Moskova
Moskova'da yer alan meydandır. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır. Meydana çeşitli adlar verilmiştir; bugünkü adı ise 17. yüzyılın ikinci yarısından beri sürekli olarak kullanılmaktadır. Ancak, Rusça'da "kızıl"ın karşılığı olan krasnaya sözcüğü (eskiden) "güzel" anlamına da gelirdi
Kızıl Meydan'da bulunan Aziz Vasil Katedrali.
15. yüzyılda Kremlin'in duvarları tamamlandıktan hemen sonra yapılan Kızıl Meydan, tarih boyunca idamlara, gösterilere, geçit törenlerine ve mitinglere sahne olmuştur. Eskiden, kentin merkezindeki en büyük pazar alanı olan meydan, Moskova'yı Rusya'nın belli başlı kentlerine bağlayan yolların kavşağıydı. Meydan, değişik zamanlarda konutlar, kiliseler, bir halk tiyatrosu ve bir basımevi yer almış. Moskova'nın ilk halk kütüphanesi ile üniversitesi de burada kurulmuştur. XVI. yüzyıl'da meydan, Kurtarıcı ve Svyatoy Nikolay kapıları önünde, üzerinde köprülen kurulan bir hendekle Kremlin'den ayrılıyordu. Meydanın güneyinde, bir demir parmaklıkla çevrili taştan bir tribün (Lobnoye Mesto) yükseliyor, çarın ukazları buradan ilan ediliyor ve ölüm cezaları burada yerine getiriliyordu. Meydanı Kremlin'den ayıran hendek 1812'de kapatılmıştır.
1924'te Kızıl Meydan'da Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin için mozole inşa edildi. İlk olarak ahşap yapılan Lenin Mozolesi 1930'da granit mermerden yapılarak ziyarete açıldı. 1930'da Kızıl Meydan'ın taşları yenilendi ve 1818'de Minin ve Pojarski için meydanın ortasına dikilmiş olan anıt, geçit törenlerini ve gösterileri engellememesi için Vasili Blajenni Katedrali'nin önüne taşındı. Sovyetler Birliği döneminde her yıl 1 Mayıs ve 7 Kasım'da (Ekim Devrimi) düzenlenen geçit törenleri, Kızıl Meydan'daki en önemli kutlamalardı.
Kremlin ve Kızıl Meydan 1990 yılında 13. yüzyıl'dan beri Rusya tarihiyle olan güçlü bağları nedeniyle UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girdi.
2008 yılında, Sovyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılışından beri ilk kez, SSCB'nin II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı kazandığı tarihi zaferin yıldönümü olan Zafer Günü törenlerinde ağır askeri araçlar geçit törenlerine katıldı. 2010 yılındaki törenlerde Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin yanı sıra ilk defa NATO’dan Amerikan, İngiliz ve Fransız askerleri de Kızıl Meydan’daki kutlamalara katıldı.
Kremlin'in hemen doğusunda, Moskova Nehrinın kuzeyinde yaklaşık 73,000 m²'lik bir alanı kaplar. 1875-81 arasında yapılan Devlet Tarih Müzesi meydanın kuzey ucunda bulunmaktadır. Güney uçta ise, 1554-60 arasında yapılmış Vasili Blajenni Katedrali yer alır. Doğu yakasında, Rusların Riyadıy adıyla anlandırdıkları ticaret galerileri vardı. 1953'te, bu galerilerin yeniden düzenlenmesinden sonra Devlet Satış Mağazaları (GUM) açılmıştır. Lenin'in 1930'da tamamlanan anıtmezarı ise batısında, hemen Kremlin'in duvarı önündedir. Lenin'in anıtmezarının yakınındaki öbür mezarlar da Kremlin duvarı boyunca uzanır.
Rusya’nın masal evi, ikonik şehri; tarih kokan Moskova… Her yıl dünyanın en çok turist çeken başkentlerinden biri olan şehir; meydanları, ışıltılı caddeleri, mimari yapısı ve ihtişamlı sanat merkezleri ile görülmeye değer güzellikte. Şehir soğuk havası ile adından sık sık bahsettirse de huzur veren muhteşem görüntüsüyle size bir masalın içindeymişsiniz gibi hissettirir. Gündüz ayrı bir manzaraya sahip olan şehrin en ünlü meydanı “Kızıl Meydan” gece olup ışıklar altında aydınlandığında ise bambaşka bir güzelliğe bürünür. Gece yağmaya başlayan kar altında, bu meydanda gezinip eşsiz manzarayı izlemek unutulması zor anılar bırakacaktır. Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ilgi odağı olan şehir, tarihî dokuyu sevenler için de doğru bir adres.
