantajıdır.  Bugün baktığınızda ambalaj olarak cam ÅŸiÅŸeye göre, plastik ÅŸiÅŸe çok daha hesaplıdır. Ä°nsanların hayatını kolaylaÅŸtırıyor, sera örtüsü oluyor ve kış ayında domates yetiÅŸtirilmesini saÄŸlıyor. Damla sulama sisteminde kullanılıyor ve verim açısından tarlaya katkı saÄŸlıyor. Sera örtüsü ve damla sulama sistemleri genellikle Konya’da üretiliyor” dedi. Vücuttaki protezlerin yüzde 90’nının plastik olduÄŸuna vurgu yapan EroÄŸlu, “Diyelim ki bir kiÅŸi hastalık geçirdi ve iç organına bir protez yapılacak, bunlar hep plastikten yapılıyor. Dolayısıyla hayatın her alanın kolaylaÅŸtırıp ekonomik hale getiriyor” diye konuÅŸtu. PlastiÄŸin dezavantajı konusunda insanların kullanımına dikkati çeken EroÄŸlu, “Ä°nsanlar bu plastiÄŸin doÄŸaya atarsa kimsenin bunu toplaması iÅŸine gelmiyor. Åžöyle düÅŸünün plastik toplayan çocukları görüyorsunuz. Ama hiç poÅŸet toplayan görmüyoruz. Neden? Çünkü torbayı ne kadar toplarsanız toplayın, kilo olarak ağırlık yapmaz. Çocuk sabahtan akÅŸama kadar poÅŸetleri toplasa kilo yetmez. Ä°ÅŸte plastik ucuz olduÄŸu için eÄŸer toplanması uzak yerlere, doÄŸaya atarsanız onları toplamak ekonomik olmuyor. Peki, ne yapmak lazım? Plastik geri dönüÅŸümü saÄŸlandığı zaman en güzel malzemedir. PlastiÄŸi çöpe atmak bile yeterlidir. Biz bütün vatandaÅŸlarımızdan sadece bunu istiyoruz. PlastiÄŸi çöpe atın, o zaten plastik endüstrisi tarafından ayrıştırılır. Parasal bir deÄŸeri olduÄŸu için zaten ekonomik anlamda da bir kazanım saÄŸlanmış oluyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

9 MÄ°LYON KİŞİNÄ°N AMBALAJ ATIÄžININ GERÄ° DÖNÜÅžÜMÜ PAGEV’DEN

PlastiÄŸin geri dönüÅŸümü olduÄŸu zaman parasal katkı saÄŸladığını dile getiren EroÄŸlu, “Bakın bu bununla eÅŸ deÄŸerdir. Hiç kimse cebindeki 10 TL’yi sokaÄŸa atmak istemez. Buda bunun gibi aslına bakılırsa. Ä°nsan ÅŸunu düÅŸünür neden 10 TL mi doÄŸada bırakayım ki? Bu bir para” ifadelerini kullandı. Plastik endüstrisinin geri dönüÅŸüm konusunda ciddi boyutta yol aldığını ve baÅŸarılı olduÄŸunu dile getiren BaÅŸkan EroÄŸlu, “PAGEV’e ait PAGÇEV diye bütün ambalaj atıklarının geri dönüÅŸümünü saÄŸlayan kuruluÅŸumuz var. Cam, metal plastik gibi birçok ürünün geri dönüÅŸümü için çalışıyor. Geçen sene 170 bin ton atık dönüÅŸümü saÄŸladık. Türkiye’deki 9 milyon kiÅŸinin ambalaj atıklarının geri dönüÅŸümünü PAGEV saÄŸlamıştır" dedi.

PLASTÄ°K ARABA GÜNEÅžTE ERÄ°R MÄ°?

Plastik araç üretilebilmesi için çalışmalar yapılması gerektiÄŸini ama bunun için Türkiye’nin otomobil üretmesi gerektiÄŸini dile getiren EroÄŸlu, “Bir araba nereye kadar plastikle yapılabilir bunu düÅŸünmek gerekir. Arabanın motoru ve egzozu plastik olur mu? Åžuan dünyada tamamen plastikten yapılmış, egzoz, benzin deposu ve motor parçaları var. Öyle plastikler var ki uzay endüstrisinde kullanılıyor. Yanmayan, yüksek ısıya dayanan veya çelikten daha yüksek ısıda eriyen plastikler var. O tip plastiklerle yapıldığı için bir ÅŸey olmaz. Plastikten araba yapıldığı zaman araba esnediÄŸi için kazada size bir ÅŸey olmaz. Araçta güvenlik denildiÄŸi zaman hepsi plastik zaten. Emniyet kemeri, AIRBAG, arabanın iç konsolu, direksiyonu veya vitesi. Otomobiller zaten gitgide tampondan tutunda farlarına kadar plastikten yapılıyor. Plastikten arabalar gerçek ve gitgide artıyor” diye konuÅŸtu.Plastik arabanın iki özelliÄŸi olduÄŸunu dile getiren EroÄŸlu, “Araba ne kadar hafiflerse o kadar az yakıt yakar. Peki nereye kadar üretilip incelebilir? Can güvenliÄŸine kadar. Plastik orada avantajlı çünkü plastiÄŸin öyle tipleri var ki siz ona hiçbir ÅŸey yapamazsınız. Plastik ile bir aracı 100 kilogram hafifletirsek 750 litre yakıt tasarrufu saÄŸlıyor. Bu aynı zamanda çevreye de fayda saÄŸlayacak. Hem çevre açısında hem ucuz araba ve yakıt tasarrufunda kolaylıklar saÄŸlar” ifadelerini kullandı.

Araç üretiminde minimum yüzde 15’i plastik kullanıldığını ifade eden EroÄŸlu, bu oranın yüzde 40’a çıkarılması gerektiÄŸini söyledi. Her sene bu oranın arttığını aktaran EroÄŸlu, Türkiye’nin plastik araç üretilmesi için ilk önce araba üretimini gerçekleÅŸtirmesi gerektiÄŸine dikkati çekti. Uçaklarda plastik kullanılması konusunda bilgiler veren EroÄŸlu, uçak biletlerinin ucuzlamasının nedeninin uçak yapımında kullanılan plastikler olduÄŸunu söyledi. Uçakların plastik kullanılmasıyla hafiflediÄŸini aktaran EroÄŸlu, bununda yakıta yansıdığını belirterek sözlerine son verdi.           (Mustafa KARAKAYA)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-