Ulaşım Seçenekleri
Modern bir havaalanına sahip şehre geldiğinizde sizi İstanbul’u aratmayacak bir trafiğin karşılaması muhtemel. Ancak yol boyunca şehrin güzelliğini izlemek zamanın nasıl geçtiğini farkettirmeyecektir. Moskova’da ulaşım için taksi kullanacaksanız İngilizce bilen bir şoföre denk gelmeniz biraz zor olabilir; bu nedenle gideceğiniz otele ya da varmak istediğiniz noktaya ait adres bilgilerini önceden kaydederek haritadan takip ederseniz işiniz kolaylaşacaktır. Ayrıca şehirde yaygın olarak kullanılan Uber hizmetinden faydalanarak hem konforlu hem de çok daha uygun fiyata seyahat edebilirsiniz. Bununla birlikte yolculuğunuz sırasında radyoda Türkçe şarkılar duymak da sizi şaşırtmasın. Bölgede Türkçe müzik severek dinlenmekte. Taksi kullanmak istemeyenler için geniş istasyonlara sahip metro ya da otobüs şehir içi ulaşım için diğer seçenekler arasında.
Konaklama seçeneklerinizi gözden geçirirken, şehrin büyüklüğünü ve trafik yoğunluğunu göz önüne alarak merkeze yakın otellerde konaklamanız zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Rusya’nın para birimi Ruble’dir. Yanınıza Dolar veya Euro alarak şehirde Ruble’ye çevirmeniz mümkün; ancak bu işlem sırasında yerel ofislerde kurlara dikkat etmeniz gerekmekte. Paranızı teslim etmeden önce mutlaka bir kağıda ne kadar alacağınızı yazdırarak işlem yaptırın. Yolculuğa çıkmadan önce yanınızda bir miktar ruble bulundurmak da iyi bir seçenek olacaktır.
Şehrin Kalbi Kızıl Meydan
Şehrin gezilip görülecek yerler listesi oldukça uzun; ancak bu noktaların başında Kızıl Meydan gelir. Pek çok tarihî olaya tanıklık eden bu meydan size Kremlin Sarayı ve Aziz Basil Katedrali’nin renkli kubbeleri arasında masal diyarında olduğunuzu düşündürür.
Alışveriş yapmayı sevenler için şehrin en ünlü alışveriş merkezi GUM yine bu meydanda bulunuyor. Yaklaşık 1200 mağazası ve 80.000 metrekarelik alana kurulu çarşı, alışveriş merkezinden çok daha ötesi. Öyle ki, alışveriş için olmasa da içeri adım attığınızda bir müzeye girdiğiniz hissi veren 120 yıllık tarihî taş binayı görmek için bile tercih edilecek bir ihtişama sahip. Çiçek bahçesini andıran oldukça zarif iç dizaynı ile pek çok ünlü markanın aralarında bulunduğu ışıldayan mağaza vitrinleri arasında ve uzun koridorlarında gezinmekten keyif alacağınız 3 kattan oluşan GUM görülmeye değer mekânlar arasında. Rusya’ya özel çeşitli ürünlere de ulaşabileceğiniz oldukça büyük market ise alışveriş merkezinin 1. katında. Buradan yine Ruslara özel sütten yapılan yoğurt ve kaymak arasında bir lezzete sahip olan “smetana”ya da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Rusya’da yaz kış demeden sıkça tüketilen çeşitli aromalara sahip dondurmalar ise yine avm içerisine kurulan noktalarda yöresel giysili çalışanlar tarafından sunulmakta.
Moskova’ya gelmişken sevdikleriniz için hediyelik eşya almak isterseniz akla gelen ilk seçenek rengârenk matruşkalar olabilir. Bununla birlikte Rusya’ya özgü yöresel giysiler, soğuğa dayanıklı şapkalar, eldivenler, yün çoraplar da diğer seçenekler arasında. Meraklıları için çok şık tasarımlara sahip çiniler de yine turistler tarafından sıklıkla tercih edilmekte. Tüm bu seçeneklere dönüş yolunuzda havaalanında da ulaşabilirsiniz.
…………
Kızıl Meydan nerede ? Kızıl Meydan adı nereden gelir?
Tarihe damga vurmuş olan Kızıl Meydan, Rusya’nın başkenti Moskova’nın da temellerinin atıldığı önemli bir yerdir. Meydan, sadece Rus halkı için değil dünyada da çok önemli bir yere sahiptir. Eskiden meydanda idam törenleri düzenlenir ve devletin aldığı kararlar bu meydanda halka açıklanırmış. Kremlin Sarayı’na ev sahipliği yapması da Kızıl Meydanın önemi daha çok artırmaktadır. Kızıl Meydan, Son yıllarda 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı yenen Sovyet Rusyası’nın kazandığı bu zaferin anısına her yıl kutlanan 9 Mayıs Zafer Bayramı için Rusya’nın askeri gücünü sergilediği geçit töreni ile anılıyor. Başta yeni yıl kutlamaları olmak üzere her yıl yüzlerce ulusal ve uluslararası organizasyona da ev sahipliği yapıyor.
Rusya‘nın başkenti Moskova ’nın dünyaca ünlü tarihi Kızıl Meydan adını, Kızıl kelimesinin Rusça’da karşılığı krasnaya sözcüğünden aldığı belirtiliyor. Her nekadar “Krasnaya” kelimesi sözlük anlamı ile aslında kızıl değil kırmızı olsa da dilimize bu şekilde çevrilmiştir. Ancak eski Rusçada çok iyi veya çok güzel olan şeyler için de krasnaya kelimesi kullanılırmış.
Kremlin’in duvarları 15’inci yüzyılda tamamlandıktan sonra yapılan Kızıl Meydan, tarih boyunca idamlara, gösterilere, geçit törenlerine ve mitinglere sahne oldu. Eskiden, şehrin merkezindeki en büyük pazar alanı olan meydan, Moskova’yı Rusya’nın belli başlı kentlerine bağlayan yolların kavşağı konumundaydı. Kızıl Meydana çeşitli dönemlerde konutlar, kiliseler, bir halk tiyatrosu ve bir basımevi yapıldı. Moskova’nın ilk halk kütüphanesi ile üniversitesi de burada açıldı. Meydan 16’ıncı yüzyılda Kurtarıcı ve Svyatoy Nikolay kapıları önünde, üzerinde köprülen kurulan bir hendek ile Kremlin’den ayrılıyordu. Meydanın güneyinde, bir demir parmaklıkla çevrili taştan bir tribün (Lobnoye Mesto) yükselmekteydi. Çar’ın ukazları buradan ilan edilip ve ölüm cezaları gerçekleştiriliyordu. 1812 yılında Kızıl Meydanı Kremlin’den ayıran bu hendek kapatıldı. 1924 yılında Kızıl Meydan’da Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin için bir mozole yapıldı. İlk olarak ahşap yapılan Lenin Mozolesi 1930’da granit mermerden yapılarak halkın ziyaretine açıldı. 1930 yılında Kızıl Meydan’ın taşları yenilendi. 1818 yılında Minin ve Pojarski için meydanın ortasına dikilmiş olan anıt, geçit törenlerini ve gösterileri engellememesi için Vasili Blajenni Katedrali’nin önüne nakledildi. Sovyetler Birliği döneminde her yıl 1 Mayıs ve 7 Kasım’da (Ekim Devrimi) düzenlenen geçit törenleri, Kızıl Meydan’daki en önemli kutlama törenleriydi. Kremlin ve Kızıl Meydan 1990 yılında 13’üncü yüzyıldan beri Rusya tarihiyle olan güçlü bağları nedeni ile UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girdi.
Kızıl Meydan
2008 yılında Sovyetler Birliği’nin yıkılışından beri ilk kez, 2’inci Nazi Almanyası’na karşı kazanılan tarihi zaferin yıldönümü olan “Zafer Günü” törenlerinde ağır askeri araçlar geçit törenlerine katıldı. 2010’da düzenlenen törenlerde Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ve ilk defa NATO’dan ABD, İngiltere ve Fransa’dan askerler de Kızıl Meydan’daki kutlamalara katılmıştı. Kremlin’in hemen doğusunda, Moskova Nehri’nin kuzeyinde yaklaşık 73 bin 000 m²’lik bir alanı kaplıyor. 1875 yapımına başlanarak 18981 yılında tamamlanan Devlet Tarih Müzesi meydanın kuzey ucunda yer alıyor. Güney uçta ise, 1554-60 arasında yapılmış Vasili Blajenni Katedrali yer alıyor. Doğu yakasında, Rusların “Riyadıy” adıyla anlandırdıkları ticaret galerileri bulunuyor. 1953’te, bu galerilerin yeniden düzenlenmesinden sonra Devlet Satış Mağazaları (GUM) açılmıştı.
Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin’in 1930’da tamamlanan anıtmezarı ise batısında, hemen Kremlin’in duvarının önünde yer alıyor. Vladimir Lenin’in anıtmezarının yakınındaki öbür mezarlar da Kremlin duvarı boyunca yer alıyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